Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak stworzyc tanio ogrod na duzej dzialce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 210
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na "Giełdzie kwiatowej" nic nie było... Znaczy pod moim kątem patrząc - czyli czytaj roślinki wymienione we wcześniejszych postach.

Kupiłam jedynie: jaśminowiec taki ok 80cm po 6zł, hibiskus ok 50cm po 6zł, pigwowiec po 4,5zł. Ceny fajne ale wybór kiepski, same kwaitki i sadzonki warzyw, troszkę iglaków, drzewka owocowe tylko hurtowo.

Elfir

ja bym sadziła co 2 m w literę W (wówczas odległości pomiędzy roślinami dadzą 1 m). Tyle, że troszkę poczekasz, aż zaczną zasłaniać. Jak gęściej, to raczej do strzyżenia.

Hmmm chciałoby się napisać "jak nie urok to sraczka" ;) Jak tu mieć ciastko i zjeść ciastko.

Nie wiem co mam robić, ten rozstaw o którym piszesz wygląda najrozsądniej, jednak naprawdę długo będę czekać.

Może gęściej a potem przerzedzić wycinając - muszę z mężem się skonsultować, niestety jestem prawie pewna jego odpowiedzi - dodatkowe 200m żywopłotu do strzyżenia nie wejdzie w rachubę, już i tak będzie blisko 140m grabowego...

Edytowane przez martadela

Fajny temacik - działkę mam nieobsadzoną i gliniastą, więc jak najbardziej skorzystam dzięki Wam. :)

Cypryśnik - rany! wybudowałeś piękny dom, obsadziłeś ogród i na nowo zaczynasz??!! Chociaż ... też jestem ciekawa, jak długo starczy mi sił i energii na moją dosyć sporą działkę i dom. ;)

Czy trudno kosi się trawę z przerośniętych betonych płyt ażurowych?

Witam.

Hmmmmm, własnie jestem w trakcie zagospodarowywania swojego ogrodu. Nakupiłam juz troszkę roslinek między innymi jałowce(3gat) ,świerk srebrny(2szt),swierk kaukaski(5szt),mnóstwo cebulek funki,15 rododenrdonów-małe (wiem ,że trudne ale je uwielbiam i zrobie wszystko żeby rosły:)),sporo bukszpanów,tuja kula(nie pamietam nazwy) 4szt ,cisy,budleja dawida 2szt,ufff i mam teraz zagwozdkę jakos nie moge ubrac tego w całość. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

na 320 lat będziesz miała zapewnione choinki na święta :)

Zakładam, że zamówiłaś bardzo małe sadzonki? Posadź gęściej, trudno, będziesz wycinać.

tak z 20szt to i tak planowałam na zapas, jak który uschnie to na wymianę...

Mogę jeszcze obsadzić część nieogrodzoną działki, ale tam mi wejdzie jakieś 100szt i sarny wyżrą do gołej ziemi, więc chyba bez sensu.

Nie wiemmoze sprobuje zmienic zamowienie w szkółce, a kasę wydam tez u nich ale na inne roślinki. Muszę do nich zadzwonic...

Martadela - piszesz o giełdzie na Karmelkowej? Właśnie się na nią wybieram. Po kwiaty. Tylko wydaje mi się, ze tam rośliny w 99% made in Holland. I iglaki pędzone w ich warunkach nie radzą u nas-ale może to plotki :)

Tak dokładnie byłam tam dzisiaj :)

Kwiatów spory wybór, iglaków mniejszy, o reszcie nie wspomnę...

Wjazd autem i we 4 osoby 40zł...

Nie był to biznes mojego życia ;)

No ale był plan... że mają być chionki. Tylko to małż sieć penetrował. I wynalazł rozstaw co 80cm rzędy od siebie 1m. Ja grzecznie tylko policzyłam i zamówiłam - życie :)

Ja niestety tak mam że jak cos komuś zlecę to po nim nie sprawdzam - błąd, chcesz mieć zrobione dobrze zrób samemu.

Dobrze że owocówek mążnie wybierał ;) to by było.

Decyzja jest taka że nieogrodzoną część działki obsadzimy, no i ogrodzimy siatką leśną. Resztę się poupycha po znajomych coby się nie zmarnowało.

tylko jakieś 180szt ;)