Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się zabrać za przebudowe stodoły z pustaka na pensjonat agroturystyczny ?

Recommended Posts

Witam.

Jestem tu nowy więc pytam !

Odzidziczyłem z żoną piękną działke 70ar, na 1/4 części postawiłem dom, na pozostałej stoi murowana z pustaka stodoła 20-letnia o wymiarach 24x11 metrów, w dobrym stanie. Za stodołą 40m dalej mam starorzecze a za nim łąke i niedaleko rzeke Omulew ( nieuregulowaną ).

Chciałbym organizować spływy kajakowe latem a zimą wynajmować pokoje dla gości w tej właśnie stodole. Aby tego dokonać musze ów stodołe przerobić na Pensjonat groturystyczny.

W związku z tym mam kilka pytań:

- czy opłaca mi się przerabiać ten budynek na pensjonat? ( mam sporo lasu więc drewno posiadam swoje, jedyne koszty to Tartak ) :D

- jaki są mniej - więcej koszty projektowe aby tę stodołe przebudować ?

- czy nie lepiej było by kupić jakiś gotowy projekt i zacząć wszystko od nowa a stodołe wyburzyć ?

no jak się do tego wogóle zabrać ????

Z góry dziękuje za wszelkie rady ! :D

Gość zibik_eng

Koszt projektu pod pensjonat to min 15-20 tys zł... gotowców na szczęście nikt nie robi.

Teoretycznie mozna przebudować starą stodołę tylko... co tam było przetrzymywane? Jak żywy inwentarz to po przebudowie nie zatrzymasz nikogo na dłużej niż 1 dzień. Po prostu będzie niemiłosiernie ŚMIERDZIEĆ.

zibik_eng w stodole to sianko się trzyma.

A zwierzaczki w obórce lub w stajni.

prawie rolniku weź kogoś kto zna się na budownictwie(z uprawnieniami) niech budynek obejrzy czy warto inwestować.

Zapłacisz parę złotych a wiele się dowiesz.

Wtedy będziesz wiedział czy warto inwestować w to co masz czy zburzyć.

No i wtedy znów zrodzą się nowe pytania .

Życzę Ci realizacji marzeń bo masz je piękne.

Chcieć to móc.

Witam, po pierwsze zeby bawic sie w agroturystyke to muszisz miec pow,1 h przeliczeniowego ,inaczej lecisz na Zusie, po drugie jako 'rolnik" mozesz wynajmowac na agro 5 pokoi,wiec metraz stodoly troche za duzy na agro chyba ze porobisz apartamenty kilku poziomowe, lub pokombinujesz z dwoma numerami gospodarstwa .Zapodaj jakies zdjecia stododly od zewnetrz i srodka ,wazne by na zdjeciach bylo widac wiezbe .Swojego drewna tak nie przezywaj ,do samo drewno to skromny % inwestycji ,a na taka przebudowe musisz miec kilkaset tys by zrobic to z glowa .Wazne tez czy stodola jest w papierach oznaczona jako budnek gospodarczy czy mieszkalno-gospodarczy ,acha ,a tak poza tym na agroturystyke mozna sie zalapac na dotacje w wysokosci 25-50% inwestycji.Pzdr

Więc tak:

Rolnikiem nie jestem. Ale mam w rodzinie rolnika.

W tym roku po raz pierwszy będe składał wniosek o dopłaty bo ma hektar przeliczeniowy.

Jak widać na zdjęciu część stodoły to obora, już bez zwierząt ale smród pozostał w tej części.

Jest ona od środka cała zabudowana więc w pozostałej części stodoły nie śmierdzi Gnojem :D

Jak to jest z tymi pięcioma pokojami ?

- czy może być np. 5 apatramentów z odzielnymi wejsciami ? ( a nich dowolna ilość pomieszczeń ? )

Stodoła jest w papierach jako budynek gospodarczy.

Ja sam pracuje w prywatnej firmie. ALe chciał bym się zwolnić i zająć się tylko Agroturystyko.

Gotówki nie posiadam i musze się starać o jakiś kredyt.

Nawet nie wiem ile musze mieć tej kasy?

na taką Inwestycje?

No i jak z dodatcjami na taki biznes ?

- czy jest wogóle szansa ?

- i od czego zacząć ???

Nie wiem czy mnie to wszystko nie przerasta ???????:(

Stodola..jpg

Nie przerasta, jak masz własną kasę, bo teraz dostać jakiś kredyt inwestycyjny na budowę takiej agroturystyki to masakra. A jak masz zamiar spłacać kredyt, jak chcesz się zwolnić z pracy? ;) Fajny budynek na agro, tak z 5 pokoi z kuchniami z odrębnymi wejściami. Coż nie są to czasy na inwestycję w agro...

gospodarstwo agroturystczne moze miec do 5 pokoi , jezeli pracujesz i nie masz zadnej odloznej kasy ciezko to bedzie ruszyc , w najperw musisz zinwestowac i to sporo ,a z czegos musisz zyc na bierzaco.Dotacje daja kilkadzisat tys zl ,ale musisz miec wklad min 50%.zas ze zdjecia wynika ,ze zeby to zrobic z glowa ,to musisz wlozyc min kilkaset tys zl ,wiec ciezko to widze.Pzdr

• 8 months później...

Witam,

Z dotacjami na agorturystyke jest szansa. Do ARiMR na program "Różnicowanie działalności nierolniczej" można składać wnioski ale nabór skonczyl sie 4 listopada. W przuszłym roku również powinien być, odywają sie one cyklicznie co rok. Warunkiem jest otrzymywanie doplat bezposrednich oraz ubezpieczenie w Krus, w dniu skladania wniosku trzeba byc minimum 2 lata w KRUS.

Również osoby ubezpieczone w ZUS moga skladac wnioski, ale to z dzialania "Tworzenie i rozwoj mikroprzedsiebiorstw".

To jest stodoła i to w dodatku typowo stodołowata, zero w niej wiejskiej romantyczności (jak np. w stodołach poniemieckich z cegły czy szachulca).

Tutaj nie tylko trzeba przeliczyć koszt dociągnięcia mediów, budowy kotłowni, budowy stropów i ścianek działowych, ocieplenia, zmiany pokrycia dachu, ale także uatrakcyjnienia wizualnego elewacji. A potem jeszcze wyposażenie tego - łóżka, kuchnie, łazienki, podłogi, szafy

IMHO - za duże nakłady, by ci się zwróciło w sensownym czasie. Zwłaszcza jak nie masz bazy klientów - przez pierwsze lata będzie ciężko.