Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak stworzyc tanio ogrod na duzej dzialce

Recommended Posts

:)

Moja kuchnia kosztowała 14.000 - komplet z AGD ;)

Jednak ogród dla mnie, ma znacznie większą wartość niż dom i jego wyposażenie. No bo dom to można zawsze wyburzyć i postawić nowy, meble wymienić, ściany przemalować. W ogrodzie jednak szkielet zawsze zostanie - raczej nikt przy zdrowych zmysłach nie wytnie w pień pięknych dużych drzew.

Ogród staje się częścią krajobrazu - otaczającego nas świata.

Dom tylko swoją zewnętrzną częścią jest jego elementem...

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no tak, ale powiedz inwestorowi, że rosliny do jego ogrodu będą kosztowały 14 000 tysięcy, to łapie się za głowę i uważa że to zgoza, horrendalna suma i dlaczego tak dużo? a przy działce 800 czy 1000m2 to nie jest dużo, zwłaszcza gdy ktoś chce mieć w tym magnolie, rododendrony i inne tego typu rośliny. Zakładałam teraz dwie małe rabaty przy tarasie, może z 5m2 razem i wydałam na nie około 150 euro czyli koło 600 zł. I nie rośnie tam nic nadzwyczajnego, a roslin zadarniających tak naprawde powinno byc 2x więcej sztuk, zeby uzyskać szybki efekt.

Daltego ogród nalezy zakładać stopniowo - latami.

We wszystkich programach o ogrodach okazuje się że ich właściciele zakładali ich "fundament" przez kilka lat, a całe życie je dopieszczają.

Tu nie ma miejsca na pośpiech.

Inwestycja rozłożona w czasie tak nie boli ;)

Ja w tym sezonie wydałam już jakieś 2tys... A to kropla w morzu potrzeb - to nawet nie fundament... To chudziak pod ławę :D

Mam tego świadomość, do nikąd się nie śpieszę, wolnym krokiem zmierzam do wyznaczonego celu :)

Ważne pytanie.

Wczoraj przyjechały sadzonki, są z gołym korzeniem - jak je zabezpieczyć? Nie dam rady posadzić ich wszystkich w 2 dni ;)

Czytałam w sieci o kopcowaniu - mam piach rzeczny, mam też czyste kasty tynkarskie.

Jeżeli zrobię z kast coś na kształt doniczki, drzewka porządnie "posadzę" w ten piach to dadzą radę wytrzymac jakieś 5-6dni??

Oczywiście pamiętając o podlewaniu ;)

ja bym nie robiła zaraz przy wejściu samych funkii, bo zima będziesz miała pusty grunt.

A to moja ulubiona inspiracja do cienia:

http://awaytogarden.com/files/2009/02/hakonechloa-final.jpg

Masz tu zimozielonego kopytnika i żurawkę.

Poza tym zwróć uwagę, że twoje inspirację posiadają akcenty pionowe - drzewka, krzewy.

Rzeczywiście przepiękna kompozycja do cienia. Od dziś to i moja inspiracja. Potrzebuję jednak wsparcia w rozpoznawaniu roślin. To na środku to jakaś ozdobna trawka (ale jaka?), po bokach dwie paprocie (jakieś dziwne odmiany?), na pierwszym planie to błyszczące i ciemnozielone to kopytnik a te dwie żółtawe kępki to żurawka (czy ona nie będzie potem za duża i zasłaniać rabaty?), z tyłu dwie funkie (nie wiem jakie, ale wystarczy wybrać podobne ubarwienie), natomiast za trawką i funkiami coś ciemnozielonego, zadarniającego - czy to aby nie barwinek? Po prawej coś przerasta paproć - co? No i z tyłu chyba jakiś krzaczor, całkiem ładny, ale też nie wiem jaki? Prosze o pomoc...

trawa to Hakonechloa a paprocie to odmiany wietlicy japońskiej. To żółte nie musi być żurawką tylko żuraweczką (Heucherella). Z prawej strony pod paprocią jest chyba przywrotnik.

To zdjęcie z angielskiego lub amerykańskiego ogrodu, więc ten zimozielony krzew może być wrażliwy na zimno w naszym klimacie.

Wydjae mi się ze na dalekim planie jest też trójlist, ale nie mam pewności.

Masz rację Elfir...najpierw plan potem zakupy... U mnie zawsze jest tak - o jakie piękne rośliny...żeby był efekt zamówię kilka gatunków w ściśle dobranych kolorach dla efektu... - rośliny w drodze, a ja... - no dobra to gdzie je sadzimy? I o zgrozo zawsze tak jest...jak tego się pozbyć? Straszny nawyk i niebezpieczny dla ogrodu:eek:

No właśnie...mam nadzieję, że będę kiedyś mogła przedstawić Ci swój ogród...za jakieś minimum 6-8 lat. Narazie podpatruję, czytam, popełaniam błędy i staram się wyciągać z nich wnioski. Mój ogród ma dopiero 3-4 lata i w końcu zaczynam mieć rośliny dla których istotnym elementem okresu wegetacji jest nawożenie! Niesamowite odkrycie!:wave: Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Zapomniałam się pochwalić że 760 grabów siedzi w ziemi jak i 250 świerków :)

Teraz zostało tylko podlewać i patrzeć jak rośnie.

Przechodzę do kolejnego etapu czyli nasadzenia w laskach brzozowych - rośliny zgodnie ze wcześniej wymienionymi tutaj :)

Aha mam jedno pytanie: mam takie szczepione "pokręcone" leszczyny, niestety jedna co chwilę wypuszcza odrosty z podkładki. Czy to już zawsze tak będzie? Wycinanie działa tylko doraźnie... Część pokręcona rośnie niemrawo, odrosty za to liczne, silne i ładne. Rozważam zamianę - czyli wytnę to pokręcone a zostawię zwykłą leszczynę - po co sobie życie utrudniać ;)

Chyba że jest jakaś metoda - nie wiem wykopać i zabandażować???

Elfir, proszę o radę :) Mam 9 sadzonek rdestu auberta. W zeszłym roku bardzo fajnie się zapowiadał (roślina łatwa w uprawie), a w tym roku nie wypuścił ani jednego listka. Mieszkam na północnym wschodzie Polski, pod granicą (biegun zimna) i wszystkie rośliny wolniej ruszają na wiosnę niż w innych regionach. Jednak martwi mnie brak oznak życia u tego pnącza. Czy mam jeszcze poczekać, czy już teraz przyciąć krótko przy ziemi, żeby odbiło? Mniejsze gałązki są przesuszone, ale te grubsze próbowałam przełamać, to nie za bardzo mogę , ponieważ są elastyczne, choć w środku nie są tak całkiem zielone tylko bardziej brązowo-zielone. Nie wiem czy dobrze Ci to opisuję. Proszę, podpowiedz co mam robić? Dodam jedynie, że trzy inne sadzonki, które podarowałam w rodzinie, zachowują się tak samo. Co to może znaczyć? Kupione były od sprzedawcy, na którym jeszcze się nie zawiodłam, ponieważ zawsze miał rośliny w doskonałej kondycji. Z góry dziękuję. Dodam, że np. aktinidia już ma śliczne listki...

Nie wiem, czy nie jestem troche offtopic, bo nie miałem siły czytać całego tematu... troszkę tego jest :) ale mam taki pomysł, zeby może jednak dać trochę tej trawy, podzielić ogród na strefy z trawą i poprzedzielać je klinami z roślinami dosadzając nowe wraz z upływem czasu. Koszt wysiania trawy nie jest wysoki, a dobrą kosiarkę spalinową z silnikiem B&S znalazłem już za ok. 1000 zł: http://allegro.pl/hit-kosiarka-spalinowa-leader-675-bs-naped-i1603037998.html

No to trafiłaś w sedno' date=' bo ja mieszkam parę kilometrów pod Suwałkami :bash:. Co teraz? Przycinać, czy juz po zawodach?[/quote']

Jak do tej pory nie wypuściło znaczy że uschnięte. Przełam gałązki i sprawdź czy w środku są zielone i sprężyste czy suche i brązowe

Ja nie cierpię trawnika... To taki zielony beton - beznadzieja. Koszenie co tydzień, nawozy, wertykulacja, aeracja - bez sensu.

Aha i jeszcze pleśń śniegowa i wypalone przez psa placki... Nasiona też nie są darmowe, do tego kupa roboty przy zakładaniu, najczęściej konieczne jest wypożyczenie sprzętu...

Drugi raz nie założyła bym trawnika - ew niezbędne minimum, wysiała bym kwietną łąkę,albo koniczynę :)

Zresztą za rok zacznę stopniowo właśnie zakładać łąkę :)

• 2 years później...

Pomysł jak tanio urządzić dużą działke w MIEŚCIE?

w dodatku bez roboty wielkiej?

- sprzedac część nie ze względów rodzinnych,

- stawy nie ze względu na małe dzieci (roboty też jest pewnie dużo),

- praca, dzieci, nie mam czasu na poświęcenie czasu regularnie więc zostaje ppz (posadzić, podlać, zapomnieć), a ziemia slaba

- nie chce tematu "dzicz" bo to miasto

Sadze drzewa i krzewy owocowe, dokupuje sytematycznie, a reszte kosze na łąkę. Dla dzieci słodko i jest miejsce na zabawe. Jedyną ozdobną to mam róże pnącą ale nie wiem czy wytrwała przesadzenie. Za to planuje dokupic jakąś wierzbe bo szybko rosną, a to co posadziliśmy to na razie badyle. I jakąś choine. Co by tu jeszcze pasowało?

Edytowane przez rewqq