BetaGreta 12.02.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Ja budowałam z keramzytu http://www.keramzyt.pl/ W końcu wzięliśmy ekipę z polecenia jednej z forumowiczek Na razie wszystko ok, ale czy to się sprawdzi okaże się w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 13.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 matko - kotłownia musi mieć 8m2?moja na bank nie ma, hmm może to zależy od tego, czym będziesz w niej palić - jakieś przepisy ppoż czy coś takiego edit:poczytaj tu - może jednak nie musi mieć tych 8mhttp://www.google.com/cse?cx=010917338493219978588%3An80ozodnbrc&ie=UTF-8&q=minimalna+wielko%C5%9B%C4%87+kot%C5%82owni&sa=Szukaj&siteurl=www.google.com%2Fcse%2Fhome%3Fcx%3D010917338493219978588%253An80ozodnbrc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 13.02.2011 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 sylwerson Kotłownia - nie 8 m kwadratowych tylko kubatura 8 m sześciennych A ogrzewanie bedę miała gazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 13.02.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witaj! Nie ukrywam ,że ściągnęłaś mnie tytułem:DMy zdecydowaliśmy się na budowę domu ze schodami ,chociaż pierwotnie też przymierzaliśmy się do parterowego.Ale wyszło jak wyszło i na razie nie żałuję . Rozplanowałam tak ,że na poddaszu królestwo mają dzieci ,a parter jest nasz.W przypadku kiedy dzieci już wyfruną użytkować będziemy tylko parter.Zyczę powodzenia i będę kibicować .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chagall 13.02.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Droga Kocimieto, ja i mój pies chagall nie poszlibyśmy tą drogą (dotyczy zmian w projekcie).Wybacz, że tak z grubej rury, ale naprawdę tak uważam. Projekt Meus jest przepiękny, ale jeżeli dla Ciebie za mały lub w inny sposób nie spełnia Twoich oczekiwań, to zastanów się nad innym rozwiązaniem. My też pierwotnie zakochaliśmy się w projekcie Eden (do tej pory mam do niego sentyment), ale po wizycie u projektantki i po wyłożeniu naszych oczekiwań co do zmian w projekcie, kobieta nam powiedziała - "znajdźcie coś innego, co was zadowoli". Musisz wiedzieć, że wszelkie zmiany w projekcie to duże koszty i ogromne ryzyko (ja już wiem, że wykształcony architekt - projektant wie lepiej). Ja w naszym obecnym projekcie (Z84) dokonałam niewielu zmian i raczej łączyłam pomieszczenia, niż je dzieliłam. Niestety odwaliło mi na przeniesienie jednego okna i jego powiększenie i jestem wściekła, bo wygląda z zewnątrz fatalnie (zaburzyłam harmonię elewacji).Co do Twoich proponowanych zmian, to uważam, że za dużo komplikacji w układzie pomieszczeń. Mam oczywiście (jak każda baba) swoją wizję, ale jeśli Cię to interesuje, to napiszę następnym razem, jeśli jeszcze będziesz chciała ze mną gadać.Ze szczerym pozdrowieniem - Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 13.02.2011 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Beauty witaj! Ja jednak uważam, że piętro to zbędny koszt i te schody... Juz się nabiegałam. Na tym etapie życia chcę parterówkę Chagall, jestem kobietą otwartą, także na krytykę i rozmawiam z kazdym ( no prawie...) Z MEUSA http://projekty.wm.com.pl/domy/projekt-domu-031.html to odgapiłam przeszkloną ścianę i ustawienie garaży natomiast wnetrze domu to bardziej JASKÓŁKA http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-wm11-jaskolka. Jestem ciekawa Twojej wizji. Pisz, może pójdę inną drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chagall 13.02.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Moje wizje to: 1. Chyba najprostsza - Jaskółka z jej układem pomieszczeń + przeprojektowanie tego pięknego okna w salonie z Meusa, jeśli Ci się podoba + inne ewentualne drobne zmiany, których potrzebujesz. W pokoju nr 11 będziesz miała gabinet - pracownię. Garaż z wiatą i ewentualnym pomieszczeniem gospodarczym oddzielnie według odrębnego projektu - oczywiście jeżeli warunki lokalne pozwolą. I tak nie masz bezpośredniego wejścia z garażu do domu, więc może odkleić go od domu? 2. Trochę trudniejsza - Jaskółka z jej układem pomieszczeń + przeprojektowanie tego pięknego okna w salonie z Meusa + doklejenie garażu z Meusa - podobnie jak to zrobiłaś (wtedy okno z pokoju nr 10 w Jaskółce na boczną (tylną) ścianę, pralnia bez okna z dobrą wentylacją lub przenieść pralnię do pomieszczenia nr 5 z oknem - blisko na dwór, a w byłej już pralni - graciarnia lub powiększona łazienka!). Ale wtedy pomieszczenia będą miały prosty, funkcjonalny układ bez zakamarków. 3. Dotyczy bezpośrednio Twoich zmian: - wyprostować ściany w projekcie - zwłaszcza (8 i 9), - dokleić do nich łazienkę i garderobę (5 i 6) - im bliżej siebie woda i kanalizacja, tym taniej i bezpieczniej, - pokój (7) - okno z boku (lub od tyłu - nie wiem jak to na działce wygląda) domu, - niestety nie wiem jakie są dokładne wymiary domu, ale ta łazienka i kibelek wchodzące w pokoje dzieci jakoś mi nie pasują (może salon za duży?), - graciarnia (4) - niestety, ale według mnie, za mała jak na miejsce do pracy, ale może wystarczy na łazienkę dla dzieci?, Oczywiście decyzja należy tylko do Ciebie i pamiętaj, że to ma być Twój wymarzony dom:) Pozdrawiam:) PS. Ja naprawdę nie wiedziałam, że jestem taka asertywna. Może to przez to forum, bo normalnie to ja raczej nieśmiała jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 13.02.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Dzięki Chagall za wnikliwe podejscie do tematu. Będę się bić z myślami przez pól nocy:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 13.02.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Beauty witaj! Ja jednak uważam, że piętro to zbędny koszt i te schody... ą Wiesz , koszty mogą być porównywalne.Przy parterówce z kolei dochodzi Ci koszt dachu,który ma większą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos.aga 14.02.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 kos.aga - dziękuję za wnikliwą analizę. Dostrzegam pewne niedociągnięcia tego rzutu i dlatego pytam: ludzie co zmienić??? Okno od naszej sypialni (7) jest narożne, tak jak w kuchni (15) A tak w ogóle to mój mąż tez pochodzi z Dolnego Śląska ale juz od 20 lat na Podlasiu:bye: Chyba mocno był zakochany Twój małżonek, że go tak daleko poniosło:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos.aga 14.02.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Moje wizje to: 1. Chyba najprostsza - Jaskółka z jej układem pomieszczeń + przeprojektowanie tego pięknego okna w salonie z Meusa, jeśli Ci się podoba + inne ewentualne drobne zmiany, których potrzebujesz. W pokoju nr 11 będziesz miała gabinet - pracownię. Garaż z wiatą i ewentualnym pomieszczeniem gospodarczym oddzielnie według odrębnego projektu - oczywiście jeżeli warunki lokalne pozwolą. I tak nie masz bezpośredniego wejścia z garażu do domu, więc może odkleić go od domu? 2. Trochę trudniejsza - Jaskółka z jej układem pomieszczeń + przeprojektowanie tego pięknego okna w salonie z Meusa + doklejenie garażu z Meusa - podobnie jak to zrobiłaś (wtedy okno z pokoju nr 10 w Jaskółce na boczną (tylną) ścianę, pralnia bez okna z dobrą wentylacją lub przenieść pralnię do pomieszczenia nr 5 z oknem - blisko na dwór, a w byłej już pralni - graciarnia lub powiększona łazienka!). Ale wtedy pomieszczenia będą miały prosty, funkcjonalny układ bez zakamarków. 3. Dotyczy bezpośrednio Twoich zmian: - wyprostować ściany w projekcie - zwłaszcza (8 i 9), - dokleić do nich łazienkę i garderobę (5 i 6) - im bliżej siebie woda i kanalizacja, tym taniej i bezpieczniej, - pokój (7) - okno z boku (lub od tyłu - nie wiem jak to na działce wygląda) domu, - niestety nie wiem jakie są dokładne wymiary domu, ale ta łazienka i kibelek wchodzące w pokoje dzieci jakoś mi nie pasują (może salon za duży?), - graciarnia (4) - niestety, ale według mnie, za mała jak na miejsce do pracy, ale może wystarczy na łazienkę dla dzieci?, Oczywiście decyzja należy tylko do Ciebie i pamiętaj, że to ma być Twój wymarzony dom:) Pozdrawiam:) PS. Ja naprawdę nie wiedziałam, że jestem taka asertywna. Może to przez to forum, bo normalnie to ja raczej nieśmiała jestem. Bardzo podobne spostrzeżenia do moich, więc chyba warto to przemyśleć!!! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos.aga 14.02.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Troszkę się przychylam do zdania Beauty, że warto przemyśleć domek z poddaszem. Na dole zaplanować strefę nocną dla Was na "starość" a górę dla przyjeżdżających w gości dzieci, a później wnucząt. Co prawda nie wiem jaki masz układ działki, w sensie wjazdu, stron świata itp. ale zdążyłam zauważyć, że chodzi ci o jasne przestronne wnętrza. Znalazłam fajny projekcik z dużym i jasnym pokojem na parterze, który świetnie spełniałby funkcję sypialni dla starzejącego się małżeństwa ( dopiero jesteście po 40-stce, a już myślicie o starości...), a góra dla Waszej najmłodszej Latorośli i pozostałych pociech . Zaglądnij może Ci się spodoba http://www.extradom.pl/projekt-domu-helena-wrp1235.aspx Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 14.02.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Dziewczyny - dla domu z poddaszem - stanowcze NIE ! Całe życie mieszkałam w domach z piętrem/poddaszem i schodami. Teraz z wygody czy z lenistwa chcę mieć dom parterowy, otoczony ogrodem, wszystko na jednym poziomie. Energie wolę wydatkowac na basenie lub na zumbie ( moje najnowsze hobby) Kos.aga - czy ja pisałam cos o "sypialni dla starzejącego się małżeństwa " Chyba po czwartym drinku A mąż, faktycznie, zaślepiony w tych pierwszych omamach miłosnych, przyciągnął swój dobytek i osiedlił się na Wschodzie, tak daleko od swojego domu. Co skutkuje małą częstotliwością kontaktów z teściową. A żeby było tak juz zupełnie so romantic - przeciez dzisiaj WALENTYNKI - poznaliśmy się z mężem w Grecji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kos.aga 14.02.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Dobra, dobra zagalopowałam się... To rzeczywiście baaardzo romantic:hug: Ja pewnie będę mieszkała ze swoją teściową jak sprzedamy mieszkanie i zabierzemy się za budowę Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło:yes: Pozdrowionka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rossa 17.02.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Przywitam się wieczorowa porą i zabieram się za zaległości:hug: ps. dla męża dużo zdrówka , i niech w cholerę żuci to pieruńskie palenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 18.02.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) Dzięki za życzenia, zdrowie najważniejsze. :yes:Zaległości... W pracy - praca. Zaległości... W domu: starsza córka, chwilowo z nami, ale rozedrgana przed kolejnym życiowym krokiem ( rozterki miłosne, wyjazd do Indii) syn - 18-latek w tzw.trudnym wieku i moja słodka, wypełniająca sobą każdą wolną chwilę przedszkolanka. Zaległości... Pan Mąż - to oddzielny temat. Na plus - od wyjścia ze szpitala nie pali Firma, coraz bardziej absorbująca... Co będzie, jak kiedyś, wreszcie, po skompletowaniu wszystkich papierów ruszy budowa Niech się dzieje wola nieba... Edytowane 18 Lutego 2011 przez kocimieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 01.03.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Wpadam z rewizytą. Jak pewnie czytałaś, u mnie też biegna kable od telefoni i woda przez działkę przy zakupie działki nawet o tym nie pomyślałam bo to było pole orne ale i tak idą trochę bardziej wgłąb mojej schedy niż to narysowali na papierze. Spadek działki to tez korzyść - w ulewne deszcze wszystko spływa i nie mam powodzi a taras obsypany ziemią i obsadzony roślinami wchodzącymi na niego bardzo mi się podoba:yes: Mojej psince też bo nie musi po schodkach wchodzić. Trzymam kciuki za szybkie załatwienie papierologii, bo potem to już błyskawicznie leci-nawet się nie obejrzysz jak będziesz kawkę na tarasie piła:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_N 12.03.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Wpadam z rewizytą i witam się jako kolejny miłośnik parterówek. Chyba wielu z nas kolejny dom buduje bez schodów... No cóż, skoro ma to być docelowy dom, to musi nam służyć jak będziemy już starymi, zmęczonymi ludźmi Pozdrawiam i powodzenia życzę. P.S. Fajny domek się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frycuch 14.03.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 I ja z rewizytą wpadam, chociaż miłośnikiem parterówek nie jestem, bardziej z przymusu niż wyboru: nasza działka duża, za to fragment, na którym może stanąć dom - maleńki. Twój projekt jest całkiem OK. Gdybym ja miał zadecydować o jakichś zmianach, na pewno powiększyłbym graciarnię - nawet mając spory garaż może być za mało te 3 m2, człowiek jednak obrasta w różne różności z czasem Salony wolę bardziej prostokątne, niż kwadratowe, ale to oczywiście rzecz gustu (lubię przestrzeń, a przy tej samej powierzchni prostokąt daje złudzenie większej przestrzeni - jeśli dodatkowo są duże przeszklenia - efekt powalający). Pozdrawiam z Małopolski i trzymam kciuki za powodzenie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 17.03.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 jestem bardzo mi się podoba rozkład w Twoim domku, będę zaglądać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts