Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak stworzyc tanio ogrod na duzej dzialce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam także szkółki przy leśniczówkach - można bardzo tanio kupić świerki, daglezje i krzewy :)

Warto także moim zdaniem zainwestować w zakup pięknych odmian krzewów, które w miarę łatwo rozsadza się później przez ukorzenianie, jak np. hortensje, lilaki.

To samo z nasionami kwiatów jednorocznych - kupujemy raz, najładniejsze odmiany, a w następnym roku mamy już mnóstwo własnych nasion, które wystarczą także dla sąsiadów i znajomych na wymiany :)

Ale generalnie, to zgadzam się z poprzednikami, że najważniejsze jest dobre rozplanowanie ogrodu.

• 4 months później...

Ja mam nasion aksamitek całą miednicę. Zebrałam też nagietki i takie kwiatki które znajoma z Włoch przywiozła, bardzo dekoracyjne zresztą. Będę siać :lol: Będzie kolorowo dzieki temu. Nie zamierzam kupować w tym roku jednorocznych kwiatów.

Na jesieni moej 2 letnie byliny też będą się nadawały do podziału. Coś powinno z nich wyjść. Pomalutku mam nadzieję że będzie przybywać tych roślin na działce.

Ubiegłej wiosny kupiłam w markecie resztki dali. Były przecenione, suche i mizerne ale tanie. Kwitły, a jakże. :lol: Na jesieni wykopałam takie bulwy że szok :lol: Teraz wiosną też je podzielę i powinny kwitnąć

Ja też mam całe mnóstwo nasionek różnistych, ale jeszcze nie wysiałam. Czeka mnie tygodniowa nieobecność w domu więc na 100% by się roślinki zmarnowały.

A dalii to miałam klęskę urodzaju. W ubiegłym roku już nie miałam pomysłu gdzie je posadzić i końcówkę wsypałam brutalnie do jednego dołka i te najładniej zakwitły :D

Edziu zrobiłam tak samo z resztami bulw. WYrósł mi 3 kolorowy krzak :lol:

:D :D :D

W tym roku będzie tego ze dwa razy więcej.

U nas można fajne roślinki znaleźć w lesie, ludzie wywożą tam nadmiar ze swoich ogródków i wiosną można sobie czasem coś ciekawego do swojego ogródka przesadzić. A oprócz tego co przeżyje to pięknie na skraju lasu rośnie i kwitnie.

:D zamiast sobie torebeczkę kupić...

Stokrotko wysiałam te wilce w domu, jessssu jak to szybko rośnie i się zaczyna robić jeden wielki poplątaniec, chyba za szybko powtykałam te nasiona

Buciki sobie kupię ;-)

A ja mam wilca niebieskiego, ładnie się nazywa - Heavenly Blue czy coś takiego, ale myślę wysiać go prosto do gruntu - nie mam miejsca na parapetach :-(

• 2 months później...

Stokrotko kupiłaś :D

a z tym wilcem no nie wiem...chyba ze dwa, trzy nasionka trzeba wysiać

tego mojego poplątańca wrzuciłam do ogrodu już w kwietniu :oops: za chwilę wlezie na drzewo a już się do róż pnących dobierał, te posiane w ziemi mam nadzieję że zadeptałam teraz się matrwię czy ja się tego pozbędę

A teraz o lawendzie, wszystkie babcie ogródkowe są wspaniałe, nic nie wyrzucą a coś mnie podkusiło żeby zagadać jak ładnie rośnie :D a ile się o niej dowiedziałam :D nie pić kawy, nie palić papierosów tylko pić herbatkę z lawendy, obiecałam i odszłam z pełną reklamówką

Jak przeczytałam tytuł: "tani sposób na ogód" to od razu na myśl przyszedł mi pewna osoba( sąsiad) który znalazł bardzo tani sposób na założenie sobie ogrodu...a mianowicie podkradanie roślin innym sasiadom.. :evil: :evil: :evil: . A tak z innej beczki, polecam oprócz bylin sprzedawanych w każdym centrum ogrodniczym (cena ok.3-3,50 pln) nasionka- my posadziliśmy w zeszłym roku macierzankę, mydlnicę bazyliowatą a wtym roku musieliśmy ją dzielić tak sie rozrosła. Pozdrawiam

Bo jak sie zakłada ogród, nie kupuje się w centrum ogrodniczym!

Tylko bezpośrednio u producenta. Z tym, ze trzeba wiedziec wczesniej ile sztuk czegoś jest potrzebne. Bylina, za która płacisz w centrum 3 zł, u producenta kosztuje 1,2-1,5 zł. Z tym, ze trzeba kupić co najmniej 10 sztuk.

Tak samo wrzos - duży w centrum 5-7 zł, a u producenta, młode roślinki w wielopaletach od 2 zł/szt.

jesli ktoś ma możliwość od producenta, no i zgadza się zakupi odpowiednią ilość. Nie wszyscy godza się na zakup 4-5 bylin, liczy się ilość. Jednak zawsze można wysiać nasionka, jest ich zdecydowanie więcej a cena to ok.1,8 do 2,5 w zależności od rośliny. A i radość większa że sie samemu wyhodowało :)

• 1 year później...

Witam wszystkich!

Nie wiem czy taki temat już był, ale proszę o porady /pomysły, jak stworzyć ładny a tani ogród, chodziłoby mi o ogród typu leśny, dodam że powierzchnia całej działki ok 70 arów, natomiast z tego 20 arów jest ogrodzone i stoi dom, w okół domu już mam ogródek .

Natomiast właśnie te pozostałe 50 arów chciałabym zagospodarować tylko koszty są ogromne na stworzenie ładnego ogrodu, w przyszłości zamierzam ogrodzić resztę działki, ale na dzień dzisiejszy chciałabym już coś posadzić, żeby rosło i co roku coś dosadzać tylko nie wiem od czego zacząć :D dodam jeszcze że teren w około to pola uprawne i też mam dwa psy które w przyszłości będą sobie tam biegały :)

Także proszę o jakieś pomysły ,porady i z góry dziękuje i pozdrawiam Magda:bye:

Najprościej to kupować rodzime drzewa i krzewy, nie szczepione na pniu.

Będę zakładała ogród u siebie wokół domu. Już kiedyś postanowiłam, że zrobię 'ptasią stołówkę'.

W zeszłym roku byłam w szkółce bo przy domu rodzinnym chcieliśmy osłonić jedną stronę. Byłam pod wrażeniem jaka duża jest różnica w cenie między czymś szczepionym ozdobnie a zwykłą odmianą (10 razy drożej). Miałam przyszykowane 400zł na krzewy a wydałam 120zł i w dodatku kupiłam kilka nadprogramowych - wszystko się przyjęło.