Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszczelnianie oczka wodnego

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów. Poszukuję pomocy związanego z uszczelnieniem oczek wodnych. Szukałem wszędzie i nie mogę nic konkretnego w tym temacie odnaleźć. Od roku zajmuję sie prowadzeniem ogrodu u jednego klienta i tam ma właśnie oczka wodne z których zaczęła "uciekać woda. Oczka są dosyć duże i jest ich trzy. Poniżej jest widok z góry (przepraszam za słabą jakość ale tylko taką oferuje google maps). Największy problem jest w oczku nr 3. Są w nim dwa wgłębienia które zaczynają sie na poziomie 60 cm poniżej podłoża a obie mają głębokość 2 metrów. W jednym z otworów znajduje się pompa. Woda ucieka w oczku nr 3 na głębokość 60 cm czyli do miejsca jak zaczynają sie te dwa otwory. Natomiast w otworze gdzie jest pompa woda spada na dodatkowe 20 cm.Dodam ze obieg wody jest cyrkulacyjny pompa wciąga wodę i dostarcza ją do początku ( patrz rysunek) Co może być powodem takiej sytuacji? Czy to że w poprzednich latach klient nie wypuszczał nigdy wody z tych oczek i powstały rozszczelnienia? Dodam ze jest to wylewana forma na zamówienie i nigdy nie było tam osoby któraby serwisowała to oczko z owej firmy która wylała tę formę. Prawdopodobnie jest z betonu lub innego twardego materiału. Główne pytanie brzmi : jak to uszczelnić aby woda nie uciekała? Czy jest możliwość ze powstały jakies rozszczelnienia pod kamieniami? Gdzieś zasłyszałem ze jest coś takiego jak folia w płynie czy żywica ale nie wiem czy to zdaje egzamin. czy ktoś ma jakiś pomysł na mój problem?

[ATTACH]41804[/ATTACH]

Wylane są z betonu, w oczku nr 1 jest warstwa żywicy lecz tam woda nie ucieka, w reszcie oczek nie ma wylanej żywicy . Nie widać nigdzie rozszczelnień (rys) ani jakichkolwiek dziur w tym oczku gdzie ucieka woda. Czy jest jakaś metoda aby zalać oczko jakimś uszczelniaczem tak jak wspomniałem płynna folia lub żywica?

Obawiam się, że po prostu do betonu dodano za mało środków uszczelniających, albo źle je wymieszano i woda przesącza się przez beton. Chyba najlepszym pomysłem byłoby przejechanie żywicą poliestrową całego oczka od wewnątrz.

http://www.zywica.eu/oczko.html