Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

Co ustaliliście? Jak już pisałem, masz zwidy, bo jeśli twoim jedynym dowodem jest problem jaki mam z interpunkcją, to wybacz że nie skomentuję tej głupoty.

A te 50cm desek to już popłynąłeś.

Wy wszyscy, komentujący mój dom, zapominacie że na to piętro jakoś trzeba wejść.

Nie zaświta wam również w główkach że ciepłe powietrze z dołu do góry może przedostawać się ponieważ nie wszędzie jest podłoga pomiędzy parterem i piętrem.

Ale te wasze "mundrości" piszecie jakbyście wszystkie rozumy pozjadali i wszystko już widzieliście.

Jeśli to prawda, to pora umierać bo już się w życiu niczego nowego nie nauczycie. :)

fotohobby się pomylił o rząd wielkości, ale to nie zmienia faktu, że drewno jest izolatorem i dla Twych 50 mm masz U przegrody na poziomie 2,8, tymczasem dla żelbetu o grubości 150 mm mamy około U=11,co powoduje zaistnienie paradoksu polegajacego na tym, że ktoś majac żelbet jest w stanie lepiej zagrzać górę grzejąc na dole aniżeli ta Twoja podłoga z drewna. Oczywiście wszytsko przy założeniu szczelnosci powietrznej w przypadku podłogi z drewna.

Co do bzdur tyczących się możliwości komfortowego zagrzania całej góry poprzez jedną klatkę schodową to nie będe tego komentował, bo co tu komentować?

EDIT:

jaki ja głupi kurna dałem podłogówkę po całości , a tu wytarczyło by dać dupną koze do salonu, pootwierać wszytskie drzwi i sie modlic aby ciepło szybko sie rozeszlo , kurna producencii systemów grzewczych robicie nas wszystkich w bambuko wciskajac nam systemy grzewcze......

Edytowane przez jacentyy

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co ustaliliście? Jak już pisałem, masz zwidy, bo jeśli twoim jedynym dowodem jest problem jaki mam z interpunkcją, to wybacz że nie skomentuję tej głupoty.

Jeden użytkownik, posiadajacy szkieleciak, pompe ciepla, interesujacy sie PV, zwolennik PiSu,,udzielajacy się w watku politycznym, robiacy charakterystyczne błedy interpunkcyjne zamyka konto.

Po miesiacu pojawia sie drugi użytkownik, posiadajacy szkieleciak, pompe ciepla, interesujacy sie PV, zwolennik PiSu,,udzielajacy się w watku politycznym, robiacy charakterystyczne błedy interpunkcyjne

Oblicz prawdopodobieństwo, ze to nie ta osoba :)

Wybacz, ale ślepy by zauwazył

A te 50cm desek to już popłynąłeś.

Wy wszyscy, komentujący mój dom, zapominacie że na to piętro jakoś trzeba wejść.

Nie zaświta wam również w główkach że ciepłe powietrze z dołu do góry może przedostawać się ponieważ nie wszędzie jest podłoga pomiędzy parterem i piętrem.

Ale te wasze "mundrości" piszecie jakbyście wszystkie rozumy pozjadali i wszystko już widzieliście.

Jeśli to prawda, to pora umierać bo już się w życiu niczego nowego nie nauczycie. :)

Faktycznie, 50cm to moje przeoczenie.

Ogrzewwnie pietra cieplem, ktore przedostaje sie klatka schodową... To troche jak z tą akustyka - skoro Tobie nie przeszkadza...

Ale jesli masz 5cm to akumulacji i tak niewielee zreszta nie ma sensu porownywwc Twoj dom z tym, ktory zamieza wybudowwc Angelo19

No i po co takie głupoty piszesz?

Dlaczego głupotyt przecież sam piszesz, że masz szczelna tą podłogę i jedynie przez klatkę schodowa Ci się "rozprowadza" ciepło , to jak Tobie cielo równiez w poziomie się przekazuje bez wspomagaczy to dlaczego u mnie ma być innaczej, walne sobie jeszcze kilka wentylatorów i bedzie git sie fajnie rozchodziło .....

no to napisz nam jak to u Ciebie się to ciepło rozprowadza : przez przenikanie ciepła przez deski? przez klatkę schodową masz taki przewiew, że potrafi Ci całą górę ogrzać? No wykaż się, żeby ludzie wiedzieli co tracą robiąc stropy żelbetowe z tą 5 cm izolacją termiczną w postaci styropianu ....

EDIT:

jaki ja głupi kurna dałem podłogówkę po całości , a tu wytarczyło by dać dupną koze do salonu, pootwierać wszytskie drzwi i sie modlic aby ciepło szybko sie rozeszlo , kurna producencii systemów grzewczych robicie nas wszystkich w bambuko wciskajac nam systemy grzewcze......

Hmm... Jak mi się chciało, to ogrzewałem kozą 100m2 mieszkania w poniemieckiej kamienicy. W pomieszczeniu z kozunią miałem 26st w pozostałych 21-22st C i to bez modłów :D

Kiedy w tym mieszkaniu obniżyłem sufit ocieplając go dodatkowo 5cm styro, to sąsiadka mieszkająca nad nami pewnego dnia zapytała, czy przestaliśmy grzać. Oczywiście wszyscy zapewne wiecie jak wygląda i czym jest takowy strop po niemiaszkach wypełniony a mimo to ciepło mi uciekało.

Tyle od użytkownika...

^^

Przepraszam bardzo jesteśmy w 21 wieku czy średniowieczu, żeby pochwalać głupoty pisane przez @Twojego pana i @6591?

Po to są projektowane systemy ogrzewania, aby minimalizować straty energii i dać użytkownikom pewien komfort użytkowania.

Czy grzanie tylko dołu jest komfortowe ? Niesadze, jak @6591 lubi czekać kilka dni na zagrzanie góry to jego problem, jak lubi słyszeć wszystko bedąc na górze to jego problem, jak nie podoba mu sie rozwiązania ze styropianem w warstwie posadzki to jego problem. I tyle w temacie

.....

Natomiast czytając cię na FM, mam nieodparte wrażenie, że pisze to ktoś inny. Znawca każdego możliwego tematu. Nasze obecne spięcie, powstało na innym wątku, gdzie napisałem ci, że wygrzewanie moim zdaniem nie jest konieczne. A jak to poparł kolega, który ma nieco pojęcia w tym temacie i sam nie wygrzewał, to się zagotowałeś....

Który to niby kolega ma pojęcie w temacie? ten co to niby światowiec jest i na galeriach bywał, na których praktycznie w ogóle podłogówek się nie stosuje? ten co niby widział jakieś kable grzejne do szalunków, ale ich nie widział?

dobre....

EDIT: Zresztą największym problemem na tym forum jest to, że są tu ludzie którzy może i mają jakąś wiedzę, nie są totalnymi laikami, ale maja taki problem, że patrzą tylko ze swojego punktu widzenia i do tego punktu widzenia sprowadzają wszystko i się wyklucają na forum, przykład ewidenty jest z tym szkieleciakiem, jak tu w ogole za przeproszeniem porównywać taki domeczek w techneologii szkieletowej do innych budynków w innych technologiach innym ociepleniu, innych potrzebach użytkowników ? tego sie nie da zrobić tak łatwo, a w szczególności na forum...ale nie oczywiście pada stwierdzenie, że izolacji między warstwami na stropie nie potrzeba bo ja mam dechy i jest git, drugi pierdzieli mnie nic nie popekalo wygrzewanie jest iditotyzmem i jest git , jak rozmowa przedszkolaków.....

Edytowane przez jacentyy

^^

Ten problem, który opisałem tyczy się głownie Ciebie, Ty jako pierwszy wtrąciłeś się do rozmowy z izolacją na stropie patrząc tylko i wyłącznie ze Swojej perspektywy czyli stropu w postaci desek na belkach. To co masz u siebie wykonstruowane to "nisza niszy". Takie coś robiło się w zeszłych stuleciach albo obecnie jak się trafi "cudak" co go akustyka budynku w ogóle nie interesuje i chce być "retro".

I na pewno nie przekonasz mnie, że tak cudownie szybko rozprowadza Ci się ciepło po całym domu grzejąc ogrzewaniem płaszczyznowym na parterze i mając szczelnie ułożone deski. Dla większości producentów parkiet grubości dwudziestu kilku mm jest problemem na ogrzewaniu podłogowym ale ja mam uwierzyć , że Twoja szczelna podłoga z drewna grubości 50 mm tak cudownie przewodzi ciepło, że po włączeniu ogrzewania podłogowego na dole masz błyskawicznie ciepło na górze.

I to określam poprzez bajki, trzeba było sobie wylać strop z żelbetu i na to położyć sobie panele to byś miał jeszcze lepszą dystrybucję ciepła, a akustyka i akumulacja o wiele lepsza....

Edytowane przez jacentyy

Gość TwojPan
Jezeli chodzi o wygrzewanie mam takie zdanie jakie przedstawiłem i zmieniac go nie bedę. Widziałem skutki braku wygrzewania i to mi wystarczy.

Widziałeś tylko to co widziałeś. Reszta to twoje rozważania teoretyczne. Przyczyn mogło być kilka lub kilkanaście. Tego nie wiesz do końca.

Rzeczywistosc jest traka ze zdecydowana wiekszosc budów jest prowadzona w tempie mozliwie najszybszym co uniemozliwia usuniecie wilgoci do wymaganaego poziomu w krotkim czasie. Ty tego nie chcesz zrozumiec, trudno przekonywał nie bedę. O eliminacji naprezen przy wygrzewaniu tez nie. Wygrzewanie ma jedną istotna wadę, troche kosztuje.

Największą wadą wygrzewania nie są koszty, a pozbawienie betonu (jastrych tez jest rodzajem betonu) wilgoci, w czasie kiedy dojrzewa. Fragment w zał o tym mówi.I to jest największy błąd.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,pielegnacja_betonu___niedoceniany_problem,9527 Zapoznaj się, przyda ci się znawco :)

Zaraz mi tu rzucisz w twarz teksty o zaleceniach producentów, kartach wygrzewania itd. Masz na tych kartach i w zaleceniach producenta napisane, że wygrzewanie można wykonać po odpowiednim okresie od zalania wylewki, co powinno być opisane szczegółowo w specyfikacji wykonawczej, lub ostatecznie przedstawione przez kierownika budowy lub/i wykonawcę? Nie masz. Bo to jest jasne jak słońce. Sztuka budowlana panie.....

A może masz tam zapisane, że tydzień po zalaniu można już wygrzewać, bo inwestor czeka przed drzwiami z materacami,co?

Wygrzewanie ma na celu pozbycie się zbyt dużej ilości wilgoci w posadzce, przed położeniem okładziny. Taki problem występuje szczególnie zimą. Ale można to zrobić, po okresie w którym beton już dojrzał, stwardniał-jak zwał tak zwał. A nie kiedy się tam chce :)

Co do styropianu. Każda niepotrzebna warstwa materiału innego materiału pomiędzy betonem a betonem, tworzy zawsze niepotrzebne ryzyko osłabienia całości podłogi, bo trzeba to traktować jako całość konstrukcji. Amen.

A ty, ładujesz styropian czy trzeba czy nie trzeba, każdemu po równo. Inwestujesz w akcje producentów styro, czy co?

Jezeli chodzi o styropian na stropie (oczywiscie wewnętrznym) pod ogrzewanie podłogowe to tak zalecam i tak wykonuje, stryropian poza ukryciem instalacji wentylacji mechanicznej i innych instalacji (cyrkulacja cwu, zwu, odkurzacz itp) ma przekierowac strumien ciepłą do pomieszczenia w ktorym jest ta podłogówka, nie widzę powodu aby podłogówka grzała pomieszenia ponizej. Ideą ogrzewania podłogowego ma byc to aby grzała podłoga, a nie sufit. Nikt jeszcze tego kwestionował tu na forum

Forum...tobie chyba naprawdę się wydaje, że to forum to olimp he he. Masakra. A niby wykształcony z ciebie gość. No nic twoja sprawa. Ja rozumiem, trzeba chwalić, mase kasy ci to forum przynosi...

Styropian nie jest od ukrywania w nim instalacji ani mechanicznej, ani jakiejkolwiek innej. Większość pęknięć podłogi, jest wynikiem "faszerowania" jej styropianem w którym takie instalacje są położone.

Co do ogrzewania podłogowego. Jego ideą nie jest to, aby grzała podłoga a nie sufit, tylko to aby ogrzewało pomieszczenia, a w rezultacie cały budynek jako bryłę. I tak na to należy spojrzeć. Zbyt krótkowzrocznie na to patrzysz, kolego asolt.

Co do rozmowy z Tobą to jej nie pamietam, ale przy tylu rozmowach coddziennie mogę zapomniec, jezeli twierdzisz ze przebiegała ona w sposób który pozwolił sie czegos dowiedziec i rozwiac niektóre wątpliwosci to mi miło, jakby sie pojawiły nowe pytania to zapraszam do rozmowy staram sie odbierac wszystkie telefony, jak nie od razu to oddzwaniam.

Dobre, he he.

Jesteś zadufanym w sobie arogantem i myślisz, że pozjadałeś wszystkie rozumy świata.

Wiesz co, Liwko miał jednak rację. Mijasz się z prawdą.

Pozdrawiam.

beton.jpg

Edytowane przez TwojPan

Widziałeś tylko to co widziałeś. Reszta to twoje rozważania teoretyczne. Przyczyn mogło być kilka lub kilkanaście. Tego nie wiesz do końca.

Największą wadą wygrzewania nie są koszty, a pozbawienie betonu (jastrych tez jest rodzajem betonu) wilgoci, w czasie kiedy dojrzewa. Fragment w zał o tym mówi.I to jest największy błąd.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,pielegnacja_betonu___niedoceniany_problem,9527 Zapoznaj się, przyda ci się znawco :)

Zaraz mi tu rzucisz w twarz teksty o zaleceniach producentów, kartach wygrzewania itd. Masz na tych kartach i w zaleceniach producenta napisane, że wygrzewanie można wykonać po odpowiednim okresie od zalania wylewki, co powinno być opisane szczegółowo w specyfikacji wykonawczej, lub ostatecznie przedstawione przez kierownika budowy lub/i wykonawcę? Nie masz. Bo to jest jasne jak słońce. Sztuka budowlana panie.....

A może masz tam zapisane, że tydzień po zalaniu można już wygrzewać, bo inwestor czeka przed drzwiami z materacami,co?

Wygrzewanie ma na celu pozbycie się zbyt dużej ilości wilgoci w posadzce, przed położeniem okładziny. Taki problem występuje szczególnie zimą. Ale można to zrobić, po okresie w którym beton już dojrzał, stwardniał-jak zwał tak zwał. A nie kiedy się tam chce :)

Co do styropianu. Każda niepotrzebna warstwa materiału innego materiału pomiędzy betonem a betonem, tworzy zawsze niepotrzebne ryzyko osłabienia całości podłogi, bo trzeba to traktować jako całość konstrukcji. Amen.

A ty, ładujesz styropian czy trzeba czy nie trzeba, każdemu po równo. Inwestujesz w akcje producentów styro, czy co?

Forum...tobie chyba naprawdę się wydaje, że to forum to olimp he he. Masakra. A niby wykształcony z ciebie gość. No nic twoja sprawa. Ja rozumiem, trzeba chwalić, mase kasy ci to forum przynosi...

Styropian nie jest od ukrywania w nim instalacji ani mechanicznej, ani jakiejkolwiek innej. Większość pęknięć podłogi, jest wynikiem "faszerowania" jej styropianem w którym takie instalacje są położone.

Co do ogrzewania podłogowego. Jego ideą nie jest to, aby grzała podłoga a nie sufit, tylko to aby ogrzewało pomieszczenia, a w rezultacie cały budynek jako bryłę. I tak na to należy spojrzeć. Zbyt krótkowzrocznie na to patrzysz, kolego asolt.

Dobre, he he.

Jesteś zadufanym w sobie arogantem i myślisz, że pozjadałeś wszystkie rozumy świata.

Wiesz co, Liwko miał jednak rację. Mijasz się z prawdą.

Pozdrawiam.

Nie słyszałem zeby ktos zaczął wygrzewanie po tygodniu, moze Ty znasz takie przypadki. Owszem po miesiącu tak ale ja i tak zalecam aby wygrzewanie rozpocząc jak najpózniej, nie wczesniej niz po 30 dniach. W róznych opracowaniach podany jest taki własnie czas. Ty piszesz o tygodniu, po co??

Jezeli chodzi o styropian, to znasz inny efektowny sposób ograniczenia przepływu ciepła w dół przy stropie miedzykondygnacyjnym, jezeli tak to go tu przedstaw. Na razie same ogolniki z których nic nie wynika.Dla Twojej informacji nie sprzedaje styropianu, nie mam akcji producentów, nie jestem zwiazany w zaden sposób z tą branzą kapitałowo ani w zaden inny sposób.Kolejne dywagacje i przypuszczenia nie majace pokrycia w rzeczywistosci.

Co do ogrzewania podłogowego to ono ma ogrzewac poszczegolne ponieszczenia bo do tego jest, ogrzewanie bryły to znowu okreslenie ogolne, kazde ogrzewanie ma ogrzewac bryłe, dla mnie to takie maslo maslane.

Kolejne przypuszczenie to te o moich finansach, rozumiem ze nadajecie z Liwkiem na tych samych falach ale tu kolejna pomyłka, mam PP bo Liwko w calej swej hipokryzji innym wykonawcom i sprzedawcom uwagi na PP nie zwracał, załozyłem PP aby spał spokojnie, teraz wlasnie PP Tobie spac to nie daje. Jakas fobia czy co? Jezeli masz z tym problem załoz i Ty PP w zakresie doradztwa, tyle teraz laików budowlanych, pomozesz im i jednoczesnie zarobisz, połaczysz przyjemne z pozytecznym.

OZC to tylko mały wycinek mojej działałnosci, na czym innym sie koncentruje z czego innego sie utrzymuję. Nie znasz mnie snujesz przypuszczenia ktore niewiele mają z rzeczywistscią. Jezeli chodzi o tzw. olimpa to tylko pomysł FM, nie interesuje mnie co jest napisane pod moim nickiem, moze Ty do tego przywiązujesz jakies znaczenie, ja na pewno nie.

Edytowane przez asolt

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,pielegnacja_betonu___niedoceniany_problem,9527 Zapoznaj się, przyda ci się znawco :)...

Poczytaj ten artykuł kilka razy a może dotrze do Ciebie w końcu, że to artykuł głownie o betonie na konstrukcje, a nie o wylewkach.

Albo ślepy jestem albo w ogóle nie pada tam ani jedno słowo odnośnie wylewek czyli tzw warstwy niekonstrukcyjnej.

Tak więc stosowanie tego artykułu jako broni na asolta i jako koronny argument za brakiem wygrzewania wylewek pod ogrzewanie podłogowe w domkach jednorodzinnych jest co najmniej śmieszne.... zważywszy, że nikt nie każe olać pielegnacji...

Edytowane przez jacentyy

Gość TwojPan
Poczytaj ten artykuł kilka razy a może dotrze do Ciebie w końcu, że to artykuł głownie o betonie na konstrukcje, a nie o wylewkach.

Czy posadzka z jastrychu, to element betonowy? Czy zawiera cement?

P.S.

Tak, czy siak fajnie, że przeczytałeś. Może zmieni to jakość twoich prac i wypowiedzi....

Edytowane przez TwojPan

Czy posadzka z jastrychu, to element betonowy?

Ale nikt nie kaze wygrzewac jej po tygodniu.

Po 20 dniach ma 70-90% docelowej wytrzymalosci na sciskanie, w zaleznosci od temp dojrzewania.

Stopniowe podnoszenie trmperatury po tym czasie w niczym juz docelowym parametrom wytrzymałosciowym nie zaszkodzi

Czy posadzka z jastrychu, to element betonowy? Czy zawiera cement?

P.S.

Tak, czy siak fajnie, że przeczytałeś. Może zmieni to jakość twoich prac i wypowiedzi....

Wg PN-EN 206 nie, ogólnie kiedys było rozróżnienie na beton i zaprawę cementową , jastrychy to zazwyczaj zaprawy cementowe, betony różnią się frakcją kruszywa, odpowiedż na drugie pytanie tak zaprawa cementowa zawiera cement.

Edytowane przez jacentyy

Chciałby człowiek znaleźć odpowiedź na pytanie, a tu tylko kłótnie i przepychanki :)

To w końcu co jest lepsze miksokret czy anhydryt?

Anhydryt droższy. Szybciej się nagrzewa. Mniejsza grubość można wylać. Czas wykonania kilka godzin i następnego dnia już możesz chodzić. Samopoziomujacy. W łazienkach i pomieszczeniach mokrych trzeba to chronić przed wodą .

No właśnie. Tylko jak skutecznie odizolować anhydryt od wody/wilgoci w takich pomieszczeniach?

Mój brat mieszka ponad 5 lat już w domu i ma w łazienkach anhydryt na to folia w płynie i nic się nie dzieje. Zresztą nie słyszałem żeby komukolwiek coś się złego porobiło w zwykłej łazience z anhydrytem.