Gość TwojPan 08.10.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 PF to calkiem co innego, ja nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania i nikomu go nie polecam. Oczywiscie ze nie da sie inaczej przymocowac jak do zbrojenia a czasem do siatki. Czy nam się podoba czy nie, zjawisko rozszerzalności temperaturowej zachodzi pod naszymi posadzkami w OP. w odróżnieniu od "odbijania" ciepła przez folię aluminiową pod rurkami OP Biorąc powyższe pod uwagę, daję wiarę tym co wiedzieli przetarte rury OP o zbrojenie czy tez siatkę stalową. Nigdy bym tak nie zrobił, aby rury OP stykały się ze zbrojeniem czy siatką. Na szczęście, Panowie, którzy montowali moją podłogówkę bez styropianu, nie mieli problemu ani kiedy kazałem im zastosować zwykłą czarną folię budowlaną pod rurki, ani tez kiedy do mocowania rur kazałem im użyć specjalnych listew PCV. Powiem więcej, byliśmy zgodni że zastosowanie styropianu przy izolacji PF od spodu przy wodnej podłogówce, to zwykły idiotyzm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.10.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Oki, termostat. Ale to oznacza, że takowy ma być umieszczony w danej sypialni / pokoju ? Czyli w tym przypadku sterowanie elektrozaworem ? A pozostałe pomieszczenia ? Nie będzie się to gryzło ? Dobrze myślę ? I powiedzcie mi, po kiego wymyślono anhydryt skoro jak pisze Marcin34_Śl wahania temp w takim domku są znikome .. ? "TwójPan" Jaką masz temp w pomieszczeniach sypialnianych ? No tak... ale jak przyjdzie Teściowa i powie, że masz za zimno w domu, to podłogówkę anhydrytową podgrzejesz 3-4 razy szybciej niż beton Nie wspomnę już o tym, że po niektórych fachowcach od miksokreta posadzka w narożnikach bywa sporo wyżej bo się przecież przy zacieraniu maszynowym talerzem w róg nie wjedzie a ręcznie się nie chce. Niech się inni przy płytkach czy panelach męczą... tak więc, przy wybraniu tej opcji to sprawdzaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.10.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Dziękuję za informację, w sumie dowiedziałem się wszystko i nic. Pewnie dopóki sam nie będę miał podłogówki, dopóty nic nie będę wiedział. Do wykonawców posadzek nawet nie dzwonie, bo da się zauważyć, że każdy chwali swoje. Zadam Wam jeszcze jedno pytanie. Daje Wam dziś po 700 000zł. Macie za to wybudować nowe domy (z kupnem działki ) Jaki rodzaj ogrzewania stosujecie? Jak to sterujecie ? Każdy z Was jest pewny, że niczego by nie zmienił .. ? Pomińcie proszę źródło ogrzewania, jeśli moglibyście. Ja od początku założyłem, że będę miał sterowanie strefowe. Regulatory temperatury mam we wszystkich pomieszczeniach oprócz łazienek i korytarza/komunikacji. W sumie ok 70m2 chodzi na wolnych pętlach- pozostałe 270m2 na regulatorach. Jestem zadowolony i nie przekonają mnie osoby od samoregulacji, że to zbędny wydatek. Sypialnia- utrzymuję cały czas temperaturę 20,5* +/- 0,2*, a obok łazienka- temperatura ok 24*. Kuchnia- temp 22*C, z kuchni wejście do spiżarni- temp ok 16 * w zimę. Oba pomieszczenia oddziela tylko ściana 24 cm i drzwi wejściowe. jak widać róznica temperatur w sąsiadujących pomieszczeniach spora- zamierzona. Przy samoregulacji chyba nie do osiągnięcia (ale są tacy, co zrobili regulację ręcznie na rotametrach i podobno działa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.10.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Co do wylewki. Jeżeli ktoś chce grzać głównie z wykorzystaniem taniej taryfy, to anhydryt odpada. Ja mam inwertera i od początku zamierzałem grzać 24/7, mimo taryfy G12W (i tak się opłaca). Wylewka u mnie ma 6-7cm i małe niewielkie zdolności akumulacji (ale na pewno większe, niż anhydryt). Nie widziałem sensu przepłacać. Nie twierdzę również, że moje rozwiązanie jest jedynie słuszne. Jest to rozwiązanie jedno z wielu możliwych. Każdy ten dylemat musi rozkminić w swojej głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Tz (automatyka z kotla) i rotametry zalatwiają wszystko, jeżeli temperatury mają być stale. Automatyka tu nie ma co poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.10.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Nie zawsze regulacją na rotametrach da się ustawić pożądaną różnicę temp w sąsiadujących, i nie tylko, pomieszczeniach...czasami zasilanie musi zostać odcięte. Temu właśnie służy u mnie regulator. Każdy zrobi, jak chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.10.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Nie zawsze regulacją na rotametrach da się ustawić pożądaną różnicę temp w sąsiadujących, i nie tylko, pomieszczeniach...czasami zasilanie musi zostać odcięte. Temu właśnie służy u mnie regulator. Każdy zrobi, jak chce... Kaizen tego nie zrozumie. Wystarczy mieć spore przeszklenia, dom podzielony na strefy, zamieszkały przez osoby z różnymi preferencjami cieplnymi itd. i samoregulacja nic nie zdziała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.10.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 No tak... ale jak przyjdzie Teściowa i powie, że masz za zimno w domu, to podłogówkę anhydrytową podgrzejesz 3-4 razy szybciej niż beton Nie wspomnę już o tym, że po niektórych fachowcach od miksokreta posadzka w narożnikach bywa sporo wyżej bo się przecież przy zacieraniu maszynowym talerzem w róg nie wjedzie a ręcznie się nie chce. Niech się inni przy płytkach czy panelach męczą... tak więc, przy wybraniu tej opcji to sprawdzaj! Sprawa jest prosta. Anhydryt tylko kiedy nie potrzebujemy akumulacji ciepła w podłodze np.przy ogrzewaniu gazem, prądem. Wtedy hamburger w postaci przekładańca ze styro i voila! Tam gdzie jest płyta fundamentowa i izolacja od gruntu i chęć grzania np. PC (nawet w 2T) , wtedy największym idiotyzmem jest hamburger ze styropianu na którym wylana jest wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Nie zawsze regulacją na rotametrach da się ustawić pożądaną różnicę temp w sąsiadujących, i nie tylko, pomieszczeniach...czasami zasilanie musi zostać odcięte. Temu właśnie służy u mnie regulator. Każdy zrobi, jak chce... To by dowodziło, że zmienia się obciążenie cieplne/K w pomieszczeniach. A jest stałe. Więc jak na zewnątrz temperatura spada o 1*, to każde pomieszczenie wymaga tak samo proporcjonalnego podniesienia TZ przy stałym przepływie w każdej pętli. Kaizen tego nie zrozumie. Wystarczy mieć spore przeszklenia, dom podzielony na strefy, zamieszkały przez osoby z różnymi preferencjami cieplnymi itd. i samoregulacja nic nie zdziała... Nie pisałem o samoregulacji, a o regulacji na kotle. Przeszklenie wpłynie na temperaturę powietrza a podłogi tylko lokalnie. Jak odetniesz zasilanie na podstawie temperatury powietrza - to potem podłoga musi gonić, jak uda jej się wystygnąć w głębi. A że robi to powoli, to nie uzyska potrzebnej mocy jak słonko się schowa i podłoga nie dostarczy dość mocy. Tak czy inaczej bezwładność podłogi i akumulacyjność całego, dobrze ocieplonego domu spowoduje, że nie będzie widać różnicy w temperaturze powietrza. Więc po co komplikować układ i przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.10.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 A dlaczego zakładasz, że przeszklenie wpływa jedynie na temp powietrza w pomieszczeniu? Może u ciebie tak jest...u mnie wpływa również na temperaturę podłogi, dziwne co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.10.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 A dlaczego zakładasz, że przeszklenie wpływa jedynie na temp powietrza w pomieszczeniu? Może u ciebie tak jest...u mnie wpływa również na temperaturę podłogi, dziwne co? To pod jakim kątem wpadają do ciebie promienie słoneczne, że potrafią ogrzać równomiernie posadzkę w całym, nawet jednym pomieszczeniu, co? Posadzka nagrzewa się najmocniej tam, gdzie padają bezpośrednio promienie słoneczne. To co powierzchniowo ogrzewa cieplejsze wtedy powietrze, pomijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.10.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Jak odetniesz zasilanie na podstawie temperatury powietrza - A kto powiedział, że na podstawie temp. powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 A dlaczego zakładasz, że przeszklenie wpływa jedynie na temp powietrza w pomieszczeniu? Może u ciebie tak jest...u mnie wpływa również na temperaturę podłogi, dziwne co? Napisałem, że wpływa. Punktowo - tam gdzie świeci. I nie powinno się tam montować czujnika właśnie dlatego, że nie jest miarodajna. Więc nie wpływa na odczyt temperatury podłogi z prawidłowo zamontowanago czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.10.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Sprawa jest prosta. Anhydryt tylko kiedy nie potrzebujemy akumulacji ciepła w podłodze np.przy ogrzewaniu gazem, prądem. Wtedy hamburger w postaci przekładańca ze styro i voila! Tam gdzie jest płyta fundamentowa i izolacja od gruntu i chęć grzania np. PC (nawet w 2T) , wtedy największym idiotyzmem jest hamburger ze styropianu na którym wylana jest wylewka. Największym idiotyzmem jest robienie wylewki bezpośrednio na płycie fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.10.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Największym idiotyzmem jest robienie wylewki bezpośrednio na płycie fundamentowej Nie filozofujmy. Używasz przed napisaniem takich farmazonów, jakiegoś programu do przedstawienia swoich twierdzeń. Czy może "wiedza" wyłącznie z forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.10.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 ^^Kwiatuszku to jest moje zdanie na ten temat równie genialne jak Twoje na temat hamburgera .....poparte ogromną wiedzą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 21.10.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Panowie dyskusja trwa czy wylewka na płycie czy na styro a są osoby które mają "hamburgera" a mimo to i tak uzyskują dość wysoki procent grzania w 2T. Dodam że jestem na etapie wyboru któregoś rozwiązania.Przekonuje mnie akumulacji wylewki bo chce zastosować 10 cm ale w czym tak naprawdę ten styropian przeszkadza ? W tym że akumulacja będzie tylko w wylewce a bez styro bedzie jeszcze trochę w płycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.10.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Nie filozofujmy. Używasz przed napisaniem takich farmazonów, jakiegoś programu do przedstawienia swoich twierdzeń. Czy może "wiedza" wyłącznie z forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.10.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Panowie dyskusja trwa czy wylewka na płycie czy na styro a są osoby które mają "hamburgera" a mimo to i tak uzyskują dość wysoki procent grzania w 2T. Dodam że jestem na etapie wyboru któregoś rozwiązania.Przekonuje mnie akumulacji wylewki bo chce zastosować 10 cm ale w czym tak naprawdę ten styropian przeszkadza ? W tym że akumulacja będzie tylko w wylewce a bez styro bedzie jeszcze trochę w płycie? Co to znaczy trochę w płycie? W tym układzie masz co najmniej 3 razy więcej zakumulowanej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.10.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Panowie dyskusja trwa czy wylewka na płycie czy na styro a są osoby które mają "hamburgera" a mimo to i tak uzyskują dość wysoki procent grzania w 2T. Dodam że jestem na etapie wyboru któregoś rozwiązania.Przekonuje mnie akumulacji wylewki bo chce zastosować 10 cm ale w czym tak naprawdę ten styropian przeszkadza ? W tym że akumulacja będzie tylko w wylewce a bez styro bedzie jeszcze trochę w płycie? Napisałeś na priv, ale odpowiem ci tutaj. Na tym forum, jedynym słusznym rozwiązaniem jest podłoga typu hamburger (przekładaniec ze styro na PF) i raczej ciężko będzie o konstruktywną dyskusję, czy jest to dobre rozwiązanie czy złe. Puenta będzie taka, że ten kto już tak zrobił, a jest tu takich kilkunastu- zawsze pochwalą swoje. Jak na wątku pojawi się temat akumulacji, to powiedzą, że celowali właśnie w akumulację. A jak pojawi się temat, że ta akumulacja to taka jakąś nie zawsze potrzebna, to powiedzą, że dlatego izolowali się od PF przekładką ze styro. Ja podszedłem do tematu nieco inaczej. Po kilku godzinach czytania takich forumowych wypocin, zadałem sobie pytanie czy grzejąc PC potrzebuję akumulacji, a jeśli tak to gdzie. Podejdź do tematu z rozsądkiem, a przy znajomości fizyki na poziomie szkoły podstawowej, na swoje pytanie odpowiesz sobie sam. Ja powiem tylko tyle. Jedyną wadą rozwiązania jakie zastosowałem, jest akustyka. Choć często bywam w domach, gdzie jest przekładaniec na PF i tam wcale nie jest lepiej. W obu przypadkach (ze styro lub bez) energia cieplna przedostanie się do PF. Nie mając styropianu, możesz ją wykorzystać w lepszy sposób. Unikniesz także niepotrzebnego przekładańca a w nim niepotrzebnej "zimnej strefy". Wybór należy do ciebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts