eniu 13.03.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Nie sugeruję iż jestem geniuszem i jest na tym forum mnóstwo ludzi którzy mają bardziej rozległą wiedzę techniczną. Ale wygłaszanie fałszywych opinii medycznych przez niektórych użytkowników forum mogę pietnowac ( gdyż akurat na tym znam się co nieco ). PS. nie jest moją intencją obrażanie kogokolwiek, ale ludzie czytający to forum nie powinni swej wiedzy czerpac na podstwie obiegowych opinii ( np. podłogówka szkodzi na krażenie itp, itd ). Pozdrawiam. Surgi , gdybyś spokojnie jeszcze raz przeczytał mój wpis ze zrozumieniem, być może zrozumiał byś go tak , w jaki sposób został napisany. Jego przesłanie wymyka się trochę powszechnej skłonności do bezmyślnych wypowiedzi i brawurowych ripost tego forum. Ale odniosłem wrażenie ,że Ty też. Swoją wypowiedzią starałem się raczej wykazać skąd bierze się fałszywy lub nie pogląd na temat podłogówki. Edytowane 13 Marca 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.03.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Eniu nie stresuj się. Faktycznie podłogówka jest krzywdzona przez niektóre niczym nie poparte opinie. Dobrze wykonana pracuje w temperaturach projektowych dla pomieszczeń mieszkalnych 27-29 st.C. Zadaję sobie pytanie co bardziej szkodzi - czy spanie na łóżku w pobliżu grzejnika z temperaturą rzędu 70 st. C czy działanie podłogi o temp. 27 st. C? Na jaka temperaturę reaguje dobrze organizm człowieka, tu chodzi o działanie punktowe grzejnik-podłogówka? Surgi albo inny lekarz może coś skometuje? Może ktoś coś ma z badań w temacie? Edytowane 13 Marca 2011 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 OK Eniu , powtarzam NIE CHCE NIKOGO NA TYM FORUM OBRAZAC. Ale swoich opinii bronic będę puty, puki mi tchu w piersi stanie ( lub coś innego stać mogło ) PS. Twój studzący głowy spokój jest tu potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 W/g mnie ogrzewanie podłogowe ( róznież w sypialni ) jest z punktu widzenia fizjologii człowieka zdecydowanie korzystniejsze niż gorące ( 60 -70 C ) przesuszające grzejniki ( przy których znacznie wiekszy jest ruch konwekcjny powietrza związany np. z unoszeniem kurzu ). PS. Rzucam hasło : STOP alergiom , Grzejniki precz, Niech żyje podłogówka ( taki niewinny żart zwolennika podłogówki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Dobra, wstępne zaloty mamy za sobą ,nie skończyło się pyskówką to sygnał, że może jest z kim pogadać.... Moje doświadczenia z podłogówką to praktyka w drugim już domu. Myślę ,że w rozważaniach trzeba uwzględnić również predyspozycje osobiste ,by osąd był właściwy. Uwielbiam kumulować ciepło i podłogówka jest jednym , tej fanaberii, elementów. Jak pisałem drugi element to ściany. Wystarczy popalić dobrze 3-5 godzin , by potem korzystać przez kilkanaście (w mrozy). Natomiast im podłoga cieplejsza ,tym gorzej się czuję, chodząc po niej - ale starzeję się więc to główny powód. Z grzejnikiem w sypialni (nie ma tam podłogówki) jest tak. W zależności od tego ,czy pierwsza idzie spać druga połowa czy ja - grzejnik jest albo zakręcony, albo na maxa otwarty . Ciekawe co na to powiedzą fachowcy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.03.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Co tu pytać - gorąca kobieta to i grzejnik zakręcowny. Czyli temat schodzi do sypialni:-)Z drugiej strony patrząc, jak sie impreza przeniesie na podłogę, to zawsze lepiej żeby była ona ciepła. Edytowane 13 Marca 2011 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Być może twoje odczucia zbyt ciepłej podłogi wywołane sa twoją chęcią akumulacji i grzania podłogowki do temperatury powyżej 30C . Spróbuj nie przesadzać z chęcią akumalcji ( temp. podłogi do 30 C ). Odnośnie komfortu termicznego w łóżku ze swoją lepszą połową to możemy na privie pogadać . Po co ma mieć gawiedź uciechę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Może zastosowanie jakiegoś porządnego bufora 750-950 l roziązałoby problem zrównoważenia Twojej chęci akumulacji ciepła z temperaturą podłogówki ( abys miał lepszy komfort ) - wszak o to chodzi. Edytowane 13 Marca 2011 przez surgi22 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Bufor , wiem, szukam dla niego miejsca i podglądam chłopaków jak kombinują sami takie ustrojstwo. Pewnie skończy się trzecim domem . Jakby jeszcze ktoś ten kupił i poczekał aż łaskawie nowy wybuduję :D:D W sprawach łóżkowych . Ma ktoś jako bufor łóżko wodne ? ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 [quote W sprawach łóżkowych . Ma ktoś jako bufor łóżko wodne ? ! Najlepszy bufor to Twoja lepsza połowa. Na ogół nie ma problemów z naładowaniem, czasem gorzej z odzyskaniem energii:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.03.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Oczywiście nie neguję zrobienia bufora przez forumowiczów, ale nie każdy umie, ma możliwości, sprzęt, itp., a to jest urządzenie ciśnieniowe o czym trzeba pamietać i zadbać o bezpieczeństwo. Czy nie lepiej kupić coś tańszego, polskiego?Łóżko wodne ma Stefan Siara Sarzewski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.03.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Bufor mam, podłogówkę mam, żonę mam, tylko łóżka wodnego nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Oczywiście nie neguję zrobienia bufora przez forumowiczów, ale nie każdy umie, ma możliwości, sprzęt, itp., a to jest urządzenie ciśnieniowe o czym trzeba pamietać i zadbać o bezpieczeństwo. Czy nie lepiej kupić coś tańszego, polskiego? Łóżko wodne ma Stefan Siara Sarzewski. Nie chcę robić . Podglądam bo chcę wiedzieć co kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jedna baba drugiej babie na targu gadała, ze u jej znajomej zaszkodził komuś grzejnik!Rzucił się na niego i guza mu nabił, jak chłopina z knajpy wracał!Więc?ŻADNYCH GRZEJNIKÓW!Szkodzą!Sam słyszałem!Powiadają, ze podłogowe szkodliwe jest...Kurz się unosi z tej podłogi, co ma 28stC aż do gwiazd!Żylaki wyłażą...KTO POWIADA? A choćby tu, w tym wątku jeden doświadczony przestrzegał!WOŁAMI BYŁO NAPISANE! - szkodzi! A najlepiej to wogóle nie grzać, bo to i drogo i szkodzi...Sweter gruby założyć - i jakoś do wiosny się dotrzyma... Żeby jeszcze ludziska myślenia nie wyłączali...Rozum noszą nawet do wychodka ze sobą, to mogliby go czasem używać!KAŻDA poprawnie zaprojektowana i wykonana instalacja jest lepsza od tej spapranej, nawet złoconej!Są powody, dla których stosuje się czy tę czy tamtą...Czas, kasa....upodobania i przyzwyczajenia...Nie ma nic gorszego, jak źle wykonana instalacja w miedzi!Drogo i mało trwała! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Masz rację dyskutując należy przedstwiac konkretne dane, własne doświadcznia, a nie swoje widzimisię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.03.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Masz rację dyskutując należy przedstwiac konkretne dane, własne doświadcznia, a nie swoje widzimisię. surgi22. Żaden odpowiedzialny lekarz ( nawet chirurg myślący przez pryzmat skalpela), nie byłby taki kategoryczny w swoich opiniach dotyczących "podłogówki" jak ty... Nie podpierałby się też nikt nigdy tekstami gazetowymi, lecz ścisłą wiedzą z anatomii i fizjologii człowieka podpartą praktyką swoją i swoich kolegów.. Ps. Co powiesz na temat regulacji przepływu krwi przez układ żylny kończyn dolnych poprzez perforatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.03.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A dlaczego kolega tak twierdzi że dwa razy dłuższy jest czas wykonania instalacji z miedzi i że miedziane złącza strzelają??? Jestem za miedzią bo w wielu przypadkach przewyższa tworzywo które ma krótką historię i gwarancje niepoparte praktyką, co do podłogówki to coraz częściej słyszy się o jej złym wpływie na zdrowie człowieka, sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa, jak strzela podłogówka to często nie da się znaleźć miejsca usterki i trzeba pół pokoju zrujnować, więc każdy wybierze to co chce. Wydawało im się, źle połączyli fakty... Nieprawda Panowie? Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Chodzi ci o prawidłowy kierunek przepływu przez perforatory z układu żył powierzchownych do układu żył glębokich ? I moze po co mają na swoim przebiegu zastawki ? ( czyżby chodziło o regulację kierunku przepływu ? ) To powiedz mi madralo gdzie są zlokalizowane perforatory i jakie mają eponimy. no może łatwiejsze pytanie co to za skrót stripping VSM.PS - podejrzewm że usunąłem więcej żył niż Ty masz postów kolego z forum muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.03.2011 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Chodzi ci o prawidłowy kierunek przepływu przez perforatory z układu żył powierzchownych do układu żył glębokich ? I moze po co mają na swoim przebiegu zastawki ? ( czyżby chodziło o regulację kierunku przepływu ? ) To powiedz mi madralo gdzie są zlokalizowane perforatory i jakie mają eponimy. no może łatwiejsze pytanie co to za skrót stripping VSM. PS - podejrzewm że usunąłem więcej żył niż Ty masz postów kolego z forum muratora. Chodzi mi o moment i cel wykorzystywania perforatorów (m.in. dla celów regulacyjnych temperatury powrotu krwi do OUN). Napisz surgi, które to żyły usuwałeś ? Tylko VSM? Posłuż się ich eponimami... Ile żył usunąłeś, powinieneś świetnie wiedzieć. Każdy chirurg prowadzi statystykę, listę swoich zabiegów, nie tylko dla celów awansu w górę.. Skomentuj opinię lekarza, która było podstawą do decyzji o zmianie sposobu ogrzewania: pisze wykonawca" "sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa" Pzdr. Bogusław Edytowane 16 Marca 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Mój drogi na priva podam ci namiary i zaprosze do szpitala w którym pracuje i tam porozmawiamy na temat żył ( a propo podaj łaskawie co to skrót VSM ).A powyżesz zdanie : ,,sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa'' jest tak ogólne inieprecyzyjne, że prawdopodobnie fałszywe. Nie znajduję żadnego logicznego wytłumaczenia złego wpływu dobrze działającej podłogówki ( temp.30-32 C) na zdrowie człowieka, wręcz odwrotnie ten typ ogrzewania daje najlepszy rozkład temperatur ( ciepło - powtarzam ciepło a nie gorąco w nogi, chłodno w okolicach głowy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts