michalz2x 10.03.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Witam. Prosze o informacje jak robiliscie u siebie instalacje CO - w miedzi czy tworzywie? Jakie sa plusy i minusy - i Wasza opinia praktyczna na temat jednego i drugiego rozwiazania? Czy miedz prowadzi sie zawsze na zewnatrz? Jak wyglada jedna i druga instalacja - cenowo? Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Pytanie stare jak świat, a właściwie jak instalacje miedziane. Ogólnie mówiąc miedź znacznie trwalsza i droższa. Oczywiście znajdą się tacy co stwierdzą, że plastik równie trwały i pewniejszy. Możliwe, że będzie równie trwały, ale problem w tym, że my się już tego nie dowiemy, a i tak do tego czasu tworzywo zmieni się parę razy i o aktualnie produkowanych nic nie będzie można powiedzieć oprócz wyników laboratoryjnych. Jeśli chcesz wiedzieć co trwalsze to pytaj tych co swoje instalacje mają powyżej 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 10.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Generalnie wszyscy teraz jadą na tworzywie. Podstawowa zaleta? Cena. Bezkonkurencyjna. Druga zaleta to montaż instalacji c.o. na rozdzielaczach co wpływa na bezpieczeństwo użytkowania (system wymaga podłączenia każdego grzejnika osobno do rozdzielacza - duże zużycie materiału). Z miedzi instalacje wykonywane są tradycyjną metodą na trójnikach. Oczywiście jedną jak i drugą instalację można schować pod tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.03.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 co trwalsze na pewno miedź, co wybrać zależy od całego systemu i od tego co chcesz osiągnąć, poszukaj na forum jest wiele dyskusji i wypisane wszystkie za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.03.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Z miedzi instalacje wykonywane są tradycyjną metodą na trójnikach. A dlaczego nie można z rozdzielaczem??? A słyszałeś o podłogówce z rur miedzianych??? Jak sie tam da to i z rozdzielacza tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 11.03.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Witam. Każdy instalator preferuje swój rodzaj systemu. Miedz nie jest złym materiałem a wrecz powiedzialbym nawet, ze berdzo dobrym. Jak kazdy system ma swoje wady i zalety. Przy miedzi czas wykonania instalacji jest dukrotnie dłuższy jak przy instalacji z tworzywa. Druga wada to taka, ze jezeli coś nam strzeli pod posadzką to automatycznie eliminujemu ogrzewanie w wiekszej czesci domu gdyż mamy system trójnikowy, nastepny minus to taki, ze nie wyobrażam sobie robić podłogówki z miedzi. Tak wiec ja jestem zdecydowanie za tworzywem. Material materiałowi nie jest rowny wiec przed wyborem rur z tworzywa proponuje nie wybierać najtańszych opcji. Obecnie system rozdzielaczowy jest jak najbardziej bezpiecznym systemem i zapewne długo sie to nie zmieni. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.03.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Witam. Każdy instalator preferuje swój rodzaj systemu. Miedz nie jest złym materiałem a wrecz powiedzialbym nawet, ze berdzo dobrym. Jak kazdy system ma swoje wady i zalety. Przy miedzi czas wykonania instalacji jest dukrotnie dłuższy jak przy instalacji z tworzywa. Druga wada to taka, ze jezeli coś nam strzeli pod posadzką to automatycznie eliminujemu ogrzewanie w wiekszej czesci domu gdyż mamy system trójnikowy, nastepny minus to taki, ze nie wyobrażam sobie robić podłogówki z miedzi. Tak wiec ja jestem zdecydowanie za tworzywem. Material materiałowi nie jest rowny wiec przed wyborem rur z tworzywa proponuje nie wybierać najtańszych opcji. Obecnie system rozdzielaczowy jest jak najbardziej bezpiecznym systemem i zapewne długo sie to nie zmieni. Pozdrawiam Tomasz Sulej A dlaczego kolega tak twierdzi że dwa razy dłuższy jest czas wykonania instalacji z miedzi i że miedziane złącza strzelają??? Jestem za miedzią bo w wielu przypadkach przewyższa tworzywo które ma krótką historię i gwarancje niepoparte praktyką, co do podłogówki to coraz częściej słyszy się o jej złym wpływie na zdrowie człowieka, sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa, jak strzela podłogówka to często nie da się znaleźć miejsca usterki i trzeba pół pokoju zrujnować, więc każdy wybierze to co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 12.03.2011 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 A dlaczego kolega tak twierdzi że dwa razy dłuższy jest czas wykonania instalacji z miedzi i że miedziane złącza strzelają??? Jestem za miedzią bo w wielu przypadkach przewyższa tworzywo które ma krótką historię i gwarancje niepoparte praktyką, co do podłogówki to coraz częściej słyszy się o jej złym wpływie na zdrowie człowieka, sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa, jak strzela podłogówka to często nie da się znaleźć miejsca usterki i trzeba pół pokoju zrujnować, więc każdy wybierze to co chce. Witam. Czy prowadzisz rurki miedziane czesciej na zewnatrz czy pod tynkami - chodzi o grzejniki M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.03.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 obecnie to najczęściej w podłodze lub suficie ale w Polsce większość wolała mieć rurki pod tynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 12.03.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 obecnie to najczęściej w podłodze lub suficie ale w Polsce większość wolała mieć rurki pod tynkiem Czy tworzywo wytrzymuje z powodzeniem wysokie - graniczne temperatury czy raczej przyjmuje sie jakies ogranicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 13.03.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam. Oczywiście, ze czas wykonania instalacji z miedzi jest zdecydowanie dłuższy jak z tworzywa. Samo przygotowanie i i lutowanie jest zdecydowanie bardziej czasochłonne jak system rozdzielaczowy. Ponadtto jak kolega napisał, że jak strzeli podłogówka to trzeba pół pokoju rujnować. Oczywiście,ze tak jezeli instalator stosuje złaczki na podlogówce. Ponadto ogrzewanie podłogowe jest ogrzewaniem niskotemperaturowym wiec żywotnośc tej instalacji (oczywiście przy dobrze zrobionej instalacji)bedie naprawde bardzo, bardzo długa)Tak jak napisałem są zwolennicy i przeciwnicy podłogowek. Ja należę do tej pierwszej grupy a to dlatego, że jest kilka powodów. Ogrzewanie podlogowe eliminuje nam grzejniki(mam oczywiście tutaj pomieszczenia nie sypialne) druga sprawa do równomierny rozklad temperatur po podłodze co za tym idzie podlogówka bedzie duzo oszczedniejsza jak system grzejnikowy oczywiście w ekspoatacji, trzecie brak grzejników. Czesto zdarza sie tak, ze temperatura podłogi przewyższa 39 stopni a to juz w tym wypadku nie jest dobrym i zdrowym rozwiazaniem. Efekt może być taki, ze po pewnym czasie bedą nam puchły nogi. Jezeli zas chodzi o historie to jak najbardziej miedz ma dłuższą historię jak tworzywo jednak do wody uzytkowej zdecydowanie zdrowszy bedzie plastyk jak miedz. Jezeli zas chodzi o to, ze złaczki z miedzi strzelaja to kolega mnie zle zrozumiał. Miałem na mysli to, ze widziałem barzo duzo awarii na miedzi w postaci cieknących lutów, które miały juz kilka dobrych lat....Ponadto jak wczesniej napisałem nie ma pewniejszego systemu jak system rozdzielaczowy gdzie kazdy grzejnik posiada swoje indywidualne zasilanie i powrót, przy miedzi jest to system trójnikowy i jezeli bedzie awaria to i tak bedzie kłucie i szukanie gdzie nie pisząc juz o tym, ze ogrzewanie w wiekszej jak nie całej czesci domu przestaje działac. Pozdrawiam Tomasz Sulej http://www.cieplydom.szczecin.pl A dlaczego kolega tak twierdzi że dwa razy dłuższy jest czas wykonania instalacji z miedzi i że miedziane złącza strzelają??? Jestem za miedzią bo w wielu przypadkach przewyższa tworzywo które ma krótką historię i gwarancje niepoparte praktyką, co do podłogówki to coraz częściej słyszy się o jej złym wpływie na zdrowie człowieka, sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa, jak strzela podłogówka to często nie da się znaleźć miejsca usterki i trzeba pół pokoju zrujnować, więc każdy wybierze to co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.03.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Temat podłogówki był wiele razy wałkowany. Jestem na tak, sam mam w domu i nie narzekam a zachwalam sobie. Względy zdrowotne to nie do końca potwierdzone opinie, i chyba nie lekarskie a producentów grzejników. Przy prawidłowym obliczeniu podłogówki, jej temperatura wynosi z reguły od 29 st. C w pokojach do 34 w łazienkach. Nie ma też unoszenia kurzu, w przeciwieństwie do wysokotemperaturowych grzejników i efektu "komina". Podłogówka z tworzywa jak najbardziej, lecz kotłownia to raczej w miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 co do podłogówki to coraz częściej słyszy się o jej złym wpływie na zdrowie człowieka, sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa, jak strzela podłogówka to często nie da się znaleźć miejsca usterki i trzeba pół pokoju zrujnować, więc każdy wybierze to co chce. Uśmiałem się jak norka , proszę najpierw pomysleć a potem pisac takie głupoty. W przypadku ogrzewania podłogowego mamy najbardziej przwidłowy z punktu widzenia fizjologii człowieka rozkład temperatury ( tj, najcieplej w okolicach stóp, najchłodniej w okolicach głowy ), co więcej zdecydowanie bardziej równomierny rozkład temperatury w pomieszczeniu. Prawidłowo działająca podłogówka powinna miec temp. poniżej 30-32 C ( jak wiadmomo temp. ciała człowieka to 36,6 ) więc opowiadanie bredni o niekorzystnym wpływie podłogówki na żylaki k.dolnych, krążenie, astmę itp itd nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. PS. Tak się składa ze jestem chirurgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.03.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Uśmiałem się jak norka , proszę najpierw pomysleć a potem pisac takie głupoty. W przypadku ogrzewania podłogowego mamy najbardziej przwidłowy z punktu widzenia fizjologii człowieka rozkład temperatury ( tj, najcieplej w okolicach stóp, najchłodniej w okolicach głowy ), co więcej zdecydowanie bardziej równomierny rozkład temperatury w pomieszczeniu. Prawidłowo działająca podłogówka powinna miec temp. poniżej 30-32 C ( jak wiadmomo temp. ciała człowieka to 36,6 ) więc opowiadanie bredni o niekorzystnym wpływie podłogówki na żylaki k.dolnych, krążenie, astmę itp itd nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. PS. Tak się składa ze jestem chirurgiem. I to mi sie podoba, konkretnie i w temacie. Ja też nigdy nie słyszałem żeby komuś podłogówka szkodziła, a rozkład temperatur najlepszy z możliwych. Na uczelni też nikt nigdy tego nie negował, a zachwalał. Głuchy jak nie dosłyszy to dopowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Ale producenci grzejników wiedzą lepiej - podłogówka to zło: żylaki, zakrzepy, obrzęki,złe krążenie, alergia itd. aż boję się myśleć co jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.03.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 No a gdzie dać odpormienniki przy podłogówce? Bo to przecież masa żyłek wodnych ! Gdzie poszukać szamana który mi ustawi łózko tak żeby spało sie najlepiej? A wracając do tematu miedź jest najlepszym materiałem na instalacje przy kotle na paliwo stałe! Pex jest najlepszy przy kotłach gazowych i pompach ciepła. Ja mam instalacje mieszaną poddasze grzejniki aluminiowe podłączone do rozdzielaczy miedzią, pater podłogówka w pex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Nie byłbym skłonny do nabijania sie z sygnałów , że podłogówka jest szkodliwa. Natomiast demonizowanie problemu jest jeszcze bardziej szkodliwe. Sygnały o szkodliwości mogą być prawdziwe. Dotyczyć mogą źle wykonanych (wyregulowanych) instalacji ,pracujących na zbyt wysokich temperaturach (30 *C to stanowczo za dużo w "salonie"), umieszczanych np w sypialni (tu powinien być kaloryfer ), i dedykowanych ludziom mającym np poważne kłopoty z krążeniem . Nic nie poradzę ,że opinia chirurga w tej materii wydaje mi się trochę mało wiarygodna (przy całym szacunku dla tego szlachetnego zawodu). Mam również inne zdanie na temat fizjologii w kontekście ogrzewania . Ludzkość od kiedy zlazła z drzewa ,lubiła mieć ciepło w nóżki . Mieć ciepło w nóżki a mieć ciepłą podłogę to dwa różne pojęcia. Jeśli organizm do ciepłej podłogi nie jest przywykły , to nagła zmiana sytuacji może (nie musi) zrodzić problem. W naszej strefie klimatycznej ,od wieków, organizm ów miał zimną podłogę. Hypokaustum dane było nielicznym ,więc radzono sobie różnie , głównie za pomocą ciepłych skarpet () i jeszcze cieplejszych bamboszy. Niemieccy wartownicy pad Stalingradem ,mogli narzekać na wszystko ,z wyjątkiem zimnych nóżek - a to za pomocą sprytnie skonstruowanych bucików wykładanych dodatkowo słomą. Na koniec dodam ,że jestem szczęśliwym użytkownikiem podłogówek w swoim domu (instalacja plastykowa) i ścian grzewczych (instalacja w miedzi). Podłogówki wcisnąłem na maxa gdzie tylko było można . Pominąłem jednak miejsca wypoczynku i jadalnię - czyli tam gdzie przebywamy większość czasu. Tam są "zimne" dechy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Sygnały o szkodliwości mogą być prawdziwe. Dotyczyć mogą źle wykonanych (wyregulowanych) instalacji ,pracujących na zbyt wysokich temperaturach (30 *C to stanowczo za dużo w "salonie"), umieszczanych np w sypialni (tu powinien być kaloryfer ), i dedykowanych ludziom mającym np poważne kłopoty z krążeniem . Nic nie poradzę ,że opinia chirurga w tej materii wydaje mi się trochę mało wiarygodna (przy całym szacunku dla tego szlachetnego zawodu). - możesz rozwinąć myśl ? dlaczego 30C na podłodze w sypialni to żle ? co według ciebie oznaczają poważne problemy z krążeniem - niewydolność serca ? obrzęki spowodowane niewydolnością krażenia , przewlekłą niewydolnością żylną ? miażdżyca ? - jeśli możesz to powiedz co miałeś na mysli . Prosze o kilka słów dlaczego ogrzewanie podłogowe ( do 30 -32 C) ma wpływać niekorzystnie w tych chorobach ? Jeżeli nie wiesz dlaczego to nie powtarzaj głupot. - w sypialni zimą ciepły(gorący) kaloryfer oznacza - wysuszone ( o zbyt małej wilgornosci ) powietrze i w związku z tym problemy z suchym gardłem, zwiększonym narażeniem na infekcję - wiem że w Polsce każdy zna się na medycynie i 6 lat studiów medycznych, rok stażu, 8 lat specjalizacji i ok. 16 lat pracy dla Ciebie jest niczym bo Ty wiesz lepiej ( pochwal się swoimi żródłami wiedzy o fizjologii człowieka i wpływie rozkładu temperatury na ludzki organizm ) Mam również inne zdanie na temat fizjologii w kontekście ogrzewania . Ludzkość od kiedy zlazła z drzewa ,lubiła mieć ciepło w nóżki . Mieć ciepło w nóżki a mieć ciepłą podłogę to dwa różne pojęcia. Jeśli organizm do ciepłej podłogi nie jest przywykły , to nagła zmiana sytuacji może (nie musi) zrodzić problem. W naszej strefie klimatycznej ,od wieków, organizm ów miał zimną podłogę. Hypokaustum dane było nielicznym ,więc radzono sobie różnie , głównie za pomocą ciepłych skarpet () i jeszcze cieplejszych bamboszy. Niemieccy wartownicy pad Stalingradem ,mogli narzekać na wszystko ,z wyjątkiem zimnych nóżek - a to za pomocą sprytnie skonstruowanych bucików wykładanych dodatkowo słomą. - rozumiem że preferujesz chodzenie w domu w ciepłych skarpetkach ( lub butach , najlepiej walonkach lub bamboszach), - co według ciebie oznacza ,,organizm do ciepłej podłogi nie jest przywykły'' ? równie prawdziwe jest stwierdzenie ,,ogrganizm do zimnej podłogi nie jest przywykły'' - przy temperaturze ludzkiego ciała 36C , prawidłowo ustawione ogrzewnie podłogowe tj. temp. podłogi 30 C ( 32-34 C łazienka ) nie jest odbierana jako b.ciepła raczej neutralna - jezeli twierdzisz iż Niemieccy żołnierze pod Stalingradem nie mieli odmrożeń kończyn dolnych to tylko pozazdrościć ,,wiedzy historycznej'' - jeżeli jest równa twej wiedzy medycznej to pozazdrościć Na koniec dodam ,że jestem szczęśliwym użytkownikiem podłogówek w swoim domu (instalacja plastykowa) i ścian grzewczych (instalacja w miedzi). Podłogówki wcisnąłem na maxa gdzie tylko było można . Pominąłem jednak miejsca wypoczynku i jadalnię - czyli tam gdzie przebywamy większość czasu. Tam są "zimne" dechy... Poczytaj kilka artykułów na w/w temat ludzi mądrzejszych od Ciebie i ode Mnie np.,,Własny Dom'' nr 2/2011 str. 83 a potem wypowiadaj sie na temat szkodliwości ogrzewnia podłogowego na tzw, choroby krążenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Poczytaj kilka artykułów na w/w temat ludzi mądrzejszych od Ciebie i ode Mnie np.,,Własny Dom'' nr 2/2011 str. 83 a potem wypowiadaj sie na temat szkodliwości ogrzewnia podłogowego na tzw, choroby krążenia. Pozdrawiam Sugerowanie ,że ktoś jest mądrzejszy lub nie może mieć wpływ raczej na zmianę mojej opinii o Tobie ,która do tej pory nie była negatywna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Nie sugeruję iż jestem geniuszem i jest na tym forum mnóstwo ludzi którzy mają bardziej rozległą wiedzę techniczną. Ale wygłaszanie fałszywych opinii medycznych przez niektórych użytkowników forum mogę pietnowac ( gdyż akurat na tym znam się co nieco ). PS. nie jest moją intencją obrażanie kogokolwiek, ale ludzie czytający to forum nie powinni swej wiedzy czerpac na podstwie obiegowych opinii ( np. podłogówka szkodzi na krażenie itp, itd ). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts