Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dawać styropian w podłoge na gruncie?

okojan

Recommended Posts

Garażu w bryle domu nie ilozowałem od gruntu. Za to budynek oddylatowałem. Piwnica pod budynkiem, nie pod garażem została ocieplona ocieplona.

W największe mrozy temperatura wew. garażu nie spadła mi poniżej 5.5*.

W garażu położoną mam kostkę brukową.

Gdybym miał jeszcze raz budować dom (oby nie:)) postąpiłbym podobnie.

Będziesz miał dziurę w płycie fundamentowej w podziemnym garażu i jeszcze głębiej wkopane? I deweloper na to poszedł?

A co do meritum, to koniecznie chcesz ogrzewać garaż? Ja bym zostawił grunt niezaizolowany, żeby grzał (oczywiście nie do 20*, ale sporo powyżej zera). A lepiej izolował strop i ściany.

Jaki deweloper??? W mieście jest ciasno i ziemi coraz mniej więc są to działki prywatne budowane prywatnie, tylko spełniające wymagania urbanisty miejskiego i planu zagospodarowania dot. ujednolicenia kształtu, koloru, stolarki budynków itp. itd.

Garaż chcę ogrzewać tylko jednym grzejnikiem w miejscu gdzie będzie mój warsztacik i tylko dlatego.

Kanał oczywiście to temat otwarty...ale bardzo bym chciał. Czytam, czytam, czytam forum i.....jak nie zrobię to będzie dla niektórych źle :D ....tyle opinii.

No nic....czytam dalej i myślę nad styropianem - czy dać czy nie. Dodam tylko że dom stoi kilkaset metrów od Wisły, ale jak kopane było pod fundamenty to wody nie było.

Jaki deweloper???

Nie sądziłem, że indywidualni właściciele budują szeregówki sami.

Mieszkałem na osiedlu, gdzie w blokach były garaże poniżej poziomu terenu. Nikt nie był z tego zadowolony (poza deweloperem, bo zmieścił jedną kondygnację więcej mieszcząc się w limicie wysokości z MPZP). Woda często i różnymi miejscami torowała sobie drogę do środka.

Ale rozumiem że to już przesądzone. Więc pozostaje tylko zabezpieczyć się tak dobrze, jak to tylko możliwe. Jakie masz warunki gruntowe (przepuszczalność gruntu i poziom wód)?

Na jakim jesteś etapie? Co na to konstruktor płyty fundamentowej?

Tak czy inaczej bałbym się sezonowego podchodzenia wody, nawet jak w momencie badania wody były głęboko.

No niestety był kawałek ziemi "miejskiej" którą kupić można było i samemu budować. Ja mam już postawiony dom, tynki, instalacje zrobione, teraz tylko wylewki 23 luty i pozostaną gładzie, płytki, panele i ocieplenie z zewnątrz plus cała otoczka. Ogólnie nie dawało mi to spokoju i obdzwoniłem kierownika budowy i projektanta od rana. Projektant twierdzi że ława fundamentowa w skrócie OK - można budować. Kierownik budowy również daje zielone światło tylko.........teraz mam zgryz.

Kazałem żonie obmierzyć i jak dobrze pomierzyła to mam 12 cm tylko luzu...więc nie wiem czy problem ze styropianem nie rozwiąze się sam i nie będę mógł dać nic. Musze po pracy jeszcze to sprawdzić.

Kurde ciągle coś....za dużo na głowie i nie da rady każdego przypilnować. Za 1,5 godzinki fajrant....i znowu nerwy będą na kogoś:mad::yes:

Projektant twierdzi że ława fundamentowa w skrócie OK - można budować.

To w końcu masz ławy? Wrzucałeś zdjęcie z płytą fundamentową.

96c46c8231eea.jpg

Skoro już wylana, to jak chcesz robić kanał i co na to kierownik budowy i projektant?

I co można budować, skoro budynek stoi?