Danielllos 24.02.2023 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Witam, mam pytanie odnośnie rotametrów - zakupiłem dom z już gotową instalacją ogrzewania podłogowego, mam problem ponieważ rotametry nie reagują na regulację (tzn odkręcając i zakręcając je wskaźnik cały czas znajduje się na górze skali). W domu niby nie jest zbyt zimno ale wyczuwalny jest np. chłód w łazience i nie mogę tego zmienić przez regulację rotametrem. Tak się zastanawiam czy w sytuacji jesli rotametr jest odkręcony na max i mimo to wskazuje przepływ w zakresie 0 - 1 to na jakim poziomie jest rzeczywisty przepływ: 0- 1 czy max? Posiadam tylko zdjęcia (które załączam w tej wiadomości) a chciałbym wymienić rotametry na nowe i nie wiem jak je dobrać do rozdzielacza jeśli nie wiem jakiej jest firmy i jaki to model? Czy może rotametry posiadają standardowy gwint mocujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.02.2023 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Witam, mam pytanie odnośnie rotametrów - zakupiłem dom z już gotową instalacją ogrzewania podłogowego, mam problem ponieważ rotametry nie reagują na regulację (tzn odkręcając i zakręcając je wskaźnik cały czas znajduje się na górze skali). W domu niby nie jest zbyt zimno ale wyczuwalny jest np. chłód w łazience i nie mogę tego zmienić przez regulację rotametrem. Tak się zastanawiam czy w sytuacji jesli rotametr jest odkręcony na max i mimo to wskazuje przepływ w zakresie 0 - 1 to na jakim poziomie jest rzeczywisty przepływ: 0- 1 czy max? Posiadam tylko zdjęcia (które załączam w tej wiadomości) a chciałbym wymienić rotametry na nowe i nie wiem jak je dobrać do rozdzielacza jeśli nie wiem jakiej jest firmy i jaki to model? Czy może rotametry posiadają standardowy gwint mocujący? [ATTACH=CONFIG]463841[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]463841[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]463842[/ATTACH] A może jak byś poodkręcał zawory widoczne po prawej stronie coś by drgnęło, bo jak widać chyba są zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielllos 24.02.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Zawory są poodkręcane, to jest poglądowe zdjecie jeszcze sprzed uruchomienia instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.02.2023 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Zawory są poodkręcane, to jest poglądowe zdjecie jeszcze sprzed uruchomienia instalacji. Napisz coś więcej, jaki kocioł, czy są jakieś dodatkowe pompy obiegowe, może bypass jest otwarty na maksa. Co do rotametrów, nie wiem po co chcesz wymieniać, tam nie ma co się popsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2023 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Co do rotametrów, nie wiem po co chcesz wymieniać, tam nie ma co się popsuć. Ale mogą być niewłaściwie założone (na zasilaniu, zamiast powrocie). Może jakiś fachowiec się temu przyjrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.02.2023 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Ale mogą być niewłaściwie założone (na zasilaniu, zamiast powrocie). Może jakiś fachowiec się temu przyjrzy O kurde, nie słyszałem o takich skuchach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielllos 28.03.2023 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Witam, chciałbym powrócić do tego tematu. W międzyczasie zamówiłem profesjonalny serwis z pompą zewnętrzną do odpowietrzenia instalacji i jest lepiej. Rotametry niestety nadal nie reagują, wskaźnik znajduje się na górze skali wskazując między 0 a 1. Dodatkowo mam problem z osiągnięciem zadanej temperatury na sterowniku w pokoju. Np. ustawiając zadaną temperaturę na 24 st. mogę osiągnąć max 23 st przy pracującej pompie. Mam aplikację na telefonie więc widzę że pompa chodzi w każdej godzinie. Dodam jeszcze że mam niskie COP dla pompy - przy 12st ok 2, przy 0st już tylko 1,3. Co może być powodem? Edytowane 28 Marca 2023 przez Danielllos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.03.2023 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Moga być zbyt małe średnice rur do rozdzielacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielllos 28.03.2023 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Moga być zbyt małe średnice rur do rozdzielacza Jak można to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.03.2023 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Widzę rury PP, powinno pisać na rurze średnica np 25 lub 32 Ktoś kto przy tym robi od razu oceni na oko.Jak nie uda się namierzyć napisu na rurze można zmierzyć suwmiarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.03.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Witam, chciałbym powrócić do tego tematu. W międzyczasie zamówiłem profesjonalny serwis z pompą zewnętrzną do odpowietrzenia instalacji i jest lepiej. Rotametry niestety nadal nie reagują, wskaźnik znajduje się na górze skali wskazując między 0 a 1. Dodatkowo mam problem z osiągnięciem zadanej temperatury na sterowniku w pokoju. Np. ustawiając zadaną temperaturę na 24 st. mogę osiągnąć max 23 st przy pracującej pompie. Mam aplikację na telefonie więc widzę że pompa chodzi w każdej godzinie. Dodam jeszcze że mam niskie COP dla pompy - przy 12st ok 2, przy 0st już tylko 1,3. Co może być powodem? A dolne zawory masz otwarte czy zakręcone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielllos 29.03.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 A dolne zawory masz otwarte czy zakręcone? Dolne wszystkie otwarte na max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielllos 31.03.2023 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Widzę rury PP, powinno pisać na rurze średnica np 25 lub 32 Ktoś kto przy tym robi od razu oceni na oko.Jak nie uda się namierzyć napisu na rurze można zmierzyć suwmiarka Sprawdziłem i jest napisane 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 01.04.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 Rura PP 25 dla 9 obiegów jest za mała.Sprobuj zakręcić kilka pętli czy wtedy pojawi się przepływ na odkreconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.04.2023 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Rura PP 25 dla 9 obiegów jest za mała.Sprobuj zakręcić kilka pętli czy wtedy pojawi się przepływ na odkreconych Po co kombinowac?, rura za mała. Pozostają 2 mozliwosci: albo wymiana rur o ile to mozliwe, albo sprzegło i mocna pompa. Tak sie konczą oszczednosci na instalacji, po prawdzie jezeli by było PP32 to róznica w kosztach bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 17.12.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2023 Witajcie, jakie ustawienia macie na instalacji mając PC? Chodzi mi o przepływy przed i za buforem? Mam projektowane ok 20.5l na całej instalacji przepływów itp, ale po wielu godzinach i dniach testów mam wrażenie że nie sprawdza się to i zdecydowanie lepiej wychodzi wersja z większymi przepływami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrix1395 23.12.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Witam serdecznie chciałbym trochę odkopać temat. Posiadam kocioł Immergas Vitrix Tera 24 Plus i próbuje uzyskać przepływ dla kilku pomieszczeń powyżej 2L gdyż jest najzwyczajniej za zimno w sypialni i łazience na końcu domu (długie rury dla OP). Ustawiłem minimalna prędkość pompy obiegowej na 8 (zakres 1-9) a maksymalny na 9. Sposób działania pompy na wartość 17. Pomimo przestawienia prędkości nadal nie mogę przeskoczyć przepływu 1,5L - co robię źle i co powinienem poprawić? W sumie mam 14 pętli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.12.2023 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Skręć pozostałe pętle, lub podnieś temp zasilania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjb313 26.12.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Cześć, mam 14 obwodów na 1 rozdzielniku, pompa ciepła Vaillant 5kw gdzie przepływ znamionowy wynosi 790 l/h. Próbuję ustawić rotametry, żeby w niektórych pomieszczeniach było np. w okolocach 2 l/min, a w niektórych 1 l/min. I teraz - mam wrażenie, że gdybym ustawił na każdej pętli 1 l/min, to razy 14 pętli i 60 min wychodzi przepływ 840 l/h, którego moja pompa może nie obsłużyć. Czy dobrze rozumiem, że cokolwiek bym nie zrobił np. podniósł 1 rotametr na 1.5 l/min, to i tak gdzieś spadnie do 0.5 l/min, bo przepływ obsługiwany przez pompę jest ogranicznony do tych 790-810 l/h jak widzę wskazania pompy? Wtedy dodatkowy zbiornik coś pomoże? Rura zasilająca listwę to pex 25, więc też pewnie przez to może być niski przepływ. Ogólnie zacząłem grzebać, dlaczego moja pompa zużywa stosunkowo dużo energii jak na rozmiar domu, izolacje itd. i mam właśnie wrażenie, że przepływ jest za niski przez co musi więcej grzać i ciągnąć prądu, żeby nadrobić to, że nie może doatarczyć wystarczająco ciepła w przepływie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 28.12.2023 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) Też mam pytanko Czy uda mi się takie przepływy ustawić na rotametrach? [ATTACH=CONFIG]467538[/ATTACH] Przepływy to dziesiąte części litra/min więc coś mi się wydaje że chyba będzie ciężko to ustawić? Takie rotametry proste z podziałka co 1 litr.[ATTACH=CONFIG]467539[/ATTACH] Edytowane 28 Grudnia 2023 przez ololek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts