noc 23.03.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Fantazjujesz na całego. Jeśli rura z gazem jest w pobliżu to nie ma niższej alternatywy cenowej dla całości instalacji C.O. + C.W.U. + gotowanie Cena relatywnie dobrej PC Panasonic seria T-CAP oscyluje w granicy 25 tyś. Cena relatywnie dobrego kotła Immegras VICTRIX 12 oscyluje w granicy 5 tyś. + przyłącze gazowe średnio 5 tys razem 10 tyś. Ostatni rachunek za gaz 200 zł /m-c (w okresie zimowym). Za prąd 0 zł skoro mówimy o zasileniu C.W.U. + C.O. + indukcja (gotowanie) Ostatni rachunek za prąd "użytkowy" 120 zł /m-c używane do TV, sprzętów, oświetlenia, ekspresu do kawy etc. Taryfa G12w, wszystko LED, urządzenia A++ i A+++, opóźnione starty zmywarka i pralka. Czy możesz podać dla wyrobienia poglądy swoje rachunki? ps. nie używam pochłaniaczy energii: czajnik elektryczny i kuchenki mikrofalowej, prasowanie wyłącznie w weekendy. Raczej nie fantazjuję, takie są fakty. Wyliczenia przykładowe miałem podać ale już ubiegł mnie @Marcin34_śl, nie ma sensu dublować. Jeśli chodzi o rachunki, to moje nic nie dadzą. Już pisałem wcześniej że każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie, co raczej celowo pominęłaś/eś. Mianowicie dom oraz CWU ogrzewam gazem. Co uważam za mały błąd, dzisiaj wolałbym PC p-w. Jak zaczynałem budowę, to te PC p-w były jeszcze słabe i w kosmicznej cenie, nie rozpatrywałem PC u siebie, nie te ceny. Energii elektrycznej ani gazu nie oszczędzam szczególnie, używam tyle co mi pasuje:yes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 24.03.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) Można by się kłócić, ja jestem przed budową i wyszło mi z gazem tak (gaz w granicy): opłata przyłączeniowa 2300, od granicy działki do domu: projekt instlacji, pozwolenie na budowę, kierownik budowy itp - koszt około 3 000 - 4000 zł, dobry piec kondensacyjny +zasobnik 200, 300 litrów + wyposażenie kotłowni 10.000 zł + komin/odprowadzenie spalin 1.000 - 2.000 Za wszystko wychodziło mi 17.000 - 18.000 a do tego: dużo formalności, czekanie na pozwolenia, są specjalne wymogi co do kotłowni na gaz, opinia kominiarska itp. PC PW za całość około 22 000 - 23 000 (pompa, montaż, zbiornik). Drożej ale koszty za CO tańsze, wygoda i zero formalności...można mieć PC w kuchni, pralni itp. Dodatkowo PC ma funkcję chłodzenia! Nie wiem jak to wycenić Opłata przyłączeniowa zgoda, projekt instalacji powinien być w projekcie budowlanym, kierownik budowy koszt?, piec + zasobnk+wyposażenie kotłowni zgoda, komin?, a po co wylot i zasilenie spalin przez ścianę budynku lub umieszczenie kotłowni na piętrze, ew. wentylacja pomieszczenia kanałem wentylacyjnym, opinia kominiarska 100zł. Razem: 2300 + 10.000 + 100 = 12.400 Przyjmijmy 13.000 no 14.000 zł na niespodziewane. Gdzie tam do kosztów PC za 22-23 tyś jak napisałeś. I gdzie tam jeszcze koszty podłogówki bo chyba nie chcesz PC wpiąć w kaloryfery? Fajnie gdyby wypowiedział się ktoś grzejącym prądem C.O. + C.W.U. na temat ceny wykonania pełnej instalacji. ps. 1 W zakresie wymogów, które musi spełnić pomieszczenie wysokość 2.2m, a kubatura 6.5m3, wylot przewodó powietrzno-spalinowych 0,5m od krawędzi okna etc. poczytaj lub spytaj swojego kierownika budowy. ps. 2 Nie jestem przeciwnikiem PC ale poruszamy się w temacie domu do 300 tyś., Edytowane 24 Marca 2016 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 24.03.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) U mnie koszty gazu wychodzą tak: 2260 zł opłata za przyłączenieprojekt w cenie projektu budowlanego (i nie zmieniało to ceny) + jedno pozwolenie na budowę150 zł kierownik budowy do gazu7000 zł piec z zasobnikiem i sterownikiem itp. (Vaillant)1000 zł komin systemowy razem 10.140 zł a podłogówkę i tak mam. Dodam tylko, że 10.000 zł różnicy to jedna łazienka na gotowo, co przy oszczędnościach ma znaczenie. Piec mam w pomieszczeniu gdzie będzie "pralnia" - tak jak w obecnym domu i nie ma z tym problemu. Edytowane 24 Marca 2016 przez immoral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 24.03.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 I gdzie tam jeszcze koszty podłogówki bo chyba nie chcesz PC wpiąć w kaloryfery? A jaki niby jest koszt podłogówki? Rurki na cały dom wyniosły mnie 2 000zł, cała reszta jest prawie ta sama. Natomiast też poproszę o napisanie, jak wygląda koszt instalacji pompy - trudno to znaleźć na necie. Niby powinno być mniej więcej to samo, jak z podłączeniem każdego innego źródła ciepła, ale kto tam wie Jeśli chodzi o przyłącz gazu, to ja oddzielnie płaciłam tylko fakturę do gazowni za przyłącz, projekt, uzgodnienia miałam razem z projektem domu, więc jakoś szczególnie nie czekałam, KB też przecież nie bierze się oddzielnego tylko do gazu. No to mi wychodzi: 1600zł za przyłącze, Kocioł + zasobnik 5500zł, kominiarz 100zł. Ponad 7000zł. Reszta jest mniej więcej ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 24.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 A jaki niby jest koszt podłogówki? Rurki na cały dom wyniosły mnie 2 000zł, cała reszta jest prawie ta sama. Jeśli w taki sposób liczysz koszty podłogówki to gratuluję dopięcia budżetu Osobiście nie znam wyceny pełnej podłogówki (za materiał) poniżej 4 tys. ale widocznie mało widziałem lub ktoś używa materiałów z "odzysku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamirek1719513701 24.03.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Arturo, dostałem własnie na maila "ofertę" pompy ciepla. Niestety bez instalacji podłogówki, bo o taka też prosiłem, zobacz poniżej do sprzedawca napisał - co o tym sądzicie? "Dzień dobry, Według zapotrzebowania na energię grzewczą Nasza propozycja to pompa ciepła ENCO 10 monoblok:http://econair.pl/produkty/pompa-ciepla-powietrzewoda-do-co-i-cwu/enco-10-monoblock/Cena netto 13 355 zł - 20% = 10 684 zł Niestety nie zajmujemy się montażem instalacji sanitarnych (np. ogrzewania podłogowego). Z pozdrowieniami / Best regards" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 24.03.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) Jeśli w taki sposób liczysz koszty podłogówki to gratuluję dopięcia budżetu Osobiście nie znam wyceny pełnej podłogówki (za materiał) poniżej 4 tys. ale widocznie mało widziałem lub ktoś używa materiałów z "odzysku". Wiesz, jak wezmę swoją fakturę, to też tyle pewnie wyjdzie, tylko teraz zrób sobie wycenę instalacji do grzejników, i sprawdź ile rzeczy się powtarza. Wycena grzejników i podłogówki będzie bardzo podobna, a nawet jeśli miałaby być wyższa cena za podłogówkę, to moim zdaniem nie bardzo jest się nad czym zastanawiać, zwłaszcza jeśli budujesz mały dom za 300000zł i każdy metr kwadratowy Ci potrzebny, nie wspominając już o przyszłych rachunkach za ogrzewanie. Co do budżetu, cóż, ja już mieszkam na mniej niż nominalne wątkowe 300000zł, więc dzięki Edytowane 24 Marca 2016 przez Bracianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 24.03.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 U mnie koszty gazu wychodzą tak: 2260 zł opłata za przyłączenie projekt w cenie projektu budowlanego (i nie zmieniało to ceny) + jedno pozwolenie na budowę 150 zł kierownik budowy do gazu 7000 zł piec z zasobnikiem i sterownikiem itp. (Vaillant) 1000 zł komin systemowy razem 10.140 zł a podłogówkę i tak mam. Dodam tylko, że 10.000 zł różnicy to jedna łazienka na gotowo, co przy oszczędnościach ma znaczenie. Piec mam w pomieszczeniu gdzie będzie "pralnia" - tak jak w obecnym domu i nie ma z tym problemu. ok - ale przyłączenie jest do granicy działki, trzeba kupić skrzynkę i od granicy do pralni/kotłowni trzeba pociągnąć gaz. To też spore koszty (wykop, robocizna, materiał). Instalacja to nie tylko kocioł z podajnikiem ale też wyposażenie całej kotłowni. Projektant, instalator i KB - wszyscy muszą mieć uprawnienia gazowe. Pompa czy gaz - i tak musi być podłogówka. Reasumując - wg Mnie instalacja gazowa jest tańsza, ale PC ma Swoje atuty. Oglądałem rachunki moich znajomych i koszty wychodziły 1800 zł za rok (grzanie), gdzie 85-90% prądu w drugiej taryfie. Podczas upałów funkcja chłodzenia sprawdzał się bardzo dobrze i temp. w pomieszczeniach spadała o kilka stopni. Po za tym wybiegając w przyszłość co jest bardziej prawdopodobne w ciągu następnych 10 lat - że będziemy mogli w ramach własnej działki pozyskiwać darmowy gaz czy darmowy prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 24.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Przyszłe rachunki za ogrzewanie mają się nijak do tego czy masz grzejniki czy podłogówkę. Zapotrzebowanie domu na energie to jedno, a czym ją rozprowadzisz to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 24.03.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Przyszłe rachunki za ogrzewanie mają się nijak do tego czy masz grzejniki czy podłogówkę. Zapotrzebowanie domu na energie to jedno, a czym ją rozprowadzisz to drugie. Biorąc pod uwagę, że w grzejnik puszczasz wyższą temperaturą niż w podłogę (często nici z kondensacji w przypadku kotłów kondensacyjnych) i podłoga po zaprzestaniu grzania dużo dłużej oddaje ciepło, to jednak ma wpływ na rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.03.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Przyszłe rachunki za ogrzewanie mają się nijak do tego czy masz grzejniki czy podłogówkę. Zapotrzebowanie domu na energie to jedno, a czym ją rozprowadzisz to drugie. doinformuj się zanim napiszesz takie bzdury kolejny raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.03.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Biorąc pod uwagę, że w grzejnik puszczasz wyższą temperaturą niż w podłogę (często nici z kondensacji w przypadku kotłów kondensacyjnych) i podłoga po zaprzestaniu grzania dużo dłużej oddaje ciepło, to jednak ma wpływ na rachunki. Mylisz się, nie grzeje się grzejników na 80 stopni tylko na ~40 -50 co oznacza kondensacje w kotłach gazowych. Płyta dłużej oddaje ciepło ale dłużej trzeba ją nagrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.03.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Tak na marginesie, przyszli inwestorzy mogą wplanować w swój budżet niskobudżetowego domu niniejszą informację ... 120 m2 podjazdu i ścieżek (to tak naprawdę mały podjazd i ścieżka przed domem, ścieżek wokół domu nie ma) + 40 metrów tarasu ze schodami + 15 m schodów wejściowych = 40.000 zł. Nie ma znaczenia, czy kostka granitowa, czy betonowa. Dlaczego nie ma różnicy? Paradoksalnie koszt 1 m2 granitu jest niższy niż betonu i mimo, że koszt ułożenia granitu jest wyższy, to różnicę zjada właśnie cena kostki betonowej i dlatego wychodzi na to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 25.03.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 ja tak właśnie liczyłem 50 000 (kostka, podjazd, taras, brama i płot). te 120m2 to już z podbudową całą, materiał + robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.03.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 ja tak właśnie liczyłem 50 000 (kostka, podjazd, taras, brama i płot). te 120m2 to już z podbudową całą, materiał + robocizna? Płotu w tej cenie to raczej nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaMarcin 25.03.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Wracając do gazu - opłata za przyłączenie chyba 2300 (w tej chwili nie mam przed sobą faktury, ale na pewno nie było więcej), projekt był w projekcie budowlanym, wykonanie instalacji od skrzynki do domu (2 punkty odbioru) 1500, skrzynka 200 zł. Piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą (broń Boże kondensat) 2300, sterownik zrobię sam, ale to w ramach hobby, bo oryginał kosztuje koło 150 zł), montaż we własnym zakresie (dla dociekliwych - mam uprawnienia). AHa - komin wpuszczany przez ścianę 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 25.03.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Dlaczego nie kondensat?Tekst z cyklu : salon musi być biały, bo biały jest najlepszy. Broń Boże niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaMarcin 25.03.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Kondensat chodzi na niskich temperaturach, więc albo podłogówka (której nie robię), albo "za duże" grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Wracając do gazu - opłata za przyłączenie chyba 2300 (w tej chwili nie mam przed sobą faktury, ale na pewno nie było więcej), projekt był w projekcie budowlanym, wykonanie instalacji od skrzynki do domu (2 punkty odbioru) 1500, skrzynka 200 zł. Piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą (broń Boże kondensat) 2300, sterownik zrobię sam, ale to w ramach hobby, bo oryginał kosztuje koło 150 zł), montaż we własnym zakresie (dla dociekliwych - mam uprawnienia). AHa - komin wpuszczany przez ścianę 300 zł. Nie wiem jaki sterownik do CO i CWU kosztuje 150 ale sądzę że taki że po sezonie będziesz płakał że gaz to drogie grzanie. Od dobrego sterownika sporo zależy i komfort użytkowania i zużycie paliwa (tu gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.03.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Kondensat chodzi na niskich temperaturach, więc albo podłogówka (której nie robię), albo "za duże" grzejniki. Może i masz papiery do podłączenia kotła ale wiedzy o nich nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts