eniu 16.03.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Surgi,z całym szacunkiem ale sam fakt bycia orędownikiem jakiejśkoncepcji ,niekoniecznie jest logicznym argumentem ,przemawiającymna jej korzyść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 To powiedz, przytocz logiczne argumenty za szkodliwym działaniem podłogówki na zdrowie. Zamieniam się w słuch i możemy dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.03.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Mój drogi na priva podam ci namiary i zaprosze do szpitala w którym pracuje i tam porozmawiamy na temat żył ( a propo podaj łaskawie co to skrót VSM ). A powyżesz zdanie : ,,sam instalowałem już w dwóch domach grzejniki bo lekarz zalecił właścicielom zlikwidować podłogówkę, mówili oni że stan ich zdrowia pogorszył się zimą a gdy wyłączyli podłogówkę i zaczęli używać tymczasowych grzejników nastąpiła szybka poprawa'' jest tak ogólne inieprecyzyjne, że prawdopodobnie fałszywe. Nie znajduję żadnego logicznego wytłumaczenia złego wpływu dobrze działającej podłogówki ( temp.30-32 C) na zdrowie człowieka, wręcz odwrotnie ten typ ogrzewania daje najlepszy rozkład temperatur ( ciepło - powtarzam ciepło a nie gorąco w nogi, chłodno w okolicach głowy ). Właśnie. Ogólne i nieprecyzyjne. A Ty bez szczegółowego wywiadu wyrokujesz... Prawdopodobnie fałszywe? Ps. vena saphena magna.. zapomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.03.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Nie sugeruję iż jestem geniuszem i jest na tym forum mnóstwo ludzi którzy mają bardziej rozległą wiedzę techniczną. Ale wygłaszanie fałszywych opinii medycznych przez niektórych użytkowników forum mogę pietnowac ( gdyż akurat na tym znam się co nieco ). PS. nie jest moją intencją obrażanie kogokolwiek, ale ludzie czytający to forum nie powinni swej wiedzy czerpac na podstwie obiegowych opinii ( np. podłogówka szkodzi na krażenie itp, itd ). Pozdrawiam. dawno tu nie zaglądałem a tu się dzieje, nie czuję się obrażony choć dla Ciebie to śmieszne było co napisałem, jest to niestety fakt że dwie instalacje zlikwidowałem i właściciele zapłacili za to ładnych kilka tysięcy, czy prawdą jest zły wpływ podłogówki nie mogę jednoznacznie stwierdzić bo się na tym nie znam, dla mnie jest potwierdzeniem to że na moje konto wpłynęła kasa, a Ciebie poproszę o fachową opinię bo wielu ludzi pyta i zadają też pytanie jaki wpływ ma krążąca woda???? Ja osobiście nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem podłogówki po prostu montuję to co klient chce, a siebie w domu nie planuję ani podłogówki bo jest za wolna ani grzejników bo ograniczają ustawienie w pokojach, ogrzewanie nadmuchowe będę montował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 dawno tu nie zaglądałem a tu się dzieje, nie czuję się obrażony choć dla Ciebie to śmieszne było co napisałem, jest to niestety fakt że dwie instalacje zlikwidowałem i właściciele zapłacili za to ładnych kilka tysięcy, czy prawdą jest zły wpływ podłogówki nie mogę jednoznacznie stwierdzić bo się na tym nie znam, dla mnie jest potwierdzeniem to że na moje konto wpłynęła kasa, a Ciebie poproszę o fachową opinię bo wielu ludzi pyta i zadają też pytanie jaki wpływ ma krążąca woda???? Ja osobiście nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem podłogówki po prostu montuję to co klient chce, a siebie w domu nie planuję ani podłogówki bo jest za wolna ani grzejników bo ograniczają ustawienie w pokojach, ogrzewanie nadmuchowe będę montował. To jak nic w Ameryce siedzisz , jak ci nadmuchy do głowy przyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.03.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 To jak nic w Ameryce siedzisz , jak ci nadmuchy do głowy przyszły niestety nie w Ameryce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natannatan 17.03.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Cała Ameryka tak ogrzewa domy , co w tym widzisz złego eniu ? Piec na gaz grzeje powietrze które idzie w kanał w podłodze i wszystko elegancko działa bez hydraulika. Tak dział a jak kominki w Polsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.03.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Cała Ameryka tak ogrzewa domy , co w tym widzisz złego eniu ? Piec na gaz grzeje powietrze które idzie w kanał w podłodze i wszystko elegancko działa bez hydraulika. Tak dział a jak kominki w Polsce . zapędziłeś się kolego BEZ HYDRAULIKA piec nie zadziała bo kto do niego gaz podłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Dobra, wstępne zaloty mamy za sobą ,nie skończyło się pyskówką to sygnał, że może jest z kim pogadać.... Moje doświadczenia z podłogówką to praktyka w drugim już domu. Myślę ,że w rozważaniach trzeba uwzględnić również predyspozycje osobiste ,by osąd był właściwy. Uwielbiam kumulować ciepło i podłogówka jest jednym , tej fanaberii, elementów. Jak pisałem drugi element to ściany. Wystarczy popalić dobrze 3-5 godzin , by potem korzystać przez kilkanaście (w mrozy). Natomiast im podłoga cieplejsza ,tym gorzej się czuję, chodząc po niej - ale starzeję się więc to główny powód.Z grzejnikiem w sypialni (nie ma tam podłogówki) jest tak. W zależności od tego ,czy pierwsza idzie spać druga połowa czy ja - grzejnik jest albo zakręcony, albo na maxa otwarty . Ciekawe co na to powiedzą fachowcy ..... Fachowcy by przykryć Twoją uwagę eniu, przeszli szybciutko na stosunki damsko-męskie... Typowe. A poza tym powiedzą, że Ci się zdaje, że to przez ciepłą podłogę.. Udowodnij! Tabele, wykresy, etc....!! surgi22. (nick od surgeon?) Czy moja odpowiedź Cię zadowala? VSM - skrót od vena saphena magna.. Postanowiłem, że Cię odwiedzę.. Zacząłeś swoje tezy na FM, tu też należy kontynuować iich głoszenie a nie w zaciszu gabinetu na terenie USK w Łodzi.. Pytanie: Dotyczy kończyn dolnych !! Czy przepływ krwi przez układ żył powierzchownych i głębokich kończyn dolnych, poprzez żyły perforatory, poprzez anastomozy tętniczo-żylne jest wielkością stałą czy zmienną? Jeśli stałą, to od czego zależy wielkość przepływu? Jeśli zmienną to od czego zależy wielkość przepływu i jakie są przyczyny zmian w przepływie krwi układu naczyniowego kończyn dolnych? Wewnętrzne i środowiskowe... Aha! Mówimy o fizjologii a nie patologii... Pozdrawiam Bogusław Edytowane 18 Marca 2011 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natannatan 18.03.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Nadmuchy jako system ogrzewania domu to nic złego , wszystkie kominki w naszych domach to ta sama zasada działania , powietrze jest zagrzane przez piec a wentylator dmucha . Kominki są na drewno które trzeba dokładać i w nocy , widziałem ostatnio takie na gaz ziemny:popcorn: , nadmuchy z pieca gazowego są obsługiwane automatycznie . Zupełnie nie rozumiem dla czego eniu:jawdrop: naśmiewa się z amerykańskich rozwiązań stosowanych w milionach :wave:domów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 30.03.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 (edytowane) Dylemat czy z tego czy z tego wykonać instalacje zależy od kieszeni i od naszych przekonań W chwili obecnej każda nowo zakopywana rura w ziemi to PE, każde przyłącze do budynku to PE. Najłatwiej i najszybciej wykonamy instalację z tworzywa w metodzie zgrzewanej. Ponieważ ja jestem orędownikiem miedzi i wykonałem całą instalację z miedzi cwu i co. Jedynym wyjątkiem jest połączenie rozdzielacz - grzejnik -WAVIN pex. Miedź jest trwała i wpływa pozytywnie na zdrowie. Uwalniana ilość miedzi do wody jest dawką potrzebną organizmowi ludzkiemu. Jedyną wadą, której się doszukałem po przewaleniu różnych badań to występowanie problemów z naciekami na armaturze ceramicznej w przypadku stosowania w instalacji cwu węglowego filtru wody. Reakcja tlenku miedzi z węglem tworzy patynę - zielonkawy nalot na powierzchni. Coś takiego mam u rodziców - zielonkawy nalot (patyna) w kompakcie wc. Edytowane 30 Marca 2011 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.05.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Fachowcy by przykryć Twoją uwagę eniu, przeszli szybciutko na stosunki damsko-męskie... Typowe. A poza tym powiedzą, że Ci się zdaje, że to przez ciepłą podłogę.. Udowodnij! Tabele, wykresy, etc....!! surgi22. (nick od surgeon?) Czy moja odpowiedź Cię zadowala? VSM - skrót od vena saphena magna.. Postanowiłem, że Cię odwiedzę.. Zacząłeś swoje tezy na FM, tu też należy kontynuować iich głoszenie a nie w zaciszu gabinetu na terenie USK w Łodzi.. Pytanie: Dotyczy kończyn dolnych !! Czy przepływ krwi przez układ żył powierzchownych i głębokich kończyn dolnych, poprzez żyły perforatory, poprzez anastomozy tętniczo-żylne jest wielkością stałą czy zmienną? Jeśli stałą, to od czego zależy wielkość przepływu? Jeśli zmienną to od czego zależy wielkość przepływu i jakie są przyczyny zmian w przepływie krwi układu naczyniowego kończyn dolnych? Wewnętrzne i środowiskowe... Aha! Mówimy o fizjologii a nie patologii... Pozdrawiam Bogusław Zapraszam do odwiedzin najbliższy dyżur 15.05.2011 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.05.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Zapraszam do odwiedzin najbliższy dyżur 15.05.2011 pzdr znalazł się pan doktor a ja tu czekam na to fachowe wyjaśnienie tego z czego się pan tak uśmiał i jakoś doczekać się nie mogę, najlepsza diagnoza jaką dotychczas słyszałem to lepiej zapobiegać niż leczyć, więc co doczekam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Cała Ameryka tak ogrzewa domy , co w tym widzisz złego eniu ? Piec na gaz grzeje powietrze które idzie w kanał w podłodze i wszystko elegancko działa bez hydraulika. Tak dział a jak kominki w Polsce . Cała razem z Alaską? A wodę można przynieść ze studni .Tylko w jakim wiadrze z plastiku czy w ocynkowanym. A co do miedzi i plastiku. To materiały równorzędne w zakresie pracy występujących w budynkach. Małe temperatury i małe ciśnienia . Oczywiście problem byłby gdyby zastosować rury plastikowe do 40 bar i 100 C jak w pompach ciepła na freonie , atam wystarczy miedź o sciance 0,8 mm Problem jest leży w inny miejscu .Miedź na wierzchu można łączyć lutem miękkim .Pod tynkiem radze lut twardy.Powód -miedź zmienia swoją długość wraz z temperaturą.Oczywiście jest mocna j nie urwie się ,ale lut zostanie zerwany. Plastik zachowuje sie jak guma można go zalać betonem a złącza są tak mocne ,że elastyczna rura nie uszkodzi połączenia. A chemicznie plastik nie do ruszenia .Miedź trawi się chlorkiem żelaza zwiazek ten występuje w wodociągach z wodą chlorowaną (korozja wżerowa).Dla wody z własnego ujecia niebezpieczne jest nadmierna ilość manganu katalizatora korozji miedzi. Informacje te zawarte są warunkach technicznych montażu instalacji miedzianych.Istotne są też prędkości przepływu wody.Są tam wartości maksymalne. Po pierwsze ze względu na hałas ,ale też na wyrywanie powłoki tlenku miedzi.Szczególnie w okolicy kształtek. To tak w skrócie .Reszta dla zawodowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Dylemat czy z tego czy z tego wykonać instalacje zależy od kieszeni i od naszych przekonań W chwili obecnej każda nowo zakopywana rura w ziemi to PE, każde przyłącze do budynku to PE. Najłatwiej i najszybciej wykonamy instalację z tworzywa w metodzie zgrzewanej. Ponieważ ja jestem orędownikiem miedzi i wykonałem całą instalację z miedzi cwu i co. Jedynym wyjątkiem jest połączenie rozdzielacz - grzejnik -WAVIN pex. Miedź jest trwała i wpływa pozytywnie na zdrowie. Uwalniana ilość miedzi do wody jest dawką potrzebną organizmowi ludzkiemu. Jedyną wadą, której się doszukałem po przewaleniu różnych badań to występowanie problemów z naciekami na armaturze ceramicznej w przypadku stosowania w instalacji cwu węglowego filtru wody. Reakcja tlenku miedzi z węglem tworzy patynę - zielonkawy nalot na powierzchni. Coś takiego mam u rodziców - zielonkawy nalot (patyna) w kompakcie wc. To nie kwestia węgla .tylko manganu w wodzie albo dodatków bakteriostatycznych do węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Nadmuchy jako system ogrzewania domu to nic złego , wszystkie kominki w naszych domach to ta sama zasada działania , powietrze jest zagrzane przez piec a wentylator dmucha . Kominki są na drewno które trzeba dokładać i w nocy , widziałem ostatnio takie na gaz ziemny:popcorn: , nadmuchy z pieca gazowego są obsługiwane automatycznie . Zupełnie nie rozumiem dla czego eniu:jawdrop: naśmiewa się z amerykańskich rozwiązań stosowanych w milionach :wave:domów ? Oczywiście to działa ale policz jakie kanały trzeba zamontować jak je czyścić (w USA są do tego firmy).Duże kanały wymagają odpowiedniej konstrukcji budynku(otwory montażowe) .W usa montuje sie często w piwnicy. A kanału i tak montuje jakiś monter i to droższy niż hydraulik . A tak naprawdę to kto widział prawdziwego hydraulika .Takiego z jakim wykształceniem w tym kierunku skoro w Warszawie w tym roku kształci sie 15 szt. Ludzie zatrudniają ludzi bez doświadczenia i wiedzy .A czasem z samym doświadczeniem. Ja bez wiedzy zagrałem w lotto i mam doświadczenie .Mogę spróbować jeszcze raz. Mysle ,że gdybym wiedział to bym wygrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.05.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Oczywiście to działa ale policz jakie kanały trzeba zamontować jak je czyścić (w USA są do tego firmy).Duże kanały wymagają odpowiedniej konstrukcji budynku(otwory montażowe) .W usa montuje sie często w piwnicy. A kanału i tak montuje jakiś monter i to droższy niż hydraulik . A tak naprawdę to kto widział prawdziwego hydraulika .Takiego z jakim wykształceniem w tym kierunku skoro w Warszawie w tym roku kształci sie 15 szt. Ludzie zatrudniają ludzi bez doświadczenia i wiedzy .A czasem z samym doświadczeniem. Ja bez wiedzy zagrałem w lotto i mam doświadczenie .Mogę spróbować jeszcze raz. Mysle ,że gdybym wiedział to bym wygrał Liczyłem i kalkulowałem co lepsze i niestety nie zgodzę się z tobą i już nie tylko w USA używa się tych systemów w europie już to robimy. Kto droższy hydraulik czy monter wydaje mi się że też jesteś w błędzie montaż takiego nadmuchy jest dużo prostszy niż robienie hydrauliki i jak jest dobry projekt to ktoś z podstawami blacharki to poskłada wiem bo uczę ludzi jak to robić. Co do wykształconych hydraulików to masz trochę racji, choć wydaje mi się że chęci najbardziej się liczą bo z tego co mnie w szkole uczyli zostały mi tylko podstawy, gdybym się sam nie dokształcał to został bym z wiedzą tylko na temat stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki89 03.06.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Zastanawiałem się nad tym samym 3 lata temu i teraz no cóż, teraz wybór jest zdecydowanie prostszy bo jeśli już to byłaby to tylko miedź i koniec. Najlepszy jak dla mnie i najtrwalszy z materiałów. Pierwsza klasa wśród wszystkich tych dostępnych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.06.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Instalacje miedziane mają wady i zalety .Określono je w warunkach technicznych .Miedź nie lubi dużych prędkości przepływu , Manganu i chloru w wodzie i resztek topnika.Znam przypadek podziurawienia instalacji miedzianej po 3 latach.Ponadto niefachowe położenie instalacji miedzianej w betonie (zaprawie ) może powodować zrywanie lutów. Tworzywa są różne .W nowych niskotempereturowych instalacjach wytrzymają b długo .Jedyna wada to możliwość wadliwego montażu i nieestetyczny wygłąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki89 11.06.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Ja właśnie w tej chwili stoję przed tym wyborem, co Wy kiedyś. Bardzo namawiany jestem na miedź przez osoby, które mają instalację właśnie z tego materiału. Czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts