Pyxis 12.10.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 A jak chcecie włączyć samą łazienkę, to też latacie z imbusem i kręcicie zaworami w rozdzielaczu? Naiwne pytanie, ale w Twoim stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.10.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Naiwne pytanie, ale w Twoim stylu. Czyli imbus masz przypięty do breloczka w spodniach i się z nim nie rozstajesz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.10.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Czyli imbus masz przypięty do breloczka w spodniach i się z nim nie rozstajesz;) Tak zyzolek. Dokladnie jak opisales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ja widzę przynajmniej dwie różnice - nie trzeba latać dwa tygodnie z imbusem i można zaoszczedzić kilkaset złotych na rurach. Czyli trochę inaczej, niż u Ciebie. Kilkaset złotych, czyli tyle ile asolt chce za projekt Co do latania przez dwa tygodnie. Masz rację co drugi dzień po dwie minuty. Daje nam to całe 14 minut Argument nie ma co... Odnośnie głupot zyzolka. Dlaczego nikt z moich oponentów nie komentuje jego głupot? Bo jest po waszej stronie? Budowlane Forum Wzajemnej Adoracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.10.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 widocznie Twoja głupota w porównaniu do jego głupoty.... no wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 widocznie Twoja głupota w porównaniu do jego głupoty.... no wiesz. No to teraz żeś posmyrał zyzolka po jajeczkach A potrafisz się odnieść do jego postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.10.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 nie. Ale strasznie mnie bawicie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.10.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Moja żona latem w łazience włącza farelkę.Nieważne, że na zewnątrz fala upałów i 36st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.10.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Odnośnie głupot zyzolka. Dlaczego nikt z moich oponentów nie komentuje jego głupot? Bo jest po waszej stronie? Budowlane Forum Wzajemnej Adoracji Mi juz sie znudzilo, bo facet jest "niezatapialny" i zaimpregnowany na wiedze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Mi juz sie znudzilo, bo facet jest "niezatapialny" i zaimpregnowany na wiedze. Odbijam piłeczkę rakietą tenisową i czekam na return Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 15.10.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Może wreszcie czas powrócić do tematu:) od dzisiaj zaczynam grzanie w domu, na zewnątrz coraz chłodniej a w domu tylko 18 stopni, więc od dzisiaj będę się starał w tym temacie opisywać co robię i liczył na pomoc z Waszej strony być może komuś się to kiedyś przyda.Na sterowniku pokojowym ustawiam 20 stopni, na rotametrach poustawiałem przepływy tak jak mam w projekcie. Przynajmniej tak mi się wydaje, chociaż na samym początku zaczynam kręcić, ze 3 obroty i grzybek ani drgnie dopiero później idzie w dół, więc nie wiem czy przepływ liczy się od samego początku kręcenia czy dopiero od momentu jak opada grzybek? Wszędzie według projektu mam mieć 20 stopni w pomieszczeniach i 24 w łazience. Nie wiem czy w łazience jest to do osiągnięcia przy ustawieniu na sterowniku 20 stopni. Skręciłem trochę pętlę w holu tam gdzie jest sterownik, żeby tam za szybko nie doszło do 20 stopni i sterownik nie wyłączył kotła. Nie wiem ile czasu ma się podłogówka nagrzewać i po jakim czasie powinienem wprowadzić korektę w przepływach. Jedyna rzecz, która mnie niepokoi to to, że na dwie pętle w salonie mogę maksymalnie ustawić 1,6 l/min a powinny mieć 1,79 Edytowane 15 Października 2014 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jedyna rzecz, która mnie niepokoi to to, że na dwie pętle w salonie mogę maksymalnie ustawić 1,6 l/min a powinny mieć 1,79 Podłogówka to nie apteka - te 1,79 to może być i 1,6 znając precyzję pomiaru rotametru;) Poczekaj, zobaczysz czy jest OK. jak nie będzie to zwiększ bieg na pompie obiegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.10.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 OP i sterowanie termostatem to nie do końca dobry pomysł.Nie możesz sterować w czystej pogodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 15.10.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Celowo wziąłem termostat pokojowy bo od czasu do czasu będę również palił w kominku i po co wtedy mam zużywać gaz skoro kominek ogrzeje mi większość domu. map78 nie wiem właśnie na który bieg ostatecznie ustawiłem, wydaje mi się, że na 3 czyli już więcej nie mam:( między 2 biegiem a 3 nie widzę wielkiej różnicy w przepływach. Mam kocioł Immergas tam są jeszcze jakieś ustawienia by passa koło pompy z tym wgl nie wiem o co chodzi i jak mam ustawione:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.10.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Celowo wziąłem termostat pokojowy bo od czasu do czasu będę również palił w kominku i po co wtedy mam zużywać gaz skoro kominek ogrzeje mi większość domu. map78 nie wiem właśnie na który bieg ostatecznie ustawiłem, wydaje mi się, że na 3 czyli już więcej nie mam:( między 2 biegiem a 3 nie widzę wielkiej różnicy w przepływach. Mam kocioł Immergas tam są jeszcze jakieś ustawienia by passa koło pompy z tym wgl nie wiem o co chodzi i jak mam ustawione:( Termostatem pokojowym bardzo dobrze można sterować podłogówką, z tymże poleciłbym takie dedykowane pod podłogówkę, które mają zainstalowane quasi inteligentne sterowanie, które "uczy się" pracy podłogówki. Mój Euroster 2026 ma np coś takiego. U mnie się nie sprawdza bo mam instalacje mieszaną, ale przy 100% podłogówki myślę, że działałoby to optymalnie. Co do pompy - jeżeli nie da się już jej pogonić szybciej to będzie trzeba wymienić na mocniejszą, lub dołożyć druga, ale na razie spokojnie poczekaj, bo sam widzisz jak wygląda skala na rotametrze;) możesz też pokryzować lekko gdzie indziej żeby zwiększyć tam gdzie będzie potrzeba. Poczekaj, pomieszkaj i poobserwuj - podłogówka stabilizuje swoją pracę po kilku dniach, do tego przy takich temp zewnętrznych to też nie za bardzo jest miarodajne. Daj jej najpierw szansę zanim zaczniesz coś zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 15.10.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Mam kocioł Immergas tam są jeszcze jakieś ustawienia by passa koło pompy z tym wgl nie wiem o co chodzi i jak mam ustawione:( jak byś uważnie przeczytał temat " Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady", to byś wiedział o co chodzi z tym by-passem Bypass stosuje się w sytuacji, gdy sterowanie układu odbywa się wyłącznie za pomocą głowic termostatycznych na grzejnikach i pętlach (gdy Victrix nie ma podłączonego termostatu pokojowego, to pompa w kotle nie wyłącza się) . Wtedy trzeba mieć włączony By-Pass, aby uniknąć uszkodzenia pompy w przypadku, gdy wszystkie pętle i grzejniki są pozamykane - woda w kotle chodzi na krótkim obiegu (w kotle). Poza tym jak zerkniesz na wykres pompy w instr., to zauważysz, że załączenie by-pass'u skutkuje spadkiem wydajności pompy na każdym biegu. Edytowane 15 Października 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kherm 15.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ustawienia przepływów na rotametrach powinny być określone przez projektanta przy konkretnych, założonych temperaturach w pomieszczeniach, temp. wody zasilającej instalację OP, rozstawach rur, spadku temperatury (schłodzenia wody grzewczej) itd. Raz ustawione na rozdzielaczu nie powinny być już zmieniane, chyba że zostały źle dobrane i korekta jest niezbędna. Jeśli ktoś chciałby policzyć/określić we własnym zakresie wartości tych przepływów, bez konieczności wykonywania skomplikowanych obliczeń, zapraszam do skorzystania z programu KAN Quick Floor, wersja EXTENDED (wymaga wcześniejszej rejestracji): http://pl.kan-therm.com/kalkulator_inwestycji/quick_floor_free.html Dobrze jest podać w programie jak najbardziej przybliżone do rzeczywistego zapotrzebowanie na ciepło poszczególnych pomieszczeń. program zlicza ilość i wartość materiałów do wykonania instalacji ogrzewania podłogowego a przy okazji, na samo koniec obliczeń (przy zapisywaniu projektu) daje możliwość wglądu w tzw. hydraulikę każdej pętli/pomieszczenia - tam tez podawana jest ta najważniejsza informacja czyli przepływ przez daną pętlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 19.10.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Podłogówka ładnie grzeje, ale nad temperaturami trzeba popracować szczególnie nad temp. w łazience. Muszę skręcić pętle w holu, tam jest też sterownik i moim zdaniem za szybko się nagrzewa. Sypialnie mają w miarę podobną temp. W każdym razie jest w nich ciepło, tak samo jest w salonie. Reszta jest do wyregulowania, żeby wszystko dokładnie sprawdzić i żeby było miarodajne potrzebuję niższych temperatur - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 (edytowane) Jeśli to możliwe "wrzuć" swoją instalację wraz z konstrukcją podłogi i zapotrzebowaniem do programu KAN Quick Floor (wersja rozszerzona). Sprawdzisz przynajmniej czy są spore różnice, czy jest zbliżony do obecnego projektu. Projekt kol. mesta liczony był za pomocą audytora c.o. ver. 3.8 Korzystając z okazji proszę okreslic okreslic róznice miedzy programami Kan Quick Floor i Audytor CO ver 3.8 i w czym jest lepszy (dokładniejszy) program KAN skoro ma byc uzywany jako program referencyjny. Czy są moze wyniki porównan róznych programów wspomagających projektowanie ogrzewania podłogowego, a jezeli są to proszę o publikację na forum Edytowane 19 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kherm 21.10.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Program KAN Quick Floor nie jest programem dokładniejszym od programów typu audytor c.o. czy inne wersje firmowe tego programu - niestety takie programy bywają uciążliwe w obsłudze dla osób które nie są fachowcami w projektowaniu instalacji grzewczych. Program KAN Quick Floor jest bardzo prostym narzędziem które skierowane jest bardziej do osób nie związanych zbyt mocno z szeroko pojętą hydrauliką - dlatego został polecony w tym przypadku. Nie pierwszy już raz sam inwestor za pomocą tego prostego programu i możliwości określenia szacunkowych przepływów przez poszczególne pętle miał możliwość wyregulowanie instalacji ogrzewania podłogowego wykonanej przez pseudo hydraulika. Jak dobrze pamiętam to szacunkowe rozbieżności pomiędzy wynikami uzyskanymi na programie KAN CO-graf 3.6 a programem KAN Quick Floor wyniosły około 15% (oczywiście na korzyść CO-grafa). A ta apropos... skoro kolega miał wykonany projekt na tak profesjonalnym programie to co jest grane, projektant się nie sprawił? Edytowane 21 Października 2014 przez K*herm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts