Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prezent na parapetówkę

Aglaia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popieram prezenty użyteczne, do kuchni zwłaszcza. Sama muszę podsunąć znajomym taki pomysł, bo inaczej czeka mnie udawanie radości na widok dziesiątego wazonika i pięćdziesiątej ramki na zdjęcia. Zresztą wydaje mi się, że kupowanie komuś ozdób do domu bez znajomości wnętrza i gustu właściciela jest strasznym faux pas.

Fajne są gadżety, na które tuż po przeprowadzce na ogół nas nie stać. Ja bym chętnie przygarnęła elegancki komplet chochla + cedzak + jakaś łyżka do mieszania w garach. :)

Monikaa13 - Gdzie można dostać takie elektryczne młynki?

Korkociąg+wino też fajna rzecz

Duka. :)

Moim zdaniem fajne są rzeczy użytkowe, ale mniej typowe. Np. to urządzenie do nakładania lodów, krajalnica do serca, komplet noży, cedzak, fajna patelnia grillowa/żeliwna. Ja bym z rozkoszą przyjęła wszelkie rzeczy do kuchni. Wazoników, ramek i innych ozdób bym nie chciała. Ucieszyłabym się też z kompletu ładnych ściereczek w neutralnym kolorze bądź białych, puchatych ręczników. Z fajnego wyciskacza do czosnku, super tarki do jarzyn... Ehhhh, ale ja gotuję. I to lubię. I z książki kucharskiej eleganckiej i ciekawej zawsze się cieszę. Nową Nigellę z rozkoszą bym przygarnęła, ale dużo fajnej literatury jedzeniowej bym chętnie dostała. Oczywiście jak znajomi z rodzaju "jemy tylko na mieście i nie wiemy, co robić z młotkiem do mięsa" to bym się powstrzymała. ;)

Myślę, że fajny prezent "kuchenny" to najbezpieczniejsze rozwiązanie... No chyba że faktycznie nie gotują.

Fajny prezent to kamień do pieczenia pizzy na przykład. Albo prosta szklana misa + łyżki do serwowania sałaty. Albo shaker + książka z przepisami na drinki + dobry alkohol...

ps. przypomniało mi się jak na ślub dostaliśmy kuty "mosiężny" kosz na drewno kominkowe + wysoki trójramienny świecznik :):):) darczyńcy doskonale wiedzieli, że mieszkamy w bloku na 48m2:):):)

więc z prezentami trzeba uważać:)

Myślę, że fajny prezent "kuchenny" to najbezpieczniejsze rozwiązanie... No chyba że faktycznie nie gotują.

Fajny prezent to kamień do pieczenia pizzy na przykład. Albo prosta szklana misa + łyżki do serwowania sałaty. Albo shaker + książka z przepisami na drinki + dobry alkohol...

ps. przypomniało mi się jak na ślub dostaliśmy kuty "mosiężny" kosz na drewno kominkowe + wysoki trójramienny świecznik :):):) darczyńcy doskonale wiedzieli, że mieszkamy w bloku na 48m2:):):)

więc z prezentami trzeba uważać:)

a po kamien do pieczenia pizzy? może sie czegoś nowego nauczę

ja też jestem zwolennikiem podpytania, bardziej dyskretnego lub wprost.

moim przyjaciółkom powiedziałam bez cackania, że wszelkie naczynia i tym podobne wole sobie kupić sama, bo to 1 kuchnia i w większości przypadków kieruje mną wizja przewodnia jaką jest obraz ideału, niekoniecznie praktyczność czy aktualna potrzeba. poprosiłam zaś o antyramę na sitodruk, który dostałam kilka lat temu od przyjaciela-artysty i książkę kucharską. poza tym ucieszyłabym się z jakiegoś oryginalnego kwiatka doniczkowego (bo na dziś dzień mam 1) i rękawic kuchennych, bo dziś oparzyłam się po raz 3 w tym tygodniu (i tym razem tak konkretnie, więc zakup pilny)

:)

popieram "pomysły kuchenne", sama jak szłam to kupowałam np. kieliszki i wino albo pycharki do lodów i świeczniki na podgrzewacze, ale jeżeli chodzi o ręczniki i pościel to ja bym już nie chciała, bo uważam, że powinny być dobrane kolorystycznie do kolorystyki pomieszczeń...

uważajcie na rzeczy nietrafione, my dostaliśmy na gwaizdkę komplet do kominka, jest super tylko bardzo nowoczesny, a poza tym już mieliśmy swój w naszym stylu tylko schowany, bo ciągle się coś z kominkiem teraz dzieje (robi się).... i teraz się zastanawiam co z tamtym zrobić? chyba pójdzie do kotłowni sobie postać, albo do ogródka na grilla..... nie wiadomo co z tym zrobić... oddać nie mogę, bo się obrazi darczyńcza...

stanowczo odradzam takie zakupy...

Monikaa13 - Gdzie można dostać takie elektryczne młynki?

Korkociąg+wino też fajna rzecz

W każdym sklepie z tego typu rzeczami. W necie wystraczy wpisać młynek elektryczn np.:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=m%C5%82ynek+elektryczny Proszę 6 stron.

W realu to w każdym sklepie np. kaufland.

Wymienię rzeczy, które kiedyś dostaliśmy przy okazji różnych parapetówek (były aż 2 :D ):

- zegar ścienny (byłam średnio zadowolona, bo był w kształcie prostokąta, a ja zegary lubię akurat okrągłe; ale powiesiłam go w kuchni, bo pasował)

- trzypiętrowa patera (piękna, więc prezent trafiony)

- filtr do wody (sama bym sobie nie kupiła, ale używam)

- kwiat doniczkowy (to dostałam ostatnio, duża podwójna juka, czeka na przesadzenie; prezent trafiony, bo lubię rośliny we wnętrzach)

- duża, solidna brytfanna ze szklaną pokrywką z dozownikiem do np. wina (trafiony)

- obiecane drzewko do ogrodu, jak już będziemy urządzać (podobno mam sama je wybrać, więc chyba będę zadowolona)

- narzuta na łóżko (sama wskazałam, co i gdzie kupić, więc jestem zadowolona i używam)

- jakieś wina i inne alkohole, oczywiście używam/używałam.

drogie...ale jest jedyna rzecz jaką planuje u siebie z rzeczy stojących na blacie w kuchni ;-)

http://futureblog.pl/wp-content/uploads/2009/09/Citruspers-Alessi.jpg

poza tym popieram pomysł z zestawem do wina - zatyczka, duuuze kieliszki

albo misa do sałaty - duża szklana z drewnianymi łyżkami

GENERALNIE ŚWIETNY TEMAT ZAWSZE AKTUALNY PRZYDA SIE GO PODWIESIĆ

• 3 months później...
ja jestem za praktycznymi prezentami, kiedyś kupiłam znajomym czajnik elektryczny zdaje się firmy Savion i byli zadowoleni do dziś z niego korzystają. Najważniejsze to to, żeby te rzeczy miały fajny, nowoczesny design wtedy na pewno będą pasować do wystroju :)

uważajcie na rzeczy nietrafione, my dostaliśmy na gwaizdkę komplet do kominka, jest super tylko bardzo nowoczesny,

hihi, z chęcią się wymienię, ja dostałam "stylizowany" :-)

Przez wiele lat byłam obdarowywana prezentami kuchennymi, z tego powodu w naczyniach kuchennych mam totalny misz-masz. Teraz dlatego dla odmiany marzy mi się dopieszczenie tego tematu - żadnych zbędnych sprzętów, sprzęt który sama wybiorę i który będzie mi pasował.