Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przykład mam taki że za wybudowanie mojego domu do SSZ proponowano mi różne kwoty, z kosztorysu wychodzi ok 120 tys zł, a ceny z propozycji miały rozrzut jak ruski granat, jedna z nich opiewała na kwotę 260 tys zł od jakiejś firmy ze stolicy, 200 tys od jakiejś firmy z Wrocławia. Na tą chwilę szacuję że zmieszczę się w 100 tys zł za SSZ (materiały i robocizna), a mam lekką obsuwę za drenaż opaskowy i izolację pianką PIR.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie nie. Ja mam takie samo zdanie jak Ty, że się da, bo moi znajomi budują. Ale wielu forumowiczów twierdzi, że dom 100m pochłonie 300-350 tys, a ogrodzenie, podjazdy i ogród kolejne 150 co jest dla mnie śmieszne.

Aha to przepraszam, nie wyczulem ironii :p Ja jestem zdania, ze bez szalenstw mozna sie zmiescic w 2500zl/m2 pod klucz budujac nawet maly dom do 100m2 gdzie koszty stale sa wieksze.

Tylko, podstawa to przemyslany projekt i wiedza. To my mamy mowic wykonawcom co chcemy a nie na odwrot. Mowimy oczywiscie o samym domu bo kostka i ogrodzenie moze naprawde pochlonac sporo kasy, czego niedlugo bede dobrym przykladem..

Gość grend
Sam myslalem ze w 300tys sie zmieszcze ale jakos nie pyklo. Tez mam prosta bryle i dach dwuspadowy i tanio sie nie da zrobic. Oczywiscie wydaje mi sie ze mozna wybudowac do 300tys ale trzeba wszystko robic samemu

Jak robisz wszystko samemu to robisz za 200tsięcy

Zwykła siatka, na podjazd kamyszi, Reszta trawa, jakieś tuje, drzewka, kwiaty, krzewy i ogród zrobiony. I napewno nie jest to koszt 150 tys. No chyba, że ktoś połowę ogrodu robi w kostce, reszta trawa z krzewami i kwiatami z automatycznym nawadnianiem i ogrodzeniem z marmuru. Mozna więc zrobić za 15 tys, a można zrobić za 200 tys

Proszę o opinie.

Czy taki domek https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-993-Aurora,976.html będę w stanie wybudować ekipami do SSZ za 140 tys ?

Generalnie chciałabym się zamknąć w 300 tys pod klucz - dodam, że sama mogę co najwyżej pomalować ściany, ewentualnie ktoś z rodziny położy mi panele i kafelki w wc ale jest sens marzyć ? :-) działkę już mam (uzbrojoną)

Mam podobny dom, wybudowałem SSZ za 75 tys. ale bez udziału żadnej firmy. ( czyli koszt materiałów, + montaż okien przez firmę).

W zależności od terenu możesz znaleźć firmę, która zrobi Ci go za 35-40 tyś z dachem. Czyli wychodzi około 110 tys. Znam jeszcze tańszych wykonawców, ale już nie przesadzajmy. Kwota 110 tys za SSZ całkiem realna.

Wielkie dzięki za wszelkie opinie, oczywiście ekstrawagancji nie zakładam, absolutnie nie potrzebuję marmurów, chcę domek, który będę w stanie ogrzać, oprzątnąć, a naprawdę można urządzić przytulnie bez zawrotnych sum. O ile bardziej jestem sobie w stanie policzyć co chcę i jak urządzić go w środku, o tyle na budowlance się nie znam i nie byłam w stanie zweryfikować jaka kwota starczy na SSZ.

Martwi mnie, że właśnie mało się znam :( a jak napisał Busters trzeba mieć wiedzę, ale skoro otrzymałam od Panów takie wsparcie to zapewne będę się nadal uśmiechać na poszczególnych etapach budowy :-).

Witam.Planujemy zakup projektu Nevada 2

https://dompasjaprojekty.pl/?projekty_wordpres=nevada-2&odbicie_lustrzane=TAK

Mamy działkę,ogrodzenie. Czy realne jest wybudowanie tego domu za 300 tys. Nie jesteśmy budowlańcami.Planujemy sami z pomocą najbliższych ocieplić podłogę styropianem,położyć podłogówkę,ocieplić poddasze.Może ocieplenie styropianem grafitowym od zewnątrz.Pomalować ściany,położyć panele.Staramy się uprościć projekt przez likwidację 2 wyjść na taras oraz elewację frontową ,,wyprostować,, likwidując załamania ścian.

Dokładnie, jestem w szoku jak ceny robocizny poszły w górę, przykład łazienka - 2 lata temu robocizna wyceniana była na 3 tys, teraz dostałam wyceny od 6 do 8 tys. Łazienka 8 m2, geberit + wanna + odpływ liniowy, wszystko w płytkach, bez sufitu podwieszanego - ten był wykonany we własnym zakresie.

To fakt, tanio już było...dlatego nigdy nie byłem zwolennikiem filozofii jaką cześć ludzi prezentowałą w tym wątku, że lepiej poczekać 5 lat, uzbierać wiecej kasy, bez kredytu itp. Tylko te wiecej kasy pójdzie na wzrost cen materiałów i robocizny. 10 lat temy średnia płąca 2700, teraz 4 700 i będzie szło w górę. W niemczech średnia płaca 3 500 EURO, więć jak dobijemy do 50% o i tak będzie 7000 zł!!!

Ja jesten na etapie bramy: brama przesuwana, furtka, naped NICE, fundament - 8 500 zł...termin 3 miesiące bo tyle zamówień a nie ma ludzi do roboty...

No cóż ceny robocizny rosną , bo jest coraz mniej ludzi chętnych do pracy za jakieś śmieszne pieniądze ...

Dużo budowlańców było zatrudnionych na śmieciówkach albo pracowało w szarej strefie a dodatkowo stawki godzinowe miało bardzo niskie ...

Teraz to się zmienia , bo ludzi do pracy mało i stawki godzinowe rosną a co za tym idzie ceny robocizny też ...

Co do VAT , to jak dla mnie Państwo samo zachęca do kombinowania .

Bo ciężko mówić o równości prawa , jak jeden inwestor może odzyskać różnice VAT na materiały budowlane (nie wszystkie) a drugi nie ma na to szansy bo ... czegoś nie spełnia ...

Mamy obecnie wielki boom w budowlance. Mój wykonawca ma zaklepane terminy na 1-2 lata naprzód i już podnosi stawki.

I już może sobie pozwolić na "wybieranie" roboty ...

To nie są dobre czasy dla ... inwestorów a są świetne dla wykonawców ..

Taaaa dom pod klucz za 2-2.5tyś/m2.... hehe

Największe życiowe wtopy zaczynają sie od wybujałych marzeń często podsysanych na forach przez innych marzycieli. Ktoś kto nie skończył domu a często nawet nie jest w trakcie budowy głosno krzyczy że sie da. Takie rady mogą komuś zniszczyć życie. Pomyślcie o tym.

Jak jesteś budowlancem i nie pracujesz to mozesz sobie sam budować i upraszaczać większość rzeczy na budowie i domek ponizej 100m2 może uda sie postawić za 300 paredziesiąt tysięcy bez działki. Cała reszta czyli typowy Kowalski wpadający na to forum i od razu do tego wątku wie o budowie domu jedno wielkie NIC i jego budowa wyjdzie bliżej 500tyś niż 300tu.

Witam.Planujemy zakup projektu Nevada 2

https://dompasjaprojekty.pl/?projekty_wordpres=nevada-2&odbicie_lustrzane=TAK

Mamy działkę,ogrodzenie. Czy realne jest wybudowanie tego domu za 300 tys. Nie jesteśmy budowlańcami.Planujemy sami z pomocą najbliższych ocieplić podłogę styropianem,położyć podłogówkę,ocieplić poddasze.Może ocieplenie styropianem grafitowym od zewnątrz.Pomalować ściany,położyć panele.Staramy się uprościć projekt przez likwidację 2 wyjść na taras oraz elewację frontową ,,wyprostować,, likwidując załamania ścian.

Czyli co czekać aż bańka budowlana pęknie czy może pomału etapami spełniać marzenia, i np. w tym roku papierologia,przyłącza, w przyszłym fundament, w następnym SSZ i tak dalej.