Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

Akumulacja u Ciebie spora.

Jak patrzysz na dom plusfoto, to zwroc uwage na ściany z Ytong i wylewke z anhydrytu - szybciej reagujacą na zmany nastaw.

Co do pietra - warstwy styropianu używa sie ze względów na akustykę.

Dzwièk spadających przedmiotów, biegajacych dzieci może byc bez niego bardziej dokuczliwy.

Nie wiem, jaką kostrukcje skosow planujesz, ale lane byłyby tu najlepszym rozwiazaniem, bo akumulacyjność parteru i pietra nie powinny się znaczaco różnić,

To będzie dom z pełnym piętrem. Jeżeli chodzi o plusfoto to ściany się różnią ale z tego co wiem to anhydryt wybrał bo nie miał miejsca na wylewkę zwykła i jakby miał możliwość to wolałby dac zwykła wylewkę i grubszą ale może on sam na to odpowie. Zwykła wylewka więcej pobierze i nastawy temperatur mogą być znacznie dłuższe niż na wylewce anhydrytowej tak to rozumiem więc przyjmuje taka możliwość.Jak dom się będzie zachowywał jak my będziemy odczuwać to wszystko to myślę dopiero po dłuższym zamieszkaniu będzie wiadomo i wtedy będzie można stwierdzić czy to było dobre rozwiązanie czy jest to uciążliwe.

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
Nie ma to żadnego znaczenia czy jedna czy dwie taryfy. Jedyna różnica jaka może się pojawić to czas reakcji na zmianę nastawy temperatury. W jednym przypadku może to być 12 godzin a w drugim 24. Oczywiście czas reakcji podałem w dużym przybliżeniu bowiem w każdym budynku będzie inny.

Jestem przeciwnikiem grzania tylko w T2, wydaje mi się że komfort cieplny będzie znacznie gorszy.

Przez pierwsze miesiące zimy zamierzam to u siebie sprawdzić. Zaprogramowałem termostaty, pompą PC steruje Fibaro, zał/wył pompę obiegową w tanich godzinach. Termostaty ustawiłem tak, aby podbijały temp. w tanich godzinach 1deg powyżej wymaganej minimalnej (bez tzw. chłodnych pomieszczeń, sypialnia itd.), tak aby zawsze PC chodziła w taniej taryfie. Krzywa grzania -20/40 i 20/30.

Zobaczymy co z tego będzie.

Masz rację, w każdym domu będzie inaczej. Nie zmienia to faktu, że promieniująca podłoga (grzanie nie tylko w T2) , zawsze daje większe poczucie komfortu.

Gość TwojPan

Co do pietra - warstwy styropianu używa sie ze względów na akustykę.

Dzwièk spadających przedmiotów, biegajacych dzieci może byc bez niego bardziej dokuczliwy.

Nie wiem, jaką kostrukcje skosow planujesz, ale lane byłyby tu najlepszym rozwiazaniem, bo akumulacyjność parteru i pietra nie powinny się znaczaco różnić,

Wszystko zależy, od funkcjonalności pomieszczeń na pietrze. Myślę jednak, że mocno przesadzasz z tą akustyką i jej uciążliwością.

A biorąc pod uwagę to, co napisałeś w ostatnim zdaniu,

...bo akumulacyjność parteru i pietra nie powinny się znaczaco różnić,

każda izolacja piętra od parteru będzie tej tezie najzwyczajniej ...przeszkadzać. Ciepło unoszące się z parteru, ogrzeje mu przy okazji strop. Taki błąd, izolacja podłogi piętra został popełniony moim zdaniem u Pani mwie i w jej pseudo pasywnym budynku z konkursu. Rachunki za energię pokazały, że nie tędy droga. Oczywiście, to nie była jedyna przyczyna.

Gość TwojPan
.....nastawy temperatur mogą być znacznie dłuższe niż na wylewce anhydrytowej tak to rozumiem więc przyjmuje taka możliwość.Jak dom się będzie zachowywał jak my będziemy odczuwać to wszystko to myślę dopiero po dłuższym zamieszkaniu będzie wiadomo i wtedy będzie można stwierdzić czy to było dobre rozwiązanie czy jest to uciążliwe.

Dlatego wiele czynników tu zagra rolę.

Anhydryt jest fajny, jak grzejemy czystym prądem (kablami), gazem, olejem. A do tego jak nas całymi dniami nie ma w domu. Przy cienkiej wylewce z anhydrytu, szybciej "poczujemy" ciepło z podłogi.

Mając do dyspozycji PC, z jej możliwościami, a chcąc grzać tanio- duży "bufor" w posadzce wydaje się bardziej rozsądny.

Ale to moje zdanie.

Pamiętaj tez, że silikat jest ciężki, konstrukcja PF będzie inna a niżeli przy BK. Ja nie jestem zwolennikiem akumulacji w ścianach. Zbędna sprawa.

Anhydryt jest fajny, jak grzejemy czystym prądem (kablami), gazem, olejem. A do tego jak nas całymi dniami nie ma w domu. Przy cienkiej wylewce z anhydrytu, szybciej "poczujemy" ciepło z podłogi.

Przy żadnej podłogówce we współcześnie ocieplonym domu nie ma sensu zmiana temperatury w ciągu doby.

A przy grzaniu kablami, jak je odpalasz w szczycie, to czysta rozrzutność. Podobnie jak G11.

A co gdy mamy PV na dachu dodatkowo?

Warto isc w grzanie w II taryfie?

I czy akumulacja w podłodze jest pierwszorzędną sprawą?

Akumulacja jest przy podłogówce czy tego chcesz, czy nie. Czy temperatura powietrza ruszy po 2 czy po 4 godzinach od włączenia ogrzewania - i tak powoduje to pozbawienie sensu zmiany temperatury zadanej. Tym bardziej, że w ciągu dnia, gdy są zyski słoneczne, spada jeszcze wolniej.

Jak masz PV dostarczające 100% zapotrzebowania po rozliczeniu, to przez wyższe opłaty stałe g12 wyjdzie odrobinę drożej. Ale jak będziesz potrzebował dokupić - to g12 wychodzi szybko na prowadzenie.

Wszystko zależy, od funkcjonalności pomieszczeń na pietrze. Myślę jednak, że mocno przesadzasz z tą akustyką i jej uciążliwością.

O tym mogliby powiedziec użytkowicy takiej podlogi. Tyle, ze o nich trudno, bo tak wyglada niamal kazda posadzka pietra - 4,5 cm styropianu

A biorąc pod uwagę to, co napisałeś w ostatnim zdaniu,

każda izolacja piętra od parteru będzie tej tezie najzwyczajniej ...przeszkadzać. Ciepło unoszące się z parteru, ogrzeje mu przy okazji strop. Taki błąd, izolacja podłogi piętra został popełniony moim zdaniem u Pani mwie i w jej pseudo pasywnym budynku z konkursu. Rachunki za energię pokazały, że nie tędy droga. Oczywiście, to nie była jedyna przyczyna.

Unoszace sie cieplo bedzie zawsze ogrzewac strop, natomiast podlogę piętra w zależnosci od obecnosci izolacji. Nie ma to jednak zadnego znaczenia, bo z uwagi na znikomą dT przeplyw energii pomiedzy pietrami bedzie pomijalny. Dlatego nie to jest przyczyną, ze dom mwie nie jest pasywny.

Jesl Angelo19 na parterze i na pietrze bedzie miał po 10cm wylewki, pod nimi styro, to różnice w akumulacji sie nie pojawią. A zapewne na pietrze bedzie mial wiecej m2 scian działowych z dobrze akumulujacego materiału, wiec moze nawet byc wieksza.

Edytowane przez fotohobby

Gość TwojPan

Unoszace sie cieplo bedzie zawsze ogrzewac strop, natomiast podlogę piętra w zależnosci od obecnosci izolacji

Czytasz czasem sam siebie?

To po kiego czorta tam izolacja? Aby uniemożliwić dotarcie do właściwej wylewki i pomieszczeń itd?

Akumulacja jest przy podłogówce czy tego chcesz, czy nie. Czy temperatura powietrza ruszy po 2 czy po 4 godzinach od włączenia ogrzewania - i tak powoduje to pozbawienie sensu zmiany temperatury zadanej. Tym bardziej, że w ciągu dnia, gdy są zyski słoneczne, spada jeszcze wolniej.

Jak masz PV dostarczające 100% zapotrzebowania po rozliczeniu, to przez wyższe opłaty stałe g12 wyjdzie odrobinę drożej. Ale jak będziesz potrzebował dokupić - to g12 wychodzi szybko na prowadzenie.

Planuję na dach wrzucic 2x2x8 czyli 32 panele. Co da około 9kWp. Orientacja wschód-zachód, dach dwuspadowy.

Na ogrzewanie prądem (kable w wylewce (jakiej?) planuję około 4500kWh/rok plus CWU około 3200kWh/rok (okolo 1000kW przy zastosowaniu PC do CWU) plus prąd bytowy też pewnie cos koło 3500kWh/rok.

To że utrzymywać należy stałą temp to wiem, tylko zastanawiam się czy sens ma w moim przypadku II taryfa i duża akumulacja.

zastanawiam się czy sens ma w moim przypadku II taryfa i duża akumulacja.

To jakieś 4000kWh będziesz potrzebował dokupić. Rob Ci różnicę, czy po 35, czy po 65gr/kWh?

Wiesz, że ZE będzie mógł odłączyć Twoją "elektrownię" kiedy zechce? Ciekawe, czy da się wtedy przełączyć na wylewkę albo bojler z automatu?

Gość TwojPan
Planuję na dach wrzucic 2x2x8 czyli 32 panele. Co da około 9kWp. Orientacja wschód-zachód, dach dwuspadowy.

Na ogrzewanie prądem (kable w wylewce (jakiej?) planuję około 4500kWh/rok plus CWU około 3200kWh/rok (okolo 1000kW przy zastosowaniu PC do CWU) plus prąd bytowy też pewnie cos koło 3500kWh/rok.

To że utrzymywać należy stałą temp to wiem, tylko zastanawiam się czy sens ma w moim przypadku II taryfa i duża akumulacja.

I tutaj o to pytasz?

Ja przepraszam. Najlepiej Kaizena i innych baranow posłuchaj.

:)

To jakieś 4000kWh będziesz potrzebował dokupić. Rob Ci różnicę, czy po 35, czy po 65gr/kWh?

Dokupić może będe musiał 1000-2000kWh

I pewnie w dzień bo prąd bytowy wiec przy drugiej taryfie droższy czyli II taryfa sie nie opłaca dla mnie w tym przypadku

Wiesz, że ZE będzie mógł odłączyć Twoją "elektrownię" kiedy zechce?

Wskaż mi takie przypadki, oczywiście udokumentowane.

Ciekawe, czy da się wtedy przełączyć na wylewkę albo bojler z automatu?

Bojler z automatu? Lepszy byłby chyba z Frani :)

Dokupić może będe musiał 1000-2000kWh

I pewnie w dzień bo prąd bytowy wiec przy drugiej taryfie droższy czyli II taryfa sie nie opłaca dla mnie w tym przypadku

Jak to wyliczyłeś? 9kWp E-W wyprodukuje ile? Z 7500kWh. Jiech tylko połowa oberwie 20% potrąceniem, to masz 6750kWh/ Do 11200kWh brakuje 4450kWh.

Wskaż mi takie przypadki, oczywiście udokumentowane.

Od pół roku dopiero ze mogą to robić. Techniczie stare imstalacje tego nie umożliwiają. Ale jak dopiero będziesz przyłączał, to Twoja będzie musiała to umożliwiać.

Ciekawwe też, czy będzie po tym dokumentacja - czy tylko mniejsze rozliczenie.

Bojler z automatu? Lepszy byłby chyba z Frani :)

Ja tam wolałbym watt-routera wykorzystać. Ale jak potrafisz, to możesz wykorzystać ręce Franciszki.

Czytasz czasem sam siebie?

To po kiego czorta tam izolacja? Aby uniemożliwić dotarcie do właściwej wylewki i pomieszczeń itd?

We "wlasciwej wylewce" jest wlasciwy obwod grzewczy, ktory ma ją zagrzac, bardzie, lub mniej w zaleznosci od potrzeb i upodobań

.

Po co mam grzac łazienką sypialnie powyzej ?

W ogóle, w jakim programie udalo ci sie wyliczyc, ze polozenie 4-5cm styropianu pod wylewka piętra zwiększa zapotrzebowanie na cieplo budynku ??

:lol:

Edytowane przez fotohobby