Zagurski 05.05.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Ciebie stać, ale jak skończysz to sama przyznasz że wydałaś na niego 500tys albo prawie 500. Tyle kosztuje budowa zlecona domku 110-120m2. Mądrze piszesz człowiecze Ja swego czasu pisałem identycznie, ale już mi się nie chce, po raz n-ty, w kółko tego samego tłumaczyć. To jak walenie grochem o ścianę... albo głową w nieotynkowany mur Ludzie potrzebują dobrych informacji! Jednemu na 10-ciu udało się wybudować - z pomocą rodziny i znajomych - dom za 200-300 tys! Nieistotne jest, że dziewięciu pozostałym pozostały kredyty do spłacenia. Liczy się ten JEDEN JEDYNY, bo jak jemu SIĘ UDAŁO, to MI ma się nie udać? - weź potrzymaj mi piwo... Informacją o tym, że szanse są nikłe, odbierasz ludziom marzenia. Oni już ciebie nie lubią, bo zachwiałeś ich całym wyobrażeniem o tym pięknym domku, z jeszcze piękniejszym ogrodem. Z ogrodem, w którym motyle zapylają rabaty kwiatowe, ptaszki ćwierkają, a psy i koty nie srają na wymuskany trawnik. Prosze wróc za poltora, dwa lata jak go skończysz i napisz na forum ile wyszło. Większość osób z tego wątku nie wraca bo wstyd im przyznać że kasy brakło daleko od końca. ANO, bo PRAWDA wygląda zgoła inaczej. Część osób nie pisze o dalszych losach, bo nie ma się czym chwalić. Część osób coś tam duknie, że to nie jest tak, jak sobie wyobrażali. Część osób wali twardo głupa, jakie to piękne poranki są przy kawie na tarasie (o godz. 6-stej, bo na ósmą do roboty, a powrót wieczorem) i generalnie poleca takie rozwiązanie, bo skoro oni sami się w to g... wpiepszyli, to dlaczego bronic innym? > w kupie raźniej! No i tak to mniej więcej wygląda, a wnioski, niech wyciągną mądrzy. Edytowane 5 Maja 2017 przez Zagurski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.05.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No i tak to mniej więcej wygląda, a wnioski, niech wyciągną mądrzy. Niestety wnioski te wyciągają zawsze jak już jest za późno. Szkoda że na tym forum tak się piętnuje tych co już wybudowali i wiedzą ile to kosztuje a nie tych co żyją marzeniami i obietnicami. Mój dom kosztował dokładnie 30% więcej niż podawało biuro projektów, mimo że tez sporo robiłem sam i nie brałem drogich ekip do reszty prac. Koszty windują rzeczy których brakuje w większości kosztorysów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.05.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 A tak z ciekawości. Jakie macie ogrzewanie, wentylacje, ewentualnie czy macie garaż? Do tego jakie macie ocieplenie, styropian czy wełna? No i kosztorysy nie podają mediów w domu, a one pochłaniają według biur 15% inwestycji. Też zależy kto jak robi w środku, bo można wykończyć za X kwotę, a można X razy 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 05.05.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Mój dom kosztował dokładnie 30% więcej niż podawało biuro projektów, mimo że tez sporo robiłem sam i nie brałem drogich ekip do reszty prac. Koszty windują rzeczy których brakuje w większości kosztorysów. No i mój również kosztował o 1/3 więcej, aniżeli zakładałem. Bez ogrodu i ogrodzenia, rzecz jasna. No i o to chodzi, aby uświadomić ludzi, na co się porywają. Dobrze, że odpisałeś, to przynajmniej nie będzie na mnie, że sam jakieś głupoty wymyślam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dlatego decydując się zadać pytanie na tym forum, miałam na myśli możliwość wybudowania domu, których linki podałam kilka postów wcześniej, do stanu deweloperskiego, a nie wykończonego, bo tego (stanu pod klucz z meblami) nie da się policzyć. Jeden wykończy za 70, a drugi za 200tys zł, albo więcej. Ludzie marzą o małym domu za stosunkowo "niewielkie" pieniądze i nie ma się co dziwić, skoro można wybudować dom taniej niż zakup przeciętnego mieszkania o pow 60 metrów kw w centrum miasta. Nowi forumowicze (np. ja) liczą bardziej na dobre rady i pomoc, a nie na deptanie naszych marzeń i wyobrażeń pisząc, że na dom trzeba mieć minimum niecałe albo równe pół bańki, bo za 300-400k zł nie da rady wybudować :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.05.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Stan deweloperski to u mnie jakies 330tyś +-20tyś. Nowi forumowicze (np. ja) liczą bardziej na dobre rady i pomoc, a nie na deptanie naszych marzeń i wyobrażeń pisząc, że na dom trzeba mieć minimum niecałe albo równe pół bańki, bo za 300-400k zł nie da rady wybudować :/ Bo taka prawda że trzeba pół banki... jestem na środku wykonczeniowki, skromnie licząc wyjdzie mnie 430-440tyś, bez ogrodzenia bruku itp Lepiej żeby ktoś podeptał czyjeś marzenia zanim ten ktoś się wpakuje w tarapaty i zmarnuje sobie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Napisz proszę, jaki metraż ma Twój dom (pow. po podłogach), czy jest z poddaszem czy nie, dach czterospadowy czy dwuspadowy, rodzaj ogrzewania etc. Ja dysponując 350k zł planuje 100 metrowy, prosty dom. Podłogi, malowanie ścian, wyposażenie, meble, sprzęty, ogrodzenie i ogród itd nie wchodzą w skład tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 05.05.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Mogę wiedzieć jaki dom budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.05.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Obserwuję i pytam różnych ludzi i dziwne jest to jedni mówią, że wybudowali dom za 300 tys z działką, a drudzy że 450 tys nie licząc działki. O ile działka to sprawa osobna, to domy już nie. Nie wiem komu wierzyć czy tym pierwszym czy tym drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Na pewno istotny wpływ ma na ostateczną kwotę region i miasto, w jakim się budujesz. Inne ceny będą w stolicy, a inne na Podkarpaciu czy Suwalszczyźnie. Druga sprawa, to materiały użyte do budowy domu. Każdy chce jak najlepszej jakości i ja to rozumiem, niemniej jednak ja zanim cokolwiek zamówię, to pewnie obdzwonię składy budowlane w województwie, w którym mieszkam i w ościennych również. Mąż już rozgląda się za kupnem jakiegoś taniego busa, którym wiele materiałów będzie mógł sam przewozić, wszak samochód na budowie się przydaje Jeżeli zamawia się ekipy budowlane, które robią za inwestora wszystko włącznie z dostarczaniem swojego materiału, to później wychodzi te 500k zł za 120metrowy dom. Wielu moich znajomych wybudowało domy dużo poniżej tych 500tys. Mieszkają w nich i nawet wystarczyło na wyposażenie, ogrodzenie panelowe i kostkę przed domem. Czyli da się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.05.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Bus Ci się nie przyda to zbędny wydatek, wydasz na niego kilka tysi, ubezpieczenie, rejestracja, przeglądy, na pewno coś się popsuje, choćby drobna sprawa a i tak nic nim nie przywieziesz co by się przydało. Ja zamawiam kurierem to co większe, przywożą mi na miejsce, inne sprawy do budowy domu to już ciężary i busem nie przewieziesz. Drobne sprawy to przyczepka do osobówki. To bardziej się przyda. Jak nie masz haka to zamontuj i kup lekką przyczepkę, przewieziesz nią wszystko co brudne, niewymiarowe, mokre, będzie Ci potrzebne 200 kg piachu to do busa nie wpakujesz, braknie Ci kilkanaście sztuk bloczków to wpakujesz bez obaw o karoserie, potrzebna będzie betoniarka też przewieziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 05.05.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 To zależy od tego, co sobie ktoś umyślił - jak ma na jednym dachu 15 lukarn, to może i ma drogo. Ja w ogóle nie wiem, skąd te ceny - jakby ludzie mieli płacić tyle w moich okolicach, to nikt by domów nie budował - a buduje się całkiem sporo i całkiem szybko. Ale przy okazji ludzie zakasują rękawy i co tylko mogą robią sami. Abstrahując, co do kosztów wentylacji mechanicznej - wszystkie elementy do WM kosztowały nas 4500zł, mąż rozkładał sam, bo stwierdził, że to proste jak budowa cepa, a obecnie projekt dodawany jest praktycznie do każdego projektu domu. Ale jak ktoś chce płacić 5000zł za robociznę... Tak, dużo zrobiliśmy sami (mąż zrobił), ale ogólnie deweloperski powiedzmy w 80% robiły nam ekipy. Wcale z nienajgorszych materiałów - raczej taka średnia półka. I wcale ekipy nie najtańsze. W domu został do zrobienia tynk zewnętrzny i płytki na tarasie. Płytki pewnie obskoczymy sami, tak jak i w środku, tynk trzeba będzie zlecić. Ale że mamy siatkę ładnie zaciągniętą i pomalowaną farbami, to nam się jakoś szczególnie nie spieszy. Co do rodziny - handel wymienny, ja pomagam Tobie, Ty pomagasz mnie. Musiałabym na głowę upaść, żeby 500tys. na deweloperski wydać. 300 jestem w stanie zrozumieć, 350 - przy najgorszych założeniach, 500 - zwłaszcza za mały i nie jakoś superenergooszczędny dom - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszana kotka 05.05.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 To bardzo rozsądny pomysł z tą przyczepką. Masz rację w zupełności.....materiałów sypkich busem nie przewieziemy, a przyczepką owszem. Wyjdzie taniej, a haka nie mamy, trzeba będzie go zamontować. Bracianka, myślę tak samo jak i Ty. Co do WM, to w obecnym domu też takową mamy (zwykłą Lunę). Mąż sam montował i całkowity koszt wyszedł ok 4000zł Czyli znowu DA SIĘ i nie trzeba przy tym płacić kilkunastu tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.05.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Ta dyskusja to trochę jak np. ile kosztuje czarne BMW, jeden powie, że 30 tyś, drugi 100 a trzeci 250 tyś...i każdy ma rację. Ale cześć próbuje SObie wmówić, że te za 30 tyś jest taka samo dobre jak te za 250 tyś, a to nieprawda. WIększość domów 130-150 m2 - SSZ wynosi 140-150 tyś i tutaj różnice nie są duże. Rożnice to instalacje, wykończeniówka i elewacje. Podają ceny mojej stodoły, 164 m po podłogach, 145 m użytkowej, wraz z konstrukcją tarasu 1. SSO - materiały 100 000 + robocinza 45 000 zł 2, OKNA + rolety w 3 oknach balkonowych- 22 000 3. ELetryka 9000 material z robocizną 4. Instalacje (wod-kan, ogrzewanie podłogowe, odkurzacz centralny, pompa ciepła, rekupracje) - 65 000 (firma, umowa, gwarancje, usuwanie usterek, ubezpieczenie OC itp 5. Tynki 13 000 (gipsowe utwardzone) 6. Wylewki anhydrytowe - 8000 7. Drzwi zewnętrzne aluminiopwe 9000 + żaluzje fasadowe od frontu 6000 (to mega wypas, w budżecie kwoty dużo MNiejsze ) 8. Elewacja 25 000 9. Ocipelenie poddasza + sufity podwieszane - 18 000 robocizna z materiałem 10. Alarm 4000 Łącznie - 320 000 tj. około 2000 za metr. Dla MNie ok. W tym całą konstrukcja tarasu Ten sam dom wersja uproszczona: trochę budujem sami,bez płyty fundamentowej z rodziną robocizna za SSO - 20 tyś, okna trochę gorsze, bez niestandardowego koloru - 3 tyś, instalacje rezygnujemy z PC, OC i WM - - 30 tyś, wylewki cementowe - 2000, drzwi drewniane - 3000, rezygnujemy z żaluzji - 6000, robimy sami zabudowe poddasza + gorsza wełna - 9 000, rezygnujemy z alarmu bo po co - 4 tyś - łącznie 77 000 oszczędności. Wychodzi około 250 000 - ten sam dom a to nie jest jeszcze wresja najbardziej ekonomiczna...! Reasumują, ten sam dom można wykonać w przedziale 200 400 tyś zł do stanu developerskiego (można by dołożyc okna hs, lepszą pompę, inteligentny dom, okna dachowe kolankowe, płyty HPL na elewacji itp_. Tylko nie wmawiajcei SObie głupoty, że ten dom za 200 tyś jest taki sam jak ten za 400 zł, wentylacja grwaitacyjna jest lepsza od WM, piec węglowy lepszy niż PC itp. To zaklinanie rzeczywistości. Obecnie kończę elewację 2000 zł/m2to sporo jak na stan developerski jak widać na przykładzie mojego domu, wieć nie przejmuj się blaszanakotka. Budżet masz spory jak na dom 110-120 M2. Edytowane 5 Maja 2017 przez Marcin34_Śl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.05.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Ta dyskusja to trochę jak np. ile kosztuje czarne BMW, jeden powie, że 30 tyś, drugi 100 a trzeci 250 tyś...i każdy ma rację. Ale cześć próbuje SObie wmówić, że te za 30 tyś jest taka samo dobre jak te za 250 tyś, a to nieprawda. to tak abstrahując od budowy domów to śmiem twierdzić że starsze bmw to za 30 tysi będzie lepsze niż to nowsze za 250 tysi , może być i czarne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.05.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Musiałabym na głowę upaść, żeby 500tys. na deweloperski wydać. 300 jestem w stanie zrozumieć, 350 - przy najgorszych założeniach, 500 - zwłaszcza za mały i nie jakoś superenergooszczędny dom - nie. No to przecież pisałem że deweloperski mnie wyszedł własnie 320+-20tyś. Wykonczenie wyjdzie ponad 110tyś, Jestem w polowie. Wliczając ogrodzenie od drogi i z jedno od sąsiada (reszte mam), kostkę i kiedyś tam taras, może zmieszczę się w 470-480tyś. Oczywiście sporo robilłem sam lub z ojcem. Ekipy polecane ze średnimi stawkami, oprócz hydraulika byłem zadowolony. Piszecie o deweloperskim za 300tyś i cieszycie sie że to już prawie dom. A od tego etapu trzeba władować jeszcze mase kasy. Sama kuchnia i łazienki to kilkadziesiat tysięcy a głupie pierdółki kosztują jak sie je wszystkie zsumuje czasami wiecej niż kafle na całą łazienkę. Zrozumiecie jak będziecie na etapie mycia domu przed wprowadzeniem. Wczesniej to tylko nadzieje i marzenia. Edytowane 5 Maja 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.05.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No to przecież pisałem że deweloperski mnie wyszedł własnie 320+-20tyś. Sporą rozbieżność masz plus minus 20 tys ... zwłaszcza w czymś co już masz zrobione. Skąd takie coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 05.05.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 No to przecież pisałem że deweloperski mnie wyszedł własnie 320+-20tyś. Wykonczenie wyjdzie ponad 110tyś, Jestem w polowie. Wliczając ogrodzenie od drogi i z jedno od sąsiada (reszte mam), kostkę i kiedyś tam taras, może zmieszczę się w 470-480tyś. Oczywiście sporo robilłem sam lub z ojcem. Ekipy polecane ze średnimi stawkami, oprócz hydraulika byłem zadowolony. Piszecie o deweloperskim za 300tyś i cieszycie sie że to już prawie dom. A od tego etapu trzeba władować jeszcze mase kasy. Sama kuchnia i łazienki to kilkadziesiat tysięcy a głupie pierdółki kosztują jak sie je wszystkie zsumuje czasami wiecej niż kafle na całą łazienkę. Zrozumiecie jak będziecie na etapie mycia domu przed wprowadzeniem. Wczesniej to tylko nadzieje i marzenia. A teraz wróć stronę wcześniej i przeczytaj post cactusa Ja napisałam, że jestem w stanie zrozumieć 300 tys. za deweloperski, choć wg mnie to dużo. Po naszej obecnej budowie wiem, że drugi dom wybudowalibyśmy taniej niż obecny, wcale nie oszczędzając na materiałach, ale przy jeszcze większej ilości pracy własnej. A ludzie piszą o stanie deweloperskim nie dlatego, że to już dom, tylko dlatego, że stan deweloperski można porównać z innymi domami. Wykończeniówki już raczej się nie da, bo jeden ma płytki za 40zł, drugi za 250zł. Jak wyżej pisałam, u nas obecnie na liczniku 280 tys. (nie wliczam działki) - do zrobienia zostały tynki i płytki na tarasie. Czekają, bo obecnie mąż buduje garaż, tu już od początku samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Dom 106 metrów do zamieszkania 320tyś.Jeśli chodzi o materiały to półka średnia/wyższa. Ocieplenie powyżej standardu, WM.Np na gres wyznaczyliśmy sobie limit 200zł za m2, bo uznaliśmy że w tym segmencie jest fajny wybór. Podobnie z drzwiami, armaturą itp... Ale - przez rok mieliśmy kuchnię z Castoramy - dopiero dziś wkonawca oddał nam naszą nową kuchnię i skasował 21tys zł.Za dwa miesiące kolejny skasuje 20tys za wybrukowanie podjazdu, pozostaje jeszcze zamienić 50m siatki na ładniejsze ogrodzenie, wolę na razie nie myśleć o koszcie.... Wprowadzanie się za ostatnie grosze i jeszcze kredyt na karku, to niekończąca się wykończeniówka i prowizorka przez lata.Wolałem zaprojektować sobie dom o 20m2 mniejszy, ale uniknąć powyższego dyskomfortu. Edytowane 5 Maja 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 06.05.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cactus, zagurski, dwiecegly - możecie napisać jakie macie domy, oraz z czego budowane i co w nich jest? Marcin34sl- moim zdaniem to jest głos rozsądku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts