Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak stworzyc tanio ogrod na duzej dzialce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem co to jest :( Zdjęcie jest za mało wyraźne. Na pewno jakieś pnącze lub krzew a nie bylina, sądząc po sposobie wzrostu. Na jednym zdjęciu trochę przypominają listki kształtem bluszcz ale nie pasuje odcień zieleni. Wydaje mi się na dodatek, że ta roślina okrywowa jest strzyżona, by była aż tak niska.

Na innym zbliżeniu na bank jest runianka, ale zdjęcie dotyczy innego miejsca.

oryginał stąd: http://www.shwa.net/Projects/Modern_Ranch.html

Pod brzózkami IMHO jest bluszcz.

• 2 weeks później...

"Nadejszła ta wiekopomna chwila" :)

Właśnie zamówiłam 760 świerków i 840 grabów na żywopłot... Te świerki to na pierwszy rząd (tło), za rok zacznę coś przed nimi dosadzać, jakieś derenie, jarzębiny, bzy, jaśminy itd.

Ponieważ mam sporo już dość sporych brzóz ;) w tym ze 6 takich jakby zagajników po kilka/kilkanaście sztuk, trawa pod nimi jest marna i niewygodnie się kosi, planuję nasadziić bluszcz zimozielony, barwinek z niebieskimi kwiatkami i coś jeszcze by mi się przydało, ew barwinek z białymi kwiatkami. mam nadzieję że barwinek sobie poradzi i z czasem utworzy gęsty kobierzec.

Muszę stopniowo ograniczć ilość trawy :)

W tym roku równiez podejmę próbę założenia łąki kwietnej.

Mam pytanie czy w "sadzie" można zamiast trawy dać koniczynę? Ładnie wygląda, deptać w miarę można, kosić nie trzeba...

Martadela - mam podobne plany ogrodnicze - też mam lasek z przewagą brzóz i planuję coś z nim zrobić ;)

Planuję dosadzić trochę sosen, chciałabym też kilka rododendronów i koniecznie jakieś płożące zadarniające zamiast trawy pod drzewa.

Może wkleisz jakieś foki jak już coś powsadzasz?

:)

Oj z tymi brzozami - gdyby nie były takie piękne to....

A tak serio to naprawdę dają w kość :) maaaasa listków do grabienia, nic pod nimi nie rośnie... Rododendrony też mi sie bardzo podobają, jednak mam ciężką glebę i 3 posadzone 2 lata temu, w przygotowanych wcześniej dołkach, azalie ledwie zipią - prawie nie mają przyrostów - więc o rododendronach mogę zapomnieć.

Wrzucę "podrasowane" ;) w Paint zdjęcie satelitarne - teraz jest nieco inaczej, jest nowa droga, ale cała reszta się zgadza.

http://img825.imageshack.us/img825/6089/maasatelita.png

Kupa roboty przed nami, ale nam się nie śpieszy :)

Świerki mają być na długich bokach, graby na krótkich.

Trochę już do ziemi powtykałam ale wszystko jeszcze małe i "ginie" na takiej powierzchni.

Przed domem od pn koło wejścia, mam taki mały kawałek jakieś 4x2m, pełny cień, chciałam tam zrobic "kipiel" zieleni z host - podobno sa przysmakiem slimaków, tych jest sporo na mojej działce, ale może się uda.

Jak przyjdą roślinki i zacznę je sadzić, zrobię zdjęcia - co by potem wiedzieć gdzie co mam :)

zrób te zagajniki nie na trawniku tylko na rabatach podsadzonych irgami, berberysem (Green Carpet), śnieguliczką, tawliną, jałowcami pośrednimi (w jaśniejszych miejscach) i mikrobiotą.

Drzewa już są, a trawę właśnie staram się wyprzeć :)

Irgi już w zeszłym roku zaczęłam sadzić pod taką małą kępą brzóz - zobaczymy jak odbiją na wiosnę.

Jałowce pośrednie mi się nie podobają, są jakieś takie bez wyrazu i sztucznie wyglądają, i mają zapach podobny do kociego moczu ;)

Mikrobiota ze wzgl na formę zbliżoną do jałowców równiez odpada...

Śnieguliczka też wygląda mało efektownie (chyba mi obżydła za młodu,całe osiedla nią obsadzali)- czy coś się nią żywi? To by mogło przemówić na jej korzyść.

A ostrokrzewy dałyby radę? Albo coś podobnego co dorasta do max 1,2m wysokości i ma ładne kolorowe owoce?

oczywiście, że śnieguliczka ptaki się żywią. Zobacz niskie odmiany, o różowych owocach.

Ostrokrzewy raczej w osłoniętych miejscach z żyzną glebą i nawadnianiem. Poza tym ostrokrzewy nie komponują się ze słowem "tanio" :) W naszym klimacie trudno o zimozielone gatunki, które nie wymagają pielęgnacji.

Może kalina hordowina i trzmielina oskrzydlona?

:) To ostrokrzewy odpuszczam, ale wiem że jest coś podobnego do ostrokrzewu - też ma czerwone żółte lub pomarańczowe owoce na długich gałązkach - tylko jako ogrodnik na poziomie "zielonym do góry" nie pamiętam nazwy...

Trzmielina oskrzydlona i kalina hordownia są śliczne - dzięki za podpowiedź - na pewno będę je mieć :) Nawet ta śnieguliczka z różowymi owocami mogłaby być.

Muszę tylko wybrać dla nich odpowiednią kępę brzozową żeby mi nie zamykały widoku na dalszą część "ogrodu"

Zamówiłam do jednego z zagajników 30szt barwinka... Inną kepę brzozową obsadzę bluszczem pospolitym.

Tak, tak właśnie o ognik. Pod brzozy to on się nie nada z tego co właśnie przeczytałam. Drogi nie jest, tylko pewnie na mojej ciężkiej i zasadowej ziemi niebędzie zbyt dobrze rósł :( Szkoda bo ładnie by wyglądał na tle świerków... Edytowane przez martadela
literówka

Cześć Martadela - faktycznie przestrzeń to Ty masz - robi wrażenie :yes:

U Ciebie są zagajniki - ja mam odwrotną sytuację - spory i dość gęsty lasek, z dwiema niewielkimi polankami (jedna w dzikich jeżynach, które niebawem pożegnam). Będę chciała sukcesywnie zastąpić krzaki i trawę pod drzewami płożącymi do cienia i półcienia, marzą mi się też kępki jakichś kostrzew na polankach.

Brzozy śmiecą, wiem - mam taką wielką na działce rekreacyjnej, więc już jestem trochę obeznana. Tutaj będzie tych śmieciuchów sporo więcej, więc nie mam szans na wygraną walkę. Z tarasu będę sprzątać, ale reszty niespecjalnie - ogród ma mieć głównie leśny charakter, więc nie będzie chyba aż tak to przeszkadzać.

A jaką masz glebę? U mnie piach, na wierzchu miejscami trochę próchnicy - mam nadzieję, że rododendrony mi się przyjmą i nie będą marnieć, tylko nie wiem jak z brzozami się pogodzą, może lepiej w bliższym sąsiedztwie ich nie sadzić?

W ogóle ponoć pod brzozami mało co chce rosnąć :(

Gleba u mnie koszmarna, niby 3-4 klasa, ale kluch taki ciężki. Ze 40cm tzw humusu, który u mnie jest siakiśtaki ilasty, jak mokry to miękki i sprężysty, jak suchy to zbity jak skała... Pod nim jakieś 0,5m gliny a potem gruboziarnisty piach z przekładkami ilastymi i gliniastymi. Kiedyś robiłam tast pH to mi wyszedł odczyn zasadowy i to taki na prawie max skali ;)

Ja początkowo chciałam zostawiać liście brzozowe by sobie przegniły i robiły stopniowo próchnicę - jak w naturze... Nestety brzozy rosną strasznie szybko, ilosc liści też zwiększa się w tempie geometrycznym, w efekcie np. mój piękny mech miejscami padł - liście go zadusiły... Więc jednak wygrabiam trochę, w tym roku muszę kupić albo odkurzacz do liści albo taki kosz z funkcją zagrabiania do traktorka - 8000m2 to jednak za dużo do pracy ręcznej. Tak samo jest ze skoszoną trawą, większość zostaje po prostu tak jak ją wyrzut z traktorka rozsypie. Jednak na części "reprezentacyjnej" - czyt. beznadziejnym zielonym monolicie - muszę używać kosza, bo by się wszystko zadusiło.

Ehh marzy mi się taki bardziej park niż ogród: drzewa, przestrzeń, krzewy, sadzawka z tatarakiem i żabami, zakamarki, jakieś 2 ukryte ławeczki... Powoli, powoli do celu ;)

Edytowane przez martadela
;)

pewnie na mojej ciężkiej i zasadowej ziemi niebędzie zbyt dobrze rósł :( Szkoda bo ładnie by wyglądał na tle świerków...

Ale on właśnie lubi zasadowe gliny.

Na gliny - dereń biały, irgi, czeremcha, bluszcz, bez czarny, świerk serbski, modrzew, sosna czarna, pigwowce, dereń jadalny, dereń świdwa, forsycja, jaśminowiec, złotlin, wiklina, leszczyna

Edytowane przez Elfir

Na gliny - dereń biały, irgi, czeremcha, bluszcz, bez czarny, świerk serbski, modrzew, sosna czarna, pigwowce, dereń jadalny, dereń świdwa, forsycja, jaśminowiec, złotlin, wiklina, leszczyna

:) mówiłam że nic nie wiem :)

Lista przepisana - bardzo bardzo dziękuję :)

Też przepisałam tę listę, bo u mnie sama glina. Ale czy świerki dobrze rosną na glinie? Czy tylko serbski się nadaje na taką gliniastą ziemię?