Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dawać styropian w podłoge na gruncie?

okojan

Recommended Posts

Garaż w bryle budynku.Nieogrzewany.Czy jest sens dawać styropian na pdloge na gruncie ( 20 cm- tyle mam w projekcie)? W zimie podobno sam grunt ma temp.około 8 stopni na plusie i bez styropianu bedzie ogrzewał garaż a jak damy styropian to on nie przepuści tego ciepła do garażu.Czy ktoś nie dał styropianu na grunt?

tu masz pośrednia odpowiedz - co robi opaska izolacyjna ze staropainu z temperatura pod posadzka

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=36280&d=1293796715

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=36278&d=1293795795

odpowiedz sobie sam

• 3 weeks później...

Witam

Stoję właśnie przed tym samym dylematem - dawać styropian na podłogę w garażu nieogrzewanym czy nie? Z rysunku nic nie zrozumiałam, nie orientuję się w tym tamacie, czy może mi to ktos wyjaśnić jaśniej? Dziękuję :)

Jak przemarznie grunt pod garażem ,to może się podnieść i zniszczyć posadzkę:yes:

analiza przedstawiona na obrazkach przygotowana byla dla sklepu wielkopowierzchniowego - gdzie udowodniono ze dawanie ocieplenia pod posadzka nie ma wiekszego znaczenia (mroz wchodzi tlko kilka m pod budynek a jego powierzchnia jest znacznie wieksza)

inaczej wyglada to przy budynku mieszkalnym gdzie mroz wchodzac z kazdej strony po kilka m spotyka sie mniej wiecej na srodku - czyli cala plaszczyzna jest narazona na wychladzanie

odpowiedz jest wg mnie jednoznaczna - zawsze dawac - chyba ze masz 120 tys i probujesz wybudowac cokolwiek i liczysz sie z kazdym groszem....

Oczywiście że 8 cm pod całym budynkiem to mało. W kwestii garażu są zwolennicy nie stosowania termoizolacji w podłodze w nieogrzewnym garażu woogóle ( wykorzystanie dodatnich temperatur gruntu w zimie - oczywiście w przypadku zastosowania dobrej izolacji termicznej fundamentów - inaczej to bez sensu ).

• 1 year później...

Podnoszę temat ponownie.

Co sądzicie?

Zbigniew100 - Mam w projekcie 20 cm styropianu, ale jak bym go nie dał to co mam zrobić? Dać 16- 17 cm piachu i wylewka docelowa? Przed wysypaniem piachem podmurować np. bloczkami Isomur na szerokości ( bramy garażowej i drzwi z tyłu garażu) i na wysokość docelową (czyli grubość piachu i wylewki)?

Bedzie ziemia grzała przy takiej grubości podłogi ( chudziak - 15 cm;piasek- 16-17 cm;wylewka - 10-11 cm, co nam daje jakies 43 cm plus płytki czyli razem 45 cm)??? Dużo !!!! Czy może wylać betonu zamiast styropianu?- bedzie ziemia przez taką grubość oddawała ciepło (45 cm)?

Czy może jednak dać styropian?

Musze niedługo podjąć decyzje:(

• 2 weeks później...
  • 3 years później...

Nie chce zakładać nowego tematu więc tutaj się podepne.

W projekcie mam tak jak na zdjęciu załączonym.

Proszę podpowiedzcie jaki stropian dać żeby wytrzymał w garażu? Jest to środkowa szeregówką, w garażu będzie grzejnik (ale na samym końcu w najdalej oddalonym miejscu od bramy - miejsce warsztatu) i kanał bo lubię pomajsterkować przy samochodzie. Czy nie lepiej dać cieńszy styropian i więcej betonu?

P.S. Mam mały harmider w głowie jak poczytałem forum i kilka tematów.....z góry dziękuje za pomoc.

https://zapodaj.net/96c46c8231eea.jpg.html

https://zapodaj.net/6ce6e254cf2f4.jpg.html

Proszę podpowiedzcie jaki stropian dać żeby wytrzymał w garażu? Jest to środkowa szeregówką, w garażu będzie grzejnik (ale na samym końcu w najdalej oddalonym miejscu od bramy - miejsce warsztatu) i kanał bo lubię pomajsterkować przy samochodzie. Czy nie lepiej dać cieńszy styropian i więcej betonu?

Będziesz miał dziurę w płycie fundamentowej w podziemnym garażu i jeszcze głębiej wkopane? I deweloper na to poszedł?

A co do meritum, to koniecznie chcesz ogrzewać garaż? Ja bym zostawił grunt niezaizolowany, żeby grzał (oczywiście nie do 20*, ale sporo powyżej zera). A lepiej izolował strop i ściany.