jovana 13.03.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Witam Wszystkich.Mam problem ze swoimi świerkami. Posadziłam żywopłot z nich we wrześniu ubiegłego roku (sadzonki ze szkółki ok 30cm) a teraz zauważyłam, że od spodu brązowieją. Schną? Jesień była dość mokra więc może przemarzły? Ale mniejsza o powód. Co dalej robić? Czy jest szansa na uratowanie ich? Poproszę o jakąś poradę. Jestem młodym ogrodnikiem i dopiero nabieram umiejętności i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 14.03.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 myślę że nie o przemarzanie tu chodzi- a masz psa?- może je podsikuje? Albo może rosną w wysokiej trawie? jaka masz tam ziemię? Czy to sa zwykłe świerki pospolite? Warto dowiedzieć się jaki jest powód bo inaczej trudno będzie coś poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.03.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 jeśli świerki mają zaledwie 30 cm, to posikiwane byłyby od góry i też od góry by brązowiały:) Ale jeśli pies też jest mini, to wszystko możliwe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 może były źle wykopane i przygotowane do sadzenia? Na przykład przesuszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jovana 27.03.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam,zwykły świerk pospolity, wypielone dookoła przed posadzeniem, kiedyś tam zboże rosło a trawy owszem dookoła są ale dla mnie to takie normalne trawy bardziej chwasty, psa nie mam a ziemia kiepska, piach. Świerki mają ok 80 cm, (wcześniej wkradła się błąd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jovana 27.03.2011 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 A oto ich zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Świerk na piasku nie urośnie, chyba, że kłujący. Świerki mają stosunkowo wysokie wymagania glebowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jovana 28.03.2011 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Więc nic się nie da już zrobić? Najgorsze, że nikt w momencie kupowania sadzonek nie doradził, że potrzebne są jakieś specjalne warunki. Powiedziano mi, że urośnie wszędzie a ja laik, dałam się przekonać. Proszę doradzić mi co dalej? Czy usunąć wszystko i coś w to miejsce innego posadzić (i co w takim razie urośnie na tym piachu).Mam jeszcze inne pytanie:Posadziłam kilka drzewek owocowych: wiśnia, jabłoń, czereśnia, grusza, brzoskwinia. Wiem, że zaraz trzeba będzie pryskać je preparatami od grzybów. Znajduję w necie różne sprzeczne informacje. Proszę więc o jasną odpowiedź: Miedzian czy Syllit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 teraz miedzian, później Sylit. Ale Tak naprawdę to trzeba się zapoznać z planem ochrony danego gatunku a nie psikać bezmyślnie drzewka, jak leci.Na piasku rośnie dobrze świerk kłujący (Picea pungens) i chiński (Picea asperata), jeśli to maja być świerki, a także sosny i jodła jednobrawna. Ale w przypadku tych konkretnych egzemplarzy na twojej działce zakładam raczej złe przygotowanie sadzonek do sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts