Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sta28 napisał:

Jak więźba pozwoli - tylko dachówka, choćby cementowa (jest tańsza od blachodachówki).

a jaka to przewage ma na dachu beton od blachy?

Wygląd, cenę (obecnie - wcześniej nie), łatwośc ew. naprawy, jakość (jeszcze nie widziałem dachów z 60-letnią blachą - chyba, że miedzianą :D ).

sta28 napisał:

Jak więźba pozwoli - tylko dachówka, choćby cementowa (jest tańsza od blachodachówki).

Wygląd, cenę (obecnie - wcześniej nie), łatwośc ew. naprawy, jakość (jeszcze nie widziałem dachów z 60-letnią blachą - chyba, że miedzianą :D ).

Dałem dachówkę, przy dachu wielospadowym wyszło taniej (mam na myśli cementową Euronit też 30 lat gwarancji) po drugie w blachodachówce nie podobają mi się tzw.gąsiory mogli by produkować bardziej podobne jak przy dachówce.

sta28 napisał:

wyglad?? - dobra, kwestia gustu, poza tym jak patrze na kilkuletnie dachy z dachowka z betonu porosniete mchem i porostami to nie widze tego "wygaldu"

cena?? - chyba przesadzasz, mowmy o markowych blachach i dachowkach

latwosc naprawy ?? - raczej blacha nie peknie tak jak dachowka

a to ze nie widziales dachow sprzed 60 lat pokrytych powlekana blacha to wynik tego ze wtedy jeszcze nie byly kladzione. Blachy powlekane na dachy kladzie sie od okolo 30lat. Na poczatku byla to niedoskonala technologia i droga (pamietasz jak szybko potrafila rdza zezrec fiata? :) ).

A słuchajcie (zwracam się tu do posiadaczy blachodachówek) czy w ulewne deszcze nie słyszycie bębnienia na dachu (oczywiście na już urządzonym poddaszu tzn z wełną mineralną)

Bębnienia nie słyszę, ale gdy bardzo leje, to słychać takie ciche przyjemne stukanie. Myślę że po letnim upalnym dniu dźwięk ten będzie mi jeszcze milszy :).

Co do blachodachówki - to u nas od roku jest Sara z Budmatu. Na razie bez zastrzeżeń - tylko ta ich terminowość :evil: . Zwodzili nas chyba z 6 tygodni.

Pozdr. B.

My założyliśmy na dach RR w kolorze ciemny brąz - mat - wygląda bardzo ładnie. Układała się też (w opinii dekarzy) nieźle. Akurat u nas cenowo wyszło tak sobie ponieważ dach jest skomplikowany i było dużo odpadów.

ALE DACH JEST BARDZO ŁADNY. Wysłałam do redakcji zdjęcia domku celem umieszczenia ich w galerii - wtedy będziecie mogli zobaczyć sami. CIECHANKA

Gość goldenfish
Czy ktoś miał problemy z blachodachówką typu mat polegające na niejednorodnum kolorze arkuszy szczególnie na środkowych falach? Czy jest szansa na wyrównanie koloru , czy to tylko p...tolenie sprzedawcy? :x

• 3 weeks później...

strony internetowe producentów to ci raczej nie wiele wyjaśnią - dowiesz się, że każdy z producentów robi blachodachówkę najlepszą na świecie. Strony internetowe łatwo znajdziesz sam/sama w internecie - wystarczy wpisać nazwę blachy o tu. Nie powiem więcej, bo znowu dostanę ochrzan.

Proponowałbym wycieczkę do hurtowni z materiałami na pokrycia dachu - u mnie w okolicy jest ich całkiem sporo - tam można sobie każdą blachę pomacać i pogadać ze sprzedawcą. Najlepiej pojechać do kilku takich sklepów i w każdym pytać o to samo. Bo sprzedawcy mają często bonusy od producentów i akurat zależy im na sprzedaniu konkretnej blachodachówki. Wizyta w kilku składach pozwoli lepiej się zorientować.

Gość w_piotr

Ale uważnie czytaj gwrancję. Kilka dni temu podczas remontu (ocieplania) zauważyłem na blachodachówce położonej 5 lat temu ślady korozji na końcach każdej fali przy rynnach. Na moje pytanie w firmie okazało się, że według gwarancji KAŻDE cięcie musi być zakonserwowane. Nie pomogły tłumaczenia, że tam nie było żadnego cięcia, Wedłog producenta było - oni cięli na maszych przycinając blachę na mój żądany wymiar.

Znajomi mają też blachodachówkę ale jeszcze gorszą niż moja - po dwóch latach już takie ślady były na dachu. Obaj mamy dach z firm kupujących blachę w hutach i tylko tłoczącej blachy. Dlatego chyba polecałbym blachę uznanej marki - drożej o 25% ale pewniejsza. I jescze raz czytaj gwarancję i proś o wytłumaczenie każdego zdania

Jam mam Rautaruki z powłoką pural, jestem bardzo zadowolona, moja jest w koloże dachówki i wszyscy pytają co to za dachówka. Powłoka pural to wydatek ekstra ale powoduje, że blacha sie nie rysuje i jest trwalsza ale bardzo ważne , zeby ekipa krora robi dach byla ok, bo od jej dokladnosci i starannosci zalezy koncowy efekt. Poza tym dobrze sie ją kładzie wogóle nie widac łączeń, jest zrobiona z finskiej blachy na która jest chyba z 50 lat gwarancji, polecam przynajmiej sprawdzic oferte RAUTARRUKI .

PS. Rozważalismy tez Lindab ale nam sie tloczenia nie podobaly, mamy maly . prosty dach a lindab najlepiej to na palacu by wygladal-taki dostojny a parametry techniczne tej samej klasy co Rautaruki