Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór posadzki - miksokret czy anhydryt????

TOMEKUN

Recommended Posts

no właśnie widzę, ze różnica jest spora a u mnie metrów dużo , tak spokojnie 250 bez pięter.

A czy ktoś wylewał po prostu beton b25 jako wylewkę z własnej nieprzymuszonej woli? Oprócz tych którzy maja mieć beton szlifowany, ale tam akurat dyskusji nie ma.

• Odpowiedzi 450
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hm, widzicie, standardowo jest tak ze mixokret daje się na określoną warstwę styropianu. W moim przypadku jest zupełnie inaczej.

U mnie będzie chudziak , na nim przymocowuje rurki do ogrzewania podłogowego ( bezpośrednio na chudziaku) po czym zalewam wylewką. Nic więcej nie dodaje. Nie ma foli, styro itd. Za to chudziak i wylewka muszą się ze sobą skleić aby stanowiły jedną płytę.

A kto tak zawyrokował? Możesz dać bezpośrednio na podłogę ale folii chyba pomiędzy nie unikniesz. Wylewka ma pracować niezależnie od podłoża. Przy miksokrecie (chyba max 30m2) i musisz robić dylatacje, przy anhydrycie jak dobrze pamiętam około 100m2 ale tego nie jestem pewien

u mnie styropian odpada.

Doczytałem ze powinno byc 350kg/m3 czyli 35kg na m2 przy grubości 10cm :)

A jak ze zbrojeniem?

"ZBROJENIE

Najczęściej stosowane mikrozbrojenie z użyciem włókien polipropylenowych

korzystnie wpływa na zmniejszenie skurczu, zapobiegając tworzeniu się spękań i ograniczając

powstawanie rys skurczowych w czasie twardnienia betonu podkładu. Zaleca się stosować

włókna polipropylenowe fibrylowane i wiązkowane o standardowej długości 12,7 mm i 19

mm i ilości od 0,6 do 0,9 kg na 1 m³ betonu. Podobny wpływ na jakość podkładu ma zbrojenie bazaltowe o wymiarach włókien jak wyżej i ilości zużycia od 1 do 2 kg/1m³ mieszanki. W przypadku cienkich, bardziej obciążonych nawierzchni zaleca się zbrojenie z włókien stalowych 30x0,65 mm o odsadzonych końcówkach, których potrzeba od 20 do 25 kg na 1 m³ mieszanki"

Ze strony kolegi Parkietkomplex

Po wylaniu anhydrytu ,na powierzchni może powstać warstwa (kożuch) ktury trzeba usunąć bo nie jest związany dostatecznie z resztą podłoża.

Ja miałem taką sytuacje płytki odeszły razem z klejem i tym "kożuszkiem"

A wystarczyło przetrzeć kamieniem ściernym jak do marmuru.

A już na pewno warto przeprowadzić próbę przyczepności przyklejając pojedyncza płytkę

kożuszek można zdjąć szczotką za darmo, lub nająć f-mę, która wylewa posadzki. Koszt tego ok 5 zł za m. Próba przyczepności płytek do podłoża to jest wg mnie slogan. Ja kleiłem bez próby. Warunek podkład do anhydrytu np PRIMER G f-my MAPEI i klej dobry bo do ogrzewania podłogowego, u mnie PERICOL FLEX f-my BASF za ok 40 zł. 100 m płytek 100 dł na 15 szer. Drugi rok użytkowania, żadna nie pękła, żadna się nie odkleiła.Proszę nie straszyć ludzi, że się odklejają, bo na betonie, też można zle położyć.

kożuszek można zdjąć szczotką za darmo, lub nająć f-mę, która wylewa posadzki. Koszt tego ok 5 zł za m. Próba przyczepności płytek do podłoża to jest wg mnie slogan. Ja kleiłem bez próby. Warunek podkład do anhydrytu np PRIMER G f-my MAPEI i klej dobry bo do ogrzewania podłogowego, u mnie PERICOL FLEX f-my BASF za ok 40 zł. 100 m płytek 100 dł na 15 szer. Drugi rok użytkowania, żadna nie pękła, żadna się nie odkleiła.Proszę nie straszyć ludzi, że się odklejają, bo na betonie, też można zle położyć.

Ja tylko piszę ,żeby uważać nie piszę ,że zła.Lapiej wiedzieć niż nie .Ja zdjąłem łopatą 30 m2 .Próba przyczepności nie jest droga.

Jeśli masz 10 cm to powinieneś dać 4cm styropianu i wylać 6cm wylewki cementowej lub ok 5.5 anhydrytowej. Najlepsza grubość na podłogówce to 45mm dla cementówki i 35mm dla anhydrytu licząc od góry rurki. Wszystko ponadto to niepotrzebne koszty i czas nagrzewania.

Co do kożuszka który powstaje na powierzchni anhydrytu to tylko przy agilli lub wolplanie KNAUF tego niema. Różnica w składzie materiału.

Edytowane przez joliska

Jeśli robisz chudziaka i na niego bezpośrednio ogrzewanie podłogowe to wylewj chudziaka ze styrobetonu bo inaczej bedziesz miał duże straty. Koszt ok 25zł/m2 przy 5 cm z materiałami. Dużo lepiej wyizolujesz i łatwiej zamocować rurki niż do betonu. Pozdrawiam Darek Edytowane przez joliska
moderacja

Przy grubości 10cm będziesz miał bardzo dużą bezwładność podłogówki, przy dobrym ociepleniu i pojewieniu się dotakowych zysków cieplnych ( np . zyski bytowe - żóna robi świateczne wypieki lub wyjdzie ładne słonko i podgrzeje podłogę i sciany ) możesz miec problem z przegrzewaniem.

To informacje z praktyki lekarskiej czy z praktyki w budownictwie???