prawie rolnik 08.02.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam. Jestem tu nowy więc pytam ! Odzidziczyłem z żoną piękną działke 70ar, na 1/4 części postawiłem dom, na pozostałej stoi murowana z pustaka stodoła 20-letnia o wymiarach 24x11 metrów, w dobrym stanie. Za stodołą 40m dalej mam starorzecze a za nim łąke i niedaleko rzeke Omulew ( nieuregulowaną ). Chciałbym organizować spływy kajakowe latem a zimą wynajmować pokoje dla gości w tej właśnie stodole. Aby tego dokonać musze ów stodołe przerobić na Pensjonat groturystyczny. W związku z tym mam kilka pytań: - czy opłaca mi się przerabiać ten budynek na pensjonat? ( mam sporo lasu więc drewno posiadam swoje, jedyne koszty to Tartak ) - jaki są mniej - więcej koszty projektowe aby tę stodołe przebudować ? - czy nie lepiej było by kupić jakiś gotowy projekt i zacząć wszystko od nowa a stodołe wyburzyć ? no jak się do tego wogóle zabrać ???? Z góry dziękuje za wszelkie rady ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 08.02.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Koszt projektu pod pensjonat to min 15-20 tys zł... gotowców na szczęście nikt nie robi.Teoretycznie mozna przebudować starą stodołę tylko... co tam było przetrzymywane? Jak żywy inwentarz to po przebudowie nie zatrzymasz nikogo na dłużej niż 1 dzień. Po prostu będzie niemiłosiernie ŚMIERDZIEĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta Ż 10.02.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 zibik_eng w stodole to sianko się trzyma.A zwierzaczki w obórce lub w stajni.prawie rolniku weź kogoś kto zna się na budownictwie(z uprawnieniami) niech budynek obejrzy czy warto inwestować.Zapłacisz parę złotych a wiele się dowiesz.Wtedy będziesz wiedział czy warto inwestować w to co masz czy zburzyć.No i wtedy znów zrodzą się nowe pytania .Życzę Ci realizacji marzeń bo masz je piękne.Chcieć to móc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 11.02.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Witam, po pierwsze zeby bawic sie w agroturystyke to muszisz miec pow,1 h przeliczeniowego ,inaczej lecisz na Zusie, po drugie jako 'rolnik" mozesz wynajmowac na agro 5 pokoi,wiec metraz stodoly troche za duzy na agro chyba ze porobisz apartamenty kilku poziomowe, lub pokombinujesz z dwoma numerami gospodarstwa .Zapodaj jakies zdjecia stododly od zewnetrz i srodka ,wazne by na zdjeciach bylo widac wiezbe .Swojego drewna tak nie przezywaj ,do samo drewno to skromny % inwestycji ,a na taka przebudowe musisz miec kilkaset tys by zrobic to z glowa .Wazne tez czy stodola jest w papierach oznaczona jako budnek gospodarczy czy mieszkalno-gospodarczy ,acha ,a tak poza tym na agroturystyke mozna sie zalapac na dotacje w wysokosci 25-50% inwestycji.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawie rolnik 14.02.2011 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Więc tak: Rolnikiem nie jestem. Ale mam w rodzinie rolnika. W tym roku po raz pierwszy będe składał wniosek o dopłaty bo ma hektar przeliczeniowy. Jak widać na zdjęciu część stodoły to obora, już bez zwierząt ale smród pozostał w tej części. Jest ona od środka cała zabudowana więc w pozostałej części stodoły nie śmierdzi Gnojem Jak to jest z tymi pięcioma pokojami ? - czy może być np. 5 apatramentów z odzielnymi wejsciami ? ( a nich dowolna ilość pomieszczeń ? ) Stodoła jest w papierach jako budynek gospodarczy. Ja sam pracuje w prywatnej firmie. ALe chciał bym się zwolnić i zająć się tylko Agroturystyko. Gotówki nie posiadam i musze się starać o jakiś kredyt. Nawet nie wiem ile musze mieć tej kasy? na taką Inwestycje? No i jak z dodatcjami na taki biznes ? - czy jest wogóle szansa ? - i od czego zacząć ??? Nie wiem czy mnie to wszystko nie przerasta ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.02.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Nie przerasta, jak masz własną kasę, bo teraz dostać jakiś kredyt inwestycyjny na budowę takiej agroturystyki to masakra. A jak masz zamiar spłacać kredyt, jak chcesz się zwolnić z pracy? Fajny budynek na agro, tak z 5 pokoi z kuchniami z odrębnymi wejściami. Coż nie są to czasy na inwestycję w agro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 20.02.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 gospodarstwo agroturystczne moze miec do 5 pokoi , jezeli pracujesz i nie masz zadnej odloznej kasy ciezko to bedzie ruszyc , w najperw musisz zinwestowac i to sporo ,a z czegos musisz zyc na bierzaco.Dotacje daja kilkadzisat tys zl ,ale musisz miec wklad min 50%.zas ze zdjecia wynika ,ze zeby to zrobic z glowa ,to musisz wlozyc min kilkaset tys zl ,wiec ciezko to widze.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maarcin15 25.02.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A jeszcze eternit na dachu, to tez sa spore koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilo23 14.11.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Koszty beda duze, a pomysl o tym jak jakis zlosliwy sadiad powe turystom ze byla tu wczesniej obora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 14.11.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam,Z dotacjami na agorturystyke jest szansa. Do ARiMR na program "Różnicowanie działalności nierolniczej" można składać wnioski ale nabór skonczyl sie 4 listopada. W przuszłym roku również powinien być, odywają sie one cyklicznie co rok. Warunkiem jest otrzymywanie doplat bezposrednich oraz ubezpieczenie w Krus, w dniu skladania wniosku trzeba byc minimum 2 lata w KRUS. Również osoby ubezpieczone w ZUS moga skladac wnioski, ale to z dzialania "Tworzenie i rozwoj mikroprzedsiebiorstw". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 To jest stodoła i to w dodatku typowo stodołowata, zero w niej wiejskiej romantyczności (jak np. w stodołach poniemieckich z cegły czy szachulca). Tutaj nie tylko trzeba przeliczyć koszt dociągnięcia mediów, budowy kotłowni, budowy stropów i ścianek działowych, ocieplenia, zmiany pokrycia dachu, ale także uatrakcyjnienia wizualnego elewacji. A potem jeszcze wyposażenie tego - łóżka, kuchnie, łazienki, podłogi, szafyIMHO - za duże nakłady, by ci się zwróciło w sensownym czasie. Zwłaszcza jak nie masz bazy klientów - przez pierwsze lata będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts