Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA PLANNJA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, dyskusja

krzychu74

Recommended Posts

kurcze faktycznie tragicznie to wygląda- masz dach deskowany czy tylko łaty? Jeśli łaty to w jakim rozstawie - wygląda mi to na "niefachowe" chodzenie po dachu stąd te wygięcia - oczywiście,że blacha na rąbek pracuje ale wg mnie nierealne jest żeby tak bardzo i zakładam,że w tak krótkim czasie nawet jeśli wkręcili wkręty z maksymalną siłą (po wkręceniu ich do oporu należy je odkręcić o pół obrotu zapewniając panelom pracę w wyniku kurczenia i rozszerzania pod wpływam temperatury).

Swoją drogą myślałem,że ta blacha ma przetłoczenia usztywniające....U mnie też ekipa będzie kładła tego typu panele(tylko z przetłoczeniami) za 2 tygodnie i powoli się denerwuję, bo zaczynają marudzić, że nie będzie pełnego deskowania tylko łaty co 25cm itd....

P.S Myślę, że powinieneś przesłać zdjęcia do producenta bo coś jest ewidentnie spartolone - myślę,żę wina leży na 100% po stronie ekipy widziałem dachy kryte na rąbek, słyszałem opinie,że może LEKKO falować ale jeśli:

-więźba będzie prosta

-panele nie będą dokręcone zbyt mocno

-będą miały przetłoczenia

-nie będą zbyt długie (tzn ponad 6m)

to nie powinno być to widoczne.....powodzenia,pozdr.

P.S Ze strony producenta wynika,że EMKA CLICK ma przetłoczenia:

http://www.plannja.com/templates/PageW____36259.aspx

Ty masz chyba tylko "EMKĘ" ale nie click:

http://www.plannja.com/templates/PageW____21934.aspx

Edytowane przez pepe2009

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klub_AA pisałam już u Ciebie w blogu, ale powtórzę. U mnie kładą panele Pruszyńskiego z przetłoczeniami. Na razie zaczęli nad garażem, ale żadnych wgnieceń nie widać (ostatnie zdjęcie w dzienniku). Wiele osób robi takie dachy, ale jeszcze nigdzie nie widziałam takiego efektu. Nie znam się na tym, ale może to kwestia podłoża, tzn. masz łaty (może zbyt duże odstępy?) czy deskowanie? Na stronie Pruszyńskiego jest coś w stylu przewodnika , czyli Praktyczny poradnik montażu. Inny producent, ale zasada montażu pewnie podobna. Możesz zobaczyć czy ekipa, na którymś etapie nie nawaliła. Edytowane przez agalind

Falowania nie powinno być , jeśli masz dach opłytowany jak piszesz to przy odpowiednim podkładzie z desek ażurowo , ewentualnie gęsto bitych łat taki efekt nie powinien występować .

Najbardziej martwi mnie okno kombi obrobione kołnierzem standardowym z obciętym jak mnie oczy nie mylą ołowiem. Mam obawy co do szczelności tych połączeń.

Agalind,

Specjalnie zrobilem u sibie zamiast deskowania plytowanie. Na calym dachu mam plyty OSB.

Skoro zrobiłeś płyty, to tym bardziej nie powinno być falowania. Było widać te załamania przed położeniem na dachu?

Edytowane przez agalind

Takie pofalowania mogą powstać już przy wyjściu z maszyny formującej profil. Mogą się pogłębić przy mocowaniu do dachu. Nieróności więźby mogą je jeszcze pogłębić. Biorąc te uwarunkowania pod uwagę firmy produkujące wprowadzają podłużne przetłoczenia (jedno, dwa a nawet trzy), które usztywniają i redukują powstające naprężenia. W mojej opinii gdyby były te przetłoczenia problem by nie wystąpił. Pozdrawiam.

Dla takiej blachy raczej małe ma znaczenie czy jest deskowanie czy nie tylko musi być prościutka więźba i idealne łaty.

Rozstaw łat dokładnie wg instrukcji producenta! Na Twoim dachu blacha nie ma wspominanych przetłoczeń, a i pewnie została niestarannie położona. Wprawdzie na moim dachu blacha jest innego typu (Rukki Classic Premium - nie ma przetłoczeń wzdłuż panelu tylko cała jest przetłoczona drobnymi perełkami) ale załączam przykładowe zdjęcie. Jedno drobne wgniecenie się zdarzyło dekarzom obok okna dachowego - spod domu go jednak nie widac tylko z oddali.

domek.jpg

niemożliwe jak masz deskowanie. Coś jest spieprzone. Prawdopodobnie zniszczona blacha przed położeniem.

U siebie mam deskowanie ale blache położyłem na łatach 32x80 w odstępach 35cm. Co prawda mam przetłoczenia poziome (ruukki vintage) ale nic takiego się niedzieje. A chodziłem po niej już nie raz stawając oczywiście w miejscach łat.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a606f70a327.jpg

A co pomoże deskowanie skoro np. łaty mają różna grubość. Moi dekarze mierzyli grubość każdej łaty przed przybiciem i kilka odrzucili.

U nas własnie skończyli dach. Ten materiał wymaga większej cierpliwości i delikatności w obchodzeniu. Trochę nerwów nas to kosztowało, choć uwagi pewne mamy.

http://img412.imageshack.us/img412/808/1010kv.th.jpg

http://img853.imageshack.us/img853/2479/1006gb.th.jpg

Z tego co się orientuję to płaską blachę najlepiej kładzie się na deskowaniu, (bezpośrednio na równych dechach ułożonych ażurowo lub na szczelnie ułożone dechy daje się specjalną membranę wentylującą przypominającą myjkę do naczyń (cholernie droga).

Panele (jak nasze) dopuszczają na łatach odpowiednio rozmieszczonych wg zaleceń producenta blachy.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to u Klub_AA ułożono panele na płyatch osb bez łat. Czyli wstępne poszycie powinno być równe i blacha nie powinna falować.

Nie wiem czy dali membranę na OSB czy nie.

Inna możliwość to panele przykręcone do oporu (blacha na skutek rozszerzalności cieplnej się odkształca). Powinno się zostawić pół obrotu luzu.

Lub jak w przypadku płaskiej blachy z ręcznie zagniatanym felcem mocować specjalnymi uchwytami (żabkami).

U mnie przy rozładunku złamali jeden panel na felcu. I dokładnie w tym miejscu gdzie jest załamana (słabsza), blacha się delikatnie odkształciła.

Kręconą mam do oporu gdyż vintage to taka wersja oszczędnościowa ruukki i montuje się ją trochę podobnie jak trapez (wkręty od góry w poziomych przetłoczeniach)

Tak na marginesie Klub_AA:

Widzę że też masz wypuszczony dach w jednym miejscu. Co prawda jest to blisko już okapu ale ta wiatrownica w tej części szczelna raczej nie będzie, woda z góry będzie wpływać pod nią. Chyba że ją jakoś uszczelnili od góry.

Edytowane przez suvis

• 4 months później...
  • 6 months później...
  • 1 year później...