Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian na same placki mam - co teraz?

Recommended Posts

Witam

Pozwolicie, że dorzucę parę słów od siebie. Otóż, zgadzam się, że montowanie płyt na same placki w stosunku do metody obwodowo-punktowej nie będzie miało zbyt dużego wpływu na pogorszenie się parametrów cieplno-wilgotnościowych przegród i całego budynku. Jedynym problemem będzie więc tutaj trwałość tak zamocowanego docieplenia oraz efekt, o którym już wspomniał jeden z forumowiczów odkształcenie się krawędzi poszczególnych płyt styropianowych, co może skutkować widoczną siatką poszczególnych płyt lub nawet prostoliniowymi pęknięciami na skutek naprężeń termicznych nagrzewającej się warstwy zbrojonej. Dla trwałości docieplenia Istotne więc będzie tutaj ile faktycznie zostało nałożone na płyty kleju i czy kołki, zostały prawidłowo zamontowane. Chodzi mi tutaj o odpowiednią głębokość zakotwienia oraz umieszczenia łącznika w miejscu w którym znajduje się klej. Myślę, że warto wykonać odkrywkę i sprawdzić jak wygląda pod spodem.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja na podstawie doświadczeń własnych nieco podważyłbym tezę kolegi, iż same placki nie mają wpływu na parametry termoizolacyjne: miałem/mam nieco skopaną elewację i same placki, w pewnych warunkach atmosferycznych charakterystycznych dla okresu jesień/zima/wiosna (różnice temp., wilgotności, przymrozek, szron/szadź) na połaciach dachu bardzo pięknie ujawniał się obrys murłat i ścian szczytowych. Szarpnąłem się więc w końcu na misterną robotę zamknięcia szczelin u góry po obrysie dachu i u dołu na styku izolacji domu z izolacją cokołu, i od tego czasu rozmarzniętych pasów na blachodachówce nie widzę, jakiego rzedu to były straty - nie wiem, moze duże, może małe, ale ile mi nerwów napsuły gdy na dach patrzyłem wiem tylko ja ;)

• 12 years później...