Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie zamiast domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 755
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już uzupełniam: wysokości okien ok 86-90 cm (jeszcze nie ma wylewek mają mieć 8 cm teraz jest 98 cm, ale zależy jak majstrom się machnie). Co do pieca wiem że to ma być gazowy wiszący kocioł kondensacyjny BERETTA - typu mi jeszcze nie podali a pod kotłem będzie rozdzielnia do ogrzewania.

http://img88.imageshack.us/img88/205/img0005ke.jpg

Uploaded with ImageShack.us

channel8

zgodnie z obietnicą wrzucam wizualki zaplanowanej przez Ciebie zabudowy

na początek dla porządku rzut z góry z naniesionymi - mam nadzieję w miarę poprawnie wymiarami (wymiary dot. długości wewnętrznych, zaznaczone są na zewnątrz dla przejrzystości, wnęka w której stoi wysoka zabudowa ma 30cm)

http://images39.fotosik.pl/1259/7c1fb77e871e3b2emed.jpg

tutaj rzut ogólny zabudowy

http://images37.fotosik.pl/1275/90ba147a41b0cad6med.jpg

tutaj widok z salonu na część kuchenną

http://images39.fotosik.pl/1259/1e99c8a860fa6a1cmed.jpg

Jak widać wizualizacja jest niedoskonała - nie moglam umieścić płyty dalej od rogu, oraz zlew miałam tylko bez ociekacza.

Wyrzuciłam szafkę narożną odgradzającą od salonu, była za długa, zostawało - jeśli dobrze liczyłam - 70 cm przejścia - to już dość niewygodnie. Za to dałam Ci wysokie szafki do sufitu na kuchenką, można tam część rzeczy zmieścić.

W tym układzie masz też lepszy dostęp do zmywarki - nie musi stać w rogu tak jak na twoim planie.

Wizualizacja i plan są poglądowe i stanowią podstawę do dalszego zastanawiania się nad rozmieszczeniem sprzętów i mebli. Z tego co wiem, to mieszkanie jeszcze się buduje, trzeba pamiętać, że po wybudowaniu i otynkowaniu wymiary mogą się odrobinę zmienić, a 3 cm na wnękach to już robią różnicę...

Ja na przykład nie wiem, czy nie za mało jest miejsca we wnęce, gdzie jest pralka suszarka i piekarnik, bo wydaje mi się, że do pralki i suszarki o szerokości 60cm, powinno być jeszcze trochę miejsca wokół, nie można tego zabudować na styk... A ty masz co do milimetra rozplanowane 180 cm.

Zastanowiłabym się również nad przeniesieniem drzwi, maksymalnie w prawą stronę w stronę potrójnej zabudowy wnęki, żeby może jeszcze obudować jakąś płytką szafką ten komin....

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam kwestię meblowania kuchni...

Channel8 - jeszcze raz spojrzałam na Twój plan mieszkania i za Chiny nie mogę wydedukować skąd u Ciebie wzięła się ta wnęka 30 cm...

Przestawiasz ścianki w garderobie albo łazience?

Hmm... ja tam w planie widzę chyba komin wentylacyjny (???)

Ja też uważam, że wizualizacja Aantenki dobrze uporządkowała całość - jedynie kwestia tej wnęki wymaga wyjaśnienia.

Aantenko - baardzo ślicznie Ci dziękuję. Te wymiary są już po położeniu tynków, została jeszcze gładź. Oni jakoś wszystko tak na hip hurra to robią. Ta wnęka na wysoką zabudowę to, powiększona kosztem kuchni łazienka. Wnęka ma dokładnie wymiary 181,5 cm x 30 cm.

Jak myślicie, czy blatu roboczego nie mam za mało? Tego boję się chyba najbardziej, że będzie mi ciężko gotować, a ja spędzam dużo czasu w kuchni.

Ta wnęka wygląda tak:

http://img256.imageshack.us/img256/7734/imgpg.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na czerwono zaznaczyłam ściany, w przedpokoju są takie dwie zabudowy - kominy - wentylacji parkingu i deszczówki z bloku :-( )

Wizualka bardzo mi się podoba i jest doskonała :-)

Ma może któraś z Was propozycję jak zaaranżować salon? Ja wymiękam, nic tam się nie da postawić....

channel8

cieszę się że mogłam pomóc :)

Co do szafek dolnych, to wieczorem jeszcze pokombinuję z ich ustawieniem w programi Ikea, zobaczymy ile ostatecznie tego blatu wyjdzie. Cóż, teraz masz nie za dużo, ale moim zdaniem nie jest źle. Do powiększczenia powierzchni roboczej są tricki, takie jak np. dodatkowe blaty wysuwane (Nobilia ma coś takiego), nakładki na zlew, itd. Dodatkowo powierzchnią przygotowania może być stół. Nawet jesli sporo gotujesz, to myślę że powinnaś dać sobie przy tym układzie radę.

co do ustawienia salonu, to ja specjalistą nie jestem i co do wizualek też się nie zaoferuję.

Natomiast patrząc na plan domu i otwarcie kuchni chyba najrozsądniejszym wyjściem jest postawienie stołu w linii otwarcie kuchni-drzwi balkonowe pod oknem. Kanapa - tak jak na planie mieszkania, zaś TV na ściance na której od strony kuchni jest komin i bojler.

tak więc ja wrócę do planowania kuchni :) a inni niech się jeszcze co do ogólnego ustawienia wypowiedzą.

Poszłabym śladem słów Aantenki w urządzaniu salonu. Jeśli masz na oku konkretne meble, to zorientuj się co do wymiarów i rozrysuj je najlepiej na papierze milimetrowym.

Ja zwróciłam uwagę na łazienkę - czy nie lepiej zamienić miejscami wannę z prysznicem? Wanna ładnie zmieści się częściowo we wnęce, a obok prysznica będziecie mieli nieco więcej swobody :). Chyba, że są jakieś ważne powody by było inaczej?

Edytowane przez julianna16

W tej wnęce chciałam powiesić wieszak na szlafroki, koszule nocną itp, a pod spodem postawić wagę :-) (ważę się codziennie i denerwuje mnie wyjmowanie i chowanie wagi). Też na tej ścianie będzie powieszony grzejnik. Na razie jeszcze nie zajmowałam się łazienką, ale chyba powoli i na nią przyjdzie czas.

Zaniosłam projekt kuchni do studia meblowego na wycenę. Pani doradziła przestawić zmywarkę na lewą stronę zlewu, potem szafka narożna 120 pod oknem, a pod płytę indukcyjną szafka z szufladami. Jak myślicie - dobry pomysł?

channel8

walczyłam z programem Ikea, ale chyba prostszym rozwiązaniem będzie zrobienie rzutów z opisem. Wizualizacje może w przyszłości, albo w w studiu kuchennym może Ci zrobią (modułowe zabudowy np. Ikea u Ciebie moim zdaniem się upchną, ale zabudowa pod wymiar pozwoli wykorzystać każdy centymetr.

Mnie do głowy przyszły dwie wersje zabudowy w twojej kuchni. W każdej z nich przesunęłam drzwi od korytarza, żęby dodać jeszczcze płytką zabudowę wokół komina. Wyszło mi, że licząc 256cm - 65 cm zabudowy głębokiej, - 95 cm na otwór wejściowy - 50 cm na komin zostaje jeszcze ok. 45 cm wolnej ściany, który można częściowo zabudowąc np. ok. 25 cm (miejsce na napoje, produkty spożywcze, deskę do prasowania). Oczywiście trochę ciaśniej zrobi się przy wejściu, ale może będizesz chciała miejsce do przechowywania kosztem luźniejszej kuchni.

WERSJA NR 1

http://images39.fotosik.pl/1263/d58d2ea99bb0e65d.jpg

Następujące szafki dolnej

- 80 cm + 30cm z szufladami z płytą po środku odcinka 110 cm (albo jedna duża z szufladami głębokimi 80 cm i jakieś małe cargo, generalnie tutaj szuflady, bo możesz w najwyższej szufladzie trzymać sztućce i przyrządy do gotowania oraz przyprawy, w dolnych garnki itd.)

- Następnie szafka narożna 120 cm (jeśli są półki, to nie robiłabym mniejszej, żeby otwierać można było drzwi 60cm. Jeśli masz ochotę i fundusze na robienie magic corner itd, to można w rogu zrobić szafkę z drzwiczkami nawet i 45cm, ale wtedy trzeba już zainwestować w dobre rozwiązania typu Blum, bo inaczej moim zdaniem taki mechanizm długo nie popracuje. Oczywiście jesli zrobisz cornera z drzwiczkami 45 cm to zyskujesz dodatkowe 15 cm na zagospodarowanie pod blatem, którym możesz żonglowac).

- szafka 50 lub 60 cm ze zlewem

- zmywarka na końcu (ustawiłam zmywarkę w tym miejsciu, ponieważ wydaje mi się, że wygodnie jest wkładać i wykładać do niej naczynia stojąc przed zlewem (w lewo skręcasz się żeby włożyć, w prawo skręcasz się żeby powstawiać do szafek górnych oraz głębokich szuflad. Między zlewem i płytą masz wtedy podstawowy blat do pracy).

W teorii szafkę narożną można by obrócić pod płytę, obok niej wstawić szuflady (60+50cm szuflad) i w rogu postawić zmywarkę. Wtedy mamy 50 cm szuflady, szfka narożna 120 cm (nad nimi na środku 110 cm płyta), zmywarka 60 cm, szafka zlewowa 50 cm, szafka z szuflafami 60 cm (tutaj można wtedy dodaktowy blat zamontować taki wysuwany spod blatu stałego!!!). Ale wyjmowanie ze zmywarki do górnych szafek jest wg. mnie wygodne (a tu pewnie będą stały szklanki i kubki...) no i powierzchnia robocza jest bardziej poszatkowana tzn. masz dwie mniejsze powierzchnie

Tutaj już musisz sama zdecydować, co dla Ciebie będzie lepszym kompromisem.....

Szafki górne o wysokości 90 cm, trzeba tak rozplanowac, żeby okap się udało zamknąć w jednej z nich. Masz w kuchni okno, więc okap nie musi mieć wyśrubowanych parametrów.

WERSJA NR 2 - przy założeniu, ze piecyk montowany obok komina będzie mały i będzie można wyburzyć część ściany oddzielającej kuchnię od salonu (ok. 30-40 cm). Wtedy powiększa się otwór wejściowy do kuchni i można zabudową trochę zakręcić. Tzn. 350 - 120 zabudowy zakręconej - 130 skrócona ścianka z kominem = 100cm na przejście

http://images47.fotosik.pl/1317/984c55cd9513532bgen.jpg

Wtedy szafki dolne

- 50 cm glebokie szuflady+ 120 cm szafka narożna (patrz uwagi wyżej odnośnie szafek narożnych) na środku tej przestrzeni umieszczona płyta

- następnie szafka 50 cm ze zlewem

- następnie kolejna szafka narożna 120 (110)

- następnie na zakręcie zmywarka (może się nawet otwierać w strone przejścia, a nie w stronę kuchni, w końcu nie będzie otwarta cały czas)

Wygospodarowane jest więcej blatu roboczego, ale masz dwie szafki narożne (choć przy drzwiczkach 60 cm i mechanizmach korzystanie z nich może być w miarę ok)

Szafki górne tak jak w wersji nr 1.

Uff, mam nadzieję, że wszystko jasne... ;)

Edytowane przez Aantenka

W tej wnęce chciałam powiesić wieszak na szlafroki, koszule nocną itp, a pod spodem postawić wagę :-) (ważę się codziennie i denerwuje mnie wyjmowanie i chowanie wagi). Też na tej ścianie będzie powieszony grzejnik. Na razie jeszcze nie zajmowałam się łazienką, ale chyba powoli i na nią przyjdzie czas.

Zaniosłam projekt kuchni do studia meblowego na wycenę. Pani doradziła przestawić zmywarkę na lewą stronę zlewu, potem szafka narożna 120 pod oknem, a pod płytę indukcyjną szafka z szufladami. Jak myślicie - dobry pomysł?

Ha, chyba pisałyśmy jednocześnie.... Jak widać pani ze studia kuchennego miała podobne do mnie pomysły :) Wszysko znajdziesz w moim długaśnym poście.

Dzięki śliczne. Według mnie chyba lepsza jest pierwsza propozycja. Szuflady pod płytą miałyby ok 110 cm - więc szafka dość pakowna. Szafka narożna - dobrze że 120 bo ma duże drzwiczki, a ja nie wiem czy chcę półki, czy jakieś mechanizmy. Wydaje mi się że bez mechanizmów będzie pojemniejsza ( zawsze jaieś drobne rzeczy można popakować do koszyków) ale jeśli się mylę to poproszę o sprostowanie. I faktycznie nawet nie pomyślałam o ciągu zmywarka z lewej szafki po prawej = łatwiejszy sposób wyładowywania i układania naczyń. Jeszcze raz baaardzo dziękuję za pomoc :-) Teraz muszę znaleźć jakiś okap, który schowa się w szafce, a zostawi jeszcze trochę miejsca na inne rzeczy.

Dzięki śliczne. Według mnie chyba lepsza jest pierwsza propozycja. Szuflady pod płytą miałyby ok 110 cm - więc szafka dość pakowna. Szafka narożna - dobrze że 120 bo ma duże drzwiczki, a ja nie wiem czy chcę półki, czy jakieś mechanizmy. Wydaje mi się że bez mechanizmów będzie pojemniejsza ( zawsze jaieś drobne rzeczy można popakować do koszyków) ale jeśli się mylę to poproszę o sprostowanie. I faktycznie nawet nie pomyślałam o ciągu zmywarka z lewej szafki po prawej = łatwiejszy sposób wyładowywania i układania naczyń. Jeszcze raz baaardzo dziękuję za pomoc :-) Teraz muszę znaleźć jakiś okap, który schowa się w szafce, a zostawi jeszcze trochę miejsca na inne rzeczy.

Wg mnie też pierwsza jest lepsza... :)

Co do szafki narożnej - posiadam 120 cm z drzwiczkami 60cm, bez mechanizmów. Daję radę, ale to co jest głębiej, to takie naprawdę rzadko używane rzeczy, bo nurkowanie do takiej szafki nie jest wygodne... Gdybym natomiast tylko miała kasę, to kupiłabym sobie takie cudo: http://www.peka.pl/zdjecia/body/oferta/03_szafki_narozne/03_01/03_01_magic_corner_01.jpg.... MAGIC CORNER PEKA Odkąd zobaczyłam jak działa u koleżanki jestem gorącym fanem, ale niestety - na razie nie na moją kieszeń...

Inne mechanizmy są moim zdaniem mniej efektywne. jak chcesz upchnąć dużo rzeczy to na innych mechanizmach nie da się tego za wygodnie zrobić.

Do tego dochodzi aspekty finansowy - jeśli w takiej szafce narożnej są rzeczy używane na co dzień, to musi być to dobra jakość mechanizmów, bo się szybko popsują. A dobra jakość = wysoka cena.

Powodzenia w dokonywaniu wyborów :)

• 2 weeks później...

Mam pytanie, czy ktoś się może orientuje w jakiej odległości od okna można zamontować płytę indukcyjną?

I jeszcze jedno, może ktoś wie jakie są polskie normy grubości tynków na ścianie? Już tłumaczę o co chodzi. W umowie ze spółdzielnią mam podany metraż w STANIE SUROWYM bez tynków. Aby policzyć metry kw. mieszkania czy mieszkanie jest zgodne z umową muszę odliczyć tynki ze ścian. No i ile mam odliczyć? Jaka może być ich maksymalna grubość?

Hej, na pierwszy rzut oka drogo, ale w studiu kuchennym niestety takie ceny mogą być, zwłaszcza jeśli wyceniałaś całość zabudowy z płytkimi szafkami wokół komina, jakiś fajny połysk na frontach i mechanizmy w środku (w tym jakościowe zawiasy)... Blat konglomerat czy granit też sporo kosztuje..... :(

Trzeba zebrać po prostu kilka ofert od salonów robiących kuchnie na zamówienie i porównać.

Tańsza opcja to albo IKEA albo BRW albo jakiś prywaciarz-stolarz. Na pewno nie studio kuchenne. No i cenę obniża rezygnacja z dobrych materiałów.

A w ogóle, to zajrzyj na wątek "pochwalcie się kuchniami", może tam ludzie podają koszty swoich kuchni. Albo jak Ci się jakaś spodoba, to zapytaj na priv ile kosztowała. Będziesz miała lepsze wyobrażenie.