Mateusz Jan 06.06.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Skoro co2 jako izolator (NASA chciało obniżyć wagę, tak?) - to wychodzi na to, że jedyną rzeczą, która działa w matach jest warstwa powietrza w samej macie (pęcherzyki) oraz zalecana pustka powietrzna i układ dwóch a nawet trzech warstw folii? Jeśli zatem cenowo mam około 18 zł za metr kwadratowy (Baufol 3 x 6 zł) i układ trzech warstw (między krokwie i pod krokwie) to może wtedy ma to sens? Płyta PIR 5 cm kosztuje 49 zł za m.kw., wełna drzewna stiecoflex 40 zł za m2, no chyba że dam styropian po prostu... ale to dalej za 10 cm 33 zł. Nie chcę dawać wełny bo wszyscy dokoła tej lokalizacji walczą z gryzoniami, kunami itp. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Mateusz Jan ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.06.2021 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Jeśli zatem cenowo mam około 18 zł za metr kwadratowy (Baufol 3 x 6 zł) i układ trzech warstw (między krokwie i pod krokwie) to może wtedy ma to sens? Przelicz. I o ile będzie to miało gorsze U od 1cm EPS (też uwzględniając warstwy powietrza nad i pod) za 3zł/m2. A może po 5, 10 czy 20 latach najtaniej wyjdzie 5cm wełny? A może 15cm? Wszystko do policzenia. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132580-Dwa-w%C4%85tki-o-optymalizacji-termoizolacji Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz Jan 06.06.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 dziękuję za informacje. spróbuję policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts