Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Próbowałem znaleźć informację odnośnie używania kotłów na słomę, ale dotarłem jedynie do ogólnych informacji o takich kotłach. A mnie interesuje opinia kogoś kto posiada taki kocił i jak wygląda jego użytkowanie. Może ktoś sam nie posiada, ale zna kogoś kto to ma, albo może ktoś w ogóle ma większa wiedzę w tym zakresie popartą doświadczeniem?

Szukam takich informacji ponieważ chcę obecny i stary już kocioł węglowy zastąpić na kocioł opalany słomą. Jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość przy czytaniu moich innych pytań związanych z tym remontem ;)

1. Piec ma służyć do ogrzewania domu jednorodzinnego o powierzchni 180m2 (przy czym na chwilę obecną poddasze czyli około połowy powierzchni to poddasze, niewykończone i nie podłączone do CO, ale piec chcę mieć wystarczająco mocny oby ogrzać cały dom). Dom jest nieocieplony. Zastanawiam się czy kocioł Biowat S4 byłby wystarczający. Kwestia pozyskania i przechowywania słomy nie jest problemem gdyż mam gospodarstwo rolne.

2. Czy kocioł taki musi być w kotłowni w domu, czy np mógłbym urządzić kotłownię w budynku gospodarczym a rury do domu poprowadzić pod ziemią? Jeśli tak to jaka mogłaby być maksymalna odległość? A może piec taki mógłby stać na powietrzu, osłonięty przed wiatrem i deszczem?

3. O ile się zorientowałem do takiego kotła potrzebowałbym zbiornika akumulacyjnego o pojemności około 2000 l. Ile kosztuje taki zbiornik, tak orientacyjnie?

Na chwilę obecną to chyba wszystko. W każdym razie nic mi więcej do głowy nie przychodzi. liczę na Waszą pomoc i opinie.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/

• 4 years później...
stary już kocioł węglowy zastąpić na kocioł opalany słomą.

Kotły na biomasę BIOWAT ładuje się paliwem dwa, trzy razy na dobę - to znaczy na okrągło trzeba zaglądać do kotłowni. Do kotła na pellety, czy ekogroszek wystarczy że zajrzysz raz na tydzień.

Edytowane przez panfotograf
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-6972158

• 9 months później...

Kotły c.o na słomę jest sens montować tylko ze zbiornikiem buforowym czyli akumulatorem ciepła który gromadzi ( magazynuje ) energię cieplną z kotła. Dopiero potem podawana jest za pomocą pomp nagrzana woda do instalacji c.o Efekt? Raz na dobę wrzucasz kostki lub baloty ze słomy i masz darmowe ciepło całą dobę ! Panfotograf trochę luźno podszedł do tematu :-( .

Oczywiście nadal pozostaje otwarta kwestia po co kocioł c.o na słomę ? Ma to sens gdy ma się darmowy dostęp do tego paliwa, gdyż same kotły kosztują kilkanaście tysięcy złotych np w firmie SPAM

Przy doborze kotła parę kwestii kluczowych

- czy spalamy kostki czy baloty - ma to wpływ na rozmiar pieca

- ile mocy potrzebujemy bo dobieramy kocioł przez dobór magazynu ciepla czyli zbiornika akumulacyjnego - kocioł może być przewymiarowany lub niedoszacowany nie ma znaczenia - bo to rozmiar buforu wpływa na moc użytkową - jak będzie mały bufor trzeba palić w kotle częściej np 2 x na dobę

Z tego co wiem na instalacje z kotłami na słomę są dotacje dla rolników - nie wiem czy możesz z tego skorzystać bo wtedy optyka inwestycji się mocno zmienia na korzyść zakupu kotła na słomę.

Generalnie zobacz sobie film.

Edytowane przez panfotograf
SPAM
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7164292

Raz na dobę wrzucasz kostki lub baloty ze słomy i masz darmowe ciepło całą dobę ! Panfotograf trochę luźno podszedł do tematu :-( .

Chcesz mi powiedzieć przez to że kostki słomy same się sprasowały i przetransportowały z pola do magazynu ? Chcesz mi powiedzieć przez to że 4 kostki słomy ogrzeją dom przez całą dobę ? Wiesz to z doświadczenia czy gdzieś o tym słyszałeś - czytałeś ? To chyba Ty podszedłeś zbyt luźno do tematu.

Edytowane przez lolson28
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7164420

Generalnie zasada działania instalacji tak sama jak dla kominka z płaszczem wodnym ; palisz w OPTYMALNYCH temperaturach + łapiesz ciepło do bufora + rozkładasz grzanie w czasie stosownie do chwilowego zapotrzebowania na ciepło + nie płacisz różnych opłat " przesyłowych , zmiennych, stałych itd..."

Uwaga!

Dobierz dobrze pojemność bufora .

https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7164433

Dodaj jeszcze że musi mieć stodołę aby zgromadzić wystarczającą ilość słomy na sezon, i żeby nie płacić przesyłowych musi targać kostki ze stodoły do kotłowni. Nie jestem przeciwnikiem palenia słomy ale nie przedstawiaj tego zbyt optymistycznie.
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7164455

Dodaj jeszcze że musi mieć stodołę aby zgromadzić wystarczającą ilość słomy na sezon, i żeby nie płacić przesyłowych musi targać kostki ze stodoły do kotłowni. Nie jestem przeciwnikiem palenia słomy ale nie przedstawiaj tego zbyt optymistycznie.

Może zrobić pellet ze słomy i go spalać/

Wrzuci trochę butelek PET jako masy wiążącej i będzie ok :p

Edytowane przez klaudiusz_x
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7166555

Witam

Próbowałem znaleźć informację odnośnie używania kotłów na słomę, ale dotarłem jedynie do ogólnych informacji o takich kotłach. A mnie interesuje opinia kogoś kto posiada taki kocił i jak wygląda jego użytkowanie. Może ktoś sam nie posiada, ale zna kogoś kto to ma, albo może ktoś w ogóle ma większa wiedzę w tym zakresie popartą doświadczeniem?

Szukam takich informacji ponieważ chcę obecny i stary już kocioł węglowy zastąpić na kocioł opalany słomą. Jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość przy czytaniu moich innych pytań związanych z tym remontem ;)

1. Piec ma służyć do ogrzewania domu jednorodzinnego o powierzchni 180m2 (przy czym na chwilę obecną poddasze czyli około połowy powierzchni to poddasze, niewykończone i nie podłączone do CO, ale piec chcę mieć wystarczająco mocny oby ogrzać cały dom). Dom jest nieocieplony. Zastanawiam się czy kocioł Biowat S4 byłby wystarczający. Kwestia pozyskania i przechowywania słomy nie jest problemem gdyż mam gospodarstwo rolne.

2. Czy kocioł taki musi być w kotłowni w domu, czy np mógłbym urządzić kotłownię w budynku gospodarczym a rury do domu poprowadzić pod ziemią? Jeśli tak to jaka mogłaby być maksymalna odległość? A może piec taki mógłby stać na powietrzu, osłonięty przed wiatrem i deszczem?

3. O ile się zorientowałem do takiego kotła potrzebowałbym zbiornika akumulacyjnego o pojemności około 2000 l. Ile kosztuje taki zbiornik, tak orientacyjnie?

Na chwilę obecną to chyba wszystko. W każdym razie nic mi więcej do głowy nie przychodzi. liczę na Waszą pomoc i opinie.

Pozdrawiam

Dla domu 180 m2 to może i wyjdziesz na swoje.

Kolega ma coś takiego u siebie ale z obserwacji nie nazwał bym tego wygodnym i bezobsługowym.

Generalnie to potrzeba dużego magazynu opału.

Stodoła może niestety być kiepska gdyż wilgotna zimą słoma ma całkiem inną wartość kaloryczną.

Do takiego domu w zależności od jego ocieplenia to piec maksymalnie 20 - 24kW a w tych urządzeniach moce zaczynają się od tego pułapu.

W gospodarstwie rolnym opał oczywiście za darmo ale aby uniknąć sytuacji w której Ty idziesz w pole a żona wędruje co rano ze snopkami siana podkładając do pieca zbiornik buforowy jest konieczny i nieodzowny.

Te piece charakteryzują się niestety dużymi mocami i dość szybkim spalaniem więc coś tę moc musi odebrać i magazynować dostarczając do odbiorników w długim okresie czasu.

Tak więc zbiornik 2000 - 4000l i palenie wychodzi dwa razy w tygodniu., a w mroźne zimy troszkę częściej.

Niestety koszty darmowego opału kompensują się z kosztami pieca, zbiornika buforowego i instalacji, no ale to chyba normalna zasada że aby coś mieć należy najpierw troszkę więcej zainwestować..

O ile poważne piece zaczynają się od kwoty 15 tyś to drugie tyle należy wpakować w zbiornik i instalację, co daje nam porównywalne koszty z pompą ciepła w której żadnych snopków nie nosimy a jedynie inwestujemy w porządne ocieplenie domu.

https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7166643

Słomę można też*brykietować i spalać w bardziej konwencjonalnych (tańszych) kotłach bez bufora. Ale znowuż koszt maszynerii do brykietowania idzie w dobre dziesiątki tysięcy i przy tak małym metrażu do ogrzania pewnie nigdy się nie zwróci.

Także tyle kosztuje "darmowe" paliwo :)

https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7166887

• 6 months później...
10 lat ogrzewaliśmy dom kotłem na słomę, mogę opowiedzieć jak to wygląda w praktyce. Obecnie gospodarstwo rolne jest likwidowane i zmieniamy kocioł na inne paliwo, w takim kotle spalalśmy słomę :spam: Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7325185

Jak dużo trzeba zgromadzić słomy na zimę, żeby ogrzać dom o powierzchni 180m? Czy ten rodzaj opału jest bardziej opłacalny niż węgiel lub gaz? Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7329042

• 2 months później...
Mój kocioł 60kW na 4 kostki, zbiornik 4000l ogrzewa dom o pow 250m2 (60m piwnica-grzejniki, parter 110m2 podłogówka, poddasze 80m2 grzejniki) dzisiaj wszędzie była by podłogówka. kocioł jest na kostki o długości 80cm, jednakże moje mają 50+ gdyż zbierane siłą mięśni. gdy palę samą słomą wychodzi 8-12 kostek na dobę, robię 2-3 wsady jeden po drugim. Czasem mieszam słomę z drewnem i wtedy dwa wsady zawsze wystarczą 6 balotów plus drewno. Ładuję bufor do ok 80C+ po dobie temp na buforze oscyluje w granicach 50-65C. na instalacje puszczam 45C, ( zawór 3D) dom docieplony. Największym atutem jest stała temp w domu. termostaty pilnują 21C i jest ona stała, żadnego przegrzewania i okresów zimnych gdy zwykły kocioł wygasał. Trzeba sobie zorganizować cały system by był względnie przyjazny dla użytkowników i sąsiadów. w kotłowni (stary garaż na dwa auta) trzymam paliwa na tydz obsługi. palę raczej po zmroku. słoma jest różna czasami nie dymi w ogóle a czasami mocniej niż ustawa przewiduje ( wiele czynników się na to składa: wilgotność paliwa, luźna słoma...) czas spalania wsadu słomy to ok 15-20min. jak każde rozwiązanie ma swoje dobre i słabe strony, na chwile obecną jestem zadowolony najbardziej z bufora. Koszt instalacji był znaczny ale jednorazowy :) koszty użytkowania długofalowego niskie. rozwiązanie dla gospodarstw gdzie ubytek słomy 6-8ha nie stanowi problemu. Bardzo wygodnie pali się w nim drewnem. duża komora nie trzeba "ciupać" na drobno. wrzucam wałki 80cm. Chetnie odpowiem na pytania
https://forum.murator.pl/topic/153541-kocio%C5%82-na-s%C5%82om%C4%99-szukam-porady/#findComment-7374530