mamut 74 26.02.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 czy ktoś z Was do ocieplenia stosował perlit luzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Math86 28.10.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Odświeżam temat, co sądzicie o izolacji podłogi perlitem luzem - bez żadnego materiału zespalającego (cement,gips,klej...). Podłoga wykonana będzie na legarach 10x5cm (rozstał co 50-60cm) i na to płyta OSB + wykończenie panelem podłogowym 6-8mm ? Czy jest sens układania perlitu luzem, zda egzamin jako izolacja termiczna w zestawieniu opisanym wyżej ? Ewentualnie co byście zmienili? Pozdrawiam Mateusz D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 28.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam ,raczej nie mialbym odwagi sypac perlitu luzem .Zastosowalbym mieszanke prelitu z cementem lub perlitopiane nad ktora kombinowal adam-mk z tego forum.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatamarek 29.10.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Do ocieplania pelit nadaje się jak najbardziej.Jeśli jednak chciałbyś z niego zrobić podkład pod podłogę to polecam peritobetonhttp://www.perlipol.com.pl/perlitobeton-ptb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 "Czy jest sens układania perlitu luzem, zda egzamin jako izolacja termiczna w zestawieniu opisanym wyżej ?" Izolacja termiczna (pomijam mostki cieplne, którymi będą te legary) będzie bardzo dobra.MOŻNA tak zastosować ten perlit.Ale....Cholernie to upierdliwe będzie. Funkcję sztywnej podpory podłogi przekazujesz legarom/płycie OSB.Funkcję wyciszenia i termoizolacji zapewni perlit luzem wysypany do poziomu płyty OSB tak, żeby cała na nim leżała. Wtedy wyciszenie będzie bardzo dobre.Dla wykonania takiej konstrukcji trzeba będzie tam jednak.... wchodzić!Łazić po pomieszczeniu z narzędziami, płytami, gwoździami, młotkami itp....Chcesz brodzić do pół łydki w tym perlicie, co rusz potykając się o legary i gubiąc w nim to, co w rękach trzymałeś?DLATEGO raczej sugerowałbym zestalenie takiej zasypki jakim gipsem.Po to, żeby dało się swobodnie po niej chodzić bez wspomnianych atrakcji ubocznych przy pracy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 (edytowane) Kontynuując myśl....Wyrzucasz kasę!Legary stają się niepotrzebne przy takiej konstrukcji.Perlit, sypki czy zestalony, dobrze taką podłogę podeprze i utrzyma.Naciski punktowe rozłoży ta płyta OSB i świetnie całość zadziała.Jeżeli nie łączysz jej na frezy (pióro-wpusty) to możesz w perlit wstawić jakie dechy dla jednoznacznego umocowania tych płyt względem siebie.Chodzi o to, żeby było do czego je poprzykręcać/poprzybijać. Decha wystarczy a legary kosztują! (no i mostki cieplne tworzą) Zasypałbym pomieszczenie perlitem na jakie 5cm.Ułożyłbym JEDNOZNACZNIE te dechy na płask dbając o ich wypoziomowanie czy (jak trzeba) spadki.Zasypałbym resztę mieszanką perlitu z gipsem, ściągnąłbym po tych dechach do równego (poziomu) i obficie zrosił wodą.NASTĘPNEGO DNIA wlazłbym tam w butach z płytami OSB, młotkiem, gwoździami i wykonał resztę koniecznych prac.W komfortowych warunkach. O poprawności wykonania pracy możesz się przekonać.... upuszczając młotek na te płyty.Jak usłyszysz "BUMmmmm..." - to są słabo podparte, podsypane - masz bębenek.Jak usłyszysz "PYK" - jest dobrze. Są podparte na całej powierzchni.W obu przypadkach termoizolacja jest bardzo dobra.(połóż sobie dla testu jaką płytę na dwóch podporach i upuść na nią "kontrolnie" młotek - żeby usłyszeć ten bębenek, który chcesz wyeliminować)Adam M. Edytowane 5 Listopada 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaut 06.01.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Ja perlitem zasypałem 2 pierwsze warstwy pustaka poryzowanego. Trochę drogi, "pracochłonny" i podrażnia drogi oddechowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 ja perlitem mam zasypana szparę między moim budynkiem a budynkiem sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 11.01.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Elfir, a jak duza byla ta szpara? i jak to robiles? moze masz jakies foto, itp - tez mam taka "dylatacyjna" szczelinke pomiedzy budynkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2012 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 zdjęcia w moim dzienniku. Szpara miała ok 25 cm. Został przyklejony styropian (20 cm) na tyle, ile można było wsunąć, a resztę zasypane zostało perlitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crategus 12.06.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Mam do zasypania pierwszą warstwę pustaków (fundament<>silka). Zostało mi troche proszku PUR. Perlit muszę kupić. Czy PUR będzie również odpowiedni? Co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 22.11.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Czy mogę użyć perlitu do ocieplenia murłaty (pomiędzy murłatą a styropianem)Warstwy od zewnątrz: styropian | perlit luzem | murłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 29.11.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Czy mogę użyć perlitu do ocieplenia murłaty (pomiędzy murłatą a styropianem) Warstwy od zewnątrz: styropian | perlit luzem | murłata. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilnawrot 09.03.2020 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Perlit jak najbardziej nadaje się do zasypania. Tu masz ciekawy artykuł jak zrobić izolację posadzki perlitem na gruncie https://perlit24.pl/porady/izolacja-perlitem-posadzki-na-gruncie/W podobny sposób można zasypywać różne szczeliny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts