Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warszawa - materiały budowlane

Recommended Posts

Witam

Zaczynam przygodę z budową domu w Radzyminie.

Proszę o informację gdzie w Warszawie i okolicach można kupić materiały budowlane na SSO (drewno na szalunek, piasek, cement, stal, gazobeton, więźbe, dachówkę)? Oczywiście interesuję mnie sprawdzeni dostawcy i w przyzwoitych cenach. Dla orientacji jakie obowiązują w roku 2011 ceny na w/w asortyment?

zgadza sie, jezeli chcesz kupowac w dobrych cenach musisz troszke czasu poswiecic na szukanie, i na 100% nie kupowac w jednej firmie, zreszta - nie znajdziesz wszytskiego w jednym miejscu. Bloczki, ceramika, cement - możesz spróbować w firmie Kowalczyk (masz spore szanse na uzyskanie b.dobrych cen, ale sprawdz z inna hurtownia,albo nawet dwoma). Piasek - podzwon, w Kobylce masz faceta ktory tanio wozi rozne kruszywa. Stal - Tabo, Konsorcjum Stali, KIM bartycka. Drewo - tartak, dachowka - wyspecjalizowane firmy, Eurodach, dachlux jezeli z Wienerbergera Koramic - moze byc Kowalczyk tez.

Jezeli chcesz "wszystko w jednym miejscu" - KIM na Bartyckiej, rzeczywiscie maja wszystko.

I sugeruje rozmawiac w netto, sporo ludzi potraktuje Cię poważniej niż Kowalskiego z ulicy, latwiej bedzie Ci negocjować, przy materiałach ciężkich od razu dopytuj o koszty transportu z HDS i porównuj je. Jeżeli masz dużo miejsca na placu i szeroki wjazd przy materiałach typu bloczek, porotherm, silka, gazobeton zaznacz to, ze transport może być realizowany samochodem z przyczepą. Marekty budowlane - raczej odpuść, a nawet jeżeli wydaje Ci się, że cos jest tanie - policz koszty transportu i dolicz ile na jednostkę dochodzi transport.

Ewentualnie skorzystaj z uslug firm negocjujacych ceny, typu Negocjator Cen, ale tu już musisz komuś zaufać

Edytowane przez fighter1983

Ale fighter1983 musimy mieś tłumacza co do cen - nie?

Fihter1983 - Kowalczyk, Stal-Tabo, Konsorcjum z jakiego miasta?

Dzieki, czasami dobre słowo poprawia nastrój :) Tylko żeby mi woda sodowa do głowy nie uderzyła :) Myślę, że obędzie się bez tłumacza - technicznie się dogadamy po polsku, handlowo - wystarczy sprawny kalkulator z funkcją + VAT :)

A co do stali: dzisiaj wpadło mi zapytanie od klienta na blisko 120ton stali od 6 do 20 za $$$ lub przedpłatę, wprawdzie stal to nie moja działka, ale cyferka (wartość kontraktu ok 250tys) bardzo mi się spodobała, więc podjąłem walkę :) Kilka telefonów do zaprzyjaźnionych ludzi z branży i okazało się, że Konsorcjum było za drogie (dzwoniła koleżanka z firmy, bo pracowała tam kilka lat), ja dzwoniłem w inne miejsca, no i dostałem ofertę lekko poniżej 2100 netto / tona (2583 brutto dla ułatwienia). Podejrzewam, że ilość miała znaczny wpływ na cenę, ale jak ktoś chce negocjować dla siebie mniejsze ilości mogę podać nr do dwóch firm z W-wy z którymi dzisiaj rozmawiałem a różnica pomiedzy nimi była na poziomie 1 grosza/kg netto (1,23 grosza brutto :) )

Edytowane przez fighter1983

• 10 months później...
Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...