jacglowacki 12.02.2011 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam.Mam bardzo nietypową sprawę. Mieszkam mieszkaniu w bloku które stanowi udział w gruncie z lokalami mieszkalnymi(bardzo nietypowa forma własności - 48 mieszkań i tylu udziałowców-nie ma osobnej księgi na mieskzanie tylko jednak na grunt,bloki). Blok to kostka dwupiętrowa,dwuklatkowa z 1980roku - na klatce 6 mieszkań.Ale temat dotyczy innej sprawy-otórz mieszkam na drugim piętrze(ostatnie) gdzie nade mna jest dach(płaski)i zastanawiam się czy byłaby możliwość dobudowania nazwijmy to piętra nad moją częścią mieszkania - cała szerokość bloku? czy ktoś spotkał się z taką inwestycją?czy jest ona w ogóle możliwa do wykonania?co trzeba by załatwić(pozwolenia,itp.)?oraz jakie mogą być koszty takiego przedsięwzięcia?Wiem że temat jest dość dziwny i nie wiem czy w ogóle do zrealizowania ale jak nie zapytam nie będę wiedział.Za wszelkie odpowiedzi z góry dziekujęPozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 12.02.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (bardzo nietypowa forma własności - 48 mieszkań i tylu udziałowców-nie ma osobnej księgi na mieskzanie tylko jednak na grunt,bloki)zagmatwales....jestescie wszyscy wpisani do jednej ksiegi jako wspolwlasciciele calosci? jezeli tak,to wszystko co zainwestujesz w ten budynek bedzie wspolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 12.02.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam. Mam bardzo nietypową sprawę. Mieszkam mieszkaniu w bloku które stanowi udział w gruncie z lokalami mieszkalnymi(bardzo nietypowa forma własności - 48 mieszkań i tylu udziałowców-nie ma osobnej księgi na mieskzanie tylko jednak na grunt,bloki). Blok to kostka dwupiętrowa,dwuklatkowa z 1980roku - na klatce 6 mieszkań.Ale temat dotyczy innej sprawy-otórz mieszkam na drugim piętrze(ostatnie) gdzie nade mna jest dach(płaski)i zastanawiam się czy byłaby możliwość dobudowania nazwijmy to piętra nad moją częścią mieszkania - cała szerokość bloku? czy ktoś spotkał się z taką inwestycją?czy jest ona w ogóle możliwa do wykonania?co trzeba by załatwić(pozwolenia,itp.)?oraz jakie mogą być koszty takiego przedsięwzięcia? Wiem że temat jest dość dziwny i nie wiem czy w ogóle do zrealizowania ale jak nie zapytam nie będę wiedział. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziekuję Pozdrawiam Jacek Pierwsza sprawa udział w właśności jest wspólny ,więc jak napisała Anica jest prawdą ponieważ masz wspólny grunt . Druga sprawa musisz udać się do radcy prawnego < i on Tobie doradzi najlepiej , ponieważ za tgo bierze pieniądze . Trzecia sprawa jeżlei większośc lokatorów < 25> zgodzi się na Twoją przebudowę mozesz to wykonać > Czwarte musisz zapoznać się wydziałem budownictwa czy zezwolą na rozpoczęcie inwestycji > wazną sprawą jest plan budynku i jego możliwości konstrukcyjne . Piąte , jeżeli bedziesz pisał o zgodę lokatorów , to w sporządzeniu umowy o wyrażenie zgody na wykup z wpisaneim do księgi wieczystej , co bedzie stanowiło odrębność majątkową < Koszty nie małe > ale sprawa do przejścia < odkupisz od wspólnoty swój udział własny na omawiana zabudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 12.02.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) ja to zrozumialam jakos inaczejzrozumialam,ze budynek jest w formie wspolwlasnosci,przy czym nie ma wyodrebnionych lokalirzeczywiscie bardzo nietypowa sytuacja by bylatakze to troche inaczej by wygladalono,ale autor sie nie zjawia,wiec watpliwosci nie rozwieje Edytowane 12 Lutego 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 13.02.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 ja to zrozumialam jakos inaczej zrozumialam,ze budynek jest w formie wspolwlasnosci,przy czym nie ma wyodrebnionych lokali rzeczywiscie bardzo nietypowa sytuacja by byla takze to troche inaczej by wygladalo no,ale autor sie nie zjawia,wiec watpliwosci nie rozwieje Nawet ,jeżeli właściciele nie maja wpisów do księgi wieczystej swoich odrębnych lokali , to jako całośc stanowią współwłasność . Więc myślę ze sprawa [pozostaje w kręgu współwłaścicleli < i teraz może wykupić udział łwłasności z odrębnym wpisem do kśięgi wieczystej co będzie stanowiło jego właśność , którą bedzie mogł rozporządzać < ALE MOGĘ SIĘ MYLIĆ - ponieważ prawo działa jak się dobrze posmaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacglowacki 16.02.2011 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 tak jestesmy wszyscy wpisani do ksiegi wieczystej - 61 udziałowców. Ja posiadam 1/61 udziału ze wskazaniem na konkretny lokal - tak jest w ksiedze.Więc jak najlepiej to zrobic i gdzie?czy zaczac od wydzielenia ksiegi?ale z tego co wiem to wiekszosc musi sie zxgodzic i nie jest to tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 18.02.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 trzeba zniesc u notariusza wspolwlasnosc lokali (zadzwon i sie dopytaj o dokumenty,jakie musisz posiadac)w tej sytuacji wydaje mi sie,ze bedzie potrzebna zgoda wszystkich,a nie wiekszoscinie wiem na jakiej zasadzie kazdy z mieszkancow zajal dany lokal i w jaki sposob wszyscy staliscie sie wspolwlascicielami budynku,ale moze lepiej bedzie jak zwolasz zebranie i zaproponujesz,aby kazdy z mieszkancow wyodrebnil sobie na wlasnosc swoj lokal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 19.02.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 większośc głosów w tym przypadku 31. - Budynki do 6 - rodzin musza wyrazic wszyscy zgodę , w pozostałych wiekszość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacglowacki 21.02.2011 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Kurcze to teraz juz nie wiem tak naprawe robic i jak ugryzc temat?Duzo informacji ale najrózniejszych i nie wiem co robic i czy sie za to brac?a wyodrebnienie własności to co trzeba zrobic i jakie to sa koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 21.02.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) Twoje informacje sa szczatkowetrudno jest dokladnie doradzic co nalezy teraz zrobicogolnie chodzi o to,zebys mogl zalozyc osobna ksiege wieczysta na swoj lokal,wtedy nie posiadasz udzialow w calosci(pozostaja jednak pewne czesci wspolne),ale ten jeden lokalhop siup to nie jest,ale moze warto zawalczyc i zniesc wspolwlasnoscnajlepiej niech to zrobia wszyscynie szukaj informacji na forum,tylko udaj sie do notariusza,ktory bezplatnie udzieli Ci porady Przebieg procedury wyodrębnienia lokalu:1. Przygotowanie dokumentacji inwentaryzacyjnej, która składa się z części graficznej oraz z części opisowej i powinna przedstawiać stan techniczny nieruchomości jako całości, w tym rozmieszczenie poszczególnych lokali, strukturę pomieszczeń w lokalach i pomieszczeń przynależnych w budynku oraz określać części wspólne.2. Następnie właściciel występuje do organu nadzoru architektoniczno-budowlanego o stwierdzenie samodzielności lokali. Na podstawie tej dokumentacji wydawane jest zaświadczenie o samodzielności.3. Ostatnim etapem podziału poziomego nieruchomości jest ustanowienie odrębnej własności lokalu w formie aktu notarialnego. Będzie to oświadczenie powiązane z umowami zniesienia współwłasności, działu spadku, sprzedaży lub darowizny. Dokumenty te oraz akt notarialny będą stanowić podstawę dla sądu do wyodrębnienia z księgi wieczystej lokalu i założenia dla niego odrębnej księgi wieczystej. Stosowny wniosek do ksiąg wieczystych skieruje sam notariusz w akcie notarialnym. wiecejhttp://www.domoklik.pl/pomoc/24-dla-wynajmujacych/745-jak-podzielic-nieruchomosc Edytowane 22 Lutego 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Wystąpić do sądu o zniesienie współwłasności. Z takim wnioskiem może wystąpić każdy współwłaściciel.Koszty wykonania podziału (operat):- jeśli pozostali się zgodzą, obciążą wszystkich wg udziałów- jeśli nie zgodzą, tylko ty zapłacisz Kiedy jest już wspólnota, występujesz do wspólnoty o zgodę na nadbudowanie piętra i zmianę udziałów we wspólnocie. Ty pokrywasz koszty notarialnej zmiany udziałów wszystkich współwłaścicieli (twój się powiększy, a im się zmniejszą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts