Przem79 02.03.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Jak w temacie jaki styropian polecacie z frezem czy bez frezu??? jakie są zalety a jakie wady? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.03.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 powyżej 12cm frez to strata pieniedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 2 warstwy na przekładkę , czy 1 warstwa z frezem - efekt podobny. wybór należy do ciebie. W obu przypadkach dokładność klejenia i mocowania zdecyduje o jakości ocieplenia ( jak chcesz porównać to zrób 1 ścianę z frezem , drugą na mijankę 2 warstwy i TERMOWIZJA ). Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 06.03.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Nie wiem, czy 2 warstwy na elewacji mają sens. Pójdzie sporo kleju a wszystko będzie tylko cięższe. Bez frezu jest OK. Tylko płyty trzeba szczelnie dociskać, ewentualne szczeliny wypełniać dokładnie pianką niskoprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Jestes pewien że potrafisz wypełnić całą szczelinę pianką niskoprężną na pełna grubość płyty stryropianowej np. 15-20 cm ( chciałbym to zobaczyc ) a jeśli wypełnisz ją tylko na 5-10 cm to wobec zmniejszenia grubosci izolacji w szczelinie tworzy się niewielki mostek ( a jeśli jest ich sporo - tyle ile polączeń płyt to mają już istotny wpływ na jakość ocieplenia ). Doskonale to potem widać przy termowizji. Powtarzam - jedna warstwa z frezem lub 2 warstwy na przekładkę jest znacznie lepszym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkujący89 06.03.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 czasami trzeba płytę dociąć albo przeciąć na pół.. i już po frezie więc chyba strata kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.03.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 A co robisz z drugim kawałkiem przeciętej płyty który też ma frez - wyrzucasz ( bo nie lubisz frezu ), czy też możesz go uźyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 06.03.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 nie bardzo rozumie stosowanie systemu na przekładkę - czy chodzi ci o druga warstwe styropianu? mam nadzieje, że nie Ogólnie styropian frezowany to w latach 90 był stosowany w niemcowni na wielgaśnych blokach i tam sporo tego wracało na przemiał do fabryki (pracował moj przyszly tesc) u nas z racji oszczednosci jedzie sie z koksem na zwyklym. O ile plyty beda równe i wykonanie staranne, o tyle myślę, że przy termowizji zbyt duzych strat niepowinno byc. Swoja droga czy ITB dopuscil już pianę do stosowania w BSO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 07.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A ja nabyłem dwa tygodnie temu (wczoraj przywieźli) 48 m3 styro 20 cm z frezem za 95 zł. za m3. Gdzie tu jest strata kasy przy frezach, bo nie rozumiem? Styro firmy MAGBUD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A ja nabyłem dwa tygodnie temu (wczoraj przywieźli) 48 m3 styro 20 cm z frezem za 95 zł. za m3. Gdzie tu jest strata kasy przy frezach, bo nie rozumiem? Styro firmy MAGBUD. Ja też jakoś tego nie mogę zrozumieć, i również kupował będę taki jak kolega styropian, dobra cena Odnośnie odpowiedzi z frezem czy bez jestem jak najbardziej za tym aby styropian posiadał frez - który w przypadku wykonania izolacji termicznej budynku niweluje cześć mostków termicznych powstałych by, w wyniku jego braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 07.03.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 cena uzyskana dzięki negocjacjom typu NETIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.03.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A dlaczego nie dwie warstwy ? Co się strasznego stanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A dlaczego nie dwie warstwy ? Co się strasznego stanie ? Kłopot z klejeniem konieczność użycia dobrego kleju wiążącego izolację, dodatkowy wydatek na klej , podwójna praca, wydaje się ze to kilka argumentów przemawia za słusznością użycia styropianu frezowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 08.03.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tylko frez frezowi nierówny:/Bardzo ładnie łączy się styropian z frezem na pióro-wpust. Styropiany frezowane na zasadzie schodka to wg mnie nie najlepsze rozwiązanie.Z frezem p-w wychodzi bardzo ładna i równa powierzchnia, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tylko frez frezowi nierówny:/ Bardzo ładnie łączy się styropian z frezem na pióro-wpust. Styropiany frezowane na zasadzie schodka to wg mnie nie najlepsze rozwiązanie. Z frezem p-w wychodzi bardzo ładna i równa powierzchnia, polecam A jaki producent oferuje tego typu styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 08.03.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 cena uzyskana dzięki negocjacjom typu NETIA tfor, Styropian kupowałeś bezpośrednio w Magbudzie (jak sądzę po zdjęciu) czy przez jakiś skład? W którym oddziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.03.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 (edytowane) Przy grubości izolacji 20 cm i więcej mogę powierdzieć problem z jedną grubą plytą, konieczność użycia dobrego kleju , droższy styropian frezowany itp. A mocowanie steropianu w murze trójwarstwowym bez szczeliny dylatacyjnej nawet bez kleju ( tylko na kotwach łączącuych mur nośny z osłonowym ) jest OK> Edytowane 8 Marca 2011 przez surgi22 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 08.03.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Co do firmy MAGBUD nie polecam. Marnej jakości, krzywy, nie trzyma wymiarów, niektóre płyty były w kształcie klina z jednej strony 50cm a z drugiej 49. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 09.03.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Kupowałem nawet nie wiem przez kogo, bo znalazłem info na allegro, a reszta była na telefon. To był jakis pośrednik. Szczegółów się nie podaje w sieci z wiadomych względów. Siła perswazji (NLP) i umięjętności negocjacyjnych się kłania. Cztery płyty ułożyłem i nie widziąłem żandych krzywizn. A mając frez 4 cm. to róznica 1 czy 2 cm nie ma znaczenia. Poza tym, można zawsze uzupełnić z boku pianką. Zobaczę jak będę układał. surgi22 - ja nie miałem droższy, bo zapąłciłem 95 za m3 a reszta rynku krzyczała od 125-135 za m3. Więc zawsze lepeij mieć z frezem niż bez. Edytowane 9 Marca 2011 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.03.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ty tfor nie miałeśdroższego steropianu z frezem, ale czy jesteś w stanie zaoferować każdemu chętnemu użytkownikowi forum takie same warunki ? Czy to że udało ci się dostać coś taniej ma przekonać resztę że tak jest lepiej i mają płacić drożej ? ? uczciewiej jest powiedzieć - jeżeli macie szansę kupić steropian z frezem w dobrej cenie darujcie sobie steropian prosty ( np ułożony w dwie warstwy ), jeżeli nie jesteście dość sprytni ( lub nie jestescie znajomymi królika ) i musicie dopłacic za frez 5-10% to użycie 2 warstw ( na przekładkę ) jest sensownym rozwiązanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts