szczukot 08.02.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) WitamCzy moze mi ktos rzucic pomysly na wykorzystanie czujnika zmierzchowego ? Czy jest cos sensownego oprocz sterowania oswietlenia zewnetrznego i rolet (tych nie mam) ?Bo jedyne na razie co u siebie wymyslilem to :1) oswietlenie nad wejsciem uruchamia sie w przypadku wlaczonej zmierzchowki oraz dodoatkowego wlacznika (bo jak go wylacze to ma sie i tak nie zapalac)2) oswietlenie nad garazem ma sie zapali jak wlaczona zmierzchowka oraz wlaczy sie tam czujnik ruchu.3) albp np po otwarciu drzwi wejsciowych lub furtki zapali sie na jakis czas oswietlenie na sciezce (jak wlaczona zmierzchowka) i nic wiecej mi nie przychodzi do glowy ... Edytowane 8 Lutego 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 08.02.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 no w zasadzie nie ma chyba..możesz kupić jeszcze elektryczne karnisze i zasuwać automatycznie zasłony jak zapadnie zmrok...ale generalnie jedyna rola zmierzchówki to sterowanie obwodem gdy jest ciemno/jasno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 08.02.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Podlewanie ogrodu? Ale to prościej zrobić zegarem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.02.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam Czy moze mi ktos rzucic pomysly na wykorzystanie czujnika zmierzchowego ? Czy jest cos sensownego oprocz sterowania oswietlenia zewnetrznego i rolet (tych nie mam) ? Bo jedyne na razie co u siebie wymyslilem to : 1) oswietlenie nad wejsciem uruchamia sie w przypadku wlaczonej zmierzchowki oraz dodoatkowego wlacznika (bo jak go wylacze to ma sie i tak nie zapalac) 2) oswietlenie nad garazem ma sie zapali jak wlaczona zmierzchowka oraz wlaczy sie tam czujnik ruchu. 3) albp np po otwarciu drzwi wejsciowych lub furtki zapali sie na jakis czas oswietlenie na sciezce (jak wlaczona zmierzchowka) i nic wiecej mi nie przychodzi do glowy ... Ad.2 i 3. Czujnik ruchu z jakiego przyjdzie Ci skorzystać ma wbudowaną zmierzchówkę, którą możesz niezależnie regulować. Nie musisz tego podpinać pod odrębny obwód. Ad.1 W takim razie po co Ci zmierzchówka do tego oświetlenia? Chcesz to sterować ręcznie czy automatycznie? Nie wymieniłeś jeszcze podświetlanego numeru domu, który w teorii mógłby świecić od zmierzchu do świtu. Poczytaj o zegarach astronomicznych, z nimi możesz o wiele więcej bajerów osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.02.2011 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Podswietlanie numeru domu - slusznie. Co do AD 1 - to chcialbym miec to sterowanie pola polautomatycznie. Czyli ma sie swiecic tylko gdy jest ciemno i gdy mam je wlaczone. Bo np jak bede wyjezdzal na wakacje albo cos to wylacze. I momo, ze bedzie ciemno ma sie nie zalaczac. Nie wierze w zadne gadki o "symulacji pobytu mieszkancow". Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.02.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Uruchamianie nocnego dyskretnego oświetlenia w ciągach komunikacyjnych (schody, korytarze) opartego na LEDach - takie ledwie bżdżące lampki przy podłodze, żeby sobie w trakcie nocnych wycieczek do lodów.... TFU! do toalety zębów nie wybić. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.02.2011 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No fakt - calkowicie o tym zapomnialem a kable mam polozone Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 LEDach - takie ledwie bżdżące lampki przy podłodze, żeby sobie w trakcie nocnych wycieczek do lodów.... TFU! do toalety zębów nie wybić. J. No wiesz co to mogą dzieci czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.02.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A co, myslisz, że dzieci nie wiedzą, kto nocą w lodówce buszuje? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.02.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Uruchamianie nocnego dyskretnego oświetlenia w ciągach komunikacyjnych (schody, korytarze) opartego na LEDach - takie ledwie bżdżące lampki przy podłodze, żeby sobie w trakcie nocnych wycieczek do lodów.... TFU! do toalety zębów nie wybić. J. tak właśnie sobie zaplanowałem, być może w połączeniu ze sterownikiem zegarowym (żeby np. wyłaczył to podświetlenie w godz. 0,00-5,00 kiedy planuję spać a nie łazić ) zastanawiałem sie nad zegarem astronomicznym, ale elektryk mi doradza ze względu na jego niemiłe z nimi doswiadczenia (w Z.E., chyba chodzi mu róznież o sterowanie oświetleniem ulicznym, ponoć mieli za dużo awarii i wracaja do sterowników zmierzchowych) a swoja drogą jak sie ma zegar astronowmiczny do zmian stref czasowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 09.02.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 hm a regulacja zasłonięcia rolet w zależności od nasłonecznienia ( aby ładny półmrok utrzymać w pokoju)?a wyłączanie zawczasu kotła kiedy świeci ostre słońce ( i będą zyski ciepła), a wiadomo, że czujnik pogodowy tego nie wyczai bo jest od strony pólnocnej ? to takie mocno naciągane, ale gdybyś zaczął życ zgodnie z porami dnia, to jescze budzik mozna podłączyc do zmierzchówki, lub czajnik, ew. ekspres coby zaraz po pobudce było czym gardło przepłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.02.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Tak jak pisalem - nie mam rolet.A co do czujnika zmeirzchowego to raczej tez on chyba powinien byc montowany od strony polnocnej a nie naslonecznionej ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 10.02.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 zależy co chcesz nim monitorować..może być montowany nawet w piwnicy wtedy załączy obwód jakiś w momencie jak zaświecisz tam światło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.02.2011 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ale monitorowanie "slonca" aby sterowac piecem raczej nie ma sensu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 11.02.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Ale monitorowanie "slonca" aby sterowac piecem raczej nie ma sensu. Fantom Ostatnio się nad tym zastanawiam, czy nie zrobić właśnie takiego obwodu. Bowiem sytuacja jest taka- w momencie kiedy sterownik decyduje o podwyższeniu temp z nocnej na dzienną ( 8 rano) kocioł się włącza i grzeje- to oczywiste. Jednak w sezonie wiosennym i części sezonu jesiennego, a także w kilka, kilkanaście dni zimowych, przedpołudniową porą świeci tak mocno słońce, że zyski ciepła przez odsłonięte okno tarasowe jest tak duże, że potrafi zapewnić komfort cieplny, cóż z tego, jak dzieje się to ok. godziny 10. Robiłem kilka razy eksperyment i w takie dni wyłączałem piec- dom nagrzewał się od słońca sam do 21 stopni. dopiero po południu była konieczność dogrzewania. Ta godzina, czy półtorej później w dochodzeniu do temperatury komfortowej nie robi mi różnicy. Więc pomysł jest taki- zainstalować czujnik, tak aby w dni w których świeci ostre słońce, piec się wyłączał. Koszt niewysoki, okablowanie mam. Ciekawy czy się sprawdzi. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie u każdego będzie działać- ważne jest ukierunkowanie domu na strony świata, jak też budowa wewnętrzna- ciepło pozyskane prze okna od strony południowej musi się ładnie rozprowadzać po całym domu, ale akurat u mnie jest to dobrze przemyślane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 do rozwiązania powyższego problemu nagrzewania od słońca w dzień znacznie lepiej sprawdzi się nawet najprostszy termostat pokojowy, podłączony do sterownika urządzenia grzewczego czy mieszacza wyłączy ogrzewanie (zamknie mieszacza, wyłączy urządzenie zasilające, odłączy pompę obiegową) gdy tylko zostanie osiągnięta nastawiona wymagana temperatura, a bardziej rozbudowany pozwoli tez zrobić sobie strefy czasowe, dzienne czy tygodniowo i inne bajery, ze zmierzchówką będziesz się wciąż bujać z szukaniem optymalnego miejsca montażu, ustawienie czułości, która dla jednych warunków zewnętrznych będzie ok, dla innych już nie i tak w kółko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.02.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 do rozwiązania powyższego problemu nagrzewania od słońca w dzień znacznie lepiej sprawdzi się nawet najprostszy termostat pokojowy, podłączony do sterownika urządzenia grzewczego czy mieszacza wyłączy ogrzewanie (zamknie mieszacza, wyłączy urządzenie zasilające, odłączy pompę obiegową) gdy tylko zostanie osiągnięta nastawiona wymagana temperatura, a bardziej rozbudowany pozwoli tez zrobić sobie strefy czasowe, dzienne czy tygodniowo i inne bajery, ze zmierzchówką będziesz się wciąż bujać z szukaniem optymalnego miejsca montażu, ustawienie czułości, która dla jednych warunków zewnętrznych będzie ok, dla innych już nie i tak w kółko... Chyba się nie zrozumieliśmy... Z tekstu wynika, że mam sterownik i niestety nie daje rady w takich sytuacjach. mam także sondę zewnętrzną zwaną sterownikiem pogodowym. mam także dodatkowe sterowniki ( termostaty) na poszczególnych obwodach. Tutaj chodzi o zbudowanie prawdziwego PID-a z czujnikiem zewnętrznym- na rynku tego nie ma, pojawił się chyba w eurosterze takie wewętrzne A zwykły palacz z łopata realizuje nastawy w głowie idąc do kotlown i i patrząc na niebo i słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elektryk Poznan 15.02.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jako ciekawostka: Ostatnio wyczytałem na instrukcji zmierzchówki że nie należy jej montować w miejscu gdzie będzie narażona na bezpośrednie nasłonecznienie" więc montaż od północy miał by sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 16.02.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 tak, bowiem zmierzchówka jako taka służy do włączania i wyłączania oświetlenia. I dlatego czujnik powinien być zamontowany w miejscu reprezentatywnym - a takie miejsce to z pewnością jest ściana północna.Wszystkie inne pomysły to naciąganie i używanie tego urządzenia w sposób niestandardowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 16.02.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Można zrobić kogutobudzika... trzeba wykorzystać przeciwny zestyk i podłączyć do megafonu z którego odtwarza się kogucie pianie... Po przebudzeniu wyłączamy kogutobudzik i i dziemy w pole... o zmierzchu wracamy z pola, włączamy kogutobudzik i śpimy...Opcja w standarcie obsługuje 6 sąsiadujących domów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts