Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja w łazience w zeszłym roku położyłam Taranto grafit....moje spostrzeżenia są pozytywne, nawet bardzo. W dolnej łazience mam płytki Meisha garam, tez są ok poza tym, ze cześciej myje podłogę to użytkuje się super. Najgorszy to, jak kiedyś pisałam, jest gres Masto bianco grrrrr, nie do doszorowania

image.jpg

image.jpg

image.jpg

• 4 weeks później...

Hej, chciałam dopytać, czy to jest aby na pewno kolor natural, bo w sklepie wyglądał na trochę ciemniejszy. Zauważyłam też, że mozaika i takie wąski płytki (dekory?) były ciemniejsze niż ta podłogowa. Jaką fugą dobrałaś do pago natural?

Właśnie dziś moja mama zamówiła sobie te płytki do łazienki (mój wybór :-)

[ATTACH=CONFIG]305178[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]305179[/ATTACH] Płytki prezentują się naprawdę ładnie i z tych co obejrzeliśmy mężem te wydałby mi się najładniejsze - tylko jest jeden mankament, płytki mają ostre kanty tj nie są zaokrąglone na brzegach.

• 2 months później...

Elfir mam pytanie odnośnie doblo grys.

zastanawiam się nad ich kupnem, ale różne opinie krążą w necie na ich temat.

jedni piszą, że super, inni że beznadziejnie krzywe, chociaż I gatunek i pęka szkliwo. a doszorować to już w ogóle ich nie można, bo są porowate. sama napisałaś, że nie są równe.

napisz, jakie masz spostrzeżenia odnośnie tych płytek. chwilę już u Ciebie leżą, to może już coś zaobserwowałaś.

podobają mi się, ale nie są tanie i nie chciałabym zapłacić za coś, z czego nie będę później zadowolona.

z góry dziękuję.

Widziałaś je na żywo? To kolekcja z różnym wykończeniem powierzchni. Ja mam gładkie (satyna mat), ale jest jeszcze poler i struktura. Podejrzewam, że teksty o problemach z myciem dotyczą struktury lub poleru.

Płytki gresowe można albo szkliwić, albo wypolerować. Sama wypalona płytka jest porowata. Jeśli ją wypolerować to otwiera się te drobne otworki w strukturze płytki. Jeśli się ją szkliwi, to szkliwo te otworki zatyka.

Stąd konieczność impregnacji każdego gresu polerowanego. Impregnat na jakiś czas zatyka te otworki.

Bez tego, brud, który w otworki wpadnie będzie praktycznie nie do usunięcia.

Jeśli chodzi o cenę to satyna mat była jedną z tańszych płytek wielkoformatowych jakie znalazłam.

myje się je bezproblemowo, ale, jak napisałam wyżej, są krzywe (wygięte), więc wymagają grubszego kleju do łapania poziomu..

Pękanie szkliwa - najprawdopodobniej jakiś dureń układał je "bezfugowo" na pracującym podłożu, bo one są rektyfikowane.

Edytowane przez Elfir

dzięki za odpowiedź.

te, co oglądałam miały takie delikatne dziurki. to nie wiem w końcu, jakie to były.

Twoje matowe też impregnowałaś?

kupowałaś w jakimś sklepie internetowym, czy stacjonarnie?

tam, gdzie byłam wyjściowa jest cena katalogowa, czyli ponad 90zł, ale oczywiście udzielą rabatu przy większej ilości. z kolei w necie ceny niższe, tylko nie wiem, czy można ponegocjować i transport trzeba doliczyć.

Nie, nie impregnowałam, bo satyna to są płytki szkliwione a nie polerowane. Takich nie trzeba impregnować. Moje nie mają żadnych dziurek, ale są matowe.

Kupowałam przez internet za ok. 60 zł + koszty transportu (kupowałam w jednym sklepie płytki na całe piętro).

to jednak musiała mi coś innego pokazać. ale cieszę się, że tak piszesz. cały czas byłam na nie zdecydowana, dopóki nie zobaczyłam na żywo i nie naczytałam się tych negatywnych opinii. muszę jeszcze raz się przejechać do tego sklepu.

a pamiętasz może, w którym sklepie kupiłaś swoje.

przepraszam, że Cię tak męczę. ale więcej już nie będę. :)

chyba ten model w płytki 24. Ale kupowałam płytki do domu w różnych sklepach np. viverto (drewnopodobne na parter), dekordia. Kieruję się najniższa ceną a nie nazwą sklepu.

Jak pisałam - negatywne opinie najprawdopodobniej dotyczą innego modelu.

to jest poler:

http://img28.staticclassifieds.com/images_tablicapl/198835931_1_1000x700_doblo-grys-gres-rekt-poler-598-598-podloga-10mm-starachowice.jpg

to jest satyna:

http://www.kreocen.pl/img/p/1110345/1/Ceramika-Paradyz-Doblo-GRYS-60x60-II-GATUNEK.jpg

a to jest struktura:

http://www.paradyz.com/system/cms/catalog/elements/large_images/000/006/811/original/doblo_grys_struktura_mat_1_598x598.jpg?1369403938

• 2 months później...
Witam. Wiem, że temat był kiedyś omawiany w tym dziale (wpisy sprzed kilku lat), lecz chciałabym poprosić o opinie tych, którzy mają Paradyż Masto Grys Półpoler. Najlepiej właśnie, gdy użytkują te płytki dłuższy czas. Jak z utrzymaniem czystości, efektami wizualnymi, jakie ogólne wrażenia? Pozdrawiam :bye:

• 7 months później...
  • 1 month później...

jestem po pierwszym myciu płytek (doblo grys satyna) i jestem załamana.

kupiłam je, bo myślałam, że na szarych nie bedzie widać brudu, a one nawet jak są umyte wyglądają na brudne.

pierwszy raz umyłam wodą z płynem do naczyń. gdy wyschły wyglądały tragicznie.

drugi raz potraktowałam je płynem do mycia kuchni (tłuszcz i brud), żeby pozbyć się budowalanego brudu. potem wiaderko z czystą wodą i gąbką na kolanach, każdą płytkę oddzielnie.

po wyschnięciu dalej widać smugi. :bash::bash::bash:

poczytałam wczoraj trochę w necie, że matowe wcale nie są lepsze od tych z wysokim połyskiem. tamte przynajmniej można umyć płynem do okien. dziś jeszcze spróbuję je umyć wodą z octem i wytrzeć do suchego. ale jeśli tak ma wyglądać każde mycie podłogi, to był to chyba najgorszy wybór podczas naszej budowy. poprostu strzał w kolano. :-x

Elfir, jeśli tu zaglądasz czasami, to napisz, czym myjesz swoją podłogę i czy zaobserwowałaś podobne problemy.

Swoją podłogę myję tylko wodą. Płytki dla mnie są rewelacyjne, zmywają się bezproblemowo, są czyste, bez smug.

Może masz źle zmytą fugę epoksydową?

Te płytki nie są jednolicie szare, tylko maziajowate, udają zacierany beton. Mają jaśniejsze i ciemniejsze miejsca. Może o to chodzi?

Zdjęcia mojej podłogi z bliska i daleka:

435386d85ca9644c.jpg

f9514c90960ea725gen.jpg

fb5ce1cda0ff4f23gen.jpg

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...