Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Proszę o opinie.

Czy taki domek https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-993-Aurora,976.html będę w stanie wybudować ekipami do SSZ za 140 tys ?

Generalnie chciałabym się zamknąć w 300 tys pod klucz - dodam, że sama mogę co najwyżej pomalować ściany, ewentualnie ktoś z rodziny położy mi panele i kafelki w wc ale jest sens marzyć ? :-) działkę już mam (uzbrojoną)

dzięki, trochę się bałam, bo mnie straszą, że sporo fundamenty wyjdą i powierzchnia dachu 180 m to też nie mało ..

180 mkw dachu to mały dach, w dodatku dwuspadowy, prosty, bez okien. Nie pochłonie wielkich pieniędzy. Patrząc po projekcie to nie ma nawet ścian nośnych wewnątrz więc konstrukcja więźby będzie samonośna i można ją zrobić jako gotową prefabrykowaną. Znajdź sobie producentów i złóż zapytania ofertowe będzie pełniejszy obraz kosztów.

toż to miód na moje serce :-) zdecydowałam się tu zalogować i zapytać ludzi, którzy już mają doświadczenie w budowie, bo jak pytam znajomych i rodzinę to mówią, że jestem nienormalna i że porywam się z motyką na słońce. Wybrałam projekt najprostszy z możliwych ale jak czytam, że koszty podawane w biurach projektowych są wyidealizowane ( a podane są 140 tys za SSZ) i wyssane z palca to jednak trochę się boję, bo nie sztuka jest wtopić się w kredyt i ledwo wiązać koniec z końcem. Problem polega na tym, że "fachowcy" widząc samą babę mogą mnie rolować i to będą dodatkowe koszty, ale mam zamiar się zabrać za tą budowę i będą potrzebne mi Wasze opinie, za które już dziękuję :-)

Aż dziw bierze, że na forum użytkownicy piszą, ze da się zbudować ten dom za takie grosze. Przecież niektórzy dom 120m budują za pół miliona, a taki to pewnie minimum 350 tys. Przeciez trzeba liczyć 3 tys za metr powierzchni całkowitej, prawda? A tu się okazuje, że ssz można zrobić za 100 tys. Normalnie jestem w szoku.

Na moim przypadku, jeśli bawić się w samoroba da się, na tańszych materiałach bez problemu uda się zmieścić i jeszcze zostanie. U mnie ssz wyszedł ok 160k. Sama robocizna wyszła ok 55k.

Ale jeśli liczysz koszt działki, urządzenie działki, ogrodzenie i parę innych robót to już można liczyć spokojnie 400-500k.

podbijam pytanie do krzysztofa

no i już tak kolorowo nie jest... działki nie wliczam, zdaje sobie sprawę, że do tego dochodzi ogrodzenie i dobrze by było mieć jakiś dobudowany garaż bo go nie ma w bryle budynku, ale interesuje mnie samo postawienie domu do jakiej kwoty się uda zmieścić. 100 tys na SSZ to mimo, że jestem laikiem to wiem, że marne szanse ale już 140 wydaje mi się bardziej realne, ale jak widzę opinie są podzielone..gadałam z facetem, który buduje domy w tych okolicach gdzie ja chcę swój postawić i szacował 120- 130 tys za SSZ, ale zawsze dobrze odnieść się jeszcze do doświadczeń innych

SSZ to etap który najłatwiej policzyć i najłatwiej jest się zmieścić w określonej kwocie, oczywiście jeśli warunki gruntowe będą takie jak planowane. Wybrałaś prosty dom bez udziwnień i nie powinien on pochłonąć aż tylu pieniędzy. Opinie na forum są podzielone na ten temat czy da się wybudować czy się nie da, ale nie ma co się dziwić jak niektórzy doliczają do domu 50 m podjazd z kostki o wartości 50 tys zł, ogrodzenie za 40 tys i ogród za kolejne 40 tys. U niektórych same przyłącza to koszt 30 tys zł lub więcej, a i są tacy którzy podłogi w domu mają za kwotę 50 tys zł, meble w kuchni za 15-20 tys zł. Jeśli pójdziesz w ekstrawagancję podczas budowy to żadna kwota nie jest maksymalną. Jeśli zajmiesz się budową sama, będziesz organizować materiały, znajdziesz dobrą ekipę i przetrzepiesz projekty tak by niwelować koszty tam gdzie to możliwe to da się wybudować. Jeśli chcesz zobacz projekt domu za 150 tys Łukasz Dziadosza, nie żebym go promował albo reklamował ale od tego możesz zacząć.

Polecam oglądać nie tylko projekty ale przede wszystkim realizacje i ich budżety.

Bo ten dom miał kosztować wg. architektów (sami zaprojektowali i sami budowali) 100 tyś. A kosztował 50% więcej:

http://holadom.pl/wp-content/uploads/2012/06/MORELKI-kuchnia-11.jpg

Aż dziw bierze, że na forum użytkownicy piszą, ze da się zbudować ten dom za takie grosze. Przecież niektórzy dom 120m budują za pół miliona, a taki to pewnie minimum 350 tys. Przeciez trzeba liczyć 3 tys za metr powierzchni całkowitej, prawda? A tu się okazuje, że ssz można zrobić za 100 tys. Normalnie jestem w szoku.

Wybudowales juz cos, ze taki madry jestes? Mnie bardziej skomplikowany dom wyszedl za ssz ponizej 1000zl/m2

Tamten dom wybudowalbym spokojnie za 100k za ssz, pod klucz mysle, ze da sie ponizej 300 bez szalenstw, ale 300k jest bezpieczna granica.

Edytowane przez Busters