Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmieszczenie mebli

locker14

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z rozmieszczeniem mebli w remontowanym pokoju. Mam jedną koncepcję, ale chcę to skonsultować. Wygląda to tak jak w załączonym obrazku (przepraszam za brak skali). Ścianka czerwona jest dopiero w planach. Zastanawia mnie jak będzie to wyglądać kiedy szafa z lewej strony będzie tak daleko od ściany jak w załączonym rysunku, czy nie zmniejszy to tego pokoju w znacznym stopniu? Jeżeli macie dla mnie jakąś inną propozycję to proszę o jej przedstawienie. Łóżko musi być duże min. 140 cm szer. Ma to być pokój dla chłopaka w wieku 21 lat. Z góry dziękuję wszystkim za sugestie.

Bez

Strasznie ciasno :(

Kilka pytań: po co płytka komoda skoro są 2 szafy? po co 2 szafy, skoro jest szansa na dużą zabudowę - tę z lewej? Dlaczego ona jest odsunięta od ściany? Biurko pod oknem niefunkcjonalne - zrobiłabym płytką regałową zabudowę naprzeciw łóżka, w nią wmontowałabym blat na komputer i tv.

Dobrze myślałeś duś to nie jest kawalerka.

Co do pomysłu z wbudowanym biurkiem w regale - nie podoba mi się tego typu mebel, po prostu. Może macie jakieś konkretne propozycje jakie meble i jak powinienem rozmieścić? Zależy mi w sumie tylko na tym aby łóżko było duże i wolno stojące biurko na komputer. Co do reszty powinno być funkcjonalnie i w miarę możliwości przestronnie...

może lepiej zrezygnować z osobnego stolika, tylko dać większe , nowoczesne biurko (np. w ikei są blaty + osobno nogi) odsunąć od ściany i jak przy nim pracuje to jest tyłem do ściany, a ewentualni goście przodem (moja córka - 18 lat- tak ma i jest zadowolona, a jak przychodzi więcej osób to siadają wszędzie, na podłodze tez)

Pomysł aby zaadaptować jakiś inny mebel na stolik jest dobry, ale nie wiem czy do tego będzie dobrze wykorzystać stolik nocny ( jak dobrać wysokość i szerokość). Blat może być ok. Co myślicie o tym aby zlikwidować jedną szafę i w ten sposób wygospodarować więcej miejsca na stolik. Tylko że wtedy trzeba będzie na pewno zmienić układ mebli...

Czy ten pokój nie jest prostokątny?

Ściana na górze rysunku ma 4,85 cm a na dole 4,70 cm

Czy ten korytarzyk musi być taki duży? Czy wszystkie drzwi maja otwierać się do korytarzyka? Z reguły drzwi otwierają się do wewnątrz pokoju, tylko drzwi łazienki robi się na zewnątrz

Edytowane przez Elfir

OK, wrysowałam ci to w CAD, nie jest tak żle z ustawnością, ty tylko przeładowałeś pomieszczenie.

Wersja 1

Łóżko (140x200) schowane we wnęce z podręcznym stoliczkiem nocnym (50x40 cm) na lampkę, odłożenie książki lub na wysoki do sufitu regał.

Przy przeciwnej ścianie duży blat roboczy (200x60) nad którym mogą zawisnąć półki. Mozna tam ustawić TV, ale o wiele rozsądniejsze jest kupienie tunera TV lub monitora do komputera z tunerem i masz dwa w jednym. Ściana naprzeciw okna to duża szafa (300x70) z drzwiami przesuwnymi w którą wejdzie wszystko, co należy ukryć. Oprócz tego można wstawić dwa niewielkie fotele dla gości.

http://img607.imageshack.us/img607/8449/beztytuu1ps.jpg

Wersja 2

Łóżko jak w twojej wersji. A naprzeciw łózka komoda (40x80) z TV. Obok łózka biurko (150x60) w towarzystwie dwóch wysokich i wąskich (30x50) regałów. We wnęce za drzwiami szafa (200x 69) z drzwiami przesuwnymi. pod oknem dwa małe fotele ze stoliczkiem.

http://img141.imageshack.us/img141/3162/beztytuu2ys.jpg