Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do czego mozna wykorzystac zmierzchowke ?

Recommended Posts

Chyba się nie zrozumieliśmy... Z tekstu wynika, że mam sterownik i niestety nie daje rady w takich sytuacjach.

mam także sondę zewnętrzną zwaną sterownikiem pogodowym.

mam także dodatkowe sterowniki ( termostaty) na poszczególnych obwodach.

Tutaj chodzi o zbudowanie prawdziwego PID-a z czujnikiem zewnętrznym- na rynku tego nie ma, pojawił się chyba w eurosterze takie wewętrzne

A zwykły palacz z łopata realizuje nastawy w głowie idąc do kotlown i i patrząc na niebo i słońce.

faktycznie, ze zrozumieniem się ciężko, bo jeśli masz wszystkie niezbędne klocki to musisz je mieć źle poskładane skoro nie działają poprawnie, ale nie mi to roztrzygać, od tego masz instalatora, tylko trzeba pamiętać, że zawsze im prostszy układ tym dla niego lepiej

faktycznie, ze zrozumieniem się ciężko, bo jeśli masz wszystkie niezbędne klocki to musisz je mieć źle poskładane skoro nie działają poprawnie, ale nie mi to roztrzygać, od tego masz instalatora, tylko trzeba pamiętać, że zawsze im prostszy układ tym dla niego lepiej

Nie rozumiesz bo, nie wczytujesz się w tekst, albo nie rozumiesz mojego pomysłu-

Napisałem:

Bowiem sytuacja jest taka- w momencie kiedy sterownik decyduje o podwyższeniu temp z nocnej na dzienną ( 8 rano) kocioł się włącza i grzeje- to oczywiste.

Jednak w sezonie wiosennym i części sezonu jesiennego, a także w kilka, kilkanaście dni zimowych, przedpołudniową porą świeci tak mocno słońce, że zyski ciepła przez odsłonięte okno tarasowe jest tak duże, że potrafi zapewnić komfort cieplny, cóż z tego, jak dzieje się to ok. godziny 10. Robiłem kilka razy eksperyment i w takie dni wyłączałem piec- dom nagrzewał się od słońca sam do 21 stopni. dopiero po południu była konieczność dogrzewania. Ta godzina, czy półtorej później w dochodzeniu do temperatury komfortowej nie robi mi różnicy.

Żaden, ale to żaden z opisywanych przez Ciebie elementów ( co zresztą potwierdzasz pisząc: gdy tylko zostanie osiągnięta nastawiona wymagana temperatura, a bardziej rozbudowany pozwoli tez zrobić sobie strefy czasowe, dzienne czy tygodniowo i inne bajery

nie zrealizuje otwartej pętli sprzężenia zwrotnego. Czyli mówiąc językiem bardziej zrozumiałym- ten układy nie mierzy zakłócenia. Dostęne na rynku regulatory pogodowe, regulują moc kotła, lub temperaturę obiegu w zależności od temperatury, - a nie od potencjału pogody, ponadto nie mają wpływu na nastawy sterownika wewnętrznego. a to jest zbyt późno a nie od potencjału pogody.

Mozna prosic o zmiane forum ? Bo t sie troche zasmieca a pytanie bylo inne.

Moim zdaniem bez sensu kombinowac tu ze zmierzchowka, bo tu sie uzywa "pogodowek" czyli czujnikow temperatury zewnetrznej. I tyle. Jak traktujemy slonce jako mocne zrodlo energii, to umiescici pogodowke nie w cieniu a w naslonecznionym miejscu i juz piec ja uzywa. Mozna nawyzej inaczej krzywe grzania poustawiac.

Fantom