wjaz 03.03.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam, No więc architekt po długim i bolesnym procesie kończy mi projekt indywidualny. I powstał taki problem: okna dachowe, które miały być duże i zainstalowane na wysokości pozwalającej wyjrzeć na dwór, w związku z "aferą płatwiową" zrobiły się małe (66x98 lub, jeżeli architekt zacznie kombinować, może się zmieści 66x118 ) i pod samym sklepieniem. Czyli miało być jasno, będzie średnio jasno, miał być widok na trawnik, a będzie na niebo... Wygląda to mniej więcej tak: http://i1184.photobucket.com/albums/z331/wjaz/dom/oknodachowe.jpg Poszukuję więc opinii które pomogą mi pomóc podjąć decyzję: 1. Czy warto, poza oknem umieszczonym nad płatwią, dodać jeszcze okno pod płatwią, żeby dało się wyjrzeć przez okno? 2. Czy w pomieszczeniu, w którym zaprojektowano dwa okna pionowe, warto zrobić zamiast tych dwóch okien przewiązkę i jedno okno poziome (tzn. 134x98 - w ofercie Fakro) - czy przez to w pomieszczeniu będzie jaśniej? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.03.2011 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Zdecydowanie jedno większe. Dałbym jeszcze pod płatwią (lubię duże przeszklenia) może być w zespoleniu nawet do samej podłogi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 04.03.2011 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Dziękuję za podpowiedź! Ale jak to: mam zespolić okno nad płatwią i okno pod płatwią?Tak się w ogóle da? Płatew nie będzie przeszkadzać? Hm. To chyba pytanie do mojego architekta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Teoretycznie można zespolić ale praktycznie odradzam. Pisałem natomiast o zespoleniu pionowym dwóch okien pod płatwią a może nawet czterech okien w zespoleniu pionowym i poziomym pod płatwią i pozostawienie jednego szerokiego nad płatwią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrekzbronami 05.03.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Dwa mniejsze okna po skrajnych częściach pomieszczenia dadzą więcej światła niż jedno duże. Jeśli chodzi o "wyglądanie" przez okno dachowe przy tak płaskim dachu będzie to bardzo niewygodne. Pomyślcie może nad rozwiązaniem okna kolankowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert VELUX 17.06.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Witam, Popieram sugestię pietrekzbronami - może Pan zainteresować się oknami kolankowymi, które w połączeniu z oknami dachowymi dadzą świetny efekt.W pana przypadku, przenosząc okno dachowe z lewej na prawą stronę można pod nim dodać kolankowe - zależnie od typu, mogą być całkiem wysokie.Zapraszam na: http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/okna_kolankowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cartel1 17.06.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Mam tak samo na poddaszu jak w Twoim rysunku, patrzy się w niebo, aby spojrzeć na trawnik trzeba wejść na rogówkę. U mnie takie umiejscowienie okna wymusił układ pomieszczenia. Na miejscu autora tematu pomyślałbym nad oknem kolankowym, rozwiązanie ciekawe i ciekawie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Oczywiście okna kolankowe są rozwiązaniem dodającym uroku pomieszczeniom jaki i budynkowi z zewnątrz. Mają jednak jedną poważną wadę, przechodzą przez wieniec są więc możliwe do realizacji wyłącznie po uwzględnieniu tego aspektu przez projektanta (konstruktora). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts