Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• reni1980

12540

• Magda_lena85

8634

• Mmelisa

5802

• fajna kobieta

4529

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

koza, to ja polecam martini ze spritem. Składniki:

- 2 kieliszki martini (może być też cin&cin)

- 1 kieliszek wódki

- reszta sprite

- plasterek limonki (ewentualnie cytryny, ale z limonką jest lepsze)

- plasterek ogórka zielonego ze skórką

- jak masz, to listek świeżej mięty

Drink jest lekki, ożeźwiający, ale trzeba na niego uważać ;)

Ja jestem zwolennikiem winka ale nie piję w duzych ilościach bo mnie i po 1 kieliszku ścina :) .

W sylwestra piłam http://www.2drink.pl/tequila-sunrise/, było ok . ale jak dla mnie nie w duzych ilościach:).

Mój eks szef miał lokal i kiedyś mi zrobił wiśniówkę ze spritem - dobre ,smakowało jak landrynkowa oranżadka.

Mojito i ta teqila to mi się tak z wakacjami kojarzy :).

Teraz na wakacjach piłam pinacoladę ,ale tam robili ją w inny sposób niż podaje przepis i ta z wakacji super a ta z przepisu mi nie podeszła.Tam mieli gotowy taki likier i mieszali tylko z sokiem pomarańczowym i duzo lodu.

Pisząc to mi się przypomniało ,że kiedyś w tesco kupiłam jakąś czystą ananasową żeby wypróbować czy to to :) ,muszę zajrzeć do mojej szafki w kuchni :lol::lol::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

koza, to ja polecam martini ze spritem. Składniki:

- 2 kieliszki martini (może być też cin&cin)

- 1 kieliszek wódki

- reszta sprite

- plasterek limonki (ewentualnie cytryny, ale z limonką jest lepsze)

- plasterek ogórka zielonego ze skórką

- jak masz, to listek świeżej mięty

Drink jest lekki, ożeźwiający, ale trzeba na niego uważać ;)

To mogłoby się sprawdzić. Powiedzcie mi tylko czy ja dobrze kojarzę że martini ma posmak taki ziołowy?

Witajcie,

No to wszystko do normy wróciło..... prawe 20 str....

1. Co do rosołu też dodaję opaloną cebulę daje obłędny smak ale i listek laurowy też się znajdzie.

2. Ja zapach MD już ze 100 mtrów czuję /.... pachnie pięknie mógłbym siedzieć i z godzinę. (a w D kupiłem Zena White Heat Edition).

3. Bardzo dobra jest też żołądkowa gorzka (ale nie biała, ta tradycyjna) ze spritem i zielonym ogórkiem.....

4. Coś jeszcze ........ jak mi się przypomni to dodam.......

cześć Lolek :)

- rosół dla mnie musi być tłusty!

nie próbowałem nigdy z opaloną cebulę, chętnie spróbuję, tylko hmmmm, tylko jak ją opalić? zapalniczką? w kominku? ;)

ja robię różne i drobiowy i wieprzowy ale ja raczej na "chudo" zawsze zbieram nadmiar tłuszczu albo ręczniczkiem do spożywki albo czekam aż się "sciągnie" i wtedy zbieram. Nie lubię smaku tłuszczu na ustach (a gorącym to się jeszcze poparzyć można).

Któraś Kuleżanka pisała że Pascal smażył plastry cebuli na patelni bez tłuszczu tak żeby się zrobiły spalone może to dobry sposób.

jak już to ten wariant podróżniczy, ale muszę to jeszcze głęboko przemyśleć....generalnie zawsze są problemy z prezentami dla niego:yes:

może być też coś bardziej osobistego, można w necie zrobić kalendarz z własnymi zdjęciami, np. rodzinki czy wnuków (nawet zaznaczając rodzinne daty) np tu: http://www.fotocalendar.pl/ ceny znośne.; albo w firmach poligraficznych można zrobić koszulke z napisem super dziadek i dodać zdjęcia wnuków, lub też kupic poduszki (takie jaśki) i na białych poszewkach nadrukować zdjęcia pociech itp....

Może być np. dobry scyzoryk szwajcarski zależnie od budżetu.....

Jeśli jest to typowo okrągła rocznica urodzin to ja na alledrogo kupowałem dla jubilata dyplom z okazji ukończeni .... np 60-lat. jest to drukowane na aluminium i przyklejane do drewna w fajnym pudełku. projekt można wybrać a i teksty można albo własne albo wybrać z gotowych np:

http://allegro.pl/certyfikat-prezent-na-60-lat-60-tke-urodziny-60-te-i3838703097.html

nie próbowałem nigdy z opaloną cebulę, chętnie spróbuję, tylko hmmmm, tylko jak ją opalić? zapalniczką? w kominku? ;)

listka laurowego - jak już wspomniałem nigdy nie dawałem do rosołów, ale może spróbuję....lubię czasami pooeksperymentować w kuchni ze smakami (ale muszę dobry moment wybrać :D)

Listek laurowy, to obok pieprzu i ziela angielskiego podstawowy dla mnie składnik :)

Cebulę opala się nabijając na widelec i trzymając nad kuchenką gazową. Ale nie mam pojęcia jak to robią przy elektrycznych kuchniach? Chyba, że ktoś ma kuchenny palnik ręczny do flambowania/karmelizowania cukru na creme brulee

Natomiast nigdy nie stosowałam do rosołu wieprzowiny. Jedynie kurczaki lub wołowinę.

Wywar na żeberkach wieprzowych raczej jedynie jako bazę do fasolowej/grochowej.

Edytowane przez Elfir

Hejka

koza - przepis z wiki:

[h=2]Limonkę pokroić na 8 części. 3-4 części wrzucić do szklanki. Dodać garść liści mięty (7-8 dużych) i ugnieść wszystko razem, aż będzie wyczuwalny aromat mięty. Cukier lub syrop cukrowy dosypać po ugniataniu – rozpuści się w trakcie mieszania (w przeciwnym razie wciągnie aromat limonki). Szklankę dopełnić kruszonym lodem. Wlać 40 ml rumu, polecany biały, dopełnić wodą mocno gazowaną (unikać mineralnej o wyraźnym aromacie) i solidnie zamieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Udekorować gałązką mięty i cząstką limonki. Pić przez słomkę.[/h]

Skoro dalej kulinarnie to robię dzisiaj takie mufinki na urodziny dla Sonii - poczęstujcie się (a gdzie poranna kawa?? ):) :

http://2.bp.blogspot.com/-zqPMESrqs3c/UWsAzplw8RI/AAAAAAAAAfk/qNOQJS6FaTc/s640/blogcz-p2.jpg

a tej strony: http://my-sweet-treats.blogspot.com/2013/04/babeczki-czekoladowo-pomaranczowe.html