Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nabijasz posty? Po co te niepotrzebne komentarze nic nie wnoszące do wątku o domach za 300k?

To do mnie czy NS?

Włączyłem się w dyskusję bo głupoty tu na lekarstwo.

Słusznie zauważyłeś temat wątku. Nie jest o modernizacji domów z lat 90-tych, tylko jak wybudować dom do 300 000 zł.

Proszę o racjonalne wytłumaczenie położenia ocieplenia na stropie i jednocześnie pomiędzy krokwiami. Czekam.

Odczucia mnie nie interesują.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nabijasz posty? Po co te niepotrzebne komentarze nic nie wnoszące do wątku o domach za 300k?

Sam mieszkam na poddaszu domu z końca lat 90tych,strop jesr ocieplony ale po ociepleniu dachu poczułem wyższy kompoft termiczny. Pewnie dlatego że strop nad poddaszem ma raptem 20cm wełny a na dachu kolejne 20cm i robi to już dużo lepsza izolacje.

Witam.

Ja nabijam posty???. Jeśli już mam ich dużo i nie oto mi chodziło w odpowiedzi w temacie wątku.

Niestety cytowanie nie chce dzialac wersji mobile... Mije post dotyczy Greengazu. Skąd pomysł o szczelnym wypełnieniu strychu pianka? Gdzie tu merytoryka?

A propos modernizacji i odczuć. Pomysł że masz ocieplenie 20cm w stropie nad poddaszem użytkowym ale jedynie 20cm. Nad tobą jest strych który nie ma izolacji. Teraz odpowiedz sobie czy ocieplenie dodatkowo dachu (deski/papa/blschidachowka) cokolwiek daje. Przykro mi, ale nie dysponuje naukowymi pomiarami temp przed i po więc dzielę się odczuciami -od taki mam grymas. Komfort poruszania po samym strychu też nie jest bez znaczenia.

Niestety cytowanie nie chce dzialac wersji mobile... Mije post dotyczy Greengazu. Skąd pomysł o szczelnym wypełnieniu strychu pianka? Gdzie tu merytoryka?

Czytaj od początku i po kolei, a bez problemu wyczujesz ironię na Za cytuję bo głupoty tu na lekarstwo.

W domu parterowym z poddaszem nieużytkowym ocieplenie kładzie się na stropie np. 40 cm wełny, a nie rozdziela - 20 cm na stropie i 20 cm między krokwiami.

Znacznie niższe koszty z lepszym efektem.

Brawo, brawo.. czytałeś co napisałem? Po zamieszkaniu w domu wyszło że jest chłodno podczas zimy i nie dało się tego naprawić bo trzeba by od nowa strych stawiać i całości podnosić żeby zmieścić +20cm. Kupilem kilka rolek wełny, folii i sznurek i w dwa wieczory oblecialem strych. Nie wiem jak Ty ale dla mnie to rozwiązanie było tańsze, prostsze i szybsze. Niestety, 20lat temu mieliśmy nieco inne standardy izolacyjności domów.

Ale Greengaz ma całkowitą rację. Jaki jest cel ocieplania dachu na nieużytkowym poddaszu, nieogrzewanym, a tylko wentylowanym przez perforowaną podbitkę i ewentualnie daszki w kalenicy? Należy porządnie docieplić strop. To o wiele mniej metrów niż połać dachowa i w dodatku spaprać tego nie sposób. Wady? Czy wełna czy styro nie da się po tym chodzić. Ja na części styro ułożyłem płyty OSB i korzystam. Znam dom parterowy z wylaną posadzką na strychu tylko dla wygody.

To do mnie czy NS?

Włączyłem się w dyskusję bo głupoty tu na lekarstwo.

Słusznie zauważyłeś temat wątku. Nie jest o modernizacji domów z lat 90-tych, tylko jak wybudować dom do 300 000 zł.

Proszę o racjonalne wytłumaczenie położenia ocieplenia na stropie i jednocześnie pomiędzy krokwiami. Czekam.

Odczucia mnie nie interesują.

Witam

http://www.cieplepoddasze.com/cp/wp-content/uploads/2015/08/docieplanie_poddaszy1.jpg

Pokuszę się o odp. choć nie wiem co z tego wyjdzie ,a odczucia mnie interesują to tak dla równowagi.

http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/ocieplenie-dachu-skosnego-jak-ocieplic-dach-spelnial-wymagania-przepisow,17_12568.html

Coś widzisz tu zdrożnego???Mam chyba 10 szt kominków do wypompowywania nadmiaru gorącego powietrza w lecie .Termostaty to regulują.Takie tam może i nie potrzebne ustrojstwa ale w mym przekonaniu bardzo się sprawdzają.Czyli stryszek nad poddaszem użytkowym mam docieplony wełną, a w domu parterowym prócz samego stropu miedzy krokwiami ociepliłbym także choćby na mostki termiczne ,które by mi przeszkadzały.Termosu bym nie zrobił.

Edytowane przez niktspecjalny
był

@NS.

Dla co poniektórych czytanie ze zrozumieniem tekstów jest obce. Niestety.

W cytowanym linku już pierwszy akapit mówi wyraźnie czego dotyczy. Cytuję

Ocieplanie poddaszy użytkowych

Obecnie standardowym sposobem izolowania poddaszy użytkowych jest umieszczanie w połaci dwóch warstw ocieplenia – między krokwiami oraz pod nimi.

Rysunek natomiast, pochodzi z reklamowego i schematycznego artykuliku z przykładami wykorzystaniu wełny celulozowej do ocieplenia. Pod nim jest wyraźnie napisane cyt.

Wełna celulozowa (wata celulozowa) jest ekologiczna i służy między innymi do ocieplania poddaszy użytkowych....

Nie interesuje mnie jaka jest temperatura na poddaszu nieużytkowym. Czy jest to 80 st C latem, czy -25 st. C zimą. Od tych temperatur jestem chroniony 40 cm warstwą wełny położoną na stropie. Interesuje mnie natomiast koszt wykonania skutecznego ocieplenia.

Są tacy, których rajcuje robienie czegoś bez sensu, ekonomicznego i użytkowego uzasadnienia.

Są też tacy, którzy propagują ten sposób myślenia. Niestety.

Niktuś, a gdzie masz w tej ulotce info, że to poddasze nieużytkowe (bo my tu chyba o tym?). Jak masz gest to i okna dachowe dorzuć, ładniej ta drewniana podłoga zostanie wyeksponowana ;).

Witam najpierw tobie.

Compik(jak ładnie) Chciałem niemerytorycznie bo pytek pytał.Poddasze użytkowe to poddasze , ja chciałem o dociepleniu stryszku nad nim czy docieplać miedzy krokwiami czy zostawić samą membranę i nic więcej.Strop ocieplony wełną.Ja mam na owym stryszku między krokwiami także wełnę a na ocieplonym stropie na wełnie deski nie płytę.Czy my się rozumiemy?

@NS.

Dla co poniektórych czytanie ze zrozumieniem tekstów jest obce. Niestety.

W cytowanym linku już pierwszy akapit mówi wyraźnie czego dotyczy. Cytuję

Ocieplanie poddaszy użytkowych

Obecnie standardowym sposobem izolowania poddaszy użytkowych jest umieszczanie w połaci dwóch warstw ocieplenia – między krokwiami oraz pod nimi.

Rysunek natomiast, pochodzi z reklamowego i schematycznego artykuliku z przykładami wykorzystaniu wełny celulozowej do ocieplenia. Pod nim jest wyraźnie napisane cyt.

Wełna celulozowa (wata celulozowa) jest ekologiczna i służy między innymi do ocieplania poddaszy użytkowych....

Nie interesuje mnie jaka jest temperatura na poddaszu nieużytkowym. Czy jest to 80 st C latem, czy -25 st. C zimą. Od tych temperatur jestem chroniony 40 cm warstwą wełny położoną na stropie. Interesuje mnie natomiast koszt wykonania skutecznego ocieplenia.

Są tacy, których rajcuje robienie czegoś bez sensu, ekonomicznego i użytkowego uzasadnienia.

Są też tacy, którzy propagują ten sposób myślenia. Niestety.

Witam.Przykład jest przykład który chciałem ci zobrazować jak mam u siebie w chałupie i tyle.Fotka miała naprowadzić na stryszek nad ocieplonym wyizolowanym stropem i co mam miedzy krokwiami (opis wyżej).Ciebie to nie rusza ponieważ widzisz w tym bezsens , a temat topiku jest o czymś zupełnie innym w/ to wymieniłem.

Witam.Przykład jest przykład który chciałem ci zobrazować jak mam u siebie w chałupie i tyle.Fotka miała naprowadzić na stryszek nad ocieplonym wyizolowanym stropem i co mam miedzy krokwiami (opis wyżej).Ciebie to nie rusza ponieważ widzisz w tym bezsens , a temat topiku jest o czymś zupełnie innym w/ to wymieniłem.

Za cytuję bo głupoty tu na lekarstwo.

c.b.d.o.

Za cytuję bo głupoty tu na lekarstwo.

c.b.d.o.

Witam

Próbowałem , niestety różnica wieku i przekonania nas różnią.Tak jak wyżej to ,że głupoty tu na lekarstwo (czyli mało same dobroci) było w sensu stricte do ciebie , ponieważ jak zwykle ty ją podnosisz zaśmiecając watki.Tu marzymy o tym czy da się wybudować chałupę za 300000 tyś.Coś byś dodał to tematu w tej kwocie.Masz rower???. Jesteś sam na tym świecie??? Toby tłumaczyło wszystko.:sick::sick::sick:

serdecznie z domieszką ironii Cie pozdrowię

Gość Arturo72
Witam.

komu Ty to tłumaczysz.Jak czytam te jego pomysły i doradzanie to krew mnie zalewa.

Za cytuję bo głupoty tu na lekarstwo.Dachu w parterówce nie ociepla się.Skąd on to bierze.

Dokładnie tak jest,w parterowe dachu nie ociepla się.

Gość Arturo72
Brawo, brawo.. czytałeś co napisałem? Po zamieszkaniu w domu wyszło że jest chłodno podczas zimy i nie dało się tego naprawić bo trzeba by od nowa strych stawiać i całości podnosić żeby zmieścić +20cm. Kupilem kilka rolek wełny, folii i sznurek i w dwa wieczory oblecialem strych. Nie wiem jak Ty ale dla mnie to rozwiązanie było tańsze, prostsze i szybsze. Niestety, 20lat temu mieliśmy nieco inne standardy izolacyjności domów.

Zdecydowanie taniej wychodzi ocieplenie stropu niż dachu ze stropem.

Ja mam na stropie 48cm izolacji a dach goły.Stropu z garażem mam 160m2 a dachu 230m2.

Superawans salowej z sierocińca!

O to chodziło Bobie Budowniczy?

Mam poddać jakikolwiek twój post analizie logicznej, stylistycznej, ortograficznej?

Założymy od nowa wątek "Z kim niktspecjalny nie chce rozmawiać". Naprawdę tego chcesz?

Zgłosiłem to do Redakcji.Ty wymagasz leczenia z całym szacunkiem wiek ci to zapewnia.Temat zamknięty nie chcę mieć z tobą nic wspólnego .....to postępuje ,a ja myślałem głupi ,że się zatrzymało.Tu się realizuj tam jest bez cukrzycy .http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238332-I-po-bulu&p=7294663#post7294663.EOT i do ignorowanych.Tak będzie lepiej i dla mnie i dla ciebie.Chłopie ile ty masz lat 80-dziesiąt???. Odpowiedz sobie w WC na moje dwa pytania będzie ci luźniej.Temat wątku to 300 tyś jak ten wyżej mi powiedział i marzenia nad tym.Ja marzę by wszystkim się to spełniło przy wielkim nakładzie pracy własnej.

Edytowane przez niktspecjalny
był.