Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie zamiast domu

Recommended Posts

Ze względu na stan zdrowia musimy zrezygnować z budowy domu. Podjęliśmy decyzję o zakupie większego mieszkania. Ma ono 65 m2, znajduje się na parterze. Potrzebuję 2 sypialni i dużej "dziennej" przestrzeni - salon z aneksem kuchennym. Mieszkanie ma taras i balkon. Na niebiesko zaznaczyłam kanały wentylacyjne i ujęcia wody - części niezmienne. Pozostałe ściany są działowe i można je swobodnie ustawiać. Budowa tego bloku rusza lato/jesień ale mieszkanie jest na parterze i zmiany muszę podać do dewelopera wcześniej. Bardzo proszę o rady jak dobrze i wygodnie rozplanować te przestrzenie. Na rysunku zaznaczyłam utytułowanie budynku względem stron świata. Mieszkanie chciałabym urządzić w stylu angielskim - dużo bieli, drewna, i pastelowych odcieni. Bardzo proszę o rady.

mieszkanie oryginał.jpg

• Odpowiedzi 755
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy stan zdrowia to problemy ruchowe? Bo tam jest bardzo maleńka łazienka.

Irytujacy w tym mieszkaniu jest bardzo waski i długi korytarzyk :(

Zrezygnuj z garderoby. Z tego co widzę nie będzie szersza niż 60 cm, czyli nawet tam swobodnie nie wejdziesz, jesli będą półki. Może zamiast tego zmieszczą się na korytarzu pawlacze?

tutaj takie moje propozycje:

- zamiana wanny na bardzo duża i wygodną kabinę

- troszkę powiększona sypialnia (przerobiona z kuchni), bo będziesz się przeciskać przy łóżku

- przestawione drzwi w łazience i sypialni

http://img94.imageshack.us/img94/2756/mieszkanier.jpg

Elfir, podoba mi się :-) Problemy zdrowotne to problemy z kręgosłupem (stan operacyjny). Więc budowa a potem mieszkanie w domu raczej dla nas będzie trudne. Jakbyś mogła jakąś wizualkę ( w wolnym czasie) zrobić - tej przestrzeni kuchnio salonu byłabym wdzięczna. Edytowane przez channel8

ja nie jestem projektantem wnętrz, nie mam pojęcia jako robić takie wizualki. Moje zdolności kończa sie na paincie ;)

Rozrysuj sobie zmiany przynajmniej na papierze milimetrowym. Minimalne przejścia powinny wynosić 80 cm. Jednakże, jeśli kłopoty z kręgosłupem skończą się wózkiem inwalidzkim, to minimalne przejścia muszą wynieść 100 cm (również wokół łóżka) a w każdym pomieszczeniu musi się znaleźć obszar do manewrowania 150 x 150 cm - w tej sytuacji nie da się zrobić dwóch sypialni i zachować ergonomię :(

• 4 months później...

Już mieliśmy nanieść zmiany zaproponowane przez Elfir, a deweloper zwrócił nam uwagę na fakt iż zrobiliśmy sobie sypialnię pomiędzy ujęciem wody na jednej ścianie a piecem gazowym na drugiej. Przy każdorazowym uruchomieniu pieca czy to wody czy ogrzewania będzie głośno w sypialni :-( . No więc mam pytanie - jak będzie głośno? Czy przepływająca woda na całej szerokości sypialni będzie bardzo dokuczliwa? Mam nastoletnie dzieci i czasami biorą prysznic późno, kiedy ja już śpię.

Aaaa i jeszcze jedno - jakie jest wsze zdanie w sprawie kuchni z salonem/pokojem dziennym? Lepiej jest jak jest jedna wielka przestrzeń, czy lepiej mimo wszystko wydzielić dwie przestrzenie i tylko je przejściem połączyć?

Edytowane przez channel8

• 3 weeks później...
Niestety deweloper nie wyraził zgody na powyższe zmiany. Tłumaczyl to tym, że nie ma możliwości pociągnięcia pionu kanalizacyjnego do pomieszczenia. I tak okazuje się, że będe miała: północny salon i południowo-zachodnią sypialnię, do tego zwężone przejście z przedpokoju do pokoju do 90 cm, w mieszkaniu rurę - deszczówkę i komin wentylacyjny od wentylacji mechanicznej parkingu podziemnego. Jestem wkurzona na maxa. Podpisałam umowę i wplaciłam częśc kasy - nie wiem jak sie wycofać z tego mieszkania.

rura od deszczówki wewnątrz budynku? Nie będzie hałasować wam to wszystko?

Nie możecie rozwiązać umowy ze wzgledu na znaczace odstepstwa od pierwotnego układu, pokazanego przez dewelopera, na którym powyższe instalacje nie były naniesione?

Elfir były naniesione - nam tylko nikt nie uświadomił że to przewężenie w przedpokoju w zabudowie szaf - to nie szafa tylko komin wenylacyjny. A obok - takie malutkie - to rura. Byliśmy dzisiaj na budowie - kierownik powiedział że wszystko będzie wygłuszone watą a ścianki są z silikatów - więc będzie cicho.

Martwi mnie też to wąskie przejście do pokoju - 90 cm (nie daj Bóg wózek inwalidzki kiedyś to do sypialni nie wjadę).

Mąż mnie pociesza, że najwyżej za 5-7 lat się sprzeda.

• 1 month później...

Mam prośbę o ocenę rozmieszczenia sprzetów i mebli w kuchni. Nie znam/nie umiem obsłużyć programów do projektowania, wrzucam więc skan tego co sama zrobiłam na kartce w kratkę. Muszę na już (najlepiej na wczoraj) zadecydować gdzie co ma stać bo deweloper pogania. Może jakies rady sugestie?

Propozycja 1

Propozycja 2

Zrób jak pokazała Elfir (to jest najrozsądniejsze wyjście z tego układu). Z deweloperem, lub po odbiorze mieszkania bez niego - nie muszą wszystkiego wiedzieć ;)

Deweloper sam sobie przeczy - jemu nie bedzie hałasować woda z deszczówki, a tobie ma hałasować woda w rurze???? A od czego są wytłumienia? U mnie nic nie hałasuje.

Rozumiem, że komina nie przeniesiesz ale taka wypustka w otwartym na mieszkanie salonie i jadalni nie przeszkadza ( a 90 cm przepuści w razie czego wózek - odpukać, bo to się niestanie! - do mnie kolega przez drzwi 90cm wjeżdża)

Co do pionu kanalizacyjnego (to nie przenosisz go) masz tylko dalej od zlewozmywaka do spustu (sprawdż jaki jest minimalny kąt nachylenia) Ja mam u siebie 3 załamania kolankowe i ścieki pokonują 5,6 metra zanim wpadną do pionu kanalizy (kret i młynek na odpadki załatwiają sprawę potencjalnych zatorów w rurach). U ciebie wytarczy przenieść drzwi przyszłej sypialni tam gdzie jest teraz zlewozmywak a rura moze już na tej głebokości iść w podłodze (u mnie tak jest z kibelkiem, prysznicem i zlewozmywakiem - działa to w bloku od wielu lat - zrobił mi to dobry hydraulik).

Sprawa gazu jest banalna - robisz kuchenkę na ścianie z piecykiem gazowym a teraz piece są bardzo ciche - kupujesz jak najcichszy model i masz spokuj. A wyspa i tak jest super przydatna, nawet bez kuchenki.

Propozycja elfir nie narusza żadnych ścian nośnych - więc myślę że możesz dogadać się z deweloperem (mój się po wielu naciskach zgodził połaczyć mi salon z kuchnią likwidując ścianę nośną i robiąc w zamian podciągi i słupy podtrzymujace kondygnacje nad nami - oczywiście zapłaciliśmy mu za to - bo były to niestandardowe zmiany).

Ten teraz układ jest dla mnie osobiście nieakceptowalny (wyjście z sypialni na taras?, sypialnia z oknem wykuszem?) a salon wciśnięty w ciemny północny kąt. ( ja teraz mam północny salon - całe mieszkanie jest na północ - i gdybym mogła małym oknem chociaż rozświetlić salon słońcem z zachodu lub wschodu zrobiłabym to natychmiast.) Salon tylko północny jest nieporozumieniem (choć ma zalety w lecie, jest w nim chłodno:) )

Edytowane przez akswał

• 4 months później...
Już niedługo odbieramy mieszkanie. Niestety... zmian nie dało się wprowadzić i kuchnia musi zostać tam gdzie była. Przestrzeń kuchenno - salonowa jest taka a nie inna i już taka pozostanie - nie mam wyjścia/pieniędzy. W związku z tym mam ogromną prośbę o pomoc w rozplanowaniu (sensownie i logicznie) tej przestrzeni. Nie tylko kuchni ale też i pokoju/salonu. Urządzenia agd jakie muszą znaleźć się w kuchni to: lodówka, zmywarka, piekarnik i mikrofala do zabudowy oraz pralka i suszarka w słupku. I o ile z kuchnią jeszcze jako tako sobie radzę (choć pewnie niekoniecznie dobrze) to nie wiem zupełnie jak w tak mało ustawnym pokoju zmieścić stół (musi być, pracuję przy stole no i w kuchni się nie mieści), jakąś kanapę, biurko komputerowe męża..., będę ogromnie wdzięczna za pomoc. http://imageshack.us/f/829/img0001ppi.jpg/

Moze mnie sie uda wiekszy plan wrzucic

http://img444.imageshack.us/img444/9404/img0003gc.jpg

Niestety skan jest i tak niewyraźny, może zrób jakimś grubym mazakiem, napisz wymiary (rysunek techniczy jest średnio czytelny a liczenie krateczek czasochłonne... :(

Dla mnie na pierwszy rzut oka samo rozplanowanie wydaje sie być sensowne

Jeśli się nikt wcześniej nie odezwie, to spróbuję po weekendzie zrobić jakąś prostą wizualizację Twojego pomysłu i wrzucić parę ujęć.

Ale do tego pliz wrzuć plan z widocznymi wymiarami i jeszcze napisz jaka jest wysokość okien od ziemi.

Nie będe proponowala alternatywnych ustawien na razie, mysle, ze jak Elfir ci podpowiada to już światełko w tunelu jest :)

Edytowane przez Aantenka

Poprawiłam zdjęcie, dzięki za szybką odpowiedź. Naniosłam wymiary - chyba są czytelne.

nosz z tymi zdjęciami

http://imageshack.us/photo/my-images/502/img0004spb.jpg/

http://img502.imageshack.us/img502/8922/img0004spb.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez channel8