Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prowizje agencji nieruchomości

Recommended Posts

Jakie prowizje płaciliście za:

* zakup działki

* zakup domu?

Na razie tylko działkami się zajmuję i w Bielsku-Białej truuudno jest zejść poniżej 2,5% netto. Generalnie ostatecznie na 2-2,25% netto zbiłem i uważam, że to jest jakiś początek sensownej prowizji jak na 'trud' podania mi numeru działki z mapką (i tak wolę jeździć oglądać samemu, niż z agentem). Z domem trzeba przyznać jest więcej roboty dla agenta, ale i kwoty sporo większe, więc też w 2% będę wkrótce celował.

Szukając ogłoszeń sprawdzaliśmy m. in. w ilu biurach dana nieruchomość figuruje. Proponowaliśmy agentowi "zejście" z prowizją do 1% brutto - przecież to my osobiście, a nie agent nam wyszukiwał ciekawe oferty ;-) Zazwyczaj nie było problemu z dogadaniem się, a jak były - szliśmy do innego agenta. Ale z reguły dogadywaliśmy się - w końcu od sprzedającego też biorą, więc pewnie tam chcieli sobie odbić.

To, że nie odpowiadają za nic - to jedno. A że nie mają bladego pojęcia o budownictwie i nieruchomościach- to drugie... Jak agent może nie wiedzieć co to jest klasa bonitacyjna gleby???

Ja bym nie skorzystała w Polsce z agenta nieruchomości - dlaczego ma mi ktoś służyć uboższą wiedzą od mojej? Już bym prędzej wynajęła jakąś rozgarniętą osobę, wypisała na kartce '100 pytań do' ... (sołtysa, urzędnika w gminie z działu takiego i siakiego).

A zlokalizowanie działki w danej wsi to naprawdę nie problem, bo sama tak szukałam - koniec języka za przewodnika.

Nie polecam agentów - działki szukałem 2 lata w 70% spotykałem się z agentami - NIC profesjonalizmu. Jeden umówił się ze mną na spotkanie, godzinę przed poinformował mnie że niestety działka którą mamy oglądać jest w miejscowości o tej samej nazwie (miało być Słupno k/Warszawy) tylko że koło Płocka (100 km dalej).

Żaden agent nie zasłużył na prowizje ode mnie ok 3000 zł + od sprzedającego 3000 zł. Nie wiem dlaczego kupujący idą na łatwiznę i nie szukają bezpośrednio?.

Na mojej ulicy sprzedawanych było 18 działek, tylko ja i mój znajomy któremu powiedziałem o działce kupiliśmy bezpośrednio ( 5 tys taniej), pozostali przez agencję a ogłoszenie było w internecie.

niestety ja nie mogłem kupić działki bezpośrednio od sprzedającej

miała podpisaną umowę na wyłączność z biurem

działka nawet nie była wystawiona na MLS Polska

działkę znaleźliśmy dzięki sołtysce

zapłaciliśmy dokładnie 2% z vatem

ale nas nic nie interesowało

wszystkie sprawy związane z zakupem działki ( oprócz kredytu )

załatwiało biuro, więc nie żałujemy wydanej kasy

zwłaszcza, że mieliśmy najtańszego notariusza i w miarę szybko

Ja sam próbuję sprzedać mieszkanie (wystawiam w internecie) i dałem "szansę" kilku biurom. Zdjecia sam wykonałem bo jak zobaczyłem jakie "profesjonalne" robią zdjęcia agencie pośrednictwa to bylem załamany. Gotowe zdjęcia wysłałem zainteresowanym biurom. Nawet napisałem im "treść" ogłoszenia.

Za to że umieścili moją ofertę w swojej bazie i "próbują" sprzedać biura zażądały około 1,5% marży a przeciez drugie tyle (jak nie więcej) wezmą od kupującego ...

Okazało się że jedno biuro nie wprowadziło nawet oferty do swojej bazy (taki profesjonalizm). Przy podpisywaniu umowy tylko jeden agent był u mnie w domu. Reszta podpisała umowy w ciemno u mnie w pracy ...

Jak na razie tylko jedna agentka była u mnie raz z jednym klientem i patrząc na jej zaangażowanie w "chwaleniu' i itd to jestem mocno rozczarowany.

Tak dla porównania jak sam miałem chyba z 6-8 klientów którzy samych znalazłem ...

Za "pracę" jaką wykonują agenci i ich zaangażowanie adekwatna stawka to 100-500zł max , a nawet czasami 100zł to za dużo , bo jak mają umieszczać swoje ogłoszenia obok mojego tylko w internecie ...

Jednakże część agencji ogłasza się w gazetach i pozyskuje klientów w inny sposób. Oni mają dużą szansę znaleźć szybciej klienta , niż gdyby nie korzystać z agenta i ogłaszać tylko w internecie ...

Tyle że takich profesjonalistów którzy naprawdę szukają klientów i starają się sprzedać mieszkanie/dom jest naprawdę mało ...

Większość kończy na podpisaniu umowy i wpisaniu oferty do swojej bazy aby potem chwalić się że w swojej bazie mają tysiące ofert ...

Edytowane przez kaszpir007

Kalument Oczywiście każdy ma prawo kupić co chce, gdzie chce i za jaka chce kwotę, jeśli jest zgodne z prawem.

Ale pocieszanie się że agencja wszystko załatwiła jest nie na miejscu. Kupiłem bezpośrednio od właściciela i wiele sie nie napracowałem.

1. Telefon czy jest działka aktualna

2. Oględziny działki

3. Sprawdzenie Księgi Wieczystej

4. Podpisanie umowy wstępnej

5. Podpisanie umowy u notariusza

To wszystko musiałeś sam zrobić - oczywiście nikt nie wymaga sprawdzenia księgi.

Notariusza wybrałem jakiego chciałem - to nic nie ma do kupienia działki.

Najważniejsze że jesteś zadowolony, a agencja sprzedającemu pomaga: oględziny, mapki, wypisy

Kalument Oczywiście każdy ma prawo kupić co chce, gdzie chce i za jaka chce kwotę, jeśli jest zgodne z prawem.

Ale pocieszanie się że agencja wszystko załatwiła jest nie na miejscu. Kupiłem bezpośrednio od właściciela i wiele sie nie napracowałem.

1. Telefon czy jest działka aktualna

2. Oględziny działki

3. Sprawdzenie Księgi Wieczystej

4. Podpisanie umowy wstępnej

5. Podpisanie umowy u notariusza

To wszystko musiałeś sam zrobić - oczywiście nikt nie wymaga sprawdzenia księgi.

Notariusza wybrałem jakiego chciałem - to nic nie ma do kupienia działki.

Najważniejsze że jesteś zadowolony, a agencja sprzedającemu pomaga: oględziny, mapki, wypisy

ja nie mogłem pominąć pośrednika

ponieważ właścicielka działki miała podpisaną umowę na wyłączność z tym biurem

a nie chciałem czekać 4 miesięcy ( wtedy by jej już mogło nie być )

działkę oglądałem sam, bez agentki

zanim zgłosiłem się do biura

to już miałem cenę dużo niższą niż było w ofercie

agentce to nie za bardzo pasowało ( mniejsza prowizja )

do tego doszło negocjowanie prowizji z 3,66% na 2%

notariusz był najtańszy i w miarę szybko ( okres wakacyjny )

gdybym ja wybierał to czekałbym o wiele dłużej

gdybym miał możliwość zakupu bez pośrednika

to nawet bym się nie zastanawiał

ale niestety wszystkie okoliczne działki były na wyłączność

sprzedający to ludzie starsi i nie mieli za bardzo wiedzy o sprzedaży z kilkoma biurami

No niestety w mojej okolicy 95% ogłoszeń to oferty agencji. Oferty osób prywatnych są pojedyncze. Jestem na te pijawy skazany.

Swoją drogą oni sukcesywnie zawyżają ceny nieruchomości, proponując sprzedającemu 'dodanie' prowizji do ceny. Kiedyś interesowałem się prywatnie oferowaną działką, właściciel chciał 85 tys. Do właściciela zjechało się kilka agencji, porobiły fatalne zdjęcia, w większości telefonami komórkowymi (właściciel miał o niebo lepsze) i wystawiły oferty od 88 to 95 tys. W dodatku treść tych ogłoszeń była kompletnie nierzetelna - jedne obiecywały dostępność wodociągu, który w rzeczywistości był kilkaset metrów dalej (wszyscy sąsiedzi mieli studnie), inne pomijały dostępność gazu, który był w granicy działki. Rozrzut podawanej powierzchni wynosił 100m2. No po prostu tragedia. Działka sprzedała się w sierpniu 2010, a dwie agencje do dzisiaj wystawiają ją na allegro. Szlag człowieka trafia, kiedy jest zmuszony takim płacić.

Też wydaje mi się, że wszystko bierze się stąd, że prości z reguły ludzie, rolnicy, odnaleźli się w nowych czasach z wartymi nieraz kilka milionów polami uprawnymi na obrzeżach dużych miast. Idą do agencji, bo miła pani wszystkim się zajmie, bo to 'bezpieczniej' itd.

• 2 years później...
  • 5 months później...

W Szczecinie standard to 3,69% z vatem. Ja ostatnio zawierałem 2 transakcje obie przez biuro ( z konieczności). Przy sprzedaży ustaliłem stałą kwotę i wyszło ca 2,9 %

Przy zakupie wynegocjowałem 3% brutto (biuro nie chciało więcej opuścić), a że mnie to nie satysfakcjonowało więc chciałem odstąpić od transakcji. Biuro zerżnęło sprzedającego i wytargowali z nim jeszcze niższą cenę nieruchomości tym samym zeszli z ceny całkowitej transakcji i doszliśmy do porozumienia..

Notariusz był mój, księgę sam sprawdziłem. Praca biura 4 godziny oglądanie 1 godzina notariusz umowa. Zarobek biura 6690 zł licząc obie strony.

• 3 years później...

Rzucę kwotami jakie płacono w Chorzowie/Bytomiu/Zabrzu:

- mieszkanie w cenie 50.000zł; prowizja kupującego ryczałtowa 1.000zł (2% brutto) - standard biura

- mieszkanie w cenie 250.000zł; prowizja kupującego ryczałtowa 4.000zł (1.6% brutto) - wynegocjowana (z defaultu byłoby 3.69%)

- mieszkanie w cenie 270.000zł; prowizja kupującego ryczałtowa 3.500zł (1.3% brutto) - standard biura: 2.500zł dla transakcji poniżej 150.000, 3.500zł powyżej 150.000

Dopisek: pamiętajcie, że opłaty notarialne też są do negocjacji!

Nie "żadne biuro by się nie utrzymało na rynku", tylko "część biur by się nie utrzymała". I dobrze, bo jest ich za dużo, a agenci nie są fachowcami.

Po co wciskamy te cyfry? Żeby kupujący nie dali się nabrać na standardową prowizję 3,69%. Tym bardziej, że nie ma uzasadnienia stosowanie wartości procentowych. Agent ma tyle samo pracy niezależnie od tego czy nieruchomość kosztuje 100.000zł, czy 600.000zł. Tyle samo kosztują go ogłoszenia i obsługa oferty.

Więc kupujący mieszkanie: pamiętajcie, negocjacja stawek biura nieruchomości jest możliwa!

Dodatkowy trik: poszukaj po cenie/adresie/rozmiarze domu lub mieszkania, czy więcej biur nie ma go w ofercie. Zadzwoń do pierwszego biura. Spytaj o wielkość prowizji. Skończy się pewnie na 2%. Zadzwoń do drugiego biura. Powiedz, że pierwsze biuro daje 2%. Dadzą mniej. Po pół godzinie telefonów skończy się na znacznie obniżonej prowizji.

• 9 months później...

Dość krytycznie wypowiadają się Państwo na temat biur nieruchomości, a precyzyjniej na temat prowizji jakie wynikają z ich usług.

Warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, które są niewątpliwie związane z pracą agenta nieruchomości, a o których wiele osób zapomina lub nie zwraca na nie uwagi.

To prawda co pisze himalaya, że "Agent ma tyle samo pracy niezależnie od tego czy nieruchomość kosztuje 100.000 zł, czy 600.000 zł". Niezależnie od wartości nieruchomości to biuro nieruchomości ponosi koszty promocji ogłoszenia w mediach. W zależności od typu nieruchomości może być to szeroko pojęta reklama w Internecie, prasie, w radio, a nawet na billboardach i innych nośnikach reklamy.

Koszt dodania ogłoszeń w serwisach ogłoszeniowych, promocji poprzez Google Adwords czy prezentacji ogłoszeń w prasie kolorowej i regionalnych dziennikach, jest zwykle niemały, zwłaszcza gdy kampania promocyjna jest powtarzalna lub prowadzona w sposób ciągły.

Do tego dochodzi również koszt czasu pracy agentów, zarówno w kontekście opracowania oferty, sfotografowania nieruchomości, dodawania ogłoszeń oraz publikacji oferty na stronie biura i w ww. mediach. Jednak najistotniejszym kosztem w kontekście pracy agenta jest koszt spotykania się z potencjalnymi kupcami i prezentowania nieruchomości. W jego skład wchodzi czas pracy agenta i koszty dojazdu i amortyzacji pojazdu. By doprowadzić do finalizacji transakcji zwykle potrzeba odbyć kilkanaście (czasem nawet kilkadziesiąt) spotkań z różnymi kontrahentami.

Warto również dodać, że doradcy z biur nieruchomości, często na życzenie danej strony uczestniczą w negocjacjach, weryfikacji stanu prawnego i opracowaniu dokumentów niezbędnych do zawarcia umowy.

Kosztem prowadzenia biura jest również jego strona internetowa. Jej opracowanie, modyfikacja treści i utrzymanie na szybkim hostingu również generuje koszty.

Sprzedaż mieszkania, domu czy działki z wykorzystaniem biura nieruchomości zdecydowanie zwiększa szansę na szybkie doprowadzenie do finalizacji transakcji oraz zwiększa bezpieczeństwo jej przeprowadzenia. Biura nieruchomości z licencjonowanymi agentami gwarantują odpowiedni poziom wiedzy, niezbędny do przeprowadzenia szybkiej i bezpiecznej transakcji.

I niby te billbordy, negocjacje, prasa to standard? Bo standardowo ceny macie z epoki sprzed internetu - i dlatego jest tak mało chętnych na usługę skopiowania ogłoszenia i pokazywania nieruchomości (często razem z właścicielem i agent niewiele wie - a jego obecność jest tylko po to, żeby druga strona, z którą nie ma jeszcze umowy podpisała ją).

Kilka razy współpracowałem z biurami nieruchomości w różnych rolach i w każdym z tych przypadków ich praca sprowadzała się do skopiowania opisu nieruchomości, tylko raz na kilkanaście agent sam zrobił fotki. Nie bierzecie za nic odpowiedzialności (konkretny przykład to podanie jako technologii budowy bloku ramy H gdy była to cegła żerańska) poza "dołożeniem należytej staranności".

Jak zaczniecie robić za te grube pieniądze nie tylko to, o czym piszesz, ale jeszcze pudrować nieruchomość (posprzątać, przemalować, przemeblować itp.) żeby wyglądała na atrakcyjną, to może nie wyginiecie jak dinozaury. A jak dalej to będzie tylko kopiowanie ogłoszenia, i pokazywanie, to trzeba zmienić cenę na rzędu 50zl/wizytę i z 50zł/kopkiowanie ogłoszenia w internecie w wielu portalach.

A co do zwiększania szans na sprzedaż, to gdzie się dało w końcu zaznaczałem "tylko bezpośrednio" a jak byłem sprzedającym lub wynajmująch to zgadzałem się na współpracę bez zgody na rozmnażanie mojego ogłoszenia w necie (i na tym chyba polega w większości wasza praca, bo jak umieszczałem ogłoszenie to dzwonili głównie agenci), bo robicie śmietnik na portalach - wiele biur wystawia to samo mieszkanie, często ogłoszenia nieaktualne i szkoda czasu na ich czytanie i rozważanie.

Edytowane przez Kaizen