pepe2009 14.11.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) kurcze faktycznie tragicznie to wygląda- masz dach deskowany czy tylko łaty? Jeśli łaty to w jakim rozstawie - wygląda mi to na "niefachowe" chodzenie po dachu stąd te wygięcia - oczywiście,że blacha na rąbek pracuje ale wg mnie nierealne jest żeby tak bardzo i zakładam,że w tak krótkim czasie nawet jeśli wkręcili wkręty z maksymalną siłą (po wkręceniu ich do oporu należy je odkręcić o pół obrotu zapewniając panelom pracę w wyniku kurczenia i rozszerzania pod wpływam temperatury). Swoją drogą myślałem,że ta blacha ma przetłoczenia usztywniające....U mnie też ekipa będzie kładła tego typu panele(tylko z przetłoczeniami) za 2 tygodnie i powoli się denerwuję, bo zaczynają marudzić, że nie będzie pełnego deskowania tylko łaty co 25cm itd.... P.S Myślę, że powinieneś przesłać zdjęcia do producenta bo coś jest ewidentnie spartolone - myślę,żę wina leży na 100% po stronie ekipy widziałem dachy kryte na rąbek, słyszałem opinie,że może LEKKO falować ale jeśli: -więźba będzie prosta-panele nie będą dokręcone zbyt mocno-będą miały przetłoczenia-nie będą zbyt długie (tzn ponad 6m) to nie powinno być to widoczne.....powodzenia,pozdr. P.S Ze strony producenta wynika,że EMKA CLICK ma przetłoczenia: http://www.plannja.com/templates/PageW____36259.aspx Ty masz chyba tylko "EMKĘ" ale nie click: http://www.plannja.com/templates/PageW____21934.aspx Edytowane 14 Listopada 2011 przez pepe2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 14.11.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Klub_AA pisałam już u Ciebie w blogu, ale powtórzę. U mnie kładą panele Pruszyńskiego z przetłoczeniami. Na razie zaczęli nad garażem, ale żadnych wgnieceń nie widać (ostatnie zdjęcie w dzienniku). Wiele osób robi takie dachy, ale jeszcze nigdzie nie widziałam takiego efektu. Nie znam się na tym, ale może to kwestia podłoża, tzn. masz łaty (może zbyt duże odstępy?) czy deskowanie? Na stronie Pruszyńskiego jest coś w stylu przewodnika , czyli Praktyczny poradnik montażu. Inny producent, ale zasada montażu pewnie podobna. Możesz zobaczyć czy ekipa, na którymś etapie nie nawaliła. Edytowane 14 Listopada 2011 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 14.11.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Agalind, Specjalnie zrobilem u sibie zamiast deskowania plytowanie. Na calym dachu mam plyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Kulik 14.11.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Falowania nie powinno być , jeśli masz dach opłytowany jak piszesz to przy odpowiednim podkładzie z desek ażurowo , ewentualnie gęsto bitych łat taki efekt nie powinien występować .Najbardziej martwi mnie okno kombi obrobione kołnierzem standardowym z obciętym jak mnie oczy nie mylą ołowiem. Mam obawy co do szczelności tych połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 14.11.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Agalind, Specjalnie zrobilem u sibie zamiast deskowania plytowanie. Na calym dachu mam plyty OSB. Skoro zrobiłeś płyty, to tym bardziej nie powinno być falowania. Było widać te załamania przed położeniem na dachu? Edytowane 14 Listopada 2011 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 14.11.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Niestety nie widzialem czy zagniecenia byly przed polozeniem. Przyjze sie jak zaczna robic druga strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.11.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Dość typowy efekt takiego pokrycia. Część firm zaczyna robić już przetłoczenia. Te "klikowe" blachy są dość tandetne. W blachach na rąbek są hawtry przesuwne umożliwiające pracę blachy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 14.11.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Możliwe jest to że panele zostały zdeformowane podczas podawania na dach. Z tym cholerstwem trzeba obchodzić się jak z jajkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 15.11.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Andrzej Wilhelmi, Twoim zdaniem to moze byc wina braku przetloczen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.11.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Takie pofalowania mogą powstać już przy wyjściu z maszyny formującej profil. Mogą się pogłębić przy mocowaniu do dachu. Nieróności więźby mogą je jeszcze pogłębić. Biorąc te uwarunkowania pod uwagę firmy produkujące wprowadzają podłużne przetłoczenia (jedno, dwa a nawet trzy), które usztywniają i redukują powstające naprężenia. W mojej opinii gdyby były te przetłoczenia problem by nie wystąpił. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barszczu 18.11.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Dla takiej blachy raczej małe ma znaczenie czy jest deskowanie czy nie tylko musi być prościutka więźba i idealne łaty. Rozstaw łat dokładnie wg instrukcji producenta! Na Twoim dachu blacha nie ma wspominanych przetłoczeń, a i pewnie została niestarannie położona. Wprawdzie na moim dachu blacha jest innego typu (Rukki Classic Premium - nie ma przetłoczeń wzdłuż panelu tylko cała jest przetłoczona drobnymi perełkami) ale załączam przykładowe zdjęcie. Jedno drobne wgniecenie się zdarzyło dekarzom obok okna dachowego - spod domu go jednak nie widac tylko z oddali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.11.2011 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Wzorowe wykonanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suvis 26.11.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) pzdr Edytowane 28 Stycznia 2016 przez suvis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barszczu 27.11.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 niemożliwe jak masz deskowanie. Coś jest spieprzone. Prawdopodobnie zniszczona blacha przed położeniem. U siebie mam deskowanie ale blache położyłem na łatach 32x80 w odstępach 35cm. Co prawda mam przetłoczenia poziome (ruukki vintage) ale nic takiego się niedzieje. A chodziłem po niej już nie raz stawając oczywiście w miejscach łat. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a606f70a327.jpg A co pomoże deskowanie skoro np. łaty mają różna grubość. Moi dekarze mierzyli grubość każdej łaty przed przybiciem i kilka odrzucili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 27.11.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 U nas własnie skończyli dach. Ten materiał wymaga większej cierpliwości i delikatności w obchodzeniu. Trochę nerwów nas to kosztowało, choć uwagi pewne mamy. http://img412.imageshack.us/img412/808/1010kv.th.jpg http://img853.imageshack.us/img853/2479/1006gb.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suvis 30.11.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) Z tego co się orientuję to płaską blachę najlepiej kładzie się na deskowaniu, (bezpośrednio na równych dechach ułożonych ażurowo lub na szczelnie ułożone dechy daje się specjalną membranę wentylującą przypominającą myjkę do naczyń (cholernie droga).Panele (jak nasze) dopuszczają na łatach odpowiednio rozmieszczonych wg zaleceń producenta blachy. Jeżeli dobrze zrozumiałem to u Klub_AA ułożono panele na płyatch osb bez łat. Czyli wstępne poszycie powinno być równe i blacha nie powinna falować. Nie wiem czy dali membranę na OSB czy nie. Inna możliwość to panele przykręcone do oporu (blacha na skutek rozszerzalności cieplnej się odkształca). Powinno się zostawić pół obrotu luzu.Lub jak w przypadku płaskiej blachy z ręcznie zagniatanym felcem mocować specjalnymi uchwytami (żabkami). U mnie przy rozładunku złamali jeden panel na felcu. I dokładnie w tym miejscu gdzie jest załamana (słabsza), blacha się delikatnie odkształciła. Kręconą mam do oporu gdyż vintage to taka wersja oszczędnościowa ruukki i montuje się ją trochę podobnie jak trapez (wkręty od góry w poziomych przetłoczeniach) Tak na marginesie Klub_AA:Widzę że też masz wypuszczony dach w jednym miejscu. Co prawda jest to blisko już okapu ale ta wiatrownica w tej części szczelna raczej nie będzie, woda z góry będzie wpływać pod nią. Chyba że ją jakoś uszczelnili od góry. Edytowane 30 Listopada 2011 przez suvis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 15.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Kolega zrobił dach z metrobonda. Jak na razie po roku żadnych zmian - wygląda ładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.10.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Czy nie uważacie że takie falowanie jak we wpisnie niżej (tu) może być efektem montażu w chłodne/zimne/pochmurne dni, kiedy blacha przy mocowaniu ma niską temp. i jest "skurczona", a później podgrzana od słońca może się względnie mocno rozszerzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Przy tak prostym dachu takie pofalowania nie powinny wystąpić. One występują w określonych miejscach i są efektem niewyprowadzonej połaci dachu. Wkręt mocujący ciągnie panel w dół. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paputos 09.09.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 witam,co sądzicie o blachodachówce modułowej Planja Flex?Może macie jakieś zdjęcia dachów z tą blachodachówka?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts