ECOGREENCITY 29.10.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 WitamPolecam małe formy i po woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 30.10.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Ja nic nie pisałam o trujących owocach, coś z cytatami się rąbie Przepraszam, to ja Stokrotkę chciałam chyba zacytowac, a Ciebie mi się zacytowalo. O to chodzi? Juz poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 30.10.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 88 razy już pisałem, że owoce cisa NIE są trujące Ja się chciałam pochwalic, że wiem, że cisy są rozdzilnopłciowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 02.11.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Polecam także szkółki przy leśniczówkach - można bardzo tanio kupić świerki, daglezje i krzewy Warto także moim zdaniem zainwestować w zakup pięknych odmian krzewów, które w miarę łatwo rozsadza się później przez ukorzenianie, jak np. hortensje, lilaki. To samo z nasionami kwiatów jednorocznych - kupujemy raz, najładniejsze odmiany, a w następnym roku mamy już mnóstwo własnych nasion, które wystarczą także dla sąsiadów i znajomych na wymiany Ale generalnie, to zgadzam się z poprzednikami, że najważniejsze jest dobre rozplanowanie ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.03.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 odświeżam wątek może się przyda na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 11.03.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 O tak, przyda się Jak chcecie, to mogę Wam opisać, w jaki sposób odkryłam drogi sposób na ogród wystarczy mieć po drodze z pracy dwa centra ogrodnicze w których w tym tygodniu pojawiły się sadzonki bylin ja nawet nie liczę, ile kasy przepuściłam od początku marca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.03.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 zamiast sobie torebeczkę kupić... Stokrotko wysiałam te wilce w domu, jessssu jak to szybko rośnie i się zaczyna robić jeden wielki poplątaniec, chyba za szybko powtykałam te nasiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.03.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja mam nasion aksamitek całą miednicę. Zebrałam też nagietki i takie kwiatki które znajoma z Włoch przywiozła, bardzo dekoracyjne zresztą. Będę siać Będzie kolorowo dzieki temu. Nie zamierzam kupować w tym roku jednorocznych kwiatów. Na jesieni moej 2 letnie byliny też będą się nadawały do podziału. Coś powinno z nich wyjść. Pomalutku mam nadzieję że będzie przybywać tych roślin na działce. Ubiegłej wiosny kupiłam w markecie resztki dali. Były przecenione, suche i mizerne ale tanie. Kwitły, a jakże. Na jesieni wykopałam takie bulwy że szok Teraz wiosną też je podzielę i powinny kwitnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 11.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja też mam całe mnóstwo nasionek różnistych, ale jeszcze nie wysiałam. Czeka mnie tygodniowa nieobecność w domu więc na 100% by się roślinki zmarnowały. A dalii to miałam klęskę urodzaju. W ubiegłym roku już nie miałam pomysłu gdzie je posadzić i końcówkę wsypałam brutalnie do jednego dołka i te najładniej zakwitły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.03.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Edziu zrobiłam tak samo z resztami bulw. WYrósł mi 3 kolorowy krzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 11.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Edziu zrobiłam tak samo z resztami bulw. WYrósł mi 3 kolorowy krzak W tym roku będzie tego ze dwa razy więcej. U nas można fajne roślinki znaleźć w lesie, ludzie wywożą tam nadmiar ze swoich ogródków i wiosną można sobie czasem coś ciekawego do swojego ogródka przesadzić. A oprócz tego co przeżyje to pięknie na skraju lasu rośnie i kwitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja mam jeszcze działkę z samosiejkach rudbekii i szafirków. Wiosną postaram sie nad szafirkami zapanować i wykopać je z trawy a potem wsadzic w jednym miejscu. Rudbekie są nie do opanowania. Można je za to kosić razem z trawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa 11.03.2009 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Watek odświeżony żyje już własnym życiem, a ja bidula dalej mam działkę łysą jak kolano i silne postanowienie, że już teraz, w tym sezonie, żeby się miało walić i palić zacznę..Ech.. trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 12.03.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 zamiast sobie torebeczkę kupić... Stokrotko wysiałam te wilce w domu, jessssu jak to szybko rośnie i się zaczyna robić jeden wielki poplątaniec, chyba za szybko powtykałam te nasiona Buciki sobie kupię A ja mam wilca niebieskiego, ładnie się nazywa - Heavenly Blue czy coś takiego, ale myślę wysiać go prosto do gruntu - nie mam miejsca na parapetach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 12.05.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Stokrotko kupiłaś a z tym wilcem no nie wiem...chyba ze dwa, trzy nasionka trzeba wysiać tego mojego poplątańca wrzuciłam do ogrodu już w kwietniu za chwilę wlezie na drzewo a już się do róż pnących dobierał, te posiane w ziemi mam nadzieję że zadeptałam teraz się matrwię czy ja się tego pozbędę A teraz o lawendzie, wszystkie babcie ogródkowe są wspaniałe, nic nie wyrzucą a coś mnie podkusiło żeby zagadać jak ładnie rośnie a ile się o niej dowiedziałam nie pić kawy, nie palić papierosów tylko pić herbatkę z lawendy, obiecałam i odszłam z pełną reklamówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 16.05.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Jak przeczytałam tytuł: "tani sposób na ogód" to od razu na myśl przyszedł mi pewna osoba( sąsiad) który znalazł bardzo tani sposób na założenie sobie ogrodu...a mianowicie podkradanie roślin innym sasiadom.. . A tak z innej beczki, polecam oprócz bylin sprzedawanych w każdym centrum ogrodniczym (cena ok.3-3,50 pln) nasionka- my posadziliśmy w zeszłym roku macierzankę, mydlnicę bazyliowatą a wtym roku musieliśmy ją dzielić tak sie rozrosła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Bo jak sie zakłada ogród, nie kupuje się w centrum ogrodniczym!Tylko bezpośrednio u producenta. Z tym, ze trzeba wiedziec wczesniej ile sztuk czegoś jest potrzebne. Bylina, za która płacisz w centrum 3 zł, u producenta kosztuje 1,2-1,5 zł. Z tym, ze trzeba kupić co najmniej 10 sztuk.Tak samo wrzos - duży w centrum 5-7 zł, a u producenta, młode roślinki w wielopaletach od 2 zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 18.05.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 jesli ktoś ma możliwość od producenta, no i zgadza się zakupi odpowiednią ilość. Nie wszyscy godza się na zakup 4-5 bylin, liczy się ilość. Jednak zawsze można wysiać nasionka, jest ich zdecydowanie więcej a cena to ok.1,8 do 2,5 w zależności od rośliny. A i radość większa że sie samemu wyhodowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalenakr1 18.02.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam wszystkich! Nie wiem czy taki temat już był, ale proszę o porady /pomysły, jak stworzyć ładny a tani ogród, chodziłoby mi o ogród typu leśny, dodam że powierzchnia całej działki ok 70 arów, natomiast z tego 20 arów jest ogrodzone i stoi dom, w okół domu już mam ogródek . Natomiast właśnie te pozostałe 50 arów chciałabym zagospodarować tylko koszty są ogromne na stworzenie ładnego ogrodu, w przyszłości zamierzam ogrodzić resztę działki, ale na dzień dzisiejszy chciałabym już coś posadzić, żeby rosło i co roku coś dosadzać tylko nie wiem od czego zacząć dodam jeszcze że teren w około to pola uprawne i też mam dwa psy które w przyszłości będą sobie tam biegały Także proszę o jakieś pomysły ,porady i z góry dziękuje i pozdrawiam Magda:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 18.02.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Najprościej to kupować rodzime drzewa i krzewy, nie szczepione na pniu. Będę zakładała ogród u siebie wokół domu. Już kiedyś postanowiłam, że zrobię 'ptasią stołówkę'.W zeszłym roku byłam w szkółce bo przy domu rodzinnym chcieliśmy osłonić jedną stronę. Byłam pod wrażeniem jaka duża jest różnica w cenie między czymś szczepionym ozdobnie a zwykłą odmianą (10 razy drożej). Miałam przyszykowane 400zł na krzewy a wydałam 120zł i w dodatku kupiłam kilka nadprogramowych - wszystko się przyjęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts