kamil2k3 29.11.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Wcześniej ktoś podawał że za samego toi toia i prąd budowlany który defacto nie istnieje jest to po prostu taryfa dla firm zapłacił razem koło 5 tyś. No to dla porównania jak można oszczędzić podam przykład. Wychodek w wydzielonym miejscu w blaszaku za zasłonką stara muszla podłączona aby nie śmierdziało nic i rurą wyprowadzenie do zakopanej w ziemi dziurawej beczki raz na jakiś czas wrzucam bakterie do oczyszczalni eko koszt żaden bo miałem starą muszlę. Prądu dla firm nigdy bym nie podpisał jest to golenie inwestora kupiłem agregat za 500zł (w promocji normalnie 1200 zł ) nowy z gwarancją tylko z aneksem, że jak coś się popsuje sam go do serwisu dostarczam. I co ? i Wszystko na nim robiłem betoniarka szlifierki kątowe młot do betonu czy ostatnio nawet chodził po kilka h jako oświetlenie. Zepsuć się nie chce a od początku budowy zalałem go 4 razy po 10 litrów I agregat zostaje na przyszłość. Ogrodzenie 120 m z bramką zrobiłem za 300zł z siatki leśnej i palików jest też otwierany większy wjazd na jakieś 5 m. Fakt siatkę kupiłem u producenta więc pewnie wyszła trochę taniej niż z hurtowni a akurat u mnie w miecie ją produkują. Ogólnie ja prowadzę pełny cenni kosztów po zakupach zapisuję w tel od razu co kupowałem i za ile. Mogę nawet udostępnić na dysku co mi tam. Nie śmiejcie się z opisów zwykle jest to na szybko z tel wprowadzane do chmury Pierdoły to zwykle jakieś pierdoły w stylu pianka brakująca czy jakieś gwoździe itp o których nie warto się rozpisywać, ale przy kupnie wpisywałem. Może tu brakować max 1000 zł i to łącznie z paliwem którego faktycznie nie podliczam. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mIAkTwBcfyI4kzhbSqCl34enfRACblIUgBHxMxO6YJs/edit?usp=sharing Jak widać całość od początku zakupu działki bo mam tam wpisanego nawet notariusza od przepisanej działki do SSZ wyjdzie w zaokrągleniu 88 tyś. Materiały firmowe- nośne ytong, działowe silka, dachówka ceramiczna, rynny stalowe w kolorze czarnym,membrana tyvek supro. No i okna na które dziś podpisałem umowę 3 szybowe oknoplast winergetic , brama garażowa automatyczna nice i drzwi wejściowe stalowe KMT grubość 75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 29.11.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 kredyt to nic złego lecz tutaj wywnioskować można, że ci co tak narzekają na tych co budują tanie to albo zazdroszczą, że można jednak taniej albo mają firmy budowlane i stąd taka opinia, że samemu się nie da za takie pieniądze. Obydwa przypadki staram się zrozumieć, jak i to, że pewnie w innej części kraju jest drożej i to pewnie ze 2, 3x tylko dlaczego zarzuca się tutaj kłamstwo?? Jakie kłamstwo, o czym ty piszesz? Jeżeli ktoś komuś coś zarzuca, to pierdzielenie się z wybudowaniem swoich 100m2, kosztem 5-10 lat pracy! Kosztem najtańszych "fachowców", kosztem tańszych materiałów, a przede wszystkim kosztem życia towarzysko-małżeńskiego i kosztem własnego zdrowia. Jeżeli coś można zrobić w krótkim terminie, ale nieco większym kosztem, to każdy normalny człowiek do tego dąży! Po to właśnie się pracuje, żeby spełniać swoje marzenia TU i TERAZ! Analogicznie - jeżeli wychodzi jakaś fajna gra, na którą z utęsknieniem czekasz, to kupujesz ją w dzień premiery, a nie za dwa lata, za połowę ceny! I to jest normalne! Zazdrościć komuś, że wybudował chałupę w 8 lat, ponosząc powyższe niematerialne koszta? To tak, jakby zazdrościć komuś okazyjny zakup samochodu, którym nie może się poruszać po drogach publicznych. A już przechwalanie się tym, że masz prawie taki sam samochód jak sąsiad, ale za pół ceny, to zakrawa na chorobę psychiczną, która polega na chęci dowartościowania się za wszelką cenę. Ciul tam, że ty masz Opla "golasa", a sąsiad ma inny model Opla i SKÓRĘ, EPS, EBD, BAS, SRAS i AGD - ważne, że to taka sama marka! A co dla niektórych - i to, i to to jest samochód! Firanki za 5 tys? nie wiem ile ty masz tych okien. Firanki/rolety - taki był mój podpunkt, to raz. A dwa, widać, że nie masz zielonego pojęcia o kosztach tego typu dodatków Jeżeli dla ciebie 5 tys. to jest zaporowa cena za firanki/rolety/zasłony, to ty już jutro dzwoń do Banku i staraj się o dofinansowanie inwestycji! A przy okazji weź 2 x tyle, bo podejrzewam, że nie masz też pojęcia, ile gniazdka, pstryczki i oświetlenie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 29.11.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 No cóż sam się przekonałem, że wykonanie pewnych prac samemu (dokładnie z bratem ) może wykończyć człowieka zdrowotnie. A nie jestem jakimś nowicjuszem w pracach fizycznych. Ponad 2 tygodnie prac przy opasce przeciw wysadzinowej, drenażu, odkopywaniu, zasypywaniu i częściowej rekultywacji terenu dało w kość. Właśnie mnie ścięło z nóg. Rwa kulszowa czy coś tam podobnego. Często byłem na budowie jak mi budowlańcy stawiali SSO i pracowali od 6 do 18 w upale, w słońcu. A to była nie jedyna ich budowa w sezonie. Spieszyli się do następnych prac. To nie przelewki. Sam bym tego nie wykonał w jeden sezon. A gdzie czas, pomocnicy, doświadczenie, umiejętności jakie oni mieli. Przede wszystkim bardzo kosztowny jest brak czasu. No i te ukryte koszty, o których wielu tu nie wspomina, chwaląc się jak tanio wyszła im budowa. Tak czy siak podziwiam ludzi którzy sami budują z rodziną, dlatego że większość nie dała by rady. Bardzo sensowna wypowiedź i nie dziwi mnie, że do niej, nikt z budujących samemu się nie ustosunkował, bo: 1) Darkat to leszcz! Jak mu dolega rwa kulszowa, to niechaj się nie zabiera za budowanie domu! 2) Darkat to nowicjusz w tych sprawach, pomimo tego, że za nowicjusza się nie uważa. 3) Darkat buduje z bratem? - z bratem się nie buduje! Najlepiej się buduje ze śwagrem! 4) Darkat narzeka na upały? My ze śwagrem na pełnym Słońcu dach kładli! I se skórę z pleców zębami zdejmowali... 5) Darkat narzeka na brak czasu?? Heheheh... my tam ze śwagrem jeszcze piwko po robocie obalili, a że śwagrowa śwagra nie była zadowolona? To jej śwagier wytłumaczył, żeby się nie odzywała, bo my dla niej tę chałupę budujemy! No! 6) Darkat coś pierdzieli o ukrytych kosztach? My tam nic nie ukrywamy, tylko tam ćwiartkę w garażu... no co najwyżej pół litra... A tak w ogóle, to robota idzie pełną parą! Już teraz myślimy o wylewkach i jak dobrze pójdzie, to w maju 2019 będzie można się wprowadzać! Bedom już płytki położone i sracz podpięty do kanalizacji. W maju zrobimy parapetówę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Prędzej porównałbym to do zakupu samochodu z wyprzedaży rocznika. Zwróć uwagę ile takich samochodów jest na rynku.Nie będę ci udowadniał swoich racji, ani dokumentował swoich kosztów, które zresztą już kiedyś zamieszczałem na fm.Uważasz, że wiesz wszystko o kosztach a ja wykończyłem piętro 3 lata temu, więc ceny wiele się nie zmieniły a nie było ani tynków ani wylewek i wszystko robiłem sam, więc pohamuj swoje opinie o ludziach. o których nic nie wiesz.Jestem dekarzem i nieważne czy świeci słońce, pada deszcz, +35 czy -20 to pracuję na dachu a pewnie wielu z was patrząc do góry zawrotów w głowie dostaje. Nie każdy po wyjściu z klimatyzowanego pomieszczenia, czytaj - pracy, narzeka za pogodę. Edytowane 29 Listopada 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 29.11.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Prędzej porównałbym to do zakupu samochodu z wyprzedaży rocznika. Zwróć uwagę ile takich samochodów jest na rynku. Nie będę ci udowadniał swoich racji, ani dokumentował swoich kosztów, które zresztą już kiedyś zamieszczałem na fm. Może być i z wyprzedaży rocznika. Tylko wciąż masz nie opłacone OC i nie możesz się tym pojazdem cieszyć/poruszać. Uważasz, że wiesz wszystko o kosztach a ja wykończyłem piętro 3 lata temu Nic takiego nie napisałem, że wiem wszystko. Natomiast to, że wykończyłeś gdzieś tam, jakieś tam piętro, nie implikuje twojej (nie)wiedzy o kosztach firanek. Ty po prostu nie masz zielonego pojęcia o wielu sprawach/kosztach, które są jeszcze przed tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 ceny z pierwszej strony sklepu internetowego po wpisaniu hasła:Karnisz podwójny około 50zł/mb Firanka 50zł/mb lecz na 1mb potrzebujemy około 1,5mb więc 75zł/mbzasłony 40zł/1,5mb więc koszt można przyjąć na 1mbrolety - załosny i rolety? ok policzmyrolety wewnętrzne w kasecie 1,5/cm więc 150zł/mbMi wyszło 3400 za cały dom. Zapomniałem dopisać czegoś więcej do firanek? ps. w salonie mam rolety zewnętrzne ale ok teraz będę miał rolety zewnętrzne, rolety wewnętrzne oraz zasłony i wreszcie firanki.Gdybyś napisał, że nie mam pojęcia o kosztach związanych z dokumentacją przy odbiorze budynku, utwardzeniu i ułożeniu podjazdu i płytki odbojowej oraz schodów, ilości potrzebnego opału do ogrzania/wysuszenia domu czy czegoś w tym stylu to bym się z tobą zgodził w 100% ale piszesz takie pierdoły, że nawet mi się dyskutować dłużej z tobą nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 29.11.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Gdybyś napisał, że nie mam pojęcia o kosztach związanych z dokumentacją przy odbiorze budynku, utwardzeniu i ułożeniu podjazdu i płytki odbojowej oraz schodów, ilości potrzebnego opału do ogrzania/wysuszenia domu czy czegoś w tym stylu to bym się z tobą zgodził w 100% Nie masz pojęcia o kosztach wykończenia domu. Nie masz pojęcia o stylu. I tu się zgadzamy w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 hahahahahahahahaha. Brak argumentów??????Więc teraz będzie to wątek o gustach? Od teraz dyskutuj o nich z kim innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.11.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Wcześniej ktoś podawał że za samego toi toia i prąd budowlany który defacto nie istnieje jest to po prostu taryfa dla firm zapłacił razem koło 5 tyś. No to dla porównania jak można oszczędzić podam przykład. Wychodek w wydzielonym miejscu w blaszaku za zasłonką stara muszla podłączona aby nie śmierdziało nic i rurą wyprowadzenie do zakopanej w ziemi dziurawej beczki raz na jakiś czas wrzucam bakterie do oczyszczalni eko koszt żaden bo miałem starą muszlę. . Niestety nie mając starego wychodka na stanie, chcąc mieć alarm z monitoringiem na budowie przez kilka mcy płaciłam za prąd budowlany,poniosłam niepotrzebne koszty i znacząco podniosłam koszty inwestycji. No i jeszcze na firankach nie zaoszczędziłam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 29.11.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Zgadzam się, że w tym dążeniu do jak najtańszego wybudowania nie można przesadzić. Ja mam ciągle problemy z żoną która twierdzi ze nasza budowa kosztuje za dużo, mimo że usilnie jej próbuję pokazać że jest całkiem nieźle. No ale potem ten ktoś powie mi, że postawił SSO za niecałe 100 tys. a u mnie poszło 180.... To też właśnie o tym jest cała ta dyskusja - o świadomości oraz nieświadomości zastosowania rozwiązań droższych, w konfrontacji z tańszymi. I tak można do usranej śmierci tłumaczyć, że A jest lepsze, aniżeli B. "BE" nie przyzna racji "A", bo BE zawsze będzie po "A" i nigdy nie pogodzi się ze swoim losem, że jest drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 No widzisz a ja zapomniałem zamknąć bramę garażową w piątek i zobaczyłem to w poniedziałek a za drzwiami było materiału co c.o. na około 7tys. Często betoniarka stała na zewnątrz tygodniami a o cemencie, kleju czy drucie to nawet nie mówię bo to normalka. Jeszcze w okolicy nikomu z budujących nic nie ukradli. Z prądem i wodą najgorzej ma pierwszy w okolicy, reszta korzysta od niego. przynajmniej tak jest w moich stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.11.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 No widzisz a ja zapomniałem zamknąć bramę garażową w piątek i zobaczyłem to w poniedziałek a za drzwiami było materiału co c.o. na około 7tys. Często betoniarka stała na zewnątrz tygodniami a o cemencie, kleju czy drucie to nawet nie mówię bo to normalka. Jeszcze w okolicy nikomu z budujących nic nie ukradli. Z prądem i wodą najgorzej ma pierwszy w okolicy, reszta korzysta od niego. przynajmniej tak jest w moich stronach. No właśnie i nas nic nie ginęło do czasu, robiliśmy ocieplenie elewacji syrena sobie dyndała na kabelkach więc myśleli że może nie podłączona... Urwali bo zaczelo wyć ale w środku była druga... monitoring zadziałał i za ten jedyny raz zapłaciły się wszystkie koszta z tym związane bo w środku nie były tylko materiały czy narzędzia ale też cała kotłownia.... U nas skrzynka była już jak kupowaliśmy działkę nawet jeden licznik sąsiada w środku ale wkopaliśmy prowizorycznie kabel najpierw i alarm działał od początku od momentu wstawienia okien. Próba włamania była już na normalnej taryfie i instalacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 no widzisz? Masz kolejny dowód, że jest inaczej, więc po co porównujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.11.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 no widzisz? Masz kolejny dowód, że jest inaczej, więc po co porównujesz? Co jest inaczej możliwość włamania? To czy jest bezpiecznie będziesz mógł powiedzieć po zakończeniu budowy, teraz nie masz nawet okien więc co tam kraść ten kibelek czy zasłonkę ... Nawet burze i huragany omijają takie miejsca ubezpieczenia też nie trzeba wiem dla naiwnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miodokwiaty 29.11.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) porównanie toi toia ze stara beczka żeby sobie własną działkę zanieczyszczać prąd który wykorzystuje się przy pracach budowlanych, ale tez zasila 24h alarm , monitoring itd porównywać z agregatem. Jeszcze czekam na wpis że na budowę jeździcie rowerem. Jakby budował się ktoś kolo mnie, i nie byłoby toi toia , a ekipy czy sam inwestor srałby po kątach , to sam bym to zgłosił gdzie trzeba. Rozumiem że w ramach oszczędności budowy też nie ubezpieczaliście ? Czy budujący samemu ogrzewają dom w zimie, przez te dodatkowe sezony budowy ? Ciekawe ze jeszcze nikt nie napisał że zamiast kontenerów na śmieci, można je wywieść do lasu, bo patrząc po tym co widuje sie w lasach to masa jest takich "oszczednych" ps nikomu nie zazdroszcze kosztow budowy, wydalem ile mialem wydac, zgodzilem sie na to. Nikt mi z wykonawcow czy sprzedawcow pistoletu do głowy nie przykładał. Zycze kazdemu kto zakonczy budowe, zeby mogl usiasc spokojnie. Rozejrzec sie i powiedziec, "zrobilem to tak jak chcialem, nic bym nie zmienił . Podoba mi sie ." Bo gorsza opcja wydaje mi sie szukanie radosci tylko w wydaniu na budowe <300 tys w momencie gdy mase rzeczy jest jeszcze do zrobienia, poprawki. Jest wymuszone ceną. Edytowane 29 Listopada 2016 przez miodokwiaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 29.11.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Jak wy o sr...u na budowie myślicie to znaczy że za lekko pracujecie. Ja nie raz siedziałem od rana do nocy i nie potrzebowałem kibla choć wiadro w blaszaku wraz z papierem czekały w pogotowiu. Teraz dopiero zacząłem papier zużywać bo od zimna z nosa leci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 29.11.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Trudno prowadzić rzeczową dyskusję gdy w podświadomości wielu ukrywają się różnorakie animozje. Niepotrzebne są tu osobiste wycieczki. Ludzie mają różne priorytety, predyspozycje i możliwości. Dla jednych budowa domu to spełnienie marzeń i nie przekonacie go że nie warto poświęcić czasu na ich spełnienie. Inni nie chcą tracić kontaktu z rodziną, zaniedbywać swoich zainteresowań. Najważniejsze to odnaleźć równowagę pomiędzy faktycznymi potrzebami, a naszymi zdolnościami. Wątek ten i wiele mu podobnych raz udowadnia innym razem obala teza taniego domu. Zbyt wiele jest zmiennych o tym decydujących. Potwierdza to powyższa dyskusja pełna niedomówień i uproszczeń. Drodzy przyszli inwestorzy budowa domu to zbyt duża inwestycja, aby decyzje o jej podjęciu lub nie składać na podstawie forum. Stanowi to jakąś wskazówkę jednak częściej jest okazją do wzajemnych uszczypliwości. Życzę więcej życzliwości i wzajemnego szacunku w relacjach, bo wystarczająco dużo stresów mamy w rzeczywistym życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.11.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Co jest inaczej możliwość włamania? To czy jest bezpiecznie będziesz mógł powiedzieć po zakończeniu budowy, teraz nie masz nawet okien więc co tam kraść ten kibelek czy zasłonkę ... Nawet burze i huragany omijają takie miejsca ubezpieczenia też nie trzeba wiem dla naiwnych Przed chwilą pisałem o tym, że nie zamknąłem bramy a były części do podłogówki O jakim kibelku piszesz? Ty chyba nawet nie wiesz na czyj temat piszesz bo o kibelku to kto inny pisał. Nie będę enty raz kosztów wklejał ani pisał ile mnie wyniósł stan jak na zdj. chcesz rozmawiać to cofnij się kilka postów wstecz a jeśli chcesz krzyczeć dla zasady, żeby tylko udowodnić, że nikt nie może wybudować taniej niż ty, to przepraszam ale ja do tego poziomu zniżał się nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.11.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Przed chwilą pisałem o tym, że nie zamknąłem bramy a były części do podłogówki O jakim kibelku piszesz? Ty chyba nawet nie wiesz na czyj temat piszesz bo o kibelku to kto inny pisał. Nie będę enty raz kosztów wklejał ani pisał ile mnie wyniósł stan jak na zdj. chcesz rozmawiać to cofnij się kilka postów wstecz a jeśli chcesz krzyczeć dla zasady, żeby tylko udowodnić, że nikt nie może wybudować taniej niż ty, to przepraszam ale ja do tego poziomu zniżał się nie będę. [ATTACH=CONFIG]374676[/ATTACH] Nigdzie nie napisałam że nie można taniej i nie podważałam Twojego kosztorysu, fakt kibelek mnie zaszokował że przypisałam go niewłaściwej osobie. Nie zmienia to jednak faktu że alarm może się przydać i nie jest to jakaś nadzwyczajna sytuacja która Tobie się nie przytrafi nigdy nie są to też wywalone pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 29.11.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Agregat faktycznie nie zasili alarmu 24 na dobę bo i po co ? Co można takiego na początku budowy ukraść ? Powiem więcej włamali mi się do blaszaka i co ? ukradli przewód i jakieś pierdoły i i tak bym nie podpisał tej umowy głównie dla zasady bo prąd budowlany nie istnieje. Prąd podłączę teraz kiedy wybudowałem ściany przed wstawieniem okien właśnie specjalnie pod alarm i w normalnej taryfie i też będę miał cało dobowy prąd bez płacenia za niego 2500 zł za rok. Dyskusja z Tobą średnia widzę bo słabo przyswajasz, ale napiszę beczka w ziemi to taka jak by eko oczyszczalnia tyle że bardzo prosta i nie zanieczyszcza ziemi a raczej ją użyźnia poczytaj sobie w necie z czego były kiedyś nawozy to się zdziwisz. Nikt po kątach nie sra bo jest to w zamkniętym pomieszczeniu i tak się składa, że sanepid takie coś akceptuje zadzwoń do nich i zapytaj. Ci co sporo robią sami różnią się głównie tym, że my do was piszemy normalnie tłumaczymy opisujemy co i jak zrobiliśmy aby było taniej tylko wyłącznie po to aby Ci co będą budować wiedzieli jak mogą zaoszczędzić. Bo ja to piszę dla ludzi chcących się budować a nie dla was nic wam nie chcę udowadniać i szczerze mam gdzieś ile na te domy wydaliście. Pokazuję tylko, że da się zaoszczędzić i piszę jak ja to zrobiłem dla przykładu. Odzew natomiast jest taki wymienię kilka : Zarzuty klamstwa Zarzut, że wszystko się robi źle mimo, że mam dziennik i jakoś nikt tam nie może znaleźć, źle wykonanych prac. Zarzuty, że się na materiałach oszczędza i nie można tego porównywać nawet. A jak się przedstawi argumenty, że jest inaczej to już idzie typowy atak, że nie bo nie i w ogóle nie stać nas na dom mamy sobie w mieszkaniach mieszkać. O jakiś wycieczkach osobistych nie chce mi się wspominać bo to już raczej jakieś kompleksy się odzywają u niektórych osób. Najbardziej bawi to naciąganie rzeczywistości czy przekręcanie wypowiedzi, np większość samobójów buduje z 3-4 lata , ale nie tu wmawiają że budujemy po 10 lat czemu nie 20 ? taka sama abstrakcja a lepiej by brzmiało Odpuszczam tą dyskusję mało rzeczowa jest. PS. czekasz na wpis o rowerach proszę bardzo. Sąsiad mieszkał niedaleko budowy i jeździł bardzo często rowerem na budowę teraz już mieszkają i co jest teraz jakiś gorszy, że na budowę rowerem jeździł czy jak bo nie rozumiem co miałeś na myśli ? Edytowane 29 Listopada 2016 przez kamil2k3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts