Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne dzwięki w kaloryferach

ojciech

Recommended Posts

W jednym pokoju przez kilka lat dwa kaloryfery były przykręcone na głowicach danfosa do mniej więcej połowy (skala od 1 do 5, głowica ustawiona na średnio 2,5 - 3). Od kilku dni pokój stał się normalnym użytkowym pokojem przez co głowice zostały otwarte na 5. Po tym fakcie z okolic głowicy słychać dziwne dźwięki jak by stukanie, pukanie.....próba odpowietrzenia nic nie daje ponieważ po odkręceniu odpowietrznika od razu leci woda. Ponownie przykręcenie głowicy eliminuje te dziwne dźwięki.

Czy ktoś może wie co można zrobić aby tych dźwięków się pozbyć ewentualnie co może być przyczyną tego ?

Z góry dzięki za wszelkie rady i sugestie.

tak na cieplejszej rurce jest głowica, zawór jest ustawiony strzałką w kierunku kaloryfera. Tak więc przepływ Cieczy jest prawidłowy.

Rozmawiałem z firmą która robiła mi instalację (jakieś 12 lat temu) i fachowiec powiedział że jeśli głowica nie była używana przez 12 lat tzn. była non stop w jednej pozycji to miała prawo się uszkodzić, coś tam mówił dokładnie co i jak ale teraz nie jestem w stanie tego dokładnie napisać.

Na 99% będę wymieniał te dwa zaworu termostatycznego jak się zakończy sezon grzewczy. Przy okazji przepłuczę całą instalację. Powiedzcie mi czym najlepiej zalać układ ? wodą? a może jakimś specjalnym płynem albo żelem?

może uda Ci się dokupić taką samą głowice to wystarczyło by moim zdaniem samą głowicę wymienić nie cały zawór, jest obecnie wiele różnych środków do mieszania z wodą i inne gotowe płyny do CO który lepszy nie wiem a co macie teraz na Polskim rynku też się zupełnie nie orientuję,