Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

KaLOLina - piękna jest ta Telimena,ale nie do zrealizowania w kwocie 300 tys. w takim standarcie jak na zdjęciu,wszystko mi się w niej podoba oprócz małego wiatrołapu i mikroskopijnego wc,jednak dobrze mieć na parterze łazienkę z prysznicem,no i zamiast garażu pokój - dla mnie to był priorytet kiedy szukalam projektu,co do kominka zewnętrznego,to piękna sprawa - my po trzech latach mieszkania w nowym domu właśnie tego roku taki sobie postawimy,wcześniej musieliśmy dobudować zadaszony taras gdzie jest miejsce przeznaczone na taki właśnie grill.
  • Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://z500.pl/projekt/64/Z66,wygodny-dom-z-poddaszem-dachem-dwuspadowym-pokojem-na-parterze-latwy-w-budowie/dane-ogolne.html

Wygrywa zdrowy rozsądek...oczywiście to nie ostatecznie wybrany prohekt, dodatkowo wiata garażowa zamiast garażu w bryle (trudno, jak się nie ma ograniczony budżet trzeba z czegoś zrezygnować), pokój na dole (by w razie W moc zamieszkać tylko na wykończonym dole, bez gory), potrzebuję większą łazienkę na dole (zeby prysznic wszedł- tak jak pisze namira) i wiekszą kotłownię (ogrzewanie nie na gaz)...na gorze wygospodarować miejsce na garderobę (1łazienka?)...grill + altanka zmieści sie za domem - działka ma 20x40m więc miejsca powinno wystarczyć :) a Telimena...miło było pomarzyć, ale żeby marzenia miały nam życie zjeść to nie, dziękuje ;)

Telimena ma parę sporych minusów. Bardzo niska ściana kolankwa - na poddaszu wrysowano jakieś "cośki", żeby łóżka były nieco odsunięte od najniższej części skosu. Sypialnie dzieci bardzo małe - poniżej 10m2 pod skosem to naprawdę malutki pokój. Brak propozycji umiejscowienia pralki. Wanna pod oknem - efektowne, ale raczej wymaga jakiegoś przesłonięcia, a trójkątne skrzydła okienne wymagają niestandardowych rozwiązań. Trzy kominy. Nieprakyczny wiatrołap - bez miejsca na szafę, a wieszak ścienny zwykle stwarza lekkie wrażenie bałaganu. Beznadziejna spiżarnia - mała, okno do podłogi, wejdą właściwie tylko płytkie półki na lewej od wejścia ścianie. Jak na dom tej wielkości, dużo stolarki okiennej.

Kominek/grill na tarasie może i wygląda ciekawie, ale jest to bardzo kosztowny bajer. Wydasz kilkanaście tysięcy (komin, estetyczne wykończenie, robocizna tegoż elementu) i ile razy w roku będziesz tam palić? Kiedy właściwie? Latem? Po gorącym dniu ciąg będzie słaby i dym może walić otwartym paleniskiem zamiast iść w komin. W chłodniejsze dni? Będziesz wtedy miała w ogóle chęć siedzieć na tarasie?

Okno w kuchni to raczej musi być fiks. Jest duże - do linii blatu, a tuż pod nim zlewozmywak. Bateria uniemożliwi otwarcie tego okna. W wykuszu zważywszy na wielkość i brak podziału też fiks. To akurat ok ze względu na energooszczędność, ale myć trzeba z drabinką na zewnątrz.

Część wypoczynkowa salonu de facto zagradza przejście na taras. Ten fragment części dziennej wydaje mi się dość wąski - przez to będzie mało opcji umeblowania.

Mam nadzieję, że teraz będzie Ci mniej żal. ;)

Edytowane przez bowess

bowess- :jawdrop: dziękuję!!! :) serio tego potrzebowałam! Czytam 'jaki projekt wybrac'- jeszcze kilka wieczorów zejdzie- ale Twój komentarz bezcenny ;) Telimena odeszła w sferę marzeń domu nie do zrealizowania... Szukam czegoś bardziej racjonalnego... Dobrze, że formalności działkowe trwają bo wybór projektu nie bedzie łatwy, zwłaszcza ze budżet ograniczony, chęci duże ale wiedzy i umiejętności brak (zdobyamy, zdobywamy...) :)

Ps dopiero teraz zauważyłam te niepraktyczne okna, wannę na oknie frontowym ku radości sąsiadów ...dzięki!

Edytowane przez KaLOLina
Ps

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu zaczynam się rozglądać za projektem domu , ale jak wiadomo nie jest to łatwe zadanie . Projekt który wpadł mi w oko okazał się tylko jeden http://www.dobredomy.pl/projekt/kaliope/

Tak realnie w jakiej kwocie , oczywiście mniej-więcej można wybudować taki dom -stan surowy zamknięty ?? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam

Bardzo podobny projekt, a niemal identycznej powierzchni moich dobrych znajomych kosztował około 330k z wyposażeniem, z meblami itd... W tej kwocie nie ma działki. Dom robiony przez różne ekipy, z symboliczną pracą własną.

Dokładnie taki projekt: http://extradom.pl/projekt-domu-tymek-wersja-a-z-pojedynczym-garazem-WRD1175

z drobnymi zmianami (zwiększenie powierzchni)

Edytowane przez dawiddur

dawiddur-dzięki za odpowiedź

No to mnie trochę pocieszyłeś bo miałem taką cichą nadzieje żeby się zamknąć ze wszystkim za 400k a wygląda na to że jest to możliwe :)

Działkę też posiadam a to jest duży plus .

O relany koszt SSZ możesz spróbować zapytać osoby, które budowały z tego projektu.

http://www.bella3105.mojabudowa.pl/

http://www.kaliopepruchnik.mojabudowa.pl/

Projekt do najtańszych w budowie nie należy. Trzy kominy, trzy balkony, dwie lukarny. To jest przy tym dość duży dom. Na jednym z powyższych blogów inwestorzy podają, że wylewek wyszło 217m2, czyli tyle jest podłóg. Użytkowa znacznie mniejsza, bo ściana kolankowa jest niziuteńka. Zresztą na zdjęciach z tych blogów zobaczysz sam.

Osobiście wydaje mi się, że bez własnej robocizny SSZ przekroczy 200k, a pod klucz potrzeba 450-500k.

Dokładnie, po podłodze wychodzi ok 160 metrów.

Ja buduje dom 140 metrów ( w tym 10 kotłowni), koszty ZMINIMALIZOWANE tj. likwidacja balkonów, likwidacja kominka (zostawiłem tylko 1).

Licze, że z wykończeniem tylko dołu do wprowadzenia wydam 420 tys.

Wszystko zależy od standardów.

Pożyjemy, zobaczymy

Wychodzi na to , że będę musiał jeszcze spędzić trochę czasu na szukanie innego projektu . Może jakiegoś prostszego w budowie żeby troszkę zminimalizować koszta , bo 500k przekracza mój budżet :(

Ale jak to mówią szukaj a znajdziesz więc się nie poddaje :)

2500 zł za metr użytkowej czy po podłogach ?

http://www.domenadom.pl/produkty/195/heweliusz-ps.html

Kupiłem ten projekt i liczę za 400k będę mógł mieszkać.

Likwidujemy kominek, wkładamy WM z rekuperacją i rezygnujemy z jednego okna dachowego.

Reszta bez zmian. Jedynie o czym jeszcze myślę w ramach oszczędności to rezygnacja z dachówki na rzecz blachy. Ale czy faktycznie dużo zaoszczędzę ?

Pracy swojej mogę ciut włożyć ale niezbyt dużo.

Myślę aby ławy zrobić samemu, resztę niech ciągnie firma.

Całkowitej. Budujesz wszystko, nie dom bez garażu i kotłowni :)

200 mkw...x 2500 (lub duży wkład własnej pracy) plus: przyłącza, dokumentacja, ogrodzenie, podjazd, ogród i inne tego typu pierdolety :)

Edytowane przez Nefer
Przyłącza już mam ogrodzenie, ogród i cala resztę zrobię sam. Dół chce zrobić na gotowe przez firmę aby móc juz mieszkać, górę będę robił sam lub w miarę przypływu gotówki.

Za 400 najprawdopodobniej będziesz mógł zamieszkać, przyjąłwszy założenia, które wypisałeś.

Heweliusz na wizualce wygląda w miarę prosto, ale to jest jednak dość duży dom. 95 + 92. Ma dużo ścian nośnych, lukarnę, balkonik.

Sugerowałabym jedno okno w kuchni, nie aż tak blisko narożnika. Raz, że będzie to zmniejszenie kosztów, dwa, że wówczas będzie ustawniej w środku, a i na zewnątrz będzie taki dodatkowy bonus, że rynna nie będzie leciała środkiem ściany.

Podobnie przy jadalni - jedno okno zamiast dwóch - też zmniejszenie kosztów, zwłaszcza gdyby mógł to być fiks. Zamiast droższej suwanki w salonie, może zwykłe rozwierane (podobnie w głównej sypialni na poddaszu), ale to już zobaczysz przy wycenach stolarki, czy będzie to dla Ciebie istotna oszczędność.

Spiżarnia 1,44m2 - dla mnie dyskusyjna. Najlepiej, żebyś zobaczył u kogoś, czy takie pomieszczenie będzie satysfakcjonujące. Jedyna ściana, gdzie można dać głębszy regał jest z okienkiem, na dwóch pozostałych płytkie półki.

Na poddaszu zrezygnowałabym z okna połaciowego w garderobie, a dodała choćby niewielkie okna w ścianie szczytowej dla łazienki i pralni.

W zamian za poszerzenie okien w szczycie przy sypialniach dzieci, odjęłabym jeszcze po jednej połaciówce z tych pokoi.

Na zamianie dachówki na blachę mógłbyś zaoszczędzić, gdyby w ramach adaptacji stosownie odchudzić całą więźbę. Zmiana samego pokrycia to za mało. Dobra blacha też sporo kosztuje. Jeżeli chcesz tak ciemny dach jak na wizualizacji, to też pamiętaj, że pokrycia w takich kolorach są droższe od czerownych czy ceglastych. Sprawdź też dachówki cementowe.

http://z500.pl/projekt/64/Z66,wygodny-dom-z-poddaszem-dachem-dwuspadowym-pokojem-na-parterze-latwy-w-budowie/dane-ogolne.html

Wygrywa zdrowy rozsądek...oczywiście to nie ostatecznie wybrany prohekt, dodatkowo wiata garażowa zamiast garażu w bryle (trudno, jak się nie ma ograniczony budżet trzeba z czegoś zrezygnować), pokój na dole (by w razie W moc zamieszkać tylko na wykończonym dole, bez gory), potrzebuję większą łazienkę na dole (zeby prysznic wszedł- tak jak pisze namira) i wiekszą kotłownię (ogrzewanie nie na gaz)...na gorze wygospodarować miejsce na garderobę (1łazienka?)...grill + altanka zmieści sie za domem - działka ma 20x40m więc miejsca powinno wystarczyć :) a Telimena...miło było pomarzyć, ale żeby marzenia miały nam życie zjeść to nie, dziękuje ;)

Karolina, macie wujka, macie KB, nie szukajcie projektu, rysujcie z wujkiem od zera, patrząc na słoneczko ustawcie okna, pomieszczenia kierunkami jak należy, a nie jak dyktuje gotowy projekt. Tu ludzie robią ogromny błąd. A potem chcą by dom był energooszczędny i jeszcze tani..

Wujek ma na pewno sensownego konstruktora w zanadrzu, który przeliczy by stali było tyle ile trzeba, a nie przewymiarowane; by więźba była taka jak dach wymaga, a nie przewymiarowana i będziecie mieli dom do 300 tys.

Pozdrawiam z domku, z garażem, kotłownią, spiżarką, wyposażeniem, częściowo ogrodem i wszystkim co chciałam za niecałe 290 tys.

Właśnie się zastanawiam z zona nad oknami u dzieci czy nie powiększyć tych bocznych( które będą od południa) i zdjąć jedno okno z dachu. Co do okna nad garderobą to na pewno idzie do likwidacji, a bocznego robić nie będę bo chce WM. Okno w łazience pewnie się pojawi. Jak duże, to okaże się podczas budowy. Okna w spiżarni tez nie będzie w ogóle. W jadalni zamiast dwóch długich co ma być jeden szeroki fix. Tyle, ze zmian okiennych a o typie okien do salonu i na górze pomyśli się później.

Jedynie meczy mnie dach. Jedna z firm podała mi wycenę materiału na dach ( oczywiście bez wiezby) za 29 tys. Juz z oknami. Do tego montaż z 10-12 tys ( 55 zł za m2) to wszystko wyjdzie 40 parę tys. Czy dobra blachę położę taniej?

od wyceny do dachu wiele się może zmienić. Moje wyceny różniły się w różnych firmach o kilka tysięcy dla tej samej dachówki! W tych tańszych okazywało się, ze duuzo było niepoliczonych rzeczy, które i tak by trzeba było kupić.

Ja mam marsylkę tondachu i cały dach 180 m2 kosztował mnie 30 tyś. Prosty dwuspadowy. Ty masz lukarny, daszki i o 40 m więcej dachu, wniosek sam się nasuwa.

Tondach miał swego czasu najtaniej dachówki w całkiem niezłej jakości. Ale czarnych nie mają. Czarne zawsze są droższe.

Teraz czy blacha? Przy dachu dwuspadowym różnica nie jest wielka. U mnie było raptem 2 tysiące w stosunku do tondachu. Nie miałam zamiaru odchudzać więźby dla oszczędności.

Ale już przy daszkach i lukarnach może wzrosnąć liczba gąsiorów a to podraża najbardziej dach. Wtedy blacha może być korzystniej cenowo.

A i komfort akustyczny jest nieco inny. Może i będzie taniej, ale trzeba będzie z tym potem żyć. Ja raczej szukałabym oszczędności na wykończeniówce niż na materiałach konstrukcji domu, ktorych tak szybko nie wymienię jak np. paneli.