ojciech 25.02.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 W jednym pokoju przez kilka lat dwa kaloryfery były przykręcone na głowicach danfosa do mniej więcej połowy (skala od 1 do 5, głowica ustawiona na średnio 2,5 - 3). Od kilku dni pokój stał się normalnym użytkowym pokojem przez co głowice zostały otwarte na 5. Po tym fakcie z okolic głowicy słychać dziwne dźwięki jak by stukanie, pukanie.....próba odpowietrzenia nic nie daje ponieważ po odkręceniu odpowietrznika od razu leci woda. Ponownie przykręcenie głowicy eliminuje te dziwne dźwięki. Czy ktoś może wie co można zrobić aby tych dźwięków się pozbyć ewentualnie co może być przyczyną tego ? Z góry dzięki za wszelkie rady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 25.02.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Kilka lat w określonej pozycji mogło spowodować, że głowice nie działają tak jak powinny.Może spuszczenie wody i oczyszczenie zaworów zniweluje problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 26.02.2011 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 zapomniałem napisać że mieszkam w domku. Co do głowicy to nawet po jej odkręceniu słychać te nieprzyjemne dźwięki. Tak więc przypuszczam że to nie wina głowicy a tego zaworu termostatycznego co jest zaraz za głowicą.Tylko pytanie czy taki zawór może się jakoś uszkodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.02.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 każdy zawór może się uszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.02.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 masz pomylone zasilanie z powrotem,a w bzdury o uszkodzonych zaworach nie wierz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.02.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 masz pomylone zasilanie z powrotem, a w bzdury o uszkodzonych zaworach nie wierz, Prawdopodobnie.. Zdejmij całkiem głowice. Otwórz nastawę na maksa.. Dotknij gałązek na zasilaniu, oceń która jest cieplejsze, która chłodniejsza? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 27.02.2011 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 cieplejsza jest górna i też ona szybciej się nagrzewa. Po za tym kaloryfer szybciej grzeje u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.02.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) cieplejsza jest górna i też ona szybciej się nagrzewa. Po za tym kaloryfer szybciej grzeje u góry. i na tej cieplejszej rurce jest ta głowica??? jeżeli tak to sprawdź czy jest na tym zaworze strzałka w ustawiona w kierunku do grzejnika Edytowane 27 Lutego 2011 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 27.02.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 tak na cieplejszej rurce jest głowica, zawór jest ustawiony strzałką w kierunku kaloryfera. Tak więc przepływ Cieczy jest prawidłowy. Rozmawiałem z firmą która robiła mi instalację (jakieś 12 lat temu) i fachowiec powiedział że jeśli głowica nie była używana przez 12 lat tzn. była non stop w jednej pozycji to miała prawo się uszkodzić, coś tam mówił dokładnie co i jak ale teraz nie jestem w stanie tego dokładnie napisać. Na 99% będę wymieniał te dwa zaworu termostatycznego jak się zakończy sezon grzewczy. Przy okazji przepłuczę całą instalację. Powiedzcie mi czym najlepiej zalać układ ? wodą? a może jakimś specjalnym płynem albo żelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.02.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 może uda Ci się dokupić taką samą głowice to wystarczyło by moim zdaniem samą głowicę wymienić nie cały zawór, jest obecnie wiele różnych środków do mieszania z wodą i inne gotowe płyny do CO który lepszy nie wiem a co macie teraz na Polskim rynku też się zupełnie nie orientuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.02.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 masz pomylone zasilanie z powrotem, a w bzdury o uszkodzonych zaworach nie wierz, oj stary lisie czytaj dokładniej zanim napiszesz że bzdury piszemy bo nos już u Ciebie kiepski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 27.02.2011 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 kajmanxxl , a możesz mi powiedzieć jak sprawdzić jaki mam zawór i jaką powinienem dokupić głowice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 27.02.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 weź głowicę do sklepu i poproś o taką samą w sklepie będą mieli zawór do niej to sprawdź czy gwinty pasują i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts