Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piecyk gazowy w łazience

Kasia_1982

Recommended Posts

ja mam takowy piecyk i uważam straszenie śmiercią we wannie za głupie sianie paniki.

Czad (tlenek węgla) nie powstaje niczego - ludzie trują się na własne życzenie - zatykając na zimę wentylacje grawitacyjną w łazience i nie montując mikrowentylacji w oknach. Głupota + brak znajomości fizyki zwykle bywają śmiertelne, niezależnie od stosowanego urządzenia.

Mój piecyk wisi na ścianie i nie jest niczym osłonięty. Kafelki są białe, piecyk tez, wtapia się w tło. Jakakolwiek obudowa w tak małym pomieszczeniu, jakim jest moja łazienka, dawałaby przytłaczające wrażenie.

Elfir,

kilkanaście dni temu na forum był opisywany taki wypadek; o kilkunastu innych grzmiały media - dla mnie to nie jest sianie paniki tylko zwrócenie ludziom uwagi na to, co sobie mogą zafundować. Owszem, wentylacja to podstawa, ale jak ją można zagwarantować, obudowując piecyk?!

W ten sam sposób, gdy w kotłowni nie ma sprawnej wentylacji, przy piecu na gaz, powstaje tlenek węgla. Ale czy to powód dla którego należałoby rezygnować z pieców gazowych w ogrzewaniu domów?

Piece gazowe kondensacyjne (ja mam jeszcze tradycyjny, stary model), w ogóle nie pobierają powietrza z pomieszczenia do spalania gazu. Wiec nie ma żadnego problemu z czadem.

Czy w Waszych "blokowych" łazienkach zabudowujecie piecyki gazowe?Jesli tak, mozna prosic o zdjecia takich rozwiazan? Czy to jest wogole bezpieczne? Spotkalam sie z opinia,ze nie i ze lepiej zostawic go "na wierzchu" niz chowac w jakiejs szafce :/

Pomijając już samą wentylację czy taki piecyk nic się nie nagrzewa, obudowany chyba jeszcze bardziej.

Aby było bezpiecznie to musi być całkiem spory nawiew i dobra wentylacja. Przy zachowaniu dopływu powietrza do urządzenia mozna je zabudować, odpływ do kratki wentylacyjnej równiez musi być możliwy. pozdr adam

Mówimy oczywiście o tych nowoczesnych piecykach, nie starych "ze świeczką" :) Z takimi argumentami jak powyżej spotkałam się wsród wykonawców, stąd moje pytanie właśnie bo sama się nie znam,a mam czujnik gazu w łazience-na wszelki wypadek... i mam świadomość zagrożenia bo słyszę co się dzieje dookoła.