dominikams 11.08.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ja Szmaragdy będę sadzić tylko od frontu. Tam akurat zalezy mi, zeby były zielone cały czas. Natomiast z boków bedzie prawdopodobnie żywopłot z grabu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 13.08.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 - pamietaj ze wielkosc doniczki ma bardzo czesto przelozenie na wielkosc samej rosliny, na przyklad pelargonie sprzedawane w wielopakach i doniczkach fi 9 nie urosna nigdy takie jak te z wiekszych pojemnikow, poniewaz jest to zupelnie inna grupa odmian tzw kompaktowych. Od dwóch lat kupuję właśnie takie(zwisające,czy jak tam one się nazywają) i około połowy czerwca muszę doniczki obciążać kamieniami bo spadają z parapetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 13.08.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Coś mi się poplątało w cytatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 13.08.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Dlaczego dużo ludzi na forum twierdzi, że Tuje to już przezytek, a co w takim razie dać zamiast nich, aby odsłonić się od sąsiadów i zasłonić zieloną siatkę na ogrodzeniu? Zgadzam się. Grunt to posadzić coś więcej niż tuje i jest pięknie. Obok rad wcześniejszych: typu dobry plan, rośliny od znajomych i rodziny itp. Tanio? Zbieram szyszki, więc zaoszczędzam sporo na korze. Zbieram kamyki (gdzie tylko się da), więc mam materiał na skalniak. Kupuję rośliny łatwe w hodowli, niewymagające (więc zwykle tanie), zwracam uwagę gdzie kupuję (czy szkółka czy hipermarket) i jaki jest ich stan… Sama sieję (to co zejdzie oczywiście) i mam swoje roślinki: trzmielinę, tawułę i mnóstwo bylin.. I jak na razie dużo nie wydaję, a ogród pomalutku rośnie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.08.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Ja mam podobny problem. Moja działka liczy 4300m2. Jest na czym gospodarować. Samego podjazdu do domu mam ok. 90m. Mamy sporo trawy. Część jest przeznaczona na sad. Na jesieni zakładam nowy sad. Przygotowuje też warzywnik na przyszły rok. Ale najwiecej pracy kosztuje mnie wokół domu. Chciałabym żeby bylo ładnie ale nie mam na tyle pieniążków. Wydałam juz sporo na ziemię a wiele to nie pomogło. Jeszcze by sie przydało. Chyba ta ziemia mnie pogrzebie Na jesieni kupię w nadleśnictwie modrzewia i moze coś jeszcze. Sadzonki ok. 1,2 kupowałam po 1zł wiosną. Szkoda, bo susza mi je zniszczyła. Posadzę ponownie. nasiona roślin zbieram u siebie i znajomych. Kwiaty jakie mam na dzialce to aksamitki, nagietek, malwy, jeżówka. Wszystkie można samemu sadzić z nasion. Praktycznie zawsze wychodzą. Inne rośliny jak tuje czy jałowce muszę kupować. Przy mojej działce trzeba naprawdę dużo roślin, by było coś widać. Wiem, że nie będę mieć pięknego, wypielęgnowanego, miejskiego ogrodu. Poprostu nawet nie jestem w stanie o niego zadbać. Dlatego musze się pogodzić z sielsko wiejskim charakterem dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 15.08.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Wiem, że nie będę mieć pięknego, wypielęgnowanego, miejskiego ogrodu. Poprostu nawet nie jestem w stanie o niego zadbać. Dlatego musze się pogodzić z sielsko wiejskim charakterem dzialki. Pogodzić? Przecież to sama radość O, na przykład wczoraj na tarasie odkryłam dziurawiec. Zostawiam, niech sobie wędruje dalej Wiejskie ogródki to coś pięknego, spytajcie babci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 15.08.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 podłączę się do tematu. też chciałbym jakoś urządzić ogród. Ten za domem to jakieś 5 arów, ładnie nasłoneczniony i z dobrą ziemią (przynajmniej tak mi sie wydaje, bo sąsiedzi rolnicy tak mówią). Po prawej stronie sąsiad, więc tam myslalem o tujach, by mieć spokój i intymność, po lewej droga polna, nad nami pola, tam u góry planuję jakieś brzozy, sosny, świerki, modrzewie. Jak ktos ma pomysł jak to zagospodarować i czym to będę wdzięczny za wszelką pomochttp://i34.tinypic.com/j7atn9.jpgnastępny obrazek to 5 ar przed domem, w miejscach wybranej ziemi będzie kostka, zostają więc 2 pasy, które chciałbym jakos zagospodarować, tak by wyglądało to jakos reprezentacyjnie...http://i37.tinypic.com/2n8bvcm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Wrzucam orientacyjną propozycje zagospodarowania ogrodu:ogród:http://images29.fotosik.pl/267/ec00021875c45d40.jpgPodjazd do domu:http://images40.fotosik.pl/3/1ad985e72529e40f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 22.08.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Projekt w eksploatacji niepraktyczny, ze względu na krzywą linię brzegów trawnika, oraz pseudoplatanusy zasadzone bezpośrednio na trawniku (wzdłuż podjazdu) - utrudnienia w koszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.08.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 ..............a temat wątku Tani sposób na ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 22.08.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam, Teamt jest rewelacyjny-tez jestem w kropce i chętnie poczytałabym o Waszych pomysłach. Mam do zagospodarowania piaszczystą, nieurodzajną działeczkę 1200 m kw. z budowanym domem. Z pewnością nie będę zwozic ziemi, bo na to mnie nie stać, postawiłam na waraint dostosowania się do warunków glebowych i dobrania (efektownych) roślinm które kochają taki rodzaj gleby. Mam nadzieję, że warunek ten spełnią trawy olbrzymie głownie miskant, który rośnie podobno szybko i tworzy zielone ściany, którymi docelowo zamierzam odsłonić sie od sąsiadów. Trawy bardzo mi sie podobają i chciałabym mieć kilka gatunków w duzych formacjach. Poza tym postanowiłam przekopywać sosenki z pobliskiego nieużytku (skazane na zagładę) aby kiedyś powstała zielona ściana dookoła płotu (na razie brak płotu). Jesienią przekopię dzikie pędy bluszczu od znajomych. Zasiałam mnóstwo lawendy, która dobrzxe znosi piasek i słońce i też zamierzam prowadzić z niej rozsadę. Szkółki leśne to na pewno rewleacyjny pomysł na pozyskanie sadzonek drzewek. Leśnicy sprzedają je podobno za złotówki m. in. dlatego, zeby ludzie nie kradli z lasu świeżych nasadzeń (!). hm.... czekam na inne pomysły i cały czas głowkuję...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 22.08.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 No ja własnie tak nieśmiało chciałam powiedziec, że barwinek i poziomki sobie z lasu przywiozłam (z takiego karczowiska wykopałam). Paprocie też.Winobluszcz i zimozielony bluszcz - od znajomych pouciachiwałam (za zgodą!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.08.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Projekt w eksploatacji niepraktyczny, ze względu na krzywą linię brzegów trawnika, oraz pseudoplatanusy zasadzone bezpośrednio na trawniku (wzdłuż podjazdu) - utrudnienia w koszeniu. Wychodząc z takich założeń praktyczne byłoby wyasfaltowanie całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 22.08.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Projekt w eksploatacji niepraktyczny, ze względu na krzywą linię brzegów trawnika, oraz pseudoplatanusy zasadzone bezpośrednio na trawniku (wzdłuż podjazdu) - utrudnienia w koszeniu. Wychodząc z takich założeń praktyczne byłoby wyasfaltowanie całości. Cóż, powiedział co wiedział. A można by się spodziewać wyższego poziomu. Podtrzymuję swoją opinię, że koszenie trawnika pokazanego przez Elfira będzie pracochłonne. Kosi się łatwo jeżdżąc kosiarką po liniach prostych i bez potrzeby omijania przeszkód w postaci drzew, czy krzewów zasadzonych bezpośrednio na trawniku (te miejsca na ogół wymagają dokaszania podkaszarką). Wiem coś o tym bo koszę raz w tygodniu. Teren mam gliniasty i trawa rośnie, że hej (nawet ta kupiona z napisem "wolnorosnąca"). Tani ogród to także taki, który jest mało pracochłonny w utrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 23.08.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Ależ przecież wyraźnie jest napisane, że te pseudoplatanusy podsadzone są różami lub funkiami - znaczy nie rosną w trawie. Oczywiście, że najprościej jest kosić po liniach prostych, no ale jak ktoś nie lubi koszenia dramatycznie, to zawsze można zredukować powierzchnię trawnika na rzecz okrywowych, ale to zależy co dla kogo jest priorytetem i jaką ma powierzchnię - równie dobrze możnaby mówić, że ogród z roslinami jednorocznymi jest niepraktyczny, bo dużo roboty, ale ile radości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 23.08.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 a ja myślałam że to jest problem pozostaje bieganie za kosiarką i z grabkami (zaczynam tego nie cierpieć). Teraz dziennie patrze za okno i proszę o kilka słonecznych dni żeby można było skosić. Kilka dni dłużej bez koszenia i grabienie trwa 2x dłużej bo wszystko rośnie jak na drożdżach. i jeszcze coś jeśli ktoś myśli, że można stworzyć ogród będąc leniwym to chyba jeszcze nie wie co go czeka ------------------------ a co do tych drzew w trawniku co to się Zbigniew przyczepił że trawa.. u mnie rośnie ale ten zwykły, jeszcze 20 metrowy piękny młodziak, wiosną go przeklinam za to http://free.of.pl/k/kolarzem/jawor/jawor5.jpg ale w ogóle kocham ten piękny Brilliantissimum pewnie też to ma ale co tam jest pięęęęękny to oczywiście w ramach taniego ogrodu wystarczy tylko zlokalizować drzewo a sadzonek do oporu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 23.08.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Raz kozie śmierć, oto moje początki: http://www.album.astral.pl/album/fotos/7864/2/7101/6.jpeg tylko proszę się nie śmiać, mnie naprawdę powoli idzie, bo nieczasowa jestem i wszystkiego się uczę od zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 23.08.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 stokrotko a cotam widać daleko daleeeeeeeko, zasłonisz to? ja bym zasłaniała co innego, wzgórze piękne, ale masz pole do popisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 23.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Stokrotka naprawde ładnie Moje poczatki zaczeła sie w tym roku ....oj strasznie to jeszcze wygląda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 23.08.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Dusiu, za siatką jest pole uprawne, a to na końcu działki to maliny, porzeczki i kompostownik, za ładne toto nie jest, więc zamierzam je zasłonić takimi "naturalistycznymi" roślinkami jak róża pomarszczona, kalina koralowa, głóg, oczar - skróci mi to perspektywę, ale poprawi mi to proporcje działki, która jest długa i wąska, a i tak zostanie mnóstwo miejsca na wybieg dla młodszych domowników generalnie nastawiam się na rodzime gatunki krzewów i drzew - nie chcę mieć kłopotów przy zimowych wichrach, natomiast delikatniejsze roślinki sadzę z przodu domu. No i liczę na Billa McKenzie, to ten po lewej na pierwszym planie, co sie po siatce wspina - posadzony rok temu, przyrosty trzymetrowe i mnóstwo odrostów od korzenia. Fajnie będzie. Z tej perspektywy nie widać paru egzemplarzy posadzonych wiosną przy siatce, ale w sumie one małe są, na razie nie ma sie czym chwalić, poza tym mają byc podziwiane z tarasu. Aha, natrafiłam na problem o którym chyba malo się pisze - weź tu posadź roślinkę, która lubi stanowiska ocienione, jak to stanowisko będzie ocienione dopiero na parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts