wladys 14.03.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w ocenie pracy wykonanej przez mojego hydraulika. Zdecydowaliśmy się na wykonanie instalacji wodnej z miedzi. Hydraulik przez kilka dni układał i lutował sobie rurki a ja niestety nie przyglądałem się efektom jego pracy. Któregoś dnia inny hydraulik, który odwiedzał naszą budowę skrytykował dość mocno pracę naszego "fachowca" i od razu zaproponował swoje usługi w zakresie poprawy lub wymiany wykonanej wcześniej instalacji. Ponieważ wcześniejsze kontakty z różnymi "magikami budowlanymi" nauczyły mnie, że niemal każdy krytykuje prace poprzedników to zwracam się do Was z prośba o ocenę obecnej sytuacji. Poniżej załączyłem zdjęcia lutów rurek miedzianych. Sam - jako laik - mogę jedynie stwierdzić, że nie są wykonane estetycznie. Jednak czy faktycznie luty są tak źle zrobione, że konieczna jest ich wymiana lub wymiana całej instalacji ? Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś z Was zechce podjąć się oceny połączeń rurek na załączonych zdjęciach. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.03.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 luty są kiepskie widać że przegrzane zwłaszcza na 4 zdjęciu, brak uchwytów odstępy między rurkami za małe na otulinę, poproś o kilkakrotną próbę ciśnieniową by ciśnienie wzrastało i spadało oraz by tą instalację napełnić gorącą wodą i schłodzić i tak kilka razy, jak nic nie strzeli podczas takich prób to powinno trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 17.03.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Witam. Widziałem już bardzo wiele lutów, jedne były książkowe -cieknące, zaś drugie tzw brzydkie-jednak te brzydactwa trzymaly sie juz kilka dobrych lat. Faktycznie na 4 zdjeciu gdyby nie cyna pomyslałbym, ze hydraulik lutowal na twardo. Nie pozostaje nic innego jak próba szczelności najlepiej na gorąco- jednak to tez nie zapewni nam 100% gwarancji, ze za rok czy dwa nic sie nie stanie. Pozdrawiam Tomasz Sulej Ps i tutaj widać dokladnie przewage instalacji z tworzyw..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars77 17.04.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Proszę o przedstawienie zalet i wad instalacji miedzianej i plastikowej. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciim 19.04.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Na podstawie załączonych zdjęć wyciągam niestepujących wniosków: 1. Instalacja została wykonana przez instalatora o bardzo niskich kwalifikacjach. Instalator złączki i rury miedziane połączył za pomocą lutowania miękkiego stosując zbyt duże ilości topnika i lutu. Świadczą o tym srebrne zabarwienia lutowia na dużych powierzchniach wokół połączenia. 2. Zgadzam się z opinią uczestników forum, że powierzchnie łączone (rura-złączka) są niepotrzebnie podgrzane do zbyt dużych temperatur (potwierdzam, że w takiej temperaturze można byłoby zastosować połączenie przy użyciu lutu twardego).3. Na powierzchniach zewnętrznych instalacji widoczne są zielone plamy, które powstały po zabrudzeniu rur topnikiem. Zapoczątkują one korozję wżerową .Może ona spowodować wraz z upływem lat nieszczelność instalacji i obniżyć jej trwałość .4. Na zdjęciach nie ma żadnych punktów zamocowań instalacji , przez co można wnioskować, że wisi ona w powietrzu.5. Wygląd zewnętrzny instalacji sugerować może, że rura i złączka miedziana nie była gratowana i czyszczona przed lutowaniem co jest dużym mankamentem i częstym błędem instalatorów.6. Na przejściach przez stropy rura powinna być poprowadzona w izolacji lub w rurach prowadzących z PCV (Zalanie gołej rury miedzianej betonem spowoduje jej korozję)7. Zgadzam się, że o prawidłowości wykonania instalacji świadczy próba ciśnieniowa. Jeżeli zadany parametr ciśnienia jest zachowany w czasie to instalacja ta może być użytkowana.Wniosek:Jest to przykład jak można z dobrego materiału zrobić straszydło, które jest antyreklamą dla miedzi. Rada dla przyszłych inwestorów- należy zastanowić się nad wyborem instalatora przed rozpoczęciem prac i sprawdzić jego referencję. Należy pamiętać, że niska cena za montaż instalacji często wiąże się z niefachowym i nieestetycznym wykonaniem instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.05.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Proponuję poczytać tekst z linku poniżej.Może coś wniesie do tematu... http://www.regulus.com.pl/jednorodna-instalacja-z-miedzi-gwarancja-trwa%C5%82o%C5%9Bci-instalacji-na-dziesi%C4%99ciolecia PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinmajster 08.06.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 fajny wątek. ale czy zastanawialiście się: dlaczego w ostatnim czasie cena rurek miedzianych (tych tzw. "twardych") znacznie zmalała? czym to jest spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts