FT 04.09.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 WitamPozwolicie, że dorzucę parę słów od siebie. Otóż, zgadzam się, że montowanie płyt na same placki w stosunku do metody obwodowo-punktowej nie będzie miało zbyt dużego wpływu na pogorszenie się parametrów cieplno-wilgotnościowych przegród i całego budynku. Jedynym problemem będzie więc tutaj trwałość tak zamocowanego docieplenia oraz efekt, o którym już wspomniał jeden z forumowiczów odkształcenie się krawędzi poszczególnych płyt styropianowych, co może skutkować widoczną siatką poszczególnych płyt lub nawet prostoliniowymi pęknięciami na skutek naprężeń termicznych nagrzewającej się warstwy zbrojonej. Dla trwałości docieplenia Istotne więc będzie tutaj ile faktycznie zostało nałożone na płyty kleju i czy kołki, zostały prawidłowo zamontowane. Chodzi mi tutaj o odpowiednią głębokość zakotwienia oraz umieszczenia łącznika w miejscu w którym znajduje się klej. Myślę, że warto wykonać odkrywkę i sprawdzić jak wygląda pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.09.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 A ja na podstawie doświadczeń własnych nieco podważyłbym tezę kolegi, iż same placki nie mają wpływu na parametry termoizolacyjne: miałem/mam nieco skopaną elewację i same placki, w pewnych warunkach atmosferycznych charakterystycznych dla okresu jesień/zima/wiosna (różnice temp., wilgotności, przymrozek, szron/szadź) na połaciach dachu bardzo pięknie ujawniał się obrys murłat i ścian szczytowych. Szarpnąłem się więc w końcu na misterną robotę zamknięcia szczelin u góry po obrysie dachu i u dołu na styku izolacji domu z izolacją cokołu, i od tego czasu rozmarzniętych pasów na blachodachówce nie widzę, jakiego rzedu to były straty - nie wiem, moze duże, może małe, ale ile mi nerwów napsuły gdy na dach patrzyłem wiem tylko ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Kla 16.10.2024 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października A co myślicie o systemie klejenia hybrydowym i czy w ogóle można jako system typu warkocz w koło z panki do styropianu a w środku placki z kleju cementowego. Czy to jest poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2024 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 59 minut temu, Łukasz Kla napisał: Czy to jest poprawnie? nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts