Gość Marek z konina 29.02.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 czy przy rozprowadzaniu elektryki wzieliscie pod uwage osobna instalacje - linie dla komputera z osobnym zabezp. ? A co z gniazdem antenowym do TV i TV SAT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 29.02.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 wydziela się dla kompa osobny obwód z różnicówką i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.03.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 wydziela się dla kompa osobny obwód z różnicówką i jest git chyba raczej z "przepieciowka" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 01.03.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 A po co osobny obwód ? Owszem można tak sie robi w firmach gdzie PC mają wydzielone obwody ale w domu ...wg mnie niepotrzeba. Dzis PC stoi w tym pokoju jutro w drugim i co w każdym pokoju wydzielac obwód ? ... bez przesady zamiast kombinacji proponuję UPS-a jakiegos małego pod stolik z PC i ok ...filtruje to to należycie zasilanie. Jak teraz macie PC podpiete w bloku czy w domu z osobnym obwodem wątpie a jakoś PC działają . Co do przewodu TV to antenke będe miał przymocowaną na śnianie szczytowej domu na poddaszu zwrotnica, wzmacniacz, rozgałezienia , i do kazdego pokoju z poddasza zrobię zejsćie koncentrykiem. W każdym pokoju dodatkowo położone już mam po 2 przewody 8x0,5mm2 zakonczone będa gniazdkami RJ45 bedzie mozna podpiąc sobie telefon, czy połaczyć dwa PC w róznych pomieszczeniach Szafke krosującą mam w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 01.03.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Co zrobić z komputerami? U mnie będą - 3 (mam duże i zinformatyzowane dzieci) połączone w sieć (skrętka). Być może jeden z nich będzie pełnił rolę serwera. Nie mam wydzielonych obwodów pod te komputery, zamierzałam korzystać z ogólnych gniazdek w każdym z pokojów. Czy powinnam jednak dołożyć te obwody? (jestem jeszcze przed tynkami!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.03.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Co zrobić z komputerami? U mnie będą - 3 (mam duże i zinformatyzowane dzieci) połączone w sieć (skrętka). Być może jeden z nich będzie pełnił rolę serwera. Nie mam wydzielonych obwodów pod te komputery, zamierzałam korzystać z ogólnych gniazdek w każdym z pokojów. Czy powinnam jednak dołożyć te obwody? (jestem jeszcze przed tynkami!) jesli chcesz chronic komputery (podobnie mozna zrobic np ze sterownikami, centralka telefoniczna, alarmem) przed przepieciami to warto wydzielic dla nich obwod. I nie chodzi tu o pewnosc zasilania ale o jakosc. UPS tez warto chronic przed przepieciami. Koszt ochrony przepieciowej budynku to pare dobrych stowek ale jesli sprzet ma kosztowac kilkadziesiat patykow (np 3 laptopy twoich dzieciakow + jakis BMSik) to warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 01.03.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Witam. A jaka jest różnica w ochronie wydzielonego obwodu?!? Nie pisz głupot. Jeśli chcesz mieć dobre zabezpieczenie to i tak musisz mieć wszystkie cztery klasy zabezpieczeń (A na słupie, B w przyłączu, C w tablicy i D w gnieździe) i dobre uziemienie. Nic nie zmieni oddzielny obwód.Chyba, że chcesz podłączyć je pod jeden duży UPS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.03.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Witam. A jaka jest różnica w ochronie wydzielonego obwodu?!? Nie pisz głupot. Jeśli chcesz mieć dobre zabezpieczenie to i tak musisz mieć wszystkie cztery klasy zabezpieczeń (A na słupie, B w przyłączu, C w tablicy i D w gnieździe) i dobre uziemienie. Nic nie zmieni oddzielny obwód. Chyba, że chcesz podłączyć je pod jeden duży UPS... glupot? to w jaki sposob Panie ArtMedia chcesz chronic kilka(nascie) gniazd bez wydzielania obwodu? A co jesli nie masz iskiernika na slupie? Liczy sie nie tylko miejsce zainstalowania ochrony przepieciowej ale takze odleglosci miedzy poszczegolnymi jej stopniami. Poza tym nie kazdego stac na ochrone wszystkich gniazd, a moze stac go na ochrone jednego obwodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nulla 01.03.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 My podpieliśmy gniazdka gdzie łatwo o przepięcie pod jeden obwód a resztę pod drugi. Jeżeli zaś choddzi o sieć to lepiej przed tynkami położyć kable i pomysleć gdzie je zebrać aby potem nie było problemu z wędrówkami serwera. U nas w kazdym pokoju a także w kuchni są położone po dwa kabletypu linka 5 kat zakończone podwójnym gniazdkiem. Wszystkie wychodzą na strychu gdzie stoi switch i serwer.Takie rozwiązanie pozwala na podłączenie większej ilości kompów, jak mój małżonek chce pograć z kolegami to przynoszą swoje sprzęty i grają w 7. Nie można zapomnieć o zostawieniu gdzieś koło serwera miejsca na podłączenie internetu bo jak już będzie to później głupio pruć tynki. My anteny rozprowadzaliśmy razem z siecią komp. i telefonem co mocno ułatwiło sprawę. Jeszcze jedno przy kładzeniu sieci komp. kable nie powinny być zbyt blisko kabli elektrycznych bo potem przy dużych odległościach moga być zakłóceniaPapatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 02.03.2004 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 W warunkach domowych sieci komputerowych polecałabym przynajmniej zasilanie wszystkich urządzeń tj. komputerów, urz. peryferyjnych przełączników itp. z tej samej fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 02.03.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam. glupot? to w jaki sposob Panie ArtMedia chcesz chronic kilka(nascie) gniazd bez wydzielania obwodu? A co jesli nie masz iskiernika na slupie? Liczy sie nie tylko miejsce zainstalowania ochrony przepieciowej ale takze odleglosci miedzy poszczegolnymi jej stopniami. Poza tym nie kazdego stac na ochrone wszystkich gniazd, a moze stac go na ochrone jednego obwodu? No to trzeba mieć iskrownik na słupie... Inaczej nic nie da oddzielny obwód. Odległości to rzecz oczywista dla profesjonalisty. Wystarczy stopień D dać w gnieździe, gdzie będzie komputer albo kupić listewę z ochronnikiem klasy D. Pozostałe klasy i tak trzeba zrobić niezależnie od wydzielania obwodów. Chocbyś nie wiem jak wydzielał to nic to nie da jeśli nie zainstalujesz wszystkich stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.03.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Gdy byłem na etapie instalacji elektrycznych rozważałem ten temat i doszedłem do wniosku że w domku jednorodzinnym wydzielanie specjalnych obwodów do komputerów to przerost formy nad treścią. W końcu to nie będzie jakiś ośrodek obliczeniowy tylko zwykły/zwykłe PC-ty. Zabezpieczenie od przepięć i tak jest na całą instalację, a jak pracujesz w domu i nie chcesz mieć strat danych z powodu zaników napięcia w sieci to i tak musisz dać UPS. Oczywiście Przy wydzielonej instalacji na komputery można by dać centralny UPS na wszystkie obwody komputerowe ale to już chyba przeginanie pały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.03.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 No to trzeba mieć iskrownik na słupie... Inaczej nic nie da oddzielny obwód. Odległości to rzecz oczywista dla profesjonalisty. Wystarczy stopień D dać w gnieździe, gdzie będzie komputer albo kupić listewę z ochronnikiem klasy D. Pozostałe klasy i tak trzeba zrobić niezależnie od wydzielania obwodów. Chocbyś nie wiem jak wydzielał to nic to nie da jeśli nie zainstalujesz wszystkich stopni. Jasne ze trzeba miec wszystkie stopnie ochrony tylko jesli nie masz go na slupie to mozesz go dac w zlaczu. Przesuniecie jednego stopnia ochrony pociaga za soba przesuniecie pozostalych i wtedy wydzielenie obwodu da ci "miejsce" na wszystkie stopnie ochrony. Listwa ochronna, o ktorej piszesz jest wlasnie takim wydzieleniem obwodow ze wzgledu na ochrone przepieciowa. Spelnia role jesli chcemy chronic jedynie urzadzenia w jej poblizu. Zamiast ochronnika w jednym (kazdym) gniezdzie mozesz miec ochronnik w szafce na wydzielonym obwodzie, ktory chroni nie tylko gniazdo monitora komputera lub tylko gniazdo kompa lub tylko gniazdo TV itp, tylko chroni wszystkie urzadzenia na wydzielonym obwodzie. w ten sposob mozesz zmiescic wszytskie stopnie ochrony i chronic nie tylko jedno gniazdo. poza tym wydzielanie obwodu dla potrzeb komputerow pod katem zwarciowym ma podobny sens jak wydzielanie wszystkich innych obwodow. wydzielenie obwodu i rozwazne wybranie fazy - tak jak pisze Marbo - moze tez oszczedzic sporo problemow z zakloceniami, ktore maja wplyw np na prace monitorow, nie mowiac juz o wszelkiego rodzaju urzadzeniach sterujacych, antenowych czy telekomunikacyjnych. instalator to ze to rzadka potrzeba to inna sprawa ale jesli ktos woli miec jeden UPS schowany w piwnicy zamiast kilku malych na kazdym biurku to wydzielenie obwodu nie jest zadnym przerostem czy przegieciem. trzeba jednak pamietac zeby do tych gniazd nie podlaczac np odkurzacza czy farelki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 02.03.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Szanowni Panowie! Mimo chęci nie dorównam poziomowi dyskusji. U mnie nie będzie centrum obliczeniowego, tylko trzy PC-ty do korzystania z neostrady i Office. jesli sie dorobię UPS-a to będzie tylko przy ew. serwerze, tzn. komputerze rodzicielskim. Dzieci, nawet te duże niech sobie radzą. Reasumując - dać sobie spokój z osobnymi obwodami? Tak czy nie? nie wysyłać sms-ów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.03.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 najlepiej kupic laptopy i nie uzywac ich podczas burzy powaznie: dla jednego czy nawet dwoch kompow nie warto wydzielac obwodu. warto jedynie wydzielic obwod kiedy beda na nim wisialy nie tylko kompy ale i sterowniki, centralki telefoniczne i alarmowe, projektory, plazmy itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 02.03.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 I o to mi właśnie chodziło! Dzieki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.03.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Ania odpuść sobie te dodatkowe obwody wydzielone dla komputerów.Dodatkowy kłopot z tymi obwodami może być taki że jak zrobisz gniazdko w innym miejscu niż komputer to będziesz ciągać przedłużacze bo będzie ci szkoda że specjalne gniazdko do kompa się marnuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.03.2004 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Ania odpuść sobie te dodatkowe obwody wydzielone dla komputerów. Dodatkowy kłopot z tymi obwodami może być taki że jak zrobisz gniazdko w innym miejscu niż komputer to będziesz ciągać przedłużacze bo będzie ci szkoda że specjalne gniazdko do kompa się marnuje. Pozdrawiam to jest wlasnie zaleta oddzielnego obwodu - mozesz miec dowolna ilosc gniazd tak samo zabezpieczonych. na pewno nie warto wydzielac obwodu dla jednego gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 02.03.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam ponownie. ...wydzielenie obwodu da ci "miejsce" na wszystkie stopnie ochrony. Listwa ochronna, o ktorej piszesz jest wlasnie takim wydzieleniem obwodow ze wzgledu na ochrone przepieciowa. Spelnia role jesli chcemy chronic jedynie urzadzenia w jej poblizu... Jesteś w błędzie. Takie wydzielenie zabiera a nie daje miejsce... A listwa nie zadziała bez poprzednich stopni. Jeśli tak upierasz się przy wydzielonym obwodzie, może opisz jak miałby być on zabezpieczony? Na razie czytamy tylko frazesy o wydzielonym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.03.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Witam ponownie. ...wydzielenie obwodu da ci "miejsce" na wszystkie stopnie ochrony. Listwa ochronna, o ktorej piszesz jest wlasnie takim wydzieleniem obwodow ze wzgledu na ochrone przepieciowa. Spelnia role jesli chcemy chronic jedynie urzadzenia w jej poblizu... Jesteś w błędzie. Takie wydzielenie zabiera a nie daje miejsce... A listwa nie zadziała bez poprzednich stopni. Jeśli tak upierasz się przy wydzielonym obwodzie, może opisz jak miałby być on zabezpieczony? Na razie czytamy tylko frazesy o wydzielonym obwodzie. nie upieram sie przy wydzielaniu obwodu. sprobuj jeszcze raz spokojnie przeczytac wszystkie moje posty. min. to jak mialbybyc zabezpieczony tez juz napisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts